Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Miņins par darbu Latvijas izlasē: "Tas ir mans sapnis"

Miņins par darbu Latvijas izlasē: "Tas ir mans sapnis"
Jānis Miņins. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Strādāt Latvijas bobsleja izlases treneru korpusā ir Jāņa Miņina sapnis, tomēr arī pēc vairāku gada darba dažādās ārzemju komandās viņš tam vēl nejūtas gatavs, podkāsta “Ārpus kadra” jaunākajā epizodē norāda bijušais pilots.

Miņins aizvadītajām Pekinas olimpiskajām spēlēm gatavoja mājiniekus ķīniešus, kuriem labākais rezultāts bija sestā vieta sieviešu monobobu sacensībās. Latvietis Ķīnas izlasē strādāja iepriekšējos trīs gadus un labprāt darbu turpinātu, taču viņa nākotne joprojām esot neskaidra.

Noslēpumainības plīvurs šobrīd ir arī virs Latvijas izlases, jo pēc Pekinas spēlēm izskanējušas ziņas, ka komandas galvenā trenera posteni varētu atstāt Sandis Prūsis. Miņins nenoliedz, ka viņam būtu interese atgriezties Latvijā un strādāt ar vietējiem bobslejistiem, taču uzskata, ka pašam trenera arods vēl kādu laiku jāapgūst.

“Protams, sirdī vienmēr esmu patriots. Gribētos kādreiz atgriezties Latvijas izlasē un pārstāvēt savu karogu, valsti. Tas ir mans sapnis. Tomēr uzskatu, ka man vēl kā trenerim ir jāpieaug,” norāda Miņins, kurš strādājis arī ar Beļģijas, Krievijas, Polijas bobslejistiem. Pekinā viņš cītīgi sekoja Latvijas izlasei, kaut gan arī tai nācies palikt bez medaļām, bet vistuvāk tai bija Oskars Ķibermanis četriniekos, paliekot piektajā vietā.

“Uzskatu, ka bronza četriniekos Latvijai bija ļoti tuvu. Puiši, treneri un mehāniķi to bija pelnījuši. Diemžēl trasē bija kļūdiņas, kurām nevajadzēja būt, un pretinieki to izmantoja. Puiši bija līmenī, ko apliecināja arī treniņi,” Miņins pirms četrinieku sacensībām bija pārliecināts, ka Latvija izcīnīs bronzu, un šādās prognozes dalījās arī ar citiem.

“To, ka četrinieks iet, redzējām Eiropas čempionātā. Sanktmoricas trase parāda ātruma potenciālu. Ja uzvari Šveicē, tad ar tehniku puslīdz viss ir kārtībā. Zelts Eiropas čempionātā bija kā atmaksa par smago darbu un neveiksmēm sezonas sākumā,” norāda bijušais pilots. “Neuzskatu, ka Latvijas bobslejā šobrīd būtu kritums. Piektā vieta Pekinā – tā drīzāk ir neveiksme braucienos.”

Kaut gan vēl sportista karjeras laikā Miņins konfliktēja ar Prūsi, un pilots ar skandālu atstāja Latvijas izlasi, tagad ir citi laiki un aprakts kara cirvis, un viņš šo speciālistu vērtē augstu. Atceroties desmit gadu senu pagātni, Miņins nenoliedz, ka tolaik emocijas situšas ļoti augstu vilni. Viņš savu bobslejista karjeru pārtrauca vien 30 gadu vecumā, kaut gan, iespējams, būtu varējis piedalīties Soču olimpiskajās spēlēs.

“Aizgāju brīdī, kad varēju vēl kaut ko sasniegt. Tas bija brīdis, kad emocijas sita augstu vilni. Bija problēmas Vankūverā, un pēc tam emocijas nenorima. Bija sāpe, jo varējām būt medaļniekos, taču nebijām… Viss iekšā sakrājās un vārījās. Netikām ar to galā. Uzvilkušās bija abas puses. Uzticība gan no manas, gan no viņu (federācijas – aut.) puses bija zudusi pilnībā. Ja viens otram netic, sadarboties ir diezgan grūti,” atzīst Miņins.

Savas pilota karjeras laikā Miņins lielākos panākumus sasniedza četriniekos – kļuva par Eiropas čempionu, kā arī izcīnīja bronzu pasaules čempionātā. Tāpat viņš cīnījās par augstākajām vietām Pasaules kausā, divreiz kopvērtējumā gūstot otro pozīciju.

Pēc aiziešanas no Latvijas izlases bija informācija, ka Miņins varētu startēt zem kādas citas valsts karoga. Īpaši daudz tik runāts par Slovākiju, taču realitātē tas neīstenojās.

Tas bija spīts no manas puses. Sak, ja jau neesmu jums vajadzīgs un nevaram sadarboties, esmu gatavs iet citur. Bija piedāvājums startēt arī zem Nīderlandes karoga – tobrīd tur viens no treneriem bija Tods Heiss,” zīmīgi, ka pēc Miņina aiziešanas no Latvijas izlases pilota lomu uzņēmās viņa stūmējs Oskars Melbārdis, kurš Sočos savu četrinieku aizveda līdz zeltam, bet divnieku – līdz bronzai. Arī 2018. gadā Phjončhanā Melbārdis ieguva bronzu divniekos.

Pilnu podkāsta "Ārpus kadra" epizodi ar Jāni Miņinu, kurā viņš pastāsta arī par Ķīnas izlases aizkulisēm, klausies un skaties ŠEIT!


, 2022-03-07 15:29, pirms 2 gadiem
Tikai tad jāpadzen labi tālu tā iesēdējusies kompānija, lai nečakarētu čalim prātu.
, 2022-03-07 19:52, pirms 2 gadiem
Cik ir Prūsim alga?
, 2022-03-08 09:53, pirms 2 gadiem
spēlmanis rakstīja: Cik ir Prūsim alga?
Esmu dzirdējis, ka pietiekoši liela, lai neietu nekur citur.

Nebija kaut kur intervija, ka sportisti bažījās, par nākotni, saistībā ar naudām uz nākošo sezonu.
, 2022-03-08 15:38, pirms 2 gadiem
Nu galvenais ka čalis apmierināts. Lai izdodās!
, 2022-03-08 18:03, pirms 2 gadiem
Protams,lai levic piesprauz vai iesprauz ekmanim ordeni un ardievu.Lai nak jaunie cali,kas necikst,negrab utt.,lai jaunajiem izdodas...