Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Celmiņš

Paralimpiskā komiteja sašutusi par LVM ziedojuma sadali

LETA. Latvijas Paralimpiskā komiteja (LPK) atklātā vēstulē 14. Saeimas deputātiem un pašreizējam Ministru kabinetam (MK) pauž sašutumu par AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ziedojuma sadali sporta nozarei.

Latvijas Nacionālā Sporta padome (LNSP) ceturtdien atbalstīja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ieceri ziedot 2,2 miljonus eiro sporta attīstības veicināšanai. No tiem 120 000 eiro tiks piešķirti LPK.

Vienlaikus padome pieņēmusi zināšanai, ka LVM piešķirs mērķziedojumus 1 549 211,54 eiro apmērā sporta attīstības veicināšanai. Kopējā summa, ko LVM ziedos sporta nozarei, ir 3,75 miljoni eiro. Plānots, ka Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par LVM ziedošanai paredzēto finanšu apmēru skatīs 6.decembra valdības sēdē.

LPK norāda, ka, neskatoties uz organizācijas ikgadējiem lūgumiem šo summu palielināt, jau gadiem tiekot saņemts atteikums ar pamatojumu, ka nākamajā gadā šī summa tiks pārskatīta.

LPK par savām un paralimpiešu vajadzībām katru gadu informējusi gan LNSP, gan Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), gan Latvijas Sporta federāciju padomi (LSFP), gan citas atbildīgās institūcijas, piemēram, Saeimas Sporta apakškomisijas deputātus un Finanšu ministriju (FM), taču paralimpiskā sporta budžets palicis nemainīgs.

Organizācijas atklātajā vēstulē arī teikts, ka ir gandrīz neiespējami uzturēt esošos sporta veidus un to sportistu dalību starptautiskās sacensībās. Sportisti savā starpā mainoties ar inventāru, reizēm - pat ar apģērbu, jo līdzekļu, lai iegādātos sporta apģērbu visiem, LPK neesot.

Tāpat LPK norāda, ka gadiem ilgi tiek ignorēts fakts, ka Latvijā trūkst parasportistiem piemērotas sporta infrastruktūras. Ne tikai augsta sasnieguma sportisti, bet arī bērni un jaunieši esot spiesti trenēties nepiemērotās un nepielāgotās vietās, piemēram, autostāvvietās, pilsētu parkos un šķūņos.

LPK arī atgādina, ka pirms vairākiem gadiem uzsāktais Paralimpiskā sporta centra projekts apstājies valsts pārvaldes gaiteņos. Lai arī jau 2017.gadā tika pieņemts Ministru kabineta lēmums par šāda sporta centra nepieciešamību, projekta nākotne joprojām ir neskaidra.

"Būtu nepieciešams beidzot skaidri izlemt: paralimpiskais sporta centrs, kur ikviens sportot gribētājs (ar un bez invaliditātes) varēs trenēties starptautiska līmeņa sporta centrā, būs vai tomēr ne. Ja ir lēmums projektu neattīstīt, tad atbildīgajām valsts amatpersonām tas ir atklāti jāpasaka sabiedrībai. Ja tomēr valsts vadītāji spēj domāt stratēģiski un ilgtermiņā, tad atradīsies ne tikai spēks izteikt regulāru morālo atbalstu LPK, bet arī finanšu līdzekļi projekta īstenošanai," rakstīts LPK vēstulē.

LPK uzsver, ka šāds centrs saskaņā ar biznesa plānu ne tikai došot iespējas sportistiem, bet arī palīdzēšot risināt sociālās problēmas sabiedrībā, piemēram, nodrošinās ar darba vietām cilvēkus ar invaliditāti.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2022-12-05 11:53, pirms gada
Pirmkārt, LVM nekas nav jāziedo. Tas ir kroplas ekonomikas paraugdemonstrējums. Par notirgotajiem apaļkokiem un stādiem nopelnītais jāieskaita valsts budžetā.
Otrkārt, nupat lasīju, ka daži parasportisti saņēmuši no valsts ļoti izcilas prēmijas.
Treškārt, no šā visa iegūti secinājumi, ka praktiski visās federācijās ir bardaks, visās komitejās ir aizsēdējušies veci stagnāti, komjaunieši, komunisti. Visos līmeņos janomaina cilvēki, vēlams, LR dzimuši ar ārzemēs iegūtu augstāko izglītību. No valsts finansējamo ierēdņu skaits federācijās samazināms uz pusi.
, 2022-12-05 12:08, pirms gada
Par prėlēmijā sportistiem gan nav iebildumu. Tad ir Latvijas fenomens, ka sportisti bez sporta infrastruktūras sasniedz augstus rezultātus. Mans ierosinājums, atcelt dāsnās prēmijas parasportistiem, bet to naudu guldīt infrastruktūrā. Sanāk, ka valsts atbalsta izcilniekus, bet neatbalsta visus, kas grib trenēties un trenējas.
, 2022-12-05 16:05, pirms gada
guntis86 rakstīja: Par prėlēmijā sportistiem gan nav iebildumu. Tad ir Latvijas fenomens, ka sportisti bez sporta infrastruktūras sasniedz augstus rezultātus. Mans ierosinājums, atcelt dāsnās prēmijas parasportistiem, bet to naudu guldīt infrastruktūrā. Sanāk, ka valsts atbalsta izcilniekus, bet neatbalsta visus, kas grib trenēties un trenējas.
šī ir diskusijas tēma, kur daudzi saskatīs diskrimināciju, bet es tam nepiekrītu. Ja paralimiskajā sportā pamatbūtība ir veicināt iekļaujošu vidi un iespējas sportot jebkuram, tad kāpēc mēs dāsni prēmējam asevišķu sacensību uzvarētājus, bet vides uzlabošanai novirzām minimālus līdzekļus? Man galīgi nav žēl, ka kāds saņem prēmiju, bet saskatu šajā pretrunu.
, 2022-12-05 16:56, pirms gada
Diez cik no visa gardā pīrāga tiek reāliem sportistiem un cik bikšu deldētājiem un lielajiem brēcējiem. Tiem gaiļiem tik pasaki par piķi. Brēks un bļaus pirmie, ka viņiem pa maz
, 2022-12-05 17:00, pirms gada
Un otrkārt tas tak ir ziedojums joptvai. Tiešām tiem rīmām neko rīklēs nevar iebāzt tādu, lai viņiem pietiktu.
, 2022-12-05 18:35, pirms gada
Oj kā izmanto mūsdienu tēmu par diskriminācijām. LPK vajadzētu kaunēties. Lai priecājas ka vispār kko no ziedojuma saņem. Žurku bars bļe
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.