Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Francis Gusts atkal ceļā...

Francis Gusts atkal ceļā...
Brauciena vadībā - Francis Gusts. Foto: Patrycja Knap

Pirmdien vakarā Francis Gusts devās uz Ventspili, no turies ar prāmi - uz Zviedriju, kur otrdien Bauhaus-Ligan čempionātā "Masarna Avesta" komandas rindās brauks pret "Rospiggarna Hallstavik" ar Andžeju Ļebedevu sastāvā (šķiet, ka tā būs abu pirmā "aci pret aci" tikšanās). Trešdien - mačs Dānijas spīdveja līgā "Grindsted" komandas rindās. Tad - mājās un jau svētdien Polijas 2. līgas čempionāta mačs Poznaņas "Skorpionu" rindās Daugavpilī. Tāda ir spīdvejistu dzīve un turklāt šis vēl nav spraigākais grafiks...

Pagājušā gada Eiropas U19 čempions Francis Gusts ir ceļā ne tikai no pilsētas uz pilsētu, no valsts uz valsti, no sacensībām uz sacensībām, bet arī ceļā savā izaugsmē. Pēc pagājušās sezonas viņam bija vairāki piedāvājumi no pasaulē spēcīgākās spīdveja klubu līgas Polijas Ekstralīgas, bija piedāvājumi no 1. līgas klubiem un viņš pieņēma Polijas čempionvienības Vroclavas "Betard Sparta" piedāvājumu. Bija skaidrs, ka Ekstralīgai Francis vēl nav gatavs, savukārt ārzemju juniors tajā braukt nedrīkst, tā ka likumsakarīga bija viņa izīrēšana kādai citai komandai. Bija variants (un paša vēlēšanās) par karjeras turpināšanu Daugavpils "Optibet Lokomotīve" rindās, taču gan izaugsmes iespēju, gan līdz ar to arī finansiālā ziņā pašam un Vroclavas komandai (un arī Latvijas izlasei!) labāks bija Poznaņas komandas piedāvājums. Tāpēc Francis kļuva par "Skorpionu". Pašreiz viņš ir viens no labākajiem 2. līgā ne tikai starp junioriem, bet arī starp visiem braucējiem, Gusts pārliecinoši iekļuva SGP2 jeb junioru pasaules čempionāta finālposmos un pirmajā no tiem Prāgas "Marketa" mototrekā ieņēma otro vietu. Laiks nelielai sarunai par pirmo tik piesātināto sezonu 19 gadus vecā spīdvejista karjerā.

- Tādā spīdveja karuselī vēl nekad neesi bijis. Nav pārāk nogurdinoši vai esi jau pieradis?
- Braukt trijās līgās vienā sezonā - tas ir diezgan izaicinoši. Nav viegli ne fiziski, ne morāli un grutāk pat ir morāli nekā fiziski. Visvairāk nogurdina nemitīgie pārbraucieni nevis pati braukšana sacensībās. Gulēšana pārbraucienu laikā ir busiņā, dažreiz izgulies labi, citreiz - izkāp kā "pusdārzenis". Bija pat piecas sacensības piecās dienās un trijās valstīs, pēdējā no tām Dānijā braucu jau bez emocijām, centos, bet "uguntiņa" jau sāka apdzist. Taču cita ceļa nav - kur var, tur ir jābrauc un jābrauc pēc iespējas augsta līmeņa sacensīvbās, jo tikai tā var izaugt. Jāpierod pie tamlīdzīga grafika.

- Pēc SGP2 pirmā finālposma jau runājām un biji ļoti neapmierināts ar otro vietu tajā, taču vairāki galvenie konkurenti no Polijas aizvadīja pat neveiksmīgas sacensības...
- Uz tāda mototreka, kāds tas bija pirms sacensību sākuma un lielāko daļu laika sacensībās Prāgā, nenotiktu nevienas Polijas līgas mačs - to vienkārši neļautu rīkot. Pēc tam mototreks kļuva labāks, taču tik un tā bija riskantas vietas. Poļi nav pieraduši tādos braukt un tāpēc dažiem bija problēmas. Manu galveno konkurentu lielākā priekšroka ir tā, ka viņi gandrīz visi - četro no pieciem poļiem - brauc Ekstralīgā, vēl viens polis un čehs Kvjehs brauc 1. līgā, bet es 2. līgā. Šeit šogad līmenis un konkurence ir vēl lielāka nekā bija pērn, bet tomēr. Labi, ka ir Zviedrijas un Dānijas līgas, jo tā ir iespēja braukt dažādos mototrekos ļoti spēcīgā konkurencē. Nākamais SGP2 finālposms būs Kardifā, kur būs izveidots tā sauktais vienas dienas treks ("Millenium" stadionā - A.K.) un šādi spīdveja treki parasti ir pasmagi. Pēdējais posms - Toruņā un tur poli varētu izvērsties, taču redzēsim, kāda tad būs situācija kopvērtējumā. Prāgā man vajadzēja uzvarēt, diemžēl neizdevās, bet toties sapratu, ka varu spēkoties ar jebkuru no konkurentiem.

- Kāda ir sadarbība sezonas laikā ar Vroclavas komandu?
- Ja kaut ko vajag, tad vienmēr varu tur ierasties, ja ir laiks, varu braukt tur trenēties, sakārtot tehniku. Gregs Henkoks (četrkārtējs pasaules čempions - A.K.) bija arī SGP2 posmā Prāgā un atnāca aprunāties. Viņš turpina darboties Vroclavas klubā un šosezon vairāk ir kopā ar Maceju Janovski, kurš ir SGP seriāla vicelīderis. Tik spraigā sezonā vēl papildus trenēties praktiski nav laika, var tikai uzturēt sevi labā formā un atpūsties. Ar visu nepieciešamo mani nodrošina Poznaņas komandā, bet kā viņi risina to sadarbībā ar Vroclavas komandu, to es pat nezinu.

- Poļi raksta, ka Poznaņa ar Gusta iegūšanu ir trāpījusi desmitniekā, bet Vroclava laikam tagad nedaudz nožēlo, ka ir tevi izīrējusi...
- Juniora lomā es Vroclavas komandā tik un tā nedrīkstētu braukt, droši vien, ka mani varētu pieteikt kā vienu no rezervistiem pieauguša braucēja statusā, dažos mačos un dažas reizes es būtu startējis. Tā viņi dara ar jaunpienācējiem junioriem - lai sāk iepazīt Ekstralīgu. No otras puses - labāk es daudz braucu Poznaņas komandā nekā dažreiz aizvadu kādu braucienu Vroclavas komandā. Kā būs nākamsezon - par to varēs domāt pēc šīs sezonas.

- 5. jūnijā tev būs pirmais mačs Daugavpilī pret savu bijušo komandu, pret komandu, kurā sāki karjeru. Nebūs nedaudz dīvaina sajūta?
- Būs. Redzi braucēju "Loko" formā, bet tev vajag viņu apsteigt. Man tāds piedzīvojums būs pirmo reizi. Poznaņas komandai šosezon mērķis ir tikai viens - iekļūt 1. līgā. Būs interesants mačs.

- Skola pabeigta?
- Visi eksāmeni Rīgas Juglas vidusskolā nokārtoti, tagad tikai jāgaida atbildes par sekmēm. Ko tālāk? Laikam LSPA vai kaut kas tamlīdzīgs. Skolu ar spīdveju man izdevās labi apvienot, bet kā būs ar studijām... Sezona ir kopš agra pavasara un vismaz līdz oktobra vidum. Vajadzēs tikt galā.


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.