Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Ļebedevs un Gusts - labākie, "Optibet Lokomotīve" - apmeklētākā komanda

Ļebedevs un Gusts - labākie, "Optibet Lokomotīve" - apmeklētākā komanda
Pilna centrālā tribīne - tas jau ir ierasksts skats Daugavpils "Lokomotīves" spīdveja stadionā.

Andžeja Ļebedeva pārstāvētā Krosno komanda "Cellfast Wilki" pirmo reizi vēsturē iekļuva Polijas spīdveja Ekstralīgā un tieši Andžejs bija galvenais "vilcējs" abos finālmačos (īpaši otrajā - konkurentu mototrekā), bet Franča Gusta pārstāvētā Poznaņas komanda iekļuva 1. līgā. Abi latvijas spīdvejisti aizvadītajā sezonā bija labākie savās līgās, savukārt Daugavpils "Optibet Lokomotīve" kļuva par pārliecinoši apmeklētāko komandu 2. līgā un par trešo apmeklētāko starp visām 1. un 2. līgas komandām.

Andžeja Ļebedeva cerība atgriezties pasaulē spēcīgākajā spīdveja klubu līgā Polijas Ekstralīgā piepildījās ne tāpēc, ka viņu atkal uzaicināja kāda no Ekstralīgas komandām (Ļebedevs bija arī Ekstralīgas vicečempions ar Vroclavas "Betard Sparta"), bet gan tāpēc, ka ļoti lielā mērā ar viņa paša ieguldījumu Ekstralīgā 2023. gada sezonā brauks "Vilki" no Krosno. Starp 1. līgas spīdvejistiem tieši daugavpilietis aizvadītajā sezonā ir labākais caurmērā vienā braucienā atvesto jeb iegūto punktu skaita ziņā - Andžejam ir caurmērā 2,37 punkti vienā braucienā no trim iespējamajiem. Otrais ir dānis Kenets Bjerre no Bidgoščas "Abramczyk Polonia" - 2,33 punkti, bet trešais ar caurmērā 2,31 punktiem ir austrālietis Makss Friks no Zeļona Guras "Stelmet Falubaz" komandas, kuru 1. līgas finālā arī pārspēja Krosno komanda.

Ļebedevs paliek Krosno komandā arī nākamgad, paliek komandā arī čehs Vāclavs Miliks, visticamāk, ka paliks arī Tobiašs Musielaks (viņiem minētajā reitingā attiecīgi 8. un 10. vieta), taču skaidrs, ka komandu jāpastiprina.

Francis Gusts 2. līgas pirmajā finālmačā ar Opoles komandu atveda 15 no 15 iespējamajiem punktiem, bet atbildes mačā Opolē savainojuma dēļ bija līdzjutēja lomā. Poznaņas komanda pārliecinoši nosargāja pirmajā finālmačā iegūto 16 punktu starpību (zaudēja ar 44:46) un pēc 12 gadu pārtraukuma atkal startēs 1. līgā. Francis ir pirmajā vietā visā 2. līgā caurmērā vienā braucienā gūto punktu skaita ziņā - 2,32. Otrais ir Daugavpils "Optibet Lokomotīve" austrālietis Niks Moriss (cerams, ka izdosies vienoties par viņa palikšanu komandā) - 2,21 punkts, bet trešais ir Daniels Kačmareks no Ravičas komandas - 2,17 punkti.

"Pašreiz esmu Vroclavā, apmeklēju fizioterapeitu, nepieciešams, lai celim noiet uztūkums un tad varēs veikt operāciju. Tā būs acīmredzot slavenajā Poznaņas klīnikā, kur šosezon operācija sekmīgi tika veikta Andžejam Ļebedevam (šajā klīnikā savainojumus ir ārstējuši daudzi slaveni poļu sportisti ar futbolistu Robertu Levandovski priekšgalā - A.K.)," telefonsarunā pastāstīja Francis Gusts. "Kad būs operācija - to pagaidām nevaru pateikt, bet no tā arī būs atkarīgs, cik ilgi vēl nevarēšu sākt gatavoties nākamajai sezonai."

Vai Gusts arī nākamsezon paliks Poznaņas komandā? Tāda varbūtība ir ļoti reāla un skaidrs, ka Poznaņas komandas vadība to gribētu, taču savs vārds būs sakāms arī Vroclavas "Betard Sparta" komandai, kurai Francis Gusts pieder. Dzirdēts, ka Gustu savās rindās U24 braucēja statusā gribētu redzēt arī Krosno komanda. Braukt Ekstralīgā - tas būtu lieliski, taču ir arī viens mīnuss - proti, tie, kuri startē Ekstralīgā, drīkst piedalīties tikai vēl vienas valsts spīdveja līgā, bet Gustam droši vien arī nākamsezon būs iespēja startēt gan Zviedrijas, gan Dānijas spīdveja līgās. Braukšana trijās dažādās līgās, tik dažādos mototrekos un ar tik daudziem dažādiem un spēcīgiem konkurentiem - tas jaunam un talantīgas spīdvejistam ir labākais izaugsmes ceļš. Vispirms gan jātiek skaidrībā par to, kad Francis drīkstēs sākt gatavoties jaunajai sezonai.

Daugavpils "Optibet Lokomotīve" komandas mačus savā mototrekā Polijas 2. līgā šosezon apmeklējuši caurmērā 5029 skatītāji vienā mačā Starp Latvijas klubu komandām daugavpiliešim konkurentu nav nevienā sporta veidā, Polijas spīdveja 2. līgā viņi ir pārliecinoši pirmie (otrajā vietā ar caurmērā 3017 skatītājiem vienā mačā ir Pilas komanda) un tikai divām 1. līgas komandām - Zeļona Gurai un Bidgoščai - bija vairāk skatītāju caurmērā vienā mājas mačā nekā daugavpiliešiem (atiecīgi 6889 un 5811). Starp Ekstralīgas klubiem gan mājas maču apmeklējums lielāks ir visām komandā, bet tāpēc jau tā arī ir pasaulē spēcīgākā spīdveja līga ar praktiski viesiem pasaulēs labākajiem spīdvejistiem. Cerams, ka šāda apmeklētības statistika beidzot palīdzēs papildināt "Loko" atbalstītāju skaitu, jo konkurentu rocība ar katru sezonu kļūst arvien lielāka, bet mēs - labākajā gadījumā - stāvam uz vietas un arī tas vislielākajā ziņā ir ar Daugavpils pilsētas atbalstu.


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.