Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Francis Gusts - uz Vroclavas "Betard Sparta" ar iespēju braukt "Lokomotīvē"

Francis Gusts - uz Vroclavas "Betard Sparta" ar iespēju braukt "Lokomotīvē"
Francis Gusts tagad ir Vroclavas "Betard Sparta" komandas braucējs.

Šā gada Eiropas U19 čempions spīdvejā (arī Eiropas U19 čempions pāriem un 6. vietas ieguvējs U21 pasaules čempionātā) kopš svētdienas ir Polijas čempionvienības Vroclavas "Betard Sparta" komandā, taču ar iespēju nākamsezon turpināt pārstāvēt Daugavpils "Optibet Lokomotīvi".

Interese par Latvijas spīdeja talantu bija ne tikai no Ekstralīgas čempiona, taču tas laikam ir tikai likumsakarīgi, ka Francis Gusts tagad ir zem "Betard Sparta" karoga - jau aizvadītajā sezonā Gusts bija Vroclavas komandā tā sauktā "viesa" statusā, viņš bieži trenējās Vroclavā trīskārtējā pasaules čempiona amerikāņa Grega Henkoka vadībā un nereti arī kopā ar pirmās komandas līderiem.

Vroclavas kluba piedāvājums bija arī pieņemamākais un atlika tikai atrisināt attiecības ar "Optibet Lokomotīvi, ar kuru Gustam bija līgums vēl uz trim sezonām. Vroclavas klubs uzņēmās starpnieka lomu vienpusējā līguma laušanā un finansiālas kompensācijas segšanā. Pāreju pēdējā dienā viss tika nokārtots, turklāt Francim būs iespēja nākamsezon braukt Daugavpils "Lokomotīves" komandā Polijas 2. līgā.

"Betard Sparta" rindās paliek gan pašreizējais pasaules čempions Artjoms Laguta, gan trīskārtējais pasaules čempions Tais Vofindens (šogad 6. vieta), gan astoņu GP posmu uzvarētājs Macejs Janovskis (šogad 5. vieta kopvērtējumā), gan Gļebs Čugunovs (divreiz uzvara "Speedway of Nations" ar Krievijas izlasi, taču tagad pārstāv Poliju), gan Daniels Bjūlijs (šā gada "Speedway of Nations" uzvarētājs Lielbritānijas izlases rindās) un ir skaidrs, ka nevienu no viņiem Gusts vēl izkonkurēt nevar. Juniora statusā viņš startēt nedrīkst, jo juniors nedrīkst būt ārzemnieks (izņemot 2. līgu). Vroclavā neviens neslēpj, ka cer uz Gustu pēc diviem trim gadiem, arī Francis pats pietiekami stingri stāv uz zemes, lai saprastu, ka viņš pagaidām vēl nav pasaules spēcīgākās spīdveja klubu līgas Polijas Ekstralīgas līmeņa braucējs.

Vroclavas klubā arī nav muļķi, lai iegūtu vienu no lielākajiem spīdveja talantiem un tad nosēdinātu viņu malā. Tieši tāpēc Vroclavas klubs ir ar mieru izīrēt Gustu viņa nu jau bijušajam klubam Daugavpils "Optibet Lokomotīve", kur tas varētu turpināt braukt juniora statusā. Gusta braukšana U24 Ekstralīgā Vroclavas klubu neinteresē, jo šīs jaunās līgas līmenis būs krietni zemāks nekā 2. līgā. Iespējams, ka 2023. gada sezonā arī ekstralīgā viens juniors drīkstēs būs ārzemnieks. Ja tā notiks, tad "Betard Sparta" būs rīkojies tālredzīgi un apsteidzis citus kārotājus iegūt savās rindās Gustu.

No Latvijas izlases viedokļa - jo vairāk mūsu spīdvejistu brauks spēcīgākās līgās un to labākajos klubos, jo labāk. Tāds liktenis ir visiem klubiem ar ne visai lielu rocību visos komandu sporta veidos - labākie un talantīgākie agri vai vēlu aiziet un jāaudzina nākamos labākos un talantīgākos, taču šajā gadījumā tas izskatās izdevīgi arī klubam, jo galvenokārt par Vroclavas naudu komandas labākais juniors varēs turpināt braukt savā nu jau bijušajā klubā. Henkoka vai vienalga kā vēl vadībā ("Betard Sparta" galvenais treneris ir Dariušs Šļedzs) var trenēties vairākas stundas katru dienu, taču bez pienācīgas sacensību prakses, bez sacensībām ar spēcīgākiem konkurentiem izaugsme nav iespējama un to labi saprot arī Vroclavas komandā. Vai Gusts tiks uz visiem mačiem un kāda tādā gadījumā būs vienošanās starp klubiem - tas jau ir cits jautājums.

Savulaik par Polijas vicečempionu Vroclavas "Betard Sparta" rindās kļuva Andžejs Ļebedevs. Francis Gusts ir otrais Latvijas spīvejists, kurš būs šajā komandā, taču līdz braukšanai tās sastāvā viņam vēl būs krietni jāpastrādā.


, 2021-11-14 20:42, pirms 2 gadiem
Šis būs labāks par Birzaku...!
, 2021-11-14 22:36, pirms 2 gadiem
Aivaris Boris un Aivars Zemžāns arī bija labi!
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.