Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Tanaks turpina cīņu par WRC titulu, Korsikā uz starta arī Sesks/Caune

Tanaks turpina cīņu par WRC titulu, Korsikā uz starta arī Sesks/Caune
Ots Tanaks. Foto: Toyota Gazoo Racing

Ar sacīkstēm Francijai piederošajā Korsikas salā šīs nedēļas nogalē norisināsies pasaules rallija čempionāta ceturtais posms. Kamēr WRC klases sportisti cīnīsies par uzvaru savā starpā, mēs varēsim pastiprināti sekot līdzi Mārtiņa Seska un Krišjāņa Caunes gaitām junioru ieskaitē, kā arī latviešu vienības “Sports Racing Technologies” dalībai WRC2 kategorijā.

“Tour de Corse” rallijs pirmo reizi norisinājās jau tālajā 1956. gadā, bet pasaules čempionāta pirmajā sezonā 1973. gadā tika iekļauts kalendārā kā Francijas posms. Tāds tas palika līdz pat 2008. gadam, bet 2015. gadā atkal atgriezās WRC kalendārā. Savu oriģinālo nosaukumu “Tour de Corse” sacensības ieguva jau pirmsākumos, kad braukšana notika apkārt visai salai. Mūsdienās ātrumposmi izvietoti tikai atsevišķos salas reģionos, bet neoficiāli tas zināms kā “10 000 līkumu rallijs”. Pēdējo četru gadu laikā divreiz te uzvarējis Sebastjēns Ožjē, bet pa vienai uzvarai ir Tjerī Noivilam un Jari-Mati Latvalam.

Korsikas rallijs būs 2019. gada WRC sezonas pirmais pilnvērtīgais asfalta posms, ņemot vērā, ka Montekarlo rallijā bija jābrauc arī pa piesnigušiem un apledojušiem ceļiem. Savā ziņā šogad “Tour de Corse” būs jauns pilnīgi visiem sportistiem, jo tikai 20% no pērn izmantotajiem ceļiem iekļauti arī šī gada maršrutā. Tikai divi ātrumposmi palikuši tie paši, kas bija jāveic pirms gada. Šajās sacīkstēs starta secībai būs maza nozīme un pat grants, ko pirmās mašīnas līkumos izmet uz ceļa, Korsikā nav liela problēma. Daudz grūtāk ir izvēlēties mainīgajiem laikapstākļiem atbilstošas riepas, kā arī kontrolēt to nodilumu, kas asfalts ir pilnībā sauss. Un laikamstākļi šogad varētu sagādāt raizes – šonedēļ rallija norises vietā novērots gan sniegs un lietus, gan ļoti stiprs vējš, kas pat pamanījās papostīt servisa parku.

Interesanti, ka šajā rallijā nebūs neviena superspeciālā ātrumposma. Būs tikai 14 pilna izmēra dopi, kuru garums svārstīsies no 14 km līdz pat 47 km. “Power Stage” ātrumposms, kurā sportisti sacentīsies par papildus kopvērtējuma punktiem, notiks pa 19 km garu, krāšņām dabas ainavām bagātu piekrastes ceļu. Sacensības notiks piektdien, sestdien un svētdien, ar laika ieskaiti sportistiem aizvadot 347 km garu distanci.

Ātrumposmu programma

DatumsSSĀtrumposmsGarums
29. martsSS1Bavella 117.60 km
SS2Valinco 125.94 km
SS3Alta-Rocca 117.37 km
SS4Bavella 217.60 km
SS5Valinco 225.94 km
SS6Alta-Rocca 217.37 km
30. martsSS7Cap Corse 125.62 km
SS8Désert des Agriates 114.45 km
SS9Castagniccia 147.18 km
SS10Cap Corse 225.62 km
SS11Désert des Agriates 214.45 km
SS12Castagniccia 247.18 km
31. martsSS13Eaux de Zilia31.85 km
SS14Calvi Power stage19.34 km

Šogad Korsikas rallijā startēs tuvu pie 100 ekipāžām. Ņemot vērā, ka “Citroen” un “M-Sport” vienības šoreiz cīņā sūtīs tikai pa divām mašīnām, kopumā būs desmit WRC klases ekipāžas, kas pārstāvēs pasaules čempionāta komandas, kā arī vēl četri sportisti startēs privātā kārtā – tie ir plašākai publikai mazāk zināmi franču piloti. WRC2 PRO klasē brauks divas ekipāžas, tostarp divkārtējais Latvijas čempions Kalle Rovanpera, bet 16 ekipāžas pieteikušās dalībai WRC2 klasē, arī “Sports Racing Technologies” komanda un tās pilots Nikolajs Grjazins ar “Škoda Fabia R5”. Rovanpera kopvērtējumā savā klasē ir trešais, tikai četrus punktus aiz līdera, bet Grjazins, kurš startēja tikai vienā no aizvadītajiem trim posmiem, Zviedrijā gūstot piekto vietu, savas klases kopvērtējumā pagaidām 12. pozīcijā.

Savukārt pasaules čempionāta absolūtajā ieskaitē un WRC klasē pēc četriem posmiem līderis ir igaunis Ots Tanaks. Montekarlo rallijā viņš finišēja trešais, Zviedrijā guva uzvaru, bet iepriekšējā posmā Meksikā izcīnīja otro vietu. Par četriem punktiem mazāk ir pašreizējam čempionam Sebastjēnam Ožjē, kurš triumfēja pirmajā un trešajā posmā, bet otrajā piedzīvoja neveiksmi. Vēl par sešiem punktiem mazāk Tjerī Noivilam. Korsikā uz starta “Hyundai” sastāvā pēc viena posma izlaišanas izies arī četrkārtējais šo sacensību uzvarētājs Sebastjēns Lēbs, kurš aizvada nepilnu sezonu.

WRC kopvērtējums

VietaPilotsValstsPunkti
1.Ots TanaksEST65
2.Sebastjēns OžjēFRA61
3.Tjerī NoivilsBEL55
4.Kriss MīkeGBR35
5.Elfins EvanssGBR28
6.Esapeka LapiFIN20
7.Sebastjēns LēbsFRA18
8.Jari-Mati LatvalaFIN14
9.Andreass MikelsensNOR12
10.Bebnito GerraMEX8
11.Gass GrīnsmitsGBR6
12.Marko BulasijaBOL6
13.Pontuss TidemandsSWE4
14.Joans BonatoFRA4
15.Danijs SordoESP4
16.Ole Kristians VeibijsNOR2
17.Stefans SarazānsFRA2
18.Adriēns FurmoFRA1
19.Janne TuohinoFIN1
20.Rikardo TrivinjoMEX1
21.Tēmu SuninensFIN1

Latvieši ar aizrautību varēs sekot līdzi cīņām “Junior WRC” kategorijā, kur otrās sacīkstes šosezon aizvadīs Eiropas čempions Mārtiņš Sesks un viņa stūrmanis Krišjānis Caune. Šīs ieskaites braucējiem pirmais posms notika Zviedrijas ceļos – toreiz mūsējie pierādīja, ka spēja cīnīties par uzvaru, taču bija arī dažādas neveiksmes. Pārsistas riepas, pašu kļūdas un tehniskas problēmas neļāva ierindoties augstāk par sesto vietu, kamēr uzvaru guva mājinieks Toms Kristensons, kuru pērn Sesks uzveica cīņā par Eiropas čempiona titulu. Korsikā cīņa nesolās būt viegla, kaut vai tāpēc vien, ka uz asfalta Seskam ir vismazākā braukšanas pieredze, taču nevar arī teikt, ka tās nav nemaz.

JWRC kopvērtējums

VietaPilotsValstsPunkti
1.Toms KristensonsSWE26
2.Rolands PūmsEST18
3.Jans SolanssESP16
4.Deniss RadstremsSWE16
5.Toms ViljamssGBR12
6.Mārtiņš SesksLAT11
7.Šons DžonstonsUSA10
8.Enriko OldratiITA6
9.Kens TornsEST3
10.Fabricio ZaldivarsPRY2

“Tour de Corse 2019” dalībnieku saraksts: Tour de Corse » » Liste des...


Madss Ostbergs. Foto: Godzik Rally Foto

Arī Ostbergs šogad būs Seska ekipāžas konkurents cīņā par ERC titulu

Norvēģu pilots Madss Ostbergs oficiāli paziņojis, ka 2024. gada sezonā turpinās dalību Eiropas rallija čempionātā, un par mērķi izvirzījis titula izcīnīšanu. Mārtiņam Seskam un Renāram Francim par vēl vienu spēcīgu sāncenšu ekipāžu vairāk.
Tjerī Noivils. Foto: Hyundai Motorsport

"Safari Rally Kenya" startē ar Noivila uzvaru superspeciālajā ātrumposmā

Pasaules rallija čempionāta trešais posms "Safari Rally Kenya" startējis ar superspeciālo ātrumposmu Nairobi, bet ātrākos rezultātus sasniedza "Hyundai" komandas piloti TjerI Noivils un Ots Tanaks.
Mārtiņš Sesks. Foto: publicitātes
4

Pirmizrādi piedzīvo dokumentālā filma par Mārtiņu Sesku

27. marta vakarā kinoteātrī “Splendid Palace” aizvadīts dokumentālās filmas “Ātruma skartie” atklāšanas pasākums, kurā pulcējās filmas radošā komanda, autosportisti, rallija entuziasti un atbalstītāji. Filma stāsta par vairākkārt godalgotā rallija pilota Mārtiņa Seska karjeru un atklāj, kā rallijs kļuvis par vienu no skatītāju iecienītākajiem sporta veidiem Latvijā.