Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Dramatiskajā un avārijām bagātajā Montekarlo rallijā vadību pārņem Ožjē

Dramatiskajā un avārijām bagātajā Montekarlo rallijā vadību pārņem Ožjē
Sebastjēns Ožjē. Foto: Motorsport.com

Cīņu par uzvaru Montekarlo rallija trešajā dienā turpināja Sebastjēns Lēbs un Sebastjēns Ožjē, kurš šodien kļuva par sacensību līderi, tikmēr daudzas “Rally1” klases ekipāžas pasaules čempionāta pirmajā posmā skārušas neveiksmes. Avārijas šodien piedzīvoja Elfins Evanss, Ots Tanaks, Olivers Solbergs un Takamoto Katsuta, bet tehniskas problēmas piedzīvoja Tjerī Noivils un Gass Grīnsmits.

Ožjē un Lēbs turpina divkauju

Sarežģītā “Rallye de Monte-Carlo” ietvaros sestdien bija jāaizvada pieci ātrumposmi. Priekšpusdienā veiktajos trīs dopos visas reizes Ožjē bija ātrāks par Lēbu, divos arī sasniedzot absolūti labākos rezultātus. Pēc SS10 viņiem bija vienāds laiks, bet pēc SS11 pašreizējais WRC čempions no “Toyota” komandas pārņēma vadības grožus. Lēbs, kurš uz šīm sacīkstēm atgriezies čempionātā pēc pusotra gada pārtraukuma un pārstāv “M-Sport Ford” vienību, atzina, ka izvēlējies ne tās apstākļiem atbilstošākās riepas, turklāt neizdevīga bijusi arī viņa starta pozīcija. Īpaši grūts bija 11. ātrumposms, kurā bija jāsaskaras arī ar apstigušu un apledojušu ceļu. Lai vai kā, pēc rīta ātrumposmiem viņš konkurentam zaudēja tikai 5.4 sekundes.

Pēcpusdienā notika vēl divi ātrumposmi, kuros Ožjē savu pārsvaru izdevās krietni palielināt. SS12 Lēbs vēl bija mazliet ātrāks, bet aptuveni 16 sekundes sāncensim zaudēja SS13, kā rezultātā Ožjē šobrīd var lepoties jau ar 21.1 sekundes pārsvaru. Lēbs uz dienas pēdējo ātrumposmu izvēlējās slikus, kamēr Ožjē sākotnēji bija gribējis izmantot sniegam paredzētās riepas, taču redzējis konkurenta izvēli un pieņēmis lēmumu rīkoties tāpat.

Avarē Solbergs, Tanaks, Evanss un Katsuta

Oliveram Solbergam no “Hyundai” vienības šodien turpinājās problēmas ar izplūdes dūmu nokļūšanu salonā, jo problēmu pa nakti mehāniķi tā arī nebija atrisinājuši. Grūtās sacīkstes viņam turpinājās ar izbraukšanu no trases desmitajā ātrumposmā. Vēlāk viņš atzina, ka dūmu dēļ zaudējis spēju koncentrēties, tādā veidā arī izskaidrojot avārijas iemeslus.

Vairāk par minūti SS9 zaudēja viņa komandas biedrs Ots Tanaks, jo jau ātrumposma sākumā riepa sāka laist gaisu. SS11 Tanaks bija tuvu nobraukšanai no ceļa. Viņam palaimējās neiegāzties kraujā, taču noturēties trasē igaunis nespēja un uztriecās ceļa malā esošajai nogāzei. Ceļu viņš turpināja, bet ar vēl vienu cauru riepu un pēc finiša bija spiests izstāties.

“Toyota” pilots Elfins Evanss uzvarēja dienas pirmajā dopā un kopvērtējumā bija trešais, kad 11. ātrumposmā pieļāva kļūdu un piedzīvoja nelielu avāriju, mašīnai paliekot bīstamā vietā, kā rezultātā tiesnešiem nācās drošības nolūkos ralliju apturēt. Līdz ar to uz trešo vietu pacēlās “M-Sport Ford” jaunpienācējs Kreigs Brīns.

Savukārt dienas pēdējā ātrumposmā avarēja “Toyota” junioru programmas pilots Takamoto Katsuta, kurš pirms tam bija pakāpies līdz piektajai vietai. Sportists atzina, ka nav spējis nobremzēt uz apledojušā ceļa.

Vairākiem sportistiem bija tehniskas problēmas. Tjerī Noivils šajā rallijā turējās visaugstāk no “Hyundai” braucējiem, lai gan jau iepriekšējās dienās saskārās ar dažādām ķibelēm. Šodien jaunajai mašīnai salūza viens no amortizatoriem, līdz ar to ceturto pozīciju ekipāža zaudēja un tagad atkritusi zemāk. “M-Sport Ford” braucējs Gass Grīnsmits bija sestais, kad plīsa riepa un sekoja tehniskas problēmas ar motoru, kas lika zaudēt laiku un pozīcijas. Vēlāk, neveiksmes piedzīvojot sāncenšiem, viņš pacēlās līdz piektajai vietai, kamēr ceturtais ir Kalle Rovanpera no “Toyota”, kurš šodien arī uzvarēja vienā no ātrumposmiem.

Negaidīti pavērsieni WRC2 klasē

Dažādi notikumu pavērsieni risinājās WRC2 klasē. Stefans Lefevrs bija līderis pēc piektdienas ātrumposmiem, bet saņēma 30 minūšu sodu par bīstamu manevru pēc finiša, līdz ar to no cīņas par uzvaru izkrita. Šodien viņš piedzīvoja avāriju, nolaužot vienu no aizmugurējiem riteņiem un izstājās. 2021. gada čempions Andreass Mikelsens atguva līderpozīciju un vienīgais, kurš viņu spēj apdraudēt, bija Žoans Rosels. Dienas izskaņā Rosela ekipāža piedzīvoja avāriju, zaudējot gandrīz trīs minūtes, kamēr Mikelsenam pēdējā ātrumposmā plīsa riepa un arī viņš zaudēja daudz laika, gan spējot noturēt līderpozīciju kopvērtējumā. Eriks Caiss tagad ir otrais un zaudē viņam 22 sekundes, bet trešo vietu, atpaliekot vairāk par minūti, ieņem Greguārs Munsters. Divus ātrumposmus pirms dienas beigām trešajā vietā atradās Marko Bulasija, taču tehniskas problēmas dēļ nācās izstāties. Nikolajs Grjazins pēc piektdienas neveiksmes ar tehniku šajā dienā turpināja progresēt, pat uzvarēja vienā ātrumposmā, bet rallija kopvērtējumā ir piektais.

Montekarlo rallija rezultāti pēc 13. ātrumposma:

VietaPilotsAutoRezultāts
1.Sebastjēns OžjēToyota GR Yaris Rally12:19:43.1
2.Sebastjēns LēbsFord Puma Rally1+21.1
3.Kreigs BrīnsFord Puma Rally1+1:26.0
4.Kalle RovanperaToyota GR Yaris Rally1+2:03.8
5.Gass GrīnsmitsFord Puma Rally1+6:33.8
6.Tjerī NoivilsHyundai i20 N Rally1+7:44.1
7.Andreass MikelsensŠkoda Fabia Rally2 evo+9:37.2
8.Eriks CaissFord Fiesta Rally2+9:59.6
9.Greguārs MunstersHyundai i20 N Rally2+10:44.1
10.Žoans RoselsCitroën C3 Rally2+11:14.2

Izmantotie resursi:
4rati - 4rati


, 2022-01-23 03:01, pirms 2 gadiem
Ehh kā novēlu Lēbam uzvarēt, bet nu abi ir leģendas.
Foto: Liepājas Novada Pašvaldība

WRC posma "Tet Rally Latvia" uzvarētāji tiks noskaidroti Vecpils autotrasē

Šodien Liepājas koncertzāles Lielais Dzintars kamerzālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma Tet Rally Latvia preses konference, kurā klātesot Liepājas pašvaldības domes priekšsēdētājam Gunāram Ansiņam, Dienvidkurzemes novada izpilddirektoram Uldim Vārnam un Tet Rally Latvia direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan Liepājā paredzētais servisa parks, gan arī īpaši apmeklētais pilsētas ātrumposms Liepājas Jūrmalas parka teritorijā, gan arī aktivitātes Vecpils autotrasē un Dienvidkurzemes novadā paredzētie Tet Rally Latvia ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs teju visās rallija norises dienās.
Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Foto: wrc.com
5

WRC leģenda Sainss iesaka veidu, kā atgriezt čempionātam agrāko popularitāti

Divkārtējais pasaules rallija čempions Karloss Sainss uzskata, ka labākais laiks čempionāta vēsturē bija A grupas ēra. Šobrīd, kad WRC piedzīvo ne to vieglāko periodu un tiek plānotas lielas izmaiņas tehniskajos noteikumos, aizvien nav skaidrs, kāda būs nākotne.