Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Baumanis Portugālē izcīna otro vietu, "World RX" ieskaitē uzvar Gronholms

Baumanis Portugālē izcīna otro vietu, "World RX" ieskaitē uzvar Gronholms
Foto: FIA World Rallycross

Pasaules rallijkrosa čempionāta 2022. gada sezonas piektajā posmā elpu aizraujošā finālā finiša līniju pirmais šķērsoja Johans Kristofersons, taču pēc sacensībām piešķirtā soda par sadursmes izraisīšanu dēļ viņa piecu uzvaru sēriju pārtrauca Niklass Gronholms. Eiropas čempionāta Euro RX1 ieskaitē Jānis Baumanis revanšējās par problēmām bagātiem kvalifikācijas braucieniem, Portugāles posma finālbraucienā izcīnot otro vietu.

World RX

Kristoffersson Motorsport braucēji pēc dubultuzvaras sestdien, nakts laikā savu tempu nebija zaudējuši. Jau SuperPole izcīņā Johans Kristofersons un Ole Kristians Veibijs Montalgeres trases apli veica ātrāk par visiem konkurentiem. Tikmēr ātrāko apli no pārējiem braucējiem šoreiz uzrādīja soms Niklass Gronholms (CE Dealer Team).

Pirmajā kvalifikācijas kārtā gan veiksme no Gronholma novērsās, jo viņš ceļā uz uzvaru savā braucienā pārsita automašīnas riepu, kā rezultātā finišs lēnā tempā tika sasniegts pēdējā vietā. Brauciena uzvarētāja Kevina Hansena (Hansen World RX Team) rezultāts sniedza viņam tikai ceturto vietu kopvērtējumā, jo otrais brauciens izrādījās ievērojami ātrāks. Timijs Hansens (Hansen World RX Team) spēja pieveikt Veibiju, tomēr Kristofersons izrādījās neķerams.

Otrajā kvalifikācijas kārtā brāļi Hanseni atradās mainītās lomās. Timijs uzvarēja savā braucienā, kamēr viņa konkurenti Veibijs un Gronholms lutināja skatītājus ar satriecošu savstarpējo cīņu. Kopējā ieskaitē ar to pietika tikai trešajai vietai, jo Kristofersons un Kevins Hansens izrādījās ātrāki. Kevins spēja cieši sekot aiz četrkārtējā pasaules čempiona, tomēr nopietni viņa pozīciju apdraudēt nespēja. Abu kvalifikāciju kosummā abi brāļi Hanseni kļuva par Kristofersona ciešākajiem sekotājiem, kamēr Gronholms palika sestais – aiz Veibija un stabilu sniegumu demonstrējošā Gustava Bergstroma.

Diemžēl, Bergstroms savas prasmes nevarēja apliecināt progresa kārtā, jo tika nokavēta ierašanās starta laukumā. Tikmēr par satriecošiem notikumiem trasē parūpējās zviedru autosportisti. Startā pārāks bija Johans Kristofersons, tomēr Kevins Hansens prata apsteigt četrkārtējo pasaules čempionu. Uz džokera rēķina Kristofersons pozīciju atguva, un tomēr Kevins nepadevās un trasē vēlreiz veica filigrānu apdzīšanas manevru, uzvarot braucienā. Tikmēr krietni mierīgākos apstākļos savā progresa kārtas braucienā panākumu guva arī Timijs Hansens, sev aiz muguras atstājot Gronholmu.

Pirmajā pusfinālā lielisks starts Gronholmam, un tam sekojoša spēkošanās ar Kevinu Hansenu, kas visdārgāk izmaksāja tieši Kevinam – kontaktcīņas rezultātā Hansens piedzīvoja avāriju un ar bojātu balstiekārtu palika trases malā, nesasniedzis finālu. Otrā pusfinālā vieglāk neklājās arī viņa vecākajam brālim – Timijs sagriezās džokera aplī un finišēja aiz Kristofersona un Veibija. Ar to gan pietika, lai nodrošinātu vietu finālā.

Dienas svarīgākā brauciena startā Timijs Hansens, startējot no ārmalas, uzreiz pārņēma vadības grožus savās rokās. Kristofersons cieši sekoja, bet Gronholms izvēlējās doties džokera aplī. Otrajā aplī Kristofersons centās veikt ambiciozu apdzīšanas manevru, tomēr sadūrās ar Hansenu, liekot tautietim izbraukt pa drošības joslu. Tikmēr Kristofersona mašīna nebija cietusi. Zviedru autosportists prata noturēties priekšā Gronholmam un finiša līniju šķērsoja pirmajā vietā.

Tomēr jau pēc brauciena finiša, tiesneši nolēma piešķirt Kristofersonam 10 sekunžu sodu, kā rezultātā pie pirmā panākuma šosezon tika Niklass Gronholms. Uz goda pjedestāla viņam piebiedrojās Ole Kristians Veibijs un Klāra Andersone (CE Dealer Team), kurai šis bija karjeras labākais rezultāts FIA pasaules rallijkrosa čempionātā.

“Kopš progresa kārtas mašīnā jutos labi. Man bija sajūta, ka finālā varam cīnīties par goda pjedestālu. Mūsu plāns jau sākotnēji paredzēja došanos džokerī, ja vien nebūtu kļuvis par līderi. Diemžēl, apli pirms Johans Kristofersons veica savu džokeri man neizdevās tīrs aplis. Būtu varējis viņu pieveikt arī trasē, taču būtu bijis priecīgs arī par otro vietu,” pēc sacensībām Portugālē pavēstīja uzvaru guvušais Niklass Gronholms.

Euro RX1

Jāņa Baumaņa pārstāvētajā Euro RX1 ieskaitē piedzīvojumiem bagātu un dramatisku braucienu netrūka arī šodien. Avārija ceļā uz uzvaru trešajā kvalifikācijas kārtā iedragāja latviešu braucēja izredzes, tomēr turpinājumā izdevās demonstrēt gluži nevainojamu sniegumu – progresa kārtu Baumanis noslēdza otrajā vietā aiz Antona Marklunda, bet savā pusfināla braucienā lieliski veikts starts ļāva ar uzvaru nodrošināt vietu finālā.

Fināla startā pēc kontaktcīņas ar Enzo Idi un Marklundu, Baumanis iekārtojās aiz Ides. Lai kā arī latviešu autosportists censtos, apsteigt konkurentu Baumanim šoreiz neizdevās. Tādējādi Ide izcīnīja savu pirmo uzvaru Euro RX1 ieskaitē – bet Jānim otrā vieta, kas ir viņa labākais rezultāts 2022. gada sezonā. Tikmēr pēc neveiksmīga starta, Antons Marklunds finišēja ceturtajā vietā, ar ko šoreiz bija pietiekami, lai kļūtu par 2022. gada FIA Eiropas čempionu rallijkrosā. Savukārt Baumanis ar trīs punktu rezervi pār Idi saglabā otro vietu čempionāta kopvērtējumā.

Euro RX3

Euro RX3 ieskaitē ar priekšpiedziņas automašīnām trešo uzvaru šosezon izcīnīja 17 gadus vecais Kobe Pauels. Beļģu autosportists šosezon bijis teju neķerams, kas Portugālē ļāvis nodrošināt FIA Eiropas rallijkrosa čempiontitulu vienu posmu pirms sezonas beigām.

FIA pasaules čempionāta kalendārā vēl atlikuši divi dubultposmi. 8. un 9. oktobrī sportisti sacentīsies Spa trasē, Beļģijā, kur noslēgsies Euro RX1 un RX2e sezona, bet 13. un 14. novembrī punktu sezonai pieliks sacensības Nirburgringā, Vācijā, kur līdzās pasaules čempionāta zvaigznēm, risināsies arī Euro RX3 noslēdzošais posms.

"World RX" fināls:

VietaPilotsKomandaAutoRezultāts
1.Niklass GronholmsConstruction Equipment Dealer TeamPWR RX1e3:37.355
2.Ole Kristians VeibijsKristoffersson MotorsportVolkswagen RX1e+2.853
3.Klara AndersoneConstruction Equipment Dealer TeamPWR RX1e+4.412
4.Timijs HansensHansen World RX TeamPeugeot 208 RX1e+4.821
5.Johans KristofersonsKristoffersson MotorsportVolkswagen RX1e+9.241

"World RX" kopvērtējums:

"Euro RX1" fināls:

VietaPilotsKomandaAutoRezultāts
1.Enco IdeEKSAudi S13:35.139
2.Jānis Baumanis#YellowsquadPeugeot 208+0.964
3.Ulriks LinnemansLinnemann PromotionFord Fiesta+6.168
4.Antons MarklundsSet PromotionHyundai i20+6.688
5.Marcins GagackisOponeoFord Fiesta+7.957

"Euro RX1" kopvērtējums:


, 2022-09-18 23:04, pirms 2 gadiem
Kopvērtējuma rezultāti?
Foto: Rallycross.lv

Jau pēc mēneša startēs Latvijas autokrosa, folkreisa un rallijkrosa sezona

Vasaras autokrosa, rallijkrosa un Folkreisa sezona Latvijā sāksies tieši pēc mēneša: 28. aprīlī Smiltenē startēs Folkreisa Vasaras kauss un Krosa komisijas autokrosa kauss, kam sekos pirmie posmi arī Latvijas-Lietuvas rallijkrosa un Latvijas autokrosa čempionātā. Tikai mēnesis!
Sebastjēns Ožjē. Foto: Martin Hlinka

Uz WRC posmu Horvātijā trasē atgriezīsies Ožjē un Mikelsens

Ir publicēts pasaules rallija čempionāta ceturtā posma "Rally Croatia" dalībnieku saraksts, kurā atrodamas 68 ekipāžas. Pēc divu posmu izlaišanas uz starta atkal izies Sebastjēns Ožjē un Andreass Mikelsens.
Foto: wrc.com

WRC ekipāžas Kenijā sagaida safari piedzīvojums

Šonedēļ, no 28. līdz 31. martam, norisināsies FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) 2024. gada sezonas trešais posms "Safari Rally Kenya". Šis ir vienīgais WRC posms Āfrikas kontinentā un viens no tehniski vissarežģītākajiem sezonas rallijiem, kurā šoreiz startēs kopumā 29 ekipāžas.