Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Latvija pievienojas WRC čempionātam

Latvija pievienojas WRC čempionātam
Foto: Red Bull Content Pool

Šodien atjaunotajā Rīgas Cirka ēkā īpašā prezentācijas pasākumā tika publiski apstiprināts, ka Latvija ir izpildījusi visus tai izvirzītos priekšnoteikumus, lai starptautisku autosporta sacensību rīkotājs Latvijā RA Events paplašinātu sadarbību ar FIA Eiropas rallija čempionāta un FIA pasaules rallija čempionāta rīkotājorganizāciju WRC Promoter, ļaujot Latvijai kļūt par FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) rīkotājvalsti un turpināt darbu pie 2024. gada WRC posma Tet Rally Latvia sarīkošanas.

Par starptautisku autosporta sacensību rīkotāja RA Events darbības sākumu uzskatāms 2009. gads, kad pirmo reizi šīs komandas vadībā tika sarīkots Latvijas rallija čempionāta posms Rally Talsi. Kopš 2013. gada uzņēmuma pārraudzībā atrodas pilnvērtīga FIA Eiropas rallija čempionāta posma Tet Rally Liepāja organizēšana, bet no 2016. līdz 2022. gadam Latvijā, Biķernieku trasē, veiksmīgi sarīkots arī FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posms World RX of Rīga-Latvia. Šobrīd sperts vēl viens nozīmīgs solis, lai vēl vairāk nostiprinātu Latvijas vārdu pasaules autosporta apritē, turpinot darbu pie FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma Tet Rally Latvia sarīkošanas, kura norise paredzēta 2024. gadā.

Pasākuma laikā, izbaudot cirka mākslinieku priekšnesumus, deju grupas uzstāšanos, kā arī klātienē apskatot WRC ražotājkomandas M-Sport Ford World Rally Team Rally1 rallija automašīnu, šodien tika publiskota arī plānotā WRC posma vizuālā identitāte, kas sevī iekļauj gan Latvijai zināmos dzintara elementus, stilizētu Latvijas valsts robežlīniju, kā arī nepabeigtu apli, kas sevī iemieso rallijam tik raksturīgo dinamiku un nerimtīgo kustību uz priekšu.
Klātesot valsts un pašvaldību amatpersonām un pārstāvjiem, tika atzīmēts kopš 2013. gada Kurzemes reģionā sarīkotā FIA Eiropas rallija čempionāta augstais organizatoriskais līmenis, kā arī novērtēts sniegtais ekonomiskais pienesums, ko veicina ilgstošā ārvalstu komandu uzturēšanās reģionā un plašais ārvalstu skatītāju loks.

WRC Latvijas posma norise paredzēta īpaši plašā valsts teritorijā – no rallija pilsētas – Liepājas mūsu valsts rietumos līdz pat Latvijas galvaspilsētai Rīgai. Lai sarīkotu WRC standartiem atbilstošu sportisko distanci, kas ātrumposmos vien sasniedz 300 km garumā, sacensību maršruts dalībniekus un skatītājus vedīs cauri arī Talsu, Kuldīgas, Tukuma un Dienvidkurzemes novadam.

“Rallija draugi, nebaidieties sapņot un pielikt visas pūles, lai šos sapņus sasniegtu! Mums tiek dota neticama iespēja, kādu līdz šim Latvijas autosports nav saņēmis – pašu mājās sarīkot FIA pasaules rallija čempionāta posmu. Šogad vien trīspadsmit valstīm ir tas gods uzņemt WRC posmu, kuru norisēm seko vairāk nekā 250 miljoni skatītāju visā pasaulē! Un jau pavisam drīz, Latvijas vārds būs atrodams vienā saimē kopā arī Japānu, Meksiku, Montekarlo, Čīli, Somiju, Keniju un vēl citām valstīm piecos kontinentos, lai uzņemtu pasaules rallija zvaigznes un tehnoloģiski tik iespaidīgās Rally1 automašīnas, un vērotu kā šīs ekipāžas traucas pretim Latvijas ainavisko ātrumposmu mestajiem izaicinājumiem. Ja šis nav sapņa piepildījums, tad es nezinu kas ir!” iesāk Tet Rally Latvia rīkotājkompānijas RA Events direktors Raimonds Strokšs.

“Izmantojot iespēju, vislielāko paldies saku mūsu rallija partneriem – Latvijas valdībai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Liepājas un Rīgas pilsētām, Talsu, Kuldīgas un Tukuma novadiem, mūsu ģenerālsponsoram Tet, un visiem, visiem partneriem. Mūsu rokās ir nonākuši ļoti spēcīgi trumpji, un, apzinoties WRC posma ģeogrāfisko vērienu, strādājot roku roku, kā vienots mehānisms, mēs spēsim Latvijai sarūpēt vēl nebijušu atpazīstamību visā pasaulē!

Īpašu paldies veltīšu savai RA Events komandai un tai pietuvinātajiem cilvēkiem. Kopš mēs 2009. gadā uzsākām autosporta sacensību sarīkošanu, kopā esam spēruši vairākus soļus uz priekšu un panākuši, ka Latvijas vārds ir atpazīstams uz pasaules autosporta kartes. Neliegšos, ka darāmo darbu būs daudz, bet esmu pārliecināts, ka, turpinot strādāt ar tik pat augstu entuziasmu un degsmi kā visus šos iepriekšējos gadus, mēs spēsim pārvarēt jebkuru izaicinājumu, lai Latvijā sarīkotu varenu WRC ralliju!” tā RA Events direktors Raimonds Strokšs.

Kā atzīmēja FIA pasaules rallija čempionāta rīkotājkompānijas WRC Promoter pārstāvis, čempionātam, kura norises pateicoties 50 raidsabiedrībām iespējams vērot vairāk nekā 150 valstīs, tieši Baltijas reģions uzskatāmas par visa čempionāta stratēģiskas nozīmes tirgu, un WRC posma sarīkošanas uzticēšana Latvijai uzskatāma par, vienlaicīgi, gan augstu iepriekš paveiktā novērtējumu, gan augstu uzticības kredītu.

“Viens no WRC Promoter ilgtermiņa mērķiem bijis nodrošināt iespēju kādam no ERC posmiem tikt iekļautam arī WRC kalendārā. Ņemot vērā, ka mūsu pārraudzībā šobrīd atrodas abi šie čempionāti, mums ir unikāla iespēja novērtēt visus šos posmus un sniegt nepieciešamo atbalstu, ja kādā no rallijiem saredzam turpmākas izaugsmes potenciālu un iespēju tam kļūt par pastāvīgu WRC daļu.

Novērtējot gan rallija augsto sportisko un organizatorisko kvalitāti, par kuru jau vairāku gadu garumā esam pārliecinājušies sekojot līdzi ERC norisēm, gan Latvijas valdības augsto ieinteresētībai rallija disciplīnas turpmākā izaugsmē, esam izvēlējušies Tet Rally Latvia kā pirmo no posmiem, kam sniegt šādu iespēju, apliecināt sevi jaunā organizatoriskā līmenī, sarīkojot nu jau WRC kvalitātes latiņai atbilstošas sacensības,” tā WRC Promoter vecākais direktors sporta jautājumos Peters Tūls (Peter Thul).

Atminoties laiku, kad savu autosportista karjeru tieši Latvijā uzsāka patreizējais FIA pasaules rallija čempions, īsu, bet emocionālu videouzrunu klātesošajiem viesiem un Latvijas rallija sabiedrībai veltīja Kalle Rovanpera:
“Vispirms, vēlos Jūs visus apsveikt ar šo lielisko jaunumu. Kā Jums zināms, Latvijai bijusi ļoti nozīmīga loma manā karjerā, jo sniedzāt man iespēju uzsākt rallija karjeru laikā, kad nekur citur man tas nebija ļauts. Liels Jums paldies par to! Jūs mani atbalstījāt laikā, kad man tas bija nepieciešams visvairāk, un tagad varat paļauties uz manu pilnu atbalstu, palīdzot Jums jūsu ceļā kopīgi sarīkot jauku WRC posmu. Ar lielu nepacietību un degsmi gaidu iespēju atgriezties Latvijā, lai pieņemtu jaunus izaicinājumus sev zināmajos Latvijas ceļos, nu jau atrodoties pie Rally1 automašīnas stūres. Uz drīzu tikšanos Latvijā! savu prieku par izskanējušajiem jaunumiem neslēpa Kalle Rovanpera (Kalle Rovanperä), kurš divkārt kļuvis arī par Latvijas rallija čempionu.

FIA pasaules rallija čempionāta 2024. gada kalendārs vēl jāapstiprina Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) Pasaules motoru sportu padomē (WMSC).


, 2023-02-19 10:15, pirms gada
Strādā cenzūra? Smieklīgais SC.
, 2023-02-20 11:19, pirms gada
Tas ir fantastiksi
Karloss Sainss. Foto: Dakar.com

Dakaras uzvarētājs Sainss pēc "Audi" projekta slēgšanas nomaina komandu

Spāņu autosporta veterāns Karloss Sainss pasaules rallijreida čempionāta trešajā posmā Portugālē startēs ar "Mini" sacīkšu auto. "X-Raid" komandu viņš savā karjerā pārstāvējis jau iepriekš.
Madss Ostbergs. Foto: Godzik Rally Foto
1

Arī Ostbergs šogad būs Seska ekipāžas konkurents cīņā par ERC titulu

Norvēģu pilots Madss Ostbergs oficiāli paziņojis, ka 2024. gada sezonā turpinās dalību Eiropas rallija čempionātā, un par mērķi izvirzījis titula izcīnīšanu. Mārtiņam Seskam un Renāram Francim par vēl vienu spēcīgu sāncenšu ekipāžu vairāk.
Tjerī Noivils. Foto: Hyundai Motorsport

"Safari Rally Kenya" startē ar Noivila uzvaru superspeciālajā ātrumposmā

Pasaules rallija čempionāta trešais posms "Safari Rally Kenya" startējis ar superspeciālo ātrumposmu Nairobi, bet ātrākos rezultātus sasniedza "Hyundai" komandas piloti TjerI Noivils un Ots Tanaks.