Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Petransels 14. reizi uzvar Dakaras rallijā, lietuvietis Vanags 12. vietā

Petransels 14. reizi uzvar Dakaras rallijā, lietuvietis Vanags 12. vietā
Stefans Petransels. Foto: X-raid Team

Parādot ļoti stabilu sniegumu visu sacensību garumā, par 2021. gada Dakaras rallija uzvarētāju automobiļu klasē kļuvis Stefans Petransels, kurš startēja ar "X-raid" komandas "Mini" bagiju. Viņam šis ir jau 14. panākums karjerā.

VIDEO: Dakaras rallijā iemūžināta neparasta sadursme

Petransels šo ralliju aizvadīja ārkārtīgi stabili un tikai vienā posmā finišēja ārpus pirmā trijnieka - pēc pirmās dienas viņš ieņēma otro vietu, bet jau pēc otrā posma kļuva par līderi, šajā pozīcijā noturoties līdz finišam. Tiesa, pēc aizvadītiem pirmajiem septiņiem posmiem, kam sekoja brīvdiena, "Toyota" vienību pārstāvošais Nāsirs El-Atija atpalika tikai astoņas minūtes, turklāt pēc astotās rallija dienas zaudēja vairs nepilnas piecas minūtes. Izšķirošais bija devītais posms, kurā Petransels uzvarēja, bet El-Atija pārsita vairākas riepas, tobrīd atkrītot 18 minūtes aiz francūža. Neskatoties uz lielisko ātrumu turpinājumā, pārspēt Petranselu nebija viņa spēkos.

Sacensību pēdējā dienā uzvarēja "X-raid Mini" pārstāvis Karloss Sainss, bet ar savstarpēji līdzīgu rezultātu abi uzvaras pretendenti finišēja aiz viņa. Līdz ar to Petransels šajās sacīkstēs uzvarējis ar nepilnu 15 minūšu pārsvaru pār El-Atiju, kamēr Sainss guvis trešo vietu, zaudējot vairāk par stundu. Spānis bija kļuvis par Dakaras līderi pēc pirmās dienas, bet tad divos posmos pamatīgi apmaldījās un pazaudēja daudz laika, izkrītot no cīņas par uzvaru sacensību kopvērtējumā. Tiesa, viņa trešo vietu neviens nespēja apdraudēt.

Savos 55 gados Petransels ir viens no pieredzes bagātākajiem Dakaras rallija braucējiem, jo šajās sacensībās startē kopš 1988. gada. Pirmās desmit reizes viņš uz starta izgāja ar motociklu, gūstot sešas uzvaras. Savukārt kopš 1999. gada Petransels brauc automobiļu kategorijā, kur tagad izcīnījis jau astoņas uzvaras - trīs ar "Mitsubishi", divas ar "Peugeot" un vēl trīs startējot "X-raid Mini" vienībā. Šī viņam ir pirmā uzvara pēc trīs gadu pārtraukuma.

Labi rezultāti izdevušies lietuviešu brigādei. Benedikts Vanags šogad pirmo reizi uz starta stājās ar "Toyota" rūpnīcas atbalstu un par sevi vilties nelika - jau pēc ceturtā posma viņš pacēlās uz pirmo divdesmitnieku, vēlāk kāpa vēl augstāk un pēdējās dienās jau pretendēja uz iekļūšanu "Top 10". Līdz šim mērķim šoreiz aizsniegties neizdevās, taču finišā iegūtā 12. pozīcija ir uzslavas vērta. Viņa līdzšinējās karjeras augstākais sasniegums ir 2019. gadā Dienvidāfrikā izcīnītā 11. vieta, savukārt pirms gada Vanags guva 15. vietu.

Smago automobiļu klasē nekādas cerības citiem neatstāja "Kamaz" rūpnīcas komanda, kas izcīnījusi pirmās trīs vietas. Ar astoto piegājienu pelnīta pirmā uzvara karjerā Dmitrijam Sotņikovam, kurš pirms tam divreiz savā karjerā ir finišējis otrajā vietā (2017. un 2019. gadā). Šoreiz viņa sniegums bija ļoti pārliecinošs, un izdevās atrasties vadībā no pirmā posma līdz finišam. Sotņikovs uzvarēja piecos no pirmajiem septiņiem posmiem, bet pēc tam, kad bija iekrāts pieklājīgs pārsvars, varēja uzelpot un lieki neriskēt. Tuvākais sekotājs, komandas biedrs Antons Šibalovs viņam zaudējis 41 minūti, bet trešo vietu izcīnījis Ajrats Mardījevs, kurš finišēja 1 stundu un 16 minūtes aiz uzvarētāja. Ne tik veiksmīgas sacīkstes izvērsās pagājušā gada uzvarētājam Andrejam Karginovam, kurš daudz laika zaudēja jau sacensību sākumā un finišēja tikai septītais.

"Kamaz" turpina savu dominēšanu Dakaras rallijā, šogad uzvarot jau piekto reizi pēc kārtas. Savukārt visā vēsturē Krievijas smago spēkratu rūpnīcai šī ir jau 18. uzvara, pirmā no kurām tika gūta vēl 1996. gadā.

SSV bagiju klasē uzvaru izcīnīja kādreizējais motociklu klases braucējs Frančesko Lopess no Čīles ar "Can-Am". Pēc aizvadītiem 12 posmiem viņš tuvāko sekotāju Ostinu Džonsu pārspēja par 17 minūtēm, bet trešo vietu guva un 51 minūti atpalika Arons Domžala. Šajā klasē brauca arī bijušais WRC pilots Kriss Mīke, kurš sasniedza finišu, bet ar ievērojami zaudētu laiku un daudzām piedzīvotām problēmām.

Dakaras rallija rezultāti

Automobiļu klase:

VietaPilotsValstsAutoRezultāts
1.Stefans PetranselsFrancijaMini44h27m11s
2.Nāsirs El-AtijaKataraToyota14m51s
3.Karloss SainssSpānijaMini1h01m57s
4.Jakubs PržigonskisPolijaToyota2h36m03s
5.Nani RomaSpānijaBRX3h22m48s
6.Halids El KasimiAAEPeugeot3h29m31s
7.Vladimirs VasiļjevsKrievijaMini3h29m38s
8.Žinels de ViljēDĀRToyota3h58m39s
9.Martins ProkopsČehijaFord4h10m21s
10.Sirils DesprēFrancijaPeugeot4h50m09s

Smago automobiļu klase:

VietaPilotsValstsAutoRezultāts
1.Dmitrijs SotņikovsKrievijaKamaz48h21m21s
2.Antons ŠibalovsKrievijaKamaz41m38s
3.Ajrats MardījevsKrievijaKamaz1h16m35s
4.Martins MaciksČehijaIveco1h47m51s
5.Alešs LopraissČehijaPraga2h02m31s
6.Alijaksejs VišņevskisBaltkrievijaMAZ2h18m32s
7.Andrejs KarginovsKrievijaKamaz2h51m01s
8.Martins van den BrinksNīderlandeRenault4h25m21s
9.Ignacio KasaleČīleTatra5h29m50s
10.Martins SoltīssčehijaTatra5h35m32s

Foto: Liepājas Novada Pašvaldība

WRC posma "Tet Rally Latvia" uzvarētāji tiks noskaidroti Vecpils autotrasē

Šodien Liepājas koncertzāles Lielais Dzintars kamerzālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma Tet Rally Latvia preses konference, kurā klātesot Liepājas pašvaldības domes priekšsēdētājam Gunāram Ansiņam, Dienvidkurzemes novada izpilddirektoram Uldim Vārnam un Tet Rally Latvia direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan Liepājā paredzētais servisa parks, gan arī īpaši apmeklētais pilsētas ātrumposms Liepājas Jūrmalas parka teritorijā, gan arī aktivitātes Vecpils autotrasē un Dienvidkurzemes novadā paredzētie Tet Rally Latvia ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs teju visās rallija norises dienās.
Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Foto: wrc.com
4

WRC leģenda Sainss iesaka veidu, kā atgriezt čempionātam agrāko popularitāti

Divkārtējais pasaules rallija čempions Karloss Sainss uzskata, ka labākais laiks čempionāta vēsturē bija A grupas ēra. Šobrīd, kad WRC piedzīvo ne to vieglāko periodu un tiek plānotas lielas izmaiņas tehniskajos noteikumos, aizvien nav skaidrs, kāda būs nākotne.