Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Latvietis izcīna vēsturisku uzvaru Dānijas folkreisā

Latvietis izcīna vēsturisku uzvaru Dānijas folkreisā
Foto: Autocross.lv

Latvijas folkreisa braucējs Jānis Pētersons sasniedzis uzvaru Dānijas folkreisa kausa trešajā posmā Nissenringas trasē. Šī ir pirmā latvieša uzvara dāņu folkreisā kopš mūsējo debijas pērn šajā seriālā. Arī otrs braucējs Armands Silis veica labu sacīksti, finišējot devītais.

ŽVAGINAM PJEDESTĀLS VĒL IEPRIEKŠ!
Latvijas sportista uzvarai bija labs priekšvēstnesis – maija otrajā pusē Latvijas braucēji aizvadīja sava kluba sacīksti. Armandam Silim un Jānim Pētersonam šī sacīkste noslēdzās ar tehnikas defektiem, turklāt jau pirmajā braucienā. Armanda mašīnai nolūza motora stiprinājums un sabojāja piekari, līdz ar to cīņa galā. Jāņa auto piedzīvoja nopietnāku defektu – caurums motora blokā. Toties beidzot veiksme līdz galam uzsmaidīja Raimondam Žvaginam, kurš sasniedza trešo vietu, gūstot savu pirmo kausu, startējot sacensībās Dānijā.

Vēlāk sportisti aizvadīja tehnisko bruņošanos – Silis uzdarināja jaunu Honda CRX, pārējie sapirkušies Opel Astra, Peugeot 206… Latviešu auto rotācija pēc pāris pirkšanās zaudētām mašīnām ir tik strauja, ka vairs nav iespējams izsekot notikumiem! Starp citu, Raivis Ozoliņš, kurš startēja pirmajā posmā, pats ķēries pie auto būvēšanas. Peugeot plānots nogādāt drošības karkasa iemontēšanai, kas maksās 4000 dāņu kronas, kas ir nepilni 540 eiro.

Vēl viena interesanta nianse – pirms Nissenringas posma latvieši bija noīrējuši trasi privātam treniņam. Armands Silis pamēģināja savu jaunuzbūvēto CRX, visi patrenējās, pie braukšanas tika arī tie, kuri visvairāk jūt līdzi saviem braucējiem – sievas, draugi. Armandam ir pāris skarbi secinājumi: “Mana 13 gadus vecā meita arī izbrauca trīs apļus. Teica, ka ir ļoti forši, bet celties uz sacensībām tik agri negribot. Ar to arī viņas karjera beidzās nesākoties!”

UZVARU NESOŠAIS NISSENRINGAS POSMS
Nissenringas posmā uz starta šoreiz tikai divi Latvijas braucēji Pētersons un Silis. Sacīkste notika – pārsteidzoši – šīs nedēļas pirmdienā. Dānijā tā bija brīvdiena, tika svinēta Vasarsvētku otrā diena.

Abiem tehnika izturēja, kas bija patīkama pārmaiņa salīdzinājumā ar iepriekšējiem latviešu posmiem. Un kādi rezultāti!

Jānim Pētersonam trīs priekšbraucienos izdevās sasniegt otro, pirmo un trešo vietu. Šādā veidā viņš kvalifikāciju noslēdza ceturtajā vietā, kas deva tiešo nonākšanu A finālā (finālos startē pieci + viens no zemākā fināla, šajā gadījumā B fināla).

Armandam Silim padevās divas ceturtās un viena trešā vieta, kas kvalifikācijas summā deva desmito vietu, un ļāva kvalificēties B finālam.

Armands B finālā sasniedza ceturto pozīciju, šo posmu noslēdzot devītajā pozīcijā, kas ir viņa šā gada augstākais rezultāts.

Tad sekoja A fināls ar Pētersona dalību. Jānis veica izcilu startu, kas ļāva jau līdz pirmajam līkumam ieņemt iekšmalu nosedzošo trajektoriju un nonākt līderpozīcijā. Aiz viņa braucošie, nez kāpēc, masveidā sabira Džokera aplī, šķietami nenoticot, ka latvietis uzturēs tik lielu tempu, lai ilgstoši brauktu aiz viņa. Uzvaras atslēga bija Jāņa reakcija, atbildot ar Džokera izbraukšanu jau nākamajā aplī, ka rezultātā pārējie nepaspēja viņam pietuvoties tik tālu, lai uz Pērersona Džokera rēķina viņu apsteigtu. Atlikušie apļi bija smaga pozīcijas segšanas cīņa – aizmugurē braucošais Tomass Pedersens brīžiem pat uzstūma Jāņa auto, lai gan kopumā līderi aizvadīja gana tīru braucienu. Uzvara!

Kopvērtējuma līderim Pedersenam pēc divām uzvarām šis bija pirmais zaudējums.

“No sākuma bija bailīgi trasē, kura nebija iemēģināta ,bet beigās viss bija labi!” jūsmo Jānis Pētersons. “Pirmais kauss manā “autosportista karjerā” ir rokā. Pirmajos divos braucienos trase bija ļoti slidena, trešajā jau sausāka un finālā segums bija ideāls. Visās Dānijas trasēs gan vēl neesmu braucis, bet šī man pagaidām liekas visinteresantākā. Ir gan gara taisne, plaši asfalta līkumi, gan slideni, uz augšu un leju ejoši, asi līkumi. Cik zinu, vienīgā trase Dānijā, kura nav vienā līmenī. Fināls bija sarežģīts. Būtu par daudz prasīts, lai varētu atrauties un braukt netraucēti pirmajā vietā!”

Armands Silis ir apmierināts ar savu rezultātu, jo starts ar svešu auto un līdzšinējās tehnikas problēmas par galveno uzdevumu uzlika tikšanu līdz sacīkstes finišam: “Kārtējā sacensība aizvadīta, beidzot nobraukti visi braucieni bez tehniskām problēmām. Sasniegta devītā vieta, kas šogad ir augstākā pozīcija! Trase bija ātra, bez sarežģītiem līkumiem. CRX nedaudz pietrūka jaudas taisnēs, bet līkumos, kā jau zināms, bija perfekta. Jāturpina tādā pašā garā un sasniegumiem jābūt! Iegādāts vēl viens Honda Civic. Šobrīd kaujas gatavībā jau trīs auto. Jāgatavojas sestdienas kluba sacensībām un jācer uz labiem rezultātiem!”

Abu rezultāts arī ievērojami uzlabojis kopvērtējuma situāciju. Jānis pēc trim posmiem kopvērtējumā ir otrais, bet Armands astotajā vietā. Tiesa, rezultāti ir ļoti blīvi: par uzvaru posmā sportists saņem 70 punktus, bet Siļa zaudējums līderim Pedersenam ir vien 34 punkti. Tiesa, daudz vairāk tiek sodīti tie braucēji, kuri posmus izlaiž – zaudējumi ir pamatīgi. Raimonds Žvagins ar diviem startiem trīs posmos atrodas 17. vietā. Viņš gan bija klāt un palīdzēja startējošajiem komandas biedriem: “Man jau arī būtu labs rezultāts, tik aizmirsu savu Golf paņemt līdzi,” viņš nosmej. Raivis Ozoliņš, kurš startēja pirmajā posmā, kopvērtējumā ir 28. pozīcijā. Ātra mešanās tehnikas maiņas virpulī Raivja pirmo sezonu padara sarežģītu, taču pienāks arī viņa laiks.

Vērtējot kopumā latviešu sniegumu dāņu folkreisā, jāatzīst, ka paveiktais ir apbrīnojams. Pirms pusotra gada Silis un Žvagins vēl tikai meklēja iespējas, kā Dānijā vispār cilvēki nonāk līdz startam sacensībās. Šobrīd mūsu sportisti regulāri cīnās par top-10 pozīcijām. Nu jau jāsaka – par uzvarām un kopvērtējuma medaļām. Perfekti! Kaut kas mūsu nācijas ģenētikā ir iekodēts…

Pēc sasniegtās uzvaras Jānis Pētersons vēro pagalmu, kurā redzamas vairākas viņa folkreisa mašīnas. Viņš jautā: “Latvijā arī folkreiss pārņem cilvēku dzīvi?”

Izmantotie resursi:
Autocross.lv


, 2022-06-10 15:45, pirms 2 gadiem
Kā dāņi var sasniegt tādu dzīves līmeni, ja valstiski svin Vasarsvētku otro dienu?
Foto: Liepājas Novada Pašvaldība

WRC posma "Tet Rally Latvia" uzvarētāji tiks noskaidroti Vecpils autotrasē

Šodien Liepājas koncertzāles Lielais Dzintars kamerzālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma Tet Rally Latvia preses konference, kurā klātesot Liepājas pašvaldības domes priekšsēdētājam Gunāram Ansiņam, Dienvidkurzemes novada izpilddirektoram Uldim Vārnam un Tet Rally Latvia direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan Liepājā paredzētais servisa parks, gan arī īpaši apmeklētais pilsētas ātrumposms Liepājas Jūrmalas parka teritorijā, gan arī aktivitātes Vecpils autotrasē un Dienvidkurzemes novadā paredzētie Tet Rally Latvia ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs teju visās rallija norises dienās.
Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Foto: wrc.com
5

WRC leģenda Sainss iesaka veidu, kā atgriezt čempionātam agrāko popularitāti

Divkārtējais pasaules rallija čempions Karloss Sainss uzskata, ka labākais laiks čempionāta vēsturē bija A grupas ēra. Šobrīd, kad WRC piedzīvo ne to vieglāko periodu un tiek plānotas lielas izmaiņas tehniskajos noteikumos, aizvien nav skaidrs, kāda būs nākotne.