Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Jonass: "Lielāko uzsvaru likšu uz sezonas beigām"

Jonass: "Lielāko uzsvaru likšu uz sezonas beigām"
Pauls Jonass. Foto: Standing Construct Husqvarna Factory Racing

Latvijas labākajam motokrosa braucējam Paulam Jonasam sezonas sākums nav bijis viegls. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš atzīst, ka līdz optimālai gatavībai nepieciešams vēl gana ilgs laiks.

Šajā nedēļas nogalē Ķegumā norisināsies pasaules čempionāta sestais posms, kur prestižākajā MXGP klasē Latvijas godu aizstāvēs Jonass no “Standing Construct Husqvarna” komandas. “Protams, uz Latvijas posmu būtu gribējis būt top formā, bet neesmu arī sliktā gatavībā. Tā ir diezgan laba, taču līdz pilniem 100% vēl ir kur pielikt. Ķegumā iešu uz maksimumu un centīšos cīnīties par visaugstākajām vietām.”

“Varbūt Ķeguma trase man nav pati parocīgākā, citas trases man padodas labāk (smejas). Kad trase tika pagriezta braukšanai pretējā virzienā kā tagad, tā man patīk labāk. Šajā trasē ir bijuši arī labi rezultāti, un sacensības gaidu ar nepacietību,” uzsver Jonass, kurš Latvijā ieradās ceturtdien. Mājās pabūt pat nesanākšot, jo tuvākajā laikā iecerēts apmeklēt Latvijas Olimpiskās vienības speciālistus, bet nedēļas nogalē jau jābūt trasē. Savukārt uzreiz pēc tam tiks mērots ceļš atpakaļ uz Beļģiju, kas ir Paula bāzēšanās vieta.

“Sākumā biju domājis, ka uz Latviju braukšu ātrāk, nedēļu patrenēšos un nobraukšu gonku. Komanda bija gatava darīt tā, kā es gribēju, bet kopīgi nospriedām, ka labāk ir palikt Beļģijā un aizvadīt testus un treniņus ar komandu, jo ar jauno motociklu vēl neesmu līdz galam apmierināts,” skaidro Jonass.

Iepriekšējais posms Trentīno Jonasam bija ļoti smags, jo viņam bija veselības problēmas. Par spīti tam, ka vēders atteicās uzņemt ēdienu un ūdeni, latvietis startēja sacensībās un pirmajā braucienā ieņēma 17. vietu. Tika sākts arī otrais brauciens, taču spēka izsīkuma dēļ nācās izstāties.

“Vēders bija sapūties un sāpēja, dienas laikā neko īsti nevarēju apēst un iedzert. Viss palika iekšā vēderā, nekas ārā nenāca. Pēc Trentīno bija dažas dienas jāatpūšas, lai atgūtu enerģiju,” atklāj Jonass. “Vēders ir atguvies, bet ceturtdien un piektdien vēl būs mierīgākas dienas, un uz nedēļas nogali būšu gatavs pilnībā.”

Jau pagājušās nedēļas beigās – pirms Lieldienām – Jonass bijis atpakaļ uz motocikla, lai veiktu testus. Arī šonedēļ viņš darījis to pašu, un pašsajūta ir atgriezusies teju optimālā līmenī. “Dažas dienas vispār negribējās ēst, vēders nestrādāja. Sekoju tam, ko ēdu, maltītes jāietur nedaudz vieglākas, bet pēdējās trīs dienas viss virzījies pareizajā virzienā. Neteikšu, ka šobrīd viss ir perfekti, taču tuvu tam.”

Jonass neslēpj, ka iemesls, kāpēc piemeklējušas tādas veselības problēmas, īsti nav atrasts, taču asins analīzes norādījušas uz vīrusa klātbūtni. Visticamāk, tas pēkšņi iznācis uz āru lielās slodzes dēļ, kādu organisms piedzīvo sacensību nedēļas nogalē. Motokrosists neuzskata, ka dažas vieglākas fizisko treniņu dienas pēc Trentīno posma būtu viņu atsviedušas atpakaļ. Lai brauktu ar motociklu, ārsts ieteicis nogaidīt līdz pagājušās nedēļas piektdienai, kas apzinīgi arī darīts. Galu galā treniņi ar motociklu esot ievērojami intensīvāki nekā jebkuras citas nodarbības Jonasa grafikā.

“Neko daudz nepazaudēju, uz motocikla aizvadīju pietiekami daudz treniņu,” nosaka Jonass. Savukārt starpsezonā latvieti nomocīja rokas trauma, no kuras viņš pilnībā atlabis nebija arī sezonas sākumā. “Roka ir ok. Varbūt kustību apjoms vēl nav pilnā amplitūdā, bet braucot tas netraucē. Vēl jātiek pie spēka, lai 30 minūtes varētu nobraukt pilnā jaudā. Vēl kāds laiciņš ir vajadzīgs. Sacensību režīmā varu nobraukt 15-20 minūtes, bet pēc tam rokas sāk nedaudz sagurt. Grūti pateikt, cik laika nepieciešams, bet savā top formā es varētu būt pēc kāda mēneša.”

“Lielāko uzsvaru likšu uz sezonas beigām, lai būtu top formā. Nevar sasteigt. Tagad arī gribējās to visu ātrāk, bet varbūt organisms tam netiek līdzi, tāpēc sanāk atsviesties atpakaļ,” atzīst Jonass, kurš rokas traumas dēļ pirms sezonas aizvadīja ārkārtīgi maz treniņus uz motocikla.

Arī ar motociklu Jonasam vēl jāaprod. Šogad viņš ir atgriezies uz “Husqvarna” spēkrata, taču tas ir jauns modelis, kas joprojām raisa izaicinājumu atrast pareizo regulējumu.

“Arī rūpnīca vēl meklē perfekto regulējumu – kopā testējam un darbojamies. No pagājušā gada ir diezgan liela atšķirība. Iepriekšējais modelis apritē bija vairākus gadus, un par to bija savākts daudz informācijas un datu bāze. Savukārt šis ir pilnīgi jauns. Vēl ir jāanalizē, ko darīt, lai iegūtu pēc iespējas labāku rezultātu,” ieskicē Jonass.

“Manuprāt, šonedēļ veicām diezgan labus uzlabojumus amortizācijā. Protams, vēl regulējums nav perfekts, bet pie tā strādājam,” pauž Latvijas vadošais motokrosists. “Process pavisam noteikti nav vienkāršs, ar to bija jārēķinās. Kad iznāk jauns motocikla modelis, vienmēr nepieciešams laiks, lai to izprastu. Saka, ka tikai trešais gads ir tas labākais, jo tad motocikls ir pilnībā izkosts. Tad var kārtīgi gāzēt, bet šobrīd vēl ir meklēšanās.”

Jonass pasaules čempionāta kopvērtējumā ar 76 punktiem ir vien 13. vietā, taču nav piedalījies vai pabeidzis četrus no kopumā desmit braucieniem.


, 2022-04-22 06:56, pirms 2 gadiem
Ko tad citu lai saka,ja iesākums ir totāli izgāzts.
, 2022-04-22 10:13, pirms 2 gadiem
Traumas tomēr ir atstājušas iespaidu, tādēļ loģisks ir lēmums - pamainīt sezonas akcentus. To joprojām ir iespējams zolīdi pabeigt, tikai varbūt ne tika augstu kā pašam Paulam gribējās.
, 2022-04-22 16:58, pirms 2 gadiem
TOP6 Ķegumā būs labi.
, 2022-04-22 23:15, pirms 2 gadiem
nu ,tak.nav visff ,paul,bēdz..bseufg
Tomass Šileika. Foto: Facebook.com/motokross.mxmagmum

Deviņi latviešu motokrosa braucēji startēs "ADAC MX Masters" pirmajā posmā

Nedēļas nogalē deviņi latviešu motosportisti gatavojas startēt Vācijas atklātajā motokrosa čempionātā "ADAC MX Masters". Vadošajā klasē uz starta izies Tomass Šileika.
Foto: TRS moto Latvija

Triāla sezona tiks atklāta Sauriešos

27. aprīlī Sauriešu karjerā norisināsies Latvijas čempionāta pirmais posms triālā.

Latvijas motokrosa braucējiem uzvaras un pjedestāli Lietuvas "Jaunatnes kausā"

Latviešu jaunie motokrosa braucēji ar panākumiem startējuši Lietuvas "Jaunatnes kausa" ("Jaunimo taure") izcīņas pirmajā posmā, kas aizvadīts Berčūnu mototrasē, netālu no Paņevežas. Mūsējiem gan uzvaras, gan pjedestāli.