Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Mārcis Pirtnieks: "Jābūt pietiekami dullam, lai būtu vēlme nesties virs 200 km/h"

Mārcis Pirtnieks: "Jābūt pietiekami dullam, lai būtu vēlme nesties virs 200 km/h"
Mārcis Pirtnieks. Foto: Maija Miglāne

Mārcis Pirtnieks - 2021. gada Latvijas kausa izcīņas "Street" klases uzvarētājs. Jauns un talantīgs braucējs, kurš ļoti spilgti pieteicis savu debiju motošosejā

Kā Tu raksturotu nupat noslēgušos 2021.gada sezonu un kāds bija Tavs sniegums tajā? Vai izdevās viss plānotais?

M.P: "Šī bija mana pirmā aizvadītā sezona motošosejā un pirmā pieredze līdz ar to nav ar ko salīdzināt, bet noteikti, ka raksturotu to kā aizraujošu un spraigu, un tāda, ko gribētos atkārtot. Sezonas sākumā tiku pie sava pirmā “baika” ar domu iegūt jaunas prasmes trasē. Par dalību sacensībās pat aizdomājies nebiju. Tomēr braukājot uz Bruno Moto organizētajiem treniņiem Bruno pierunāja piedalīties pirmajā BrunoMoto posmā, pēc kura tad arī āķis bija lūpā – adrenalīns, satraukums, spriedze un viss pārējais. Par savu sniegumu esmu visnotaļ apmierināts – kopvērtējumā 1.vieta Latvijas kausā un 1.vieta Bruno Moto kausā – izdevās stipri vairāk kā ieplānots."

Kādi mērķi ir uz nākamo sezonu? Kā Tu gatavojies jaunajai sezonai?

M.P: "Pēc šīs sezonas sapratu to, ka noteikti gribu arī nākamo sezonu un, ka ir jāgatavojas.
Gatavošanās noteikti ir motocikla pārbūvēšana no ielas uz sporta, lai startētu nu jau sporta klasē, kur sagaidu labu konkurenci un līdz ar to arī savu izaugsmi. Nākamās sezonas mērķis būtu forši un bez kritieniem to aizvadīt. Gribas pabraukt bēdīgi slavenajā Kačerginas trasē, un izmēģināt spēkus arī Porsche Ring Pērnavā."

Kas ir visspilgtākais, kas palicis atmiņā no šīs sezonas? Kāds īpašs sasniegums, spilgta cīņa vai kas cits?

M.P: "Kā personīgo sasniegumu noteikti varu minēt pēdējo Latvijas kausa posmu, kuru pašam sev par pārsteigumu izdevās necerēti labi un ātri nobraukt. Vēl viens spilgts notikums (domāju, ka ne tikai man), kas palicis atmiņā ir pēdējais posms Baltijas čempionātam Superbike klasē, kas notika Pērnavā. Šeit cīņu par 1. vietu neaizmirstamu padarīja Garijs Rožkalns, Šarūnas Pladas un Hanno Velt."

Kāpēc no visiem iespējamajiem sporta veidiem un hobijiem esi izvēlējies tieši motošoseju?

M.P: "Priekš manis nemaz cita lieta, kā moči nav apspriežama kā hobijs. Kopš sevi atceros, vienmēr esmu gribējis braukt ar moci. Esmu braucis gan ar Deltiņu gan Dnepr, kvadraciklu, krosa moci, supermoto, enduro, un citiem ielas močiem. Viss izmēģinātais bija forši un joprojām braukāju pa mežiem un dubļiem ar enduro, bet nekas no tā visa neaizrauj tā kā motošoseja."

Kas ir tas vilinošākais motošosejā?

M.P: "Viss kopums. Sākot ar busa uzkrāmēšanu no rīta līdz pat mājās braukšanai. Visa diena paiet tikai par un ap motobraukšanu. Neapšaubāmi labākās sajūtas tiek gūtas tieši trasē - cīņa par vietām, ātruma sajūta, adrenalīns, rezultātu uzlabošana."

Ar kādām domām stājies uz starta un vai ir kāds īpašs rituāls, ko ievēro?

M.P: "Es neesmu no tiem cilvēkiem, kuriem galvenais ir piedalīties, tādēļ stājos uz starta ar domu uzvarēt vai vismaz uzlabot savus rezultātus. Pagaidām gan vēl nekādi rituāli nav izstrādājušies."

Kas ir pats grūtākais motošosejā?

M.P: "Noteikti ir daudz grūtu lietu par kurām pagaidām nemaz nevaru aizdomāties, ņemot vērā manu īso pieredzi. Taču līdz šim, priekš manis, viena no grūtākajām lietām ir mācīties pareizi braukt, jo trasē braukšana ir savādāka nekā vizinoties pa ielu, kur jebkurš var uzvilkt pa taisnu ceļa posmu. Grūti ir pieņemt to, ka, lai iemācītos braukt ir jābrauc lēnāk kā gribētos, un jāpiedomā pie daudz mazām lietām un niansēm, lai pēc tam varētu braukt ātrāk un drošāk."

Kādas Tavuprāt īpašības ir nepieciešamas, lai brauktu motošosejā?

M.P: "Ja runa ir par piedalīšanos sacensībās tad pavisam noteikti jābūt spējai pārkāpt savām iedomātām robežām, pašapziņai, mērķtiecībai, un tā kā ātrumi ir ļoti lieli tad arī sakārtots prāts ir prioritāte. Taču jābūt arī pietiekami dullam, lai būtu vēlme nesties virs 200 km/h un mēģināt ieguldīt moci līkumā."

Pastāsti lūdzu, kas Tu esi ārpus motošosejas?

M.P: "Dzimis un esošs kuldīdznieks ar izglītību arhitektūrā."

Kāda ir Tavu draugu un ģimenes attieksme pret to, ka Tu brauc motošosejā?

M.P: "Domāju, ka visi kas brauc motošosejā var atbildēt vienādi – ģimene noteikti būtu priecīgāka, ja nodarbotos ar kaut ko lēnāku."

Un nobeigumā - ko Tu ieteiktu tiem, kas vēlētos pamēģināt braukt motošosejā?

M.P: "Visiem kas pie sevis domā – ko tad es tur, par mani smiesies; man nav jaunākais ekipējums; tur jau visi ļoti ātri brauc; es tur tikai traucēšu visiem utt. Atbrauciet kaut reizi pamēģināt, apskatīt un sapratīsiet, ka visos pasākumos ir padomāts par visa līmeņa braucējiem un neviens virsū nebļauj. Visi ir draudzīgi un labprāt dalās padomos."

Interviju sagatavoja:
LaMSF Motošoseja


, 2021-11-17 20:14, pirms 2 gadiem
es personīgi velku tikai 200+, cik nu līkumā kādreiz drusku nometu
Foto: RS Photography

Latvijas enduro čempionāta sezonas atklāšanas posms notiks Ķesterciemā

6. aprīlī Tukuma novadā, Ķesterciema "Bušu karjerā" un tā apkārtnē notiks Latvijas čempionāta pirmais posms enduro.
Foto: Fantic Racing
1

Bijušais Jonasa komandas biedrs Bogerss pievienojas "Fantic" rūpnīcas vienībai

MXGP rūpnīcas komanda "Fantic" oficiāli paziņojusi par līguma noslēgšanu ar Braienu Bogersu, kurš līdz ar to kļuvis par pārinieku Glenam Koldenhofam.
Horhe Prado. Foto: mxgp.com

Prado: "Visvairāk noguru no pienākumiem ārpus trases"

Pasaules motokrosa čempionāta Spānijas posmā vairāk nekā pārliecinošu uzvaru guva mājinieks Horhe Prado. Ņemot vērā, ka bija jāstartē dzimtenē, sportists atzina, ka no ārpus trases veicamajiem pienākumiem ik vakaru bijis vairāk noguris, nekā braukšanas ar motociklu.