Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Šteinbergs: "Teikšu godīgi - šoreiz ātrums bija pārāk liels"

Šteinbergs: "Teikšu godīgi - šoreiz ātrums bija pārāk liels"
Ivo šteinbergs. Foto: A.Jermuts

Svētdien, 11. oktobrī Ķesterciema Bušu karjerā, Tukuma novada Sēmes pagastā aizvadīts Latvijas kausa ceturtais posms enduro sprintā, Latvijas čempionāta un kausa sestais posms enduro un organizatora kauss absolūto iesācēju klasei.

2020. gada enduro/enduro sprinta sezona ir veiksmīgi aizvadīta. Ķesterciemā piedalījās un par uzvarām klasēs cīnījās 101 braucējs no Latvijas. Arī šajā posmā bija daudz absolūtais iesācējs un iesācēju klašu dalībnieki. Sacensību organizators ir gandarīts par ļoti labi novadīto posmu un priecīgs par to, ka viss izdevās kā plānots. Arī sportisti pēc finiša bija pozitīvi noskaņoti ar labi padarīta darba sajūtu. Rudenīgie laikapstākļi bija piemēroti sacensībām, jo saule spīdēja dienas garumā. Nebija nedz karsti, nedz arī auksti.

Arī šī posma uzvarētājs ir nepārspētais Ivo Šteinbergs “CEC I.S.Racing”, kurš uzrādīja teicamu rezultātu trasē, aiz sevis EGP klasē atstājot Edgaru Siliņu “Motosports Racing Team” un savu komandas biedru Andri Grīnfeldu.
LaMSF enduro komisijas vadītājs, E1 klases otrās vietas ieguvējs Kaspars Ērkulis “Kalsnava MB” atzina, ka šī posma galvenais uzdevums bija nobraukt līdz galam. “Bija neliels punktu handikaps pār Aivaru Kukoju. Primārais bija čempionāta kopvērtējums. Tas arī sezonas laikā izdevās. Esmu priecīgs, ka izdevās izcīnīt Latvijas čempiona titulu. Tas arī ir stimuls pārējiem – šogad parādīt, ka, pārejot no hobiju klases uz E1 klasi, var cīnīties par čempiona titulu visas sezonas garumā, ko ar Aivaru Kukoju arī darījām. Parādījām to, ka tas ir iespējams un izdarāms,” saka Kaspars. Viņš iesaka un rosina arī pārējiem ātrākajiem sportistiem sastādīt kompāniju un startēt čempionāta klasēs. “Cīņas ir interesantas, un viss ir iespējams. Sacensības Ķesterciemā man vienmēr ir patikušas. Tās ir vienas no manām mīļākajām sacensībām, jo tajās pirmo reizi startēju enduro. Pats esmu no Liepājas, man ļoti patīk smilšu seguma trases. Ķesterciemā sacensības ir ļoti labi organizētas. Trase ir izveidota visaugstākajā līmenī. Baudāms pasākums, kurš atbilst visām prasībām, ir padomāts, lai visiem ir interesanti. Domāju, ka šajās sacensībās sākot no absolūtajiem iesācējiem, beidzot ar profesionāļiem, visi var izbaudīt šo sacensību burvību,” saka Kaspars Ērkulis.
Runājot par sezonu kopumā, enduro LaMSF komisijas vadītājs atzīst, “nav noslēpums, ka tā ir bijusi interesanta sakarā ar Covid -19 ierobežojumiem, bet viss ir izdevies ļoti labi. Ir notikuši visi enduro čempionāta posmi. Man ļoti patīk, ka tie bijuši dažādi, katrās sacensībās kaut kas cits – segumi, konfigurācijas, reljefs. Katrs posms bija īpašs un katrā bija kaut kas savs. Visi organizatori ir ļoti labi pastrādājuši. Prieks skatīties, ka sacensības paliek arvien kvalitatīvākas un baudāmākas visiem - kā braucējiem, tā skatītājiem. Arvien vairāk esam kļuvuši publiski, pieejamāki arī citiem, interesenti var atbraukt un skatīties sacensības, ātruma testus. Tajos iekļauti arī dažādi šova elementi gan no super enduro, gan hard enduro. Tas, manuprāt, ir ļoti interesanti. Tas veido to kopumu, ka sacensības paliek interesantas visiem. Liels prieks, ka šogad notika Zantes posms, tās sacensības arī vienmēr bijušas ar savu “odziņu”. Paldies visiem organizatoriem, kas veido un organizē sacensības. Tās ir augstā līmenī. Sezona ir noslēgta uz pozitīvas nots. Visas sezonas laikā nav bijušas lielas traumas, kas arī norāda uz to, ka trases ir izveidotas ļoti labas. Tagad turpināsim darbu pie jaunās 2021. gada enduro sezonas,” tā Kaspars Ērkulis.

Sarunā ar EGP un E2 klases uzvarētāju Ivo Šteinbergu “CEC I.S.Racing”, viņš pastāstīja, ka “esam noslēguši enduro/enduro sprinta 2020. gada sezonu.” Sportistam Ķesterciemā trase bija zināma un nekādus brīnumus viņš nesagaidīja. “Vienkārši bija jānoslēdz sezona. Šis gads bija savādāks, līdz ar to ir iestājies miers, sezona ir veiksmīgi noslēgta, un tituls izcīnīts. Sacensības bija bez igauņiem un lietuviešiem, bet braucēju tik un tā bija daudz. Brauciens bija viegls. Teiktu, ka šis bija vieglākais Ķesterciema posms, kādu esmu šeit braucis,” atzīst sportists un turpina, “rezultāts bija blīvs, nevarēja uztaisīt lielu atstarpi laikā, lai atrautos, kā tas ir, piemēram, grūtākā “gonkā”. Trase bija vieglāka, bet ļoti ātra. Daži varēja ātrumu noturēt. Šoreiz nebija tāda enduro sajūta, vairāk tā bija, ka braucu Cross Country, motokrosu. Mums vairāk patīk, ka enduro/enduro sprints ir sarežģītāks, lēnāks, līdz ar to meistarība vajadzīga lielāka. Tad var redzēt arī lielākas laika atšķirības. Teikšu godīgi, šoreiz ātrumi bija pārāk lieli, dažbrīd pat aizdomājos, ka sen nav tik ātri braukts. Pat bīstami tādā ātrumā braukt, kur ir koki. Bet, protams, bija jāpielāgojas. Bija savādāk nekā enduro līdz šim. Tā bija lielākā atšķirība, ko uzskatīju,” secina Ivo. Pārbrauciena pirmā daļa sportistam bija interesanta, “ kritušie koki, no rīta vēl bija mitri, slideni. No tā bija jāuzmanās. Ātrs pārbrauciens, un visu laiku jādomā. Dažās vietās pa kalniņiem augšā, lejā. Pārbrauciens visiem patika. Sacensības kopumā bija labas. Laikapstākļi bija piemēroti, nebija karsti, ne auksti, lietus nelija. Sezonu noslēdzām uz pozitīvas nots. Paldies visiem sportistiem par šo sezonu un tiekamies 2021. gadā!” tā Ivo Šteinbergs.

Edgars Siliņš “Motosports Racing Team” EGP un E2 klasē izcīnīja otro vietu. Sportists stāsta: “trase, kā jau smiltīs. Sākumā ir patīkami, pēc laika jau kārtīgi izdauzīta. Sacensības šeit notiek jau kādu 10. sezonu, esmu visu šo laiku šeit braucis, līdz ar to trase jau labi zināma.” Edgars pirms šīm sacensībām aizvadīja tik vienu treniņu, jo līdz tam bija nepieciešama atpūta. “Šoreiz startēju ar citu motociklu. Izmēģināju kā ir braukt ar 4 taktu. Piebraucu motociklu un bija jābrauc uz “gonku”. Pārbrauciens šoreiz bija ļoti interesants. Tā pirmā daļa, kur bija uzbraucieni un nobraucieni pa kalniem.

Ķesterciemā trase vienmēr bijusi interesanta. Pārbrauciens varbūt nebija grūts, bet tajā īsti nevarēja atslābt, jo ir celmi, saknes, viegli kļūdīties un nokrist. Nav arī vieta, kur pārbraucienos apsēsties. Visu laiku jāstrādā. Abi testi bija diezgan ātri. Kaut arī izdauzīti risās, bet ātri. Viens tests man labāk sanāca, otrs Ivo Šteinbergam. Pirms pēdējā testā kļūdījos, sasitu sānu un elpu nedaudz aizsita. Ivo zaudēju vairākas sekundes, bet tādas ir sacensības. Viss bija labi,” stāsta Edgars un ir priecīgs par tik labi organizētām sacensībām. “Arvis Bumbiers ar komandu bija pacenties. Balvas bija labas un noderīgas. Maisiņš plīsa no dāvanām. Dalībnieku arī bija daudz,” tā Edgars Siliņš.

E2 klases ceturtās vietas ieguvējs Lauris Liepiņš “RaceOn”: “Dažādu iemeslu dēļ, šogad šīs man bija pirmās sacensības. Pamatā saistībā ar “RocketBiker” organizēšanu. Nācās izlaist visus iepriekšējos enduro/enduro sprinta posmus. Pašam veicās ļoti labi, jutos labi. Testus nobraucu bez lielām kļūdām. Bez kritieniem. Pārsteidza pārbrauciena pirmā daļa. Tā, manuprāt, bija visinteresantākā daļa, kāda Ķesterciemā pa šiem gadiem bijusi. Tajā bija reljefs, grūtākas vietas, bija jātiek pāri saknēm, mitrākām vietām, kur, izbraucot veidojās dziļas špūres. Tālākā pārbrauciena daļa vispār bija “super”. Tur bija jābrauc kalniņā augšā, lejā, bija arī līkumi. Tā man ļoti patika.” Otrā pārbrauciena daļa sportistam nebija tik interesanta, jo “bija jābrauc pa līdzenu vietu pa labi, pa kreisi, pa labi, pa kreisi.. visu laiku viens un tas pats. Gribēju vienkārši nobraukt sacensības, tas arī veiksmīgi izdevās. Šoreiz pārsteidza testi, jo tie bija “forši” sagatavoti, viss bija nolīdzināts, varbūt bija pat pa līdzenu. Tas bija ļoti ātrs. Parasti Ķesterciemā nav bijuši tik ātri testi, kā tie bija šoreiz. Man patika, varēja kārtīgi “atgriezt” pat līdz piektajam ātrumam. Organizators bija labi pacenties: trase sagatavota, nomarķēta “super”, nekur apmaldīties. Viss bija labi. “Forši” bija arī tas, ka nebija publisko koplietošanas ceļu, tikai viena pārbraukšana. Pārējais pa meža takām, tas enduro sprintā ir svarīgi. Forša vieta motosprotam. Tā ir sena, leģendāra vieta Bušu karjers, kur notiek moto sacensības. Prieks, ka tās tur vēl notiek. Ceru, ka būs vēl kāds, kas nākotnē Kurzemes pusē organizēs enduro/enduo sprintu,” tā Lauris Liepiņš.

Veterāni 50+ klasē otro vietu izcīnīja Igors Miezis “Motosports Racing Team”. Par sacensībām runājot, Igors viennozīmīgi ir pozitīvs un priecīgs par aizvadīto posmu. “Es domāju, ka viena no tām lielajām lietām, daļēji ar humoru, daļēji nopietni, ir tas jūras gaiss. Tā visa atmosfēra, enerģētika Ķesterciemā, līdz ar to arī braukšana. Nevaru salīdzināt, kā es jūtos citās trasēs un kā jūtos abās sacensībās Ķesterciemā. Protams, ka Arvis trasi sagatavojis perfektu un profesionālu. Par to tikai uzslavas,” stāsta Igors Miezis. Runājot par rezultātu, sportists atzīst, ka tas atkarīgs no tā, ”kā zvaigznes sastājās, kā ķermenis jūtās, tas ir daudzu faktoru kopums – veiksme, noskaņojums, jūras gaiss, arī laikapstākļi, kas abās sacensībās – Cross Country un enduro/enduro sprintā bija ļoti labi. Visnotaļ pozitīvi. Laiks pavadīts ļoti jauki. Cilvēki priecīgi. Nebija tā, ka tie, kas uz pjedestāla priecīgi, bet tie, kas nē, raud. Pēc maniem vērojumiem, sportisti saņēma ļoti daudz pozitīvas enerģijas. Manuprāt, tas ir pats galvenais hobiju sportā, ka braucam savam priekam. Galvenais motivātors, kāpēc braucu, ir labi pavadīt laiku pie dabas, starp pozitīviem cilvēkiem. Vislielākais prieks, ka visiem viss izdevās un nopietnu traumu nebija nevienam,” saka Igors. “Mūsu “Motosport Racing team” komandas gars ir liels. Tā arī ir viena no motivācijām, kāpēc pēc pauzes atsāku braukt sacensībās. Ziemā kopā ejam uz sporta zāli. Sportam tas ir vienojošais faktors, bet kopā būšana, draudzīgā atmosfēra, jo šajos laikos, trakajā skrējienā, ārprātīgajā informācijas gūzmā, kas mums ir, tās ir patiesas vērtības – draugi, domubiedri. Kopā varam kaut ko darīt, bet tajā pašā laikā mēs varam arī skaudrāk to darīt, kā tas ir enduro, kur ir jāiedarbina motocikls, jāpagriež gāzes rokturis un jāsaņem kārtīga adrenalīna deva. Arī fiziska nodarbe, protams. Normāls veču un ne tikai veču, kā zinām, sporta veids. Normāls cilvēku tusiņš, prieks, ka arī meitenes brauc. Ja tas sagādā prieku, kāpēc to nedarīt? Vienalga, vai līdzi just, vai pašai/am braukt, fotografēt, kā mūsu komandas neoficiālā fotogrāfe, tas ir fantastiski. Kā arī cilvēki, kas mums ir blakus, mūs atbalsta, līdzi pārdzīvo, ķer mirkļus, varam viens par otru pasmieties,” priecīgs ir Igors Miezis.

Sacensību organizators Arvis Bumbiers “JVE Moto Team” pastāstīja, ka arī šajā posmā viss izdevās par 100%. “Pirms sacensībām bija bažas par laikapstākļiem, ka varētu līt lietus, būt drēgns. Pa nakti kārtīgi nolija, bet rīts nāca ar saulīti. Dienā bija silts, diena ideāla. Man arī daudzi jautāja, kā es protu sarunāt laikapstākļus. Kā uz pasūtījuma,” smej organizators. Dalībnieku skaits arī bija labs. “Esmu apmierināts. Par sportistiem un skatītājiem varu teikt tikai labus vārdus, jo nākamajā dienā pēc sacensībām, aizbraucot sakopt teritoriju, nebija, ko vākt, izņemot atkritumu urnas. Pa zemi nemētājās nedz izsmēķi, nedz pudeles, nedz arī citi atkritumi. Par to prieks. Kārtējo reizi pierādās tas, ka enduro sportisti un skatītāji ir intelektuāla sabiedrības daļa. Pats galvenais, ka bez jebkādām traumām. Mediķi atzina, ka tiešām varēja atpūsties,” saka Arvis. Runājot par sacensībām, no iepriekšējās svētdienas, kad notika Cross Country, organizatoram nācās pamatīgi strādāt pie trases atjaunošanas. Visu nedēļu bez brīvdienām. Ar smago tehniku vien trasē pagāja divas dienas. Pēc Cross Country kvadru brauciena bija palikušas dziļas smilšu špūres, gluži kā kara lauks. “Tādā trasē rīkot sacensības būtu necieņas izrādīšana sportistiem. Ja organizators ir kārtīgi pastrādājis pie trases seguma sagatavošanas, tad ir bauda braukt. Tāds arī vienmēr ir bijis mans mērķis, rīkojot sacensības, lai sportisti gūtu patiesu gandarījumu. Tad ir jēga piedalīties šāda veida sacensībās. Neesmu radis haltūrēt, ja daru, tad no visas sirds. Par sacensību norisi – kā jau ierasts, savā meistarībā nepārspēti palika visu čempionātu klašu līderi. Vēroju viņus no malas, tiešām prieks skatīties šo sportistu meistarību. Visi cīnījās ar pilnu atdevi. Gribu uzslavēt arī vienīgo dāmu sieviešu klasē Sāru Vinteri, kura uzdrošinājās startēt ne pārāk vieglajās sacensībās. Starp citu, viņu pārbraucienos pavadīja viņas tētis, slavenais enduro sportists Jānis Vinters. Viņš Sārai līdzi brauca kā free rider. Prieks, ka tēvs savu bērnu ievada šajā sporta veidā. Gandarījumu sagādāja sacensību komentētājs Aivars Ermanis. Viņš bija savā elementā. Komentēja gan sacensību norisi, gan arī sacensību laikā intervēja sportistus. Tās varēja dzirdēt visi. Kā arī pastāstīja daudz un dažādus interesantus faktus un notikumus no enduro vēstures. Bija interesanti. Viss ritēja savu gaitu, viss bija tā, kā plānots “gandarīts par paveikto ir Arvis Bumbiers.

Latvija kausa uzvarētāju TOP3

EGP klasē:
1. Ivo Šteinbergs “CEC I.S.Racing”
2. Edgars Siliņš “Motosports Racing Team”
3. Andris Grīnfelds “CEC I.S.Racing”

E1 klasē:
1. Aivars Kukojs “Motosports Racing Team”
2. Kaspars Ērkulis “Kalsnava MB”

E2 klasē:
1. Ivo Šteinbergs “CEC I.S.Racing”
2. Edgars Siliņš “Motosports Racing Team”
3. Gints Bērziņš “Jāņa Vintera Moto Team Riga”

E3 klasē:
1. Andris Grīnfelds “CEC I.S.Racing”
2. Mārtiņš Vinters “Jāņa Vintera Moto Team Riga”
3. Lauris Ermanis “Motosports Racing Team”

E 40+ klasē:
1. Sandris Kļaviņš “Motosports Racing Team”
2. Einārs Vinters “Jāņa Vintera Moto Team Riga”
3. Jānis Rasmanis “CEC I.S.Racing”

E juniors 16+ klasē:
1. Miks Rasmanis “CEC I.S.Racing”
2. Markuss Daniels Jauntirāns “Motosports Racing Team”

Hobiju 2T klasē:
1. Jānis Lubāns
2. Jurijs Žižkuns “Moto A-Z”
3. Kārlis Reinfelds “Adventure Team Latvia”

Hobiju 4T klasē:
1. Sandis Putnins “Slīterāni”
2. Andis Plūme “RaceON”
3. Jānis Freimanis “Saldus motoklubs”

Iesācēji (C) 2T klasē:
1. Edgars Vilcāns “Siguldas Minimoto”
2. Andrejs Morozovs
3. Agris Biezais “apPasaule”

Iesācēji (C) 4T klasē:
1. Valters Ošnieks
2. Kristiāns Vēbers “RaceON”
3. Kristaps Ķīlis

Sieviešu klasē:
1. Sāra Vintere “Jāņa Vintera Moto Team Riga”

Veterāni 50+ klasē:
1. Ivars Miķelsons
2. Igors Miezis “Motosports Racing Team”
3. Andris Kalniņš “Motosports Racing Team”

Absolūtais iesācējs klasē:
1. Pēteris Kļaviņš
2. Gatis Starcevs
3. Agris Gāzners

Klubu komandu ieskaitē ar iegūtiem 60 punktiem pirmajā vietā “CEC I.S.Racing” – Andris Grīnfelds, Ivo Steinbergs, Miks Rasmanis un Jānis Rasmanis. Otrajā vietā ar iegūtiem 57 punktiem “Motosports Racing Team” – Sandris Kļaviņš, Aivars Kukojs, Edgars Siliņš un Lauris Ermanis. Trešajā vietā ar 49 punktiem “Jāņa Vintera Moto Team Riga” – Einārs Vinters, Mārtiņš Vinters un Gints Bērziņš.

Visi sacensību rezultāti: Enduro Manager - Baltijas Enduro sacensību...

Informāciju sagatavoja:
Luīze Vīksna


Foto: Fantic Racing
1

Bijušais Jonasa komandas biedrs Bogerss pievienojas "Fantic" rūpnīcas vienībai

MXGP rūpnīcas komanda "Fantic" oficiāli paziņojusi par līguma noslēgšanu ar Braienu Bogersu, kurš līdz ar to kļuvis par pārinieku Glenam Koldenhofam.
Horhe Prado. Foto: mxgp.com

Prado: "Visvairāk noguru no pienākumiem ārpus trases"

Pasaules motokrosa čempionāta Spānijas posmā vairāk nekā pārliecinošu uzvaru guva mājinieks Horhe Prado. Ņemot vērā, ka bija jāstartē dzimtenē, sportists atzina, ka no ārpus trases veicamajiem pienākumiem ik vakaru bijis vairāk noguris, nekā braukšanas ar motociklu.

Motoklubs "Kalsnava MB" - tad un tagad

Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) simtgades jubilejā uzzināsim, kā šo gadu laikā ir izmainījies ilggadīgais LaMSF biedrs - motoklubs "Kalsnava MB". Klubu dibināja divi tā galvenie vadītāji, tā laika motosportisti, enduro braucēji Mārtiņš Jakovičs un Jānis Lungevičs. Klubu pirmsākumos galvenokārt vadīja un tā sportistus trenēja Jakovičs, bet pēc Padomju Savienības sabrukuma līdz pat šodienai kluba vadītājs ir Lungevičs.