Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Miris divkārtējais pasaules motokrosa čempions Ābergs

Miris divkārtējais pasaules motokrosa čempions Ābergs
Bengts Ābergs (1944-2021)

Neuzveicot ilgstošu slimību, 76 gadu vecumā mūžībā devies zviedru motosportists Bengts Ābergs, kurš pirms aptuveni pusgadsimta divas reizes uzvarēja pasaules motokrosa čempionāta vadošajā klasē.

Pagājušā gadsimta sešdesmito gadu otrajā pusē un septiņdesmito gadu sākumā Ābergs bija viens no vadošajiem braucējiem pasaules motokrosa čempionātā. 1968. gadā viņš startēja Zviedrijas komandas sastāvā "Trophée des Nations", palīdzot savai valstij sasniegt uzvaru. Tāpat viņš trīs reizes, 1970., 1971 un 1974. gadā, palīdzējis Zviedrijas izlasei triumfēt prestižajā "Motocross des Nations".

Savukārt 1969. un 1970. gadā Ābergs uzvarēja pasaules motokrosa čempionātā 500 kubikcentimetru klasē, pārstāvot "Husqvarna" rūpnīcas komandu. Vēlāk viņš vairākas sezonas lielākajā no klasēm brauca "Bultaco" rūpnīcas vienībā. Savukārt 1977. gadā Ābergs čempionātā piedalījās ar pamatīgi pārveidotu "Yamaha" četrtaktu motociklu, kas tika uzbūvēts sadarbībā ar bijušajiem pasaules čempioniem Torstenu Hallmanu un Stenu Lundinu. Togad viņš ar to uzvarēja Luksemburgas posma pirmajā braucienā, bet sezonas kopvērtējumā bija devītais.

Pasaules motokrosa čempionātā sportists startēja no 1966. līdz 1979. gadam, kopumā uzvarot 12 posmos.

Būdams jau visai cienījamā vecumā, 1995. gadā Ābergs kļuva par Zviedrijas čempionu ledus spīdvejā.


Leons Kozlovskis. Foto: LMSF

Kozlovskis uzvar savā klasē Lietuvas "Cross Country" čempionātā

Lietuvas "Cross Country" čempionāta trešajā posmā, kas norisinājies Šauļos, piedalījās arī vairāki latviešu sportisti. Spēkus šajā disciplīnā izmēģināja vecmeistars Leons Kozlovskis, kļūstot par savas klases uzvarētāju.
Brāļi Daniels un Bruno Lielbārži. Foto: Kim Peters
2

Brāļi Lielbārži: "Esam labā fiziskajā formā, kā arī mentāli esam gatavi"

20. un 21. aprīlī Portugālē, Alkeidao, "Torres Novas" trasē notiks pasaules čempionāta pirmais posms blakusvāģu motokrosā un Eiropas čempionāta pirmais posms kvadriciklu motokrosā. Uz šo posmu devušies Daniels Lielbārdis un Bruno Lielbārdis, kuriem šī trase nav sveša, bet kvadriciklu braucēji Kārlis Neija ("Motosports Racing Team") un Kārlis Lizanders ("Saldus motoklubs") Portugālē startēs pirmo reizi.
Foto: mxgp.com

Prado: "Viss viegli varēja aiziet nepareizajās sliedēs"

Neskatoties uz Romēna Fevra un Tima Gajsera lielisko ātrumu pasaules motokrosa čempionāta ceturtajā posmā, Pjetramuratas trasē, Itālijā jau ceturto posmu pēc kārtas nepārspēts palicis Horhe Prado. Viņam neizdevās uzvarēt pirmajā braucienā, taču triumfs otrajā nozīmēja pirmo vietu arī summā. Sportists atzina, ka viss viegli varēja noiet greizi, tomēr veiksme bija sabiedrotā. Fevrs jutis, ka otrajā braucienā var izcīnīt uzvaru, taču slidenajā trasē krita. Gajsers tikmēr ir drošs, ka viņa pirmā uzvara šosezon ir pavisam tuvu.