Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Marsels Vilemsens: "Latvijai ir ļoti labi blakusvāģu kantētāji"

Marsels Vilemsens: "Latvijai ir ļoti labi blakusvāģu kantētāji"
Brāļi Vilemseni
Foto: sidecarcrosspictures.nl

Šogad, jau 19.gadu pēc kārtas Latvijai ticis gods uzņemt Pasaules čempionātu blakusvāģiem, kas jau 9. un 10.augustā norisināsies mūsu slavenajā Ķeguma „Zelta Zirga” trasē, paralēli sagaidot arī Eiropas čempionātu kvadracikliem. Godam aizvadītas daudzas emocijām un panākumiem bagātas sezonas, trases sīvajās cīņās redzot slaveno Serģa/Rasmaņa ekipāžu plecu pie pleca ar blakusvāģu lielmeistariem. Skatītāju pūļi trases malā un izdomas bagātā fanu atribūtika bija tas, kas šīs cīņas padarīja vēl neaizmirstamākas.

Šīs daudzās sezonas piedzīvojis arī Marsels Vilemsens, mūžam emocionālā un nekautrīgā Daniela brālis. Taču Marsels Latvijā piedalījies ne tikai Pasaules čempionāta posmos, bet arī citās Latvijas sacīkstēs, apbraukājot vairākas trases un uzrunājot ne vienu vien blakusvāģu cienītāju. Ceļojot pa pasauli, redzot, kā sacīkstes tiek rīkotas citur un, kā pie mums, Vilemsens atzīst, ka Latvijas organizatori vienmēr ir parūpējušies par sacīkstēm tā, lai tās būtu baudāmas un kvalitatīvas. „Sacīkstes Latvijā un to organizēšanu kopumā es vērtēju kā ļoti labu, jo visi vienmēr izbauda šo procesu un tiešām tiek darīts ļoti daudz, lai sacensības būtu pēc iespējas labākas. Tas man patīk vislabāk,” ar smaidu stāsta sportists.

Kaut arī šoreiz nesenās traumas un tās atstāto pēdu dēļ Marselu neredzēsim līdzās pasaules labākajiem braucējiem, iemēģinot mūsu „Zelta Zirgu”, sportists atzīst, ka tieši Ķeguma trase ir viena no tām, kas viņam patīk vislabāk. „Man vienmēr patikusi šī trase, jo tā ir nedaudz smilšaina - nav pilnīgi cieta, bet ļoti tehniska. Ķegumā ir daudzi ļoti labi tramplīni un neko sliktu nevaru teikt. Taču, ja Danielam pajautātu kādu negatīvo lietu, tad tie noteikti būtu zilie karogi, kuri ir pārāk maz,” smejas Marsels, atceroties Daniela starpgadījumu ar tiesnesi Ķeguma trasē, „Ja sportists brauc par pirmo vietu, gatavojas apdzīt lēnākos braucējus un, ja parāda karogu latviešu braucējiem, bet ne ārzemju braucējiem, tad ir dusmas.” Jāpiebilst, ka pašu Danielu gan būs iespējams sastapt Ķegumā – redzēsim, kā leģendārajam braucējam veiksies šoreiz.

Marsela viedolis par Latvijas sportistiem

Tā kā Latvija nepārprotami var dēvēt par vienu no blakusvāģu klases lielvalstīm, zinot mūsu sportistu lieliskos panākumus un, protams, daudzkārtējos čempionus – Serģa ekipāžu, kuras vārds daudzu gadu garumā izskanēja visā pasaulē, Marsels Vilemsens pasekojis līdzi latviešu sportistu gaitām arī šodien. „Jums ir ļoti labi blakusvāģu kantētāji – Kaspars Stupelis un Elvijs Mucenieks. Var redzēt, ka viņi ir šajā jomā ir profesionāļi un sporta labā viņi dara ļoti daudz. Esmu priecīgs, ka latviešu braucējiem ir iespējas braukt šajā sporta veidā un to attīstīt, jo Holandē mums ir ļoti smagi jāstrādā, lai mēs varētu atļauties šo sporta veidu un to darīt ​profesionāli. Esmu priecīgs, ka ir tādi kantētāji kā jums,” stāsta sportists, novērtējot latviešu talantu un meistarību.

Zinot šos sportistus un viņu sniegumu, Vilemsens ir priecīgs, ka nākamais posms norisināsies tieši Stupeļa un Mucenieka mājās, jo sagaidīt sacīkstes savā dzimtenē ir pilnīgi kas cits – citas emocijas, cita pieredze, citas cīņas. „Ir ļoti svarīgi, ka braucot motokrosā tev līdzās ir ļoti daudz atbalstītāju, kas tevi uzmundrina, palīdz un ļauj saprast, cik labs patiesībā tu esi,” pēc pieredzes stāsta braucējs,” Ir ļoti svarīgi, ka pārzini trasi un esi tajā vairakkārt braucis, tad ir nelielas priekšrocības. Taču tās ir tikai nelielas priekšrocības, jo Baksam un Danielam arī patīk šī trase, bet kad līdzās ir daudz cilvēku, kas tevi atbalsta, tu esi gatavs darīt visu, lai izspiestu no sevis maksimumu – vairāk nekā ierasts.” Marsels novērtē līdzjutēju saucienus un neviltotās emocijas, atbalstot sportistus, jo zina, cik daudz tas spēj sniegt sacīkstēs, brīdī, kad tas nepieciešmas visvairāk. Tādēļ arī šogad, sagaidot Pasaules čempionātu Latvijā, ceram, ka fani būs gatavi atbalstīt braucējus, lai parādītu, cik lielā cieņā mums ir blaķenes un cik ļoti novērtējam sportistu darbu un sasniegumus.

Jaunā paaudze blakusvāģu krosā

Marselam blakusvāģu motokross ir kas vairāk par sportu, tas ir dzīvesveids, ne tikai pašam piedaloties sacīkstēs, bet atbalstot un pilnveidojot arī pavisam mazos sportistus. Holandē, Marsela dzimtenē mazās blakusvāģu ekipāžas ir ļoti nozīmīgas un sportists to apzinās. Pavisam nesen tieši Holandē sacīkstes aizvadīja arī mūsu mazā blakusvāģu ekipāža – mazie dvīņubrāļi Lielbārži, kuri pašlaik ir viens no mūsu lielākajiem lepnumiem šajā sporta veidā. Runājot par mazajām blaķenītēm Holandē, marsels stāsta: „Mums ir ļoti svarīgi mācīt jau pavisam jaunus braucējus, jo šis sporta veids nav tik populārs, tā teikt – trūkst „attēla”. Šodien televīzijā, ziņās, internetā vairāk redzam futbolu, basketbolu un citus sporta veidus, tādēļ mums jāattīsta blakusvāģu sports un jāpiesaista jauni braucēji un kantētāji.” Sportistam pašam mājās aug dēlēns, kurš nu jau uzsācis motobraucēja gaitas, taču pašlaik ar solo motociklu. Jautājot, vai puika plāno turpināt tēva gaitas un braukt ar blakusvāģi, redzams, kā sportista sejā iezogas smaids, taču braucējs vien piebilst: „Ja viņš vēlēsies braukt ar blakusvāģi, es noteikti ļaušu un priecāšos, bet nevēlos viņu piespiest.”

Tā kā šosezon Marsels izlaiž vairākus Pasaules čempionāta posmus, tostarp arī sacīkstes Ķegumā, sportists sūta vēlējumu šai sezonai: „Mans novēlējums šais sezonai – vēlos redzēt lieliskas sacīkstes, gribu arī pats pievienoties un ceru, ka nākamgad atkal braukšu visos posmos atkal un atbraukšu arī uz Latviju un Igauniju. Man patīk straujas un godīgas cīņas, nesavainojot vienam otru. Un līdzjutējiem visā pasaulē vēlos vien teikt - atbalstot līderus, noteikti vajag pievērst uzmanību arī tiem, kuri brauc un dara visu, kas viņu spēkos pat tad, ja nesanāk turēties labāko vidū- domāju, ka tieši tad būs labākās sacīkstes.” Zelta vārdi no paša Marsela Vilemsena.

Izmantotie resursi:
Motokrosa komisija


Foto: LaMSF

Latvijas čempionāts motokrosā startē jau šajā nedēļas nogalē Aizputē

Divas dienas, 27.-28. aprīlī, Aizputē, "Misiņkalna" mototrasē startēs "Magmum" Latvijas čempionāta pirmais posms motokrosā.
Foto: Māris Stiprais, LaMSF

Latvijas motokrosa kausa sezonu atklājuši jauniešu klašu braucēji

Sestdien, 20. aprīlī, Staicelē, "Līciema" mototrasē norisinājās Latvijas kausa pirmais posms motokrosā. LaMSF simtgades pirmais Latvijas kausa posms ir veiksmīgi atklāts ar kuplu un spēcīgu jauniešu sastāvu. Šajā posmā uz starta stājās 125 bērni un jaunieši.
Kārlis Neija. Foto: FIM Europe

Neija ar augsto ceturto vietu debitē Eiropas kvadriciklu čempionātā

20. un 21. aprīlī Portugālē, Alkeidao , "Torres Novas" mototrasē aizvadīts Eiropas čempionāta pirmais posms kvadriciklu motokrosā. Šajā posmā startēja Kārlis Neija ("Motosports Racing Team") un Kārlis Lizanders ("Saldus motoklubs").