Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Žuks uzvar sezonas finālā, galveno konkurentu diskvalificē

Žuks uzvar sezonas finālā, galveno konkurentu diskvalificē
Foto: Kitija Kļaveniece Photography

Nedēļas nogalē Liepājā, "Motoparks Lauma" moto kompleksā notika Baltijas izaicinājuma kauss "Cross Country". Tas arī bija 2020. gada sezonas noslēguma posms.

Moto kompleksā „Motoparks Lauma” trase ir zināma daudz sportistiem – gan motokrosa braucējiem, gan arī Cross Country dalībniekiem. Solo klasēs par uzvarām cīnījās 96 sportisti, bet kvadriciklu klasēs 21 braucējs. Sacensības norisinājās pēdējā oktobra dienā, kad gaisā jūtama rudens elpa, kura vēl silda, tāpēc laikapstākļi bija piemēroti sezonas noslēguma posmam. Rīts bija miglā tīts, tomēr dienā uzspīdēja arī saule.

Šajās sacensības visātrākais bija Rainers Žuks, kurš arī uzvarēja E1 klasē. Sportists pastāstīja, ka viņam veicās labi. “Zināju, ka būs cīņa ar Kārli Kalēju, taču viņa motociklam gadījās tehniska ķibele. Beigās sanāca tā, ka man atlika mierīgi braukt savu braucienu, bez stresa. Diezgan viegli,” stāsta Rainers. Kārlis viņu pirmajā aplī apdzina, “nedaudz pacīnījāmies, otrajā aplī trīs reizes kritu, tad Kārlis izvirzījās vadībā, bet trešajā aplī viņš izstājās. Tad arī mierīgi braucu līdz finiša karogam. Man patika, viss patika, trase bija kā motokrosā, nebija šķēršļu kā tas parasti ir enduro un Cross Country. Sezona kopumā aizvadīta ļoti labi. Bez traumām. Ja būs iespēja, startēšu arī nākamgad,” tā Rainers Žuks.

Sarunā ar E2/E3 klases pirmās vietas ieguvēju Gati Būmani, viņš pastāstīja, ka viss bija ļoti labi. “Man vajadzēja uzvarēt absolūtajā vērtējumā, bet Rainers Žuks šoreiz izrādījās ātrāks. Man viss bija labi, viss patika. Trase bija “forša”, līdzena un ātra. Starts bija labs, aizbraucu pirmais, viss izdevās. Bet tad kļūdījos, Rainers mani apdzina un tā arī aizbrauca pa priekšu,” stāsta Gatis. Šoreiz sportistam bija diezgan viegli braukt, jo divas stundas paskrēja nemanot. “Konkurentu varēja būt vairāk. Nākamsezon noteikti turpināšu startēt Cross Country, man patika tāds izturības brauciens,” saka Gatis Būmanis.

E2/E3 klases braucējs, motokrosists Kārlis Kalējs ar motosportu nodarbojas 11 gadus. Lielākoties viņš startē motokrosā. 2014. gadā vienu sezonu viņš startēju Cross Country, bet kopš tā laika nebija šajā disciplīnā braucis. Sestdien Laumā sportistu piemeklēja tehniska ķibele. “35. minūtē izstājos, jo motociklam pārtrūka ķēde. Aizstūmu motociklu līdz mašīnai, lai novērstu bojājumu, turpināju braukt, bet tad mani diskvalificēja, jo man bija tehniska palīdzība ārpus mehāniķu zonas. Sākums bija ideāls, biju izrāvies pirmais, vajadzēja tik mierīgi braukt līdz finišam un viss būtu bijis kārtībā. Nezinu kāpēc pārtrūka ķēde, ar to biju braucis tik sešas motorstundas. Neskatoties uz to, man patika, trase bija laba, interesanta, “foršas” smiltis. Viss cits bija ideāli. Patika,” stāsta Kārlis, kuram šī sezona motokrosā bija ideāla. “MX1 klasē Latvijas čempionātā trešais, šogad esmu Latvijas nacionālais čempions. Labi startēju arī Eiropas čempionāta posmā Ķegumā. Vairāk koncentrējos motokrosam,” tā par aizvadīto sezonu Kārlis Kalējs.

Hobiju klases otrās vietas ieguvējs, motokrosists Aleksandrs Smirnovs: “Brauciens bija ļoti labs. Trase bija “forša”. Braucu savam priekam. Otrā vieta klasē, burvīgi. Atbraucu “pakaifot”. Patīk smilts segums trasē,” stāsta sportists, kurš pagājušogad uzvarēja šeit, bet šogad panākumu laurus neplūca. Konkurents bija minūti ātrāks. “Man vajadzēja uzpildīt bāku, tur arī zaudēju to vienu minūti. Pārsvarā startēju Latvijas čempionātā amatieru motokrosā, bet Cross Country braucu tikai vienu-divas “gonkas”. Šogad biju Ķesterciemā, tur motociklam nojuka motors, netiku līdz finišam, Liepājā bija revanšs, motors strādāja, viss kārtībā, pats arī jutos labi. Ķesterciemā un Liepājā cenšos katru gadu piedalīties Cross Country,” tā Aleksandrs Smirnovs.

ATV klasē otro vietu ieguva Raimonds Zalkovskis. Sportistam veicās necerēti labi. “Trase bija smaga un grūta. Tā bija ļoti labi sagatavota, arī laiks bija labs – vēss, tāpēc arī viegli braukt, bet bija visu laiku fiziski jāstrādā, trase smilšaina un vienās bedrēs. Pēc solo motocikliem braucām jau tādā kā uzmaltā putrā ar dziļām bedrēm, bet kopumā bija veiksmīgi. Braukšanai labs laiks. Ķesterciemā bija pa karstu, te ideāli un viegli. Šoreiz nebija jāgaida finiša karogs, ja būtu vēl kāds aplis, tad varētu vēl braukt,” stāsta Raimonds. Šoreiz brīnumainā kārtā arī starts izdevās labi. “Aizbraucu kāds piektais vai sestais. Parasti sanāk “nogulēt” startu, palaist pārējos pa priekšu un tad viņus ķert, bet tā kā trase ir plata, ir viegli apdzīt priekšā braucošos. Citās trasēs, kur ir kāds meža posms, šaurāka vieta, grūtāk apdzīt un tad jābrauc aiz muguras” saka sportists. Trasi veidoja divas motokrosa trases, viena cietāka, stingrāka, dziļākiem vaļņiem un asākām bedrēm, otra – kā jau parasti “Lauma” – smiltis un tādas patīkamākas mīkstas bedres, kuras nesit gaisā. “Meža daļā uzvarēja tie, kuri bija cītīgāk gatavojušies, pieregulējuši amartizāciju. Bija ļoti interesanti un “forši”, organizatori bija labi pastrādājuši. Redzēju, ka Ainis Kļavenieks ir diezgan atrāvies, nemaz neskrēju viņam pakaļ. Nebija vērts. Šogad nebraucu visus posmus, tādā ziņā man bija vieglāk, jo nekur nesteidzos. Pabraucu kādu gabalu, tad redzēju, kas man aiz muguras, redzēju, kas tuvojas, kas atpaliek. Šeit bija viss lieliski pārredzams, jo trase bija izveidota līkumu līkumos. Varēja prognozēt braucienu. Ir labi, ka ir kur braukt. Sportistam tas ir galvenais,” tā Raimonds Zalkovskis.

Latvijas motosporta federācijas enduro komisijas vadītājs Kaspars Ērkulis: “Sacensības notika, viss bija ļoti labi. Neskatoties uz ierobežojumiem, ar visu veiksmīgi tikām galā.” Sportisti bija saprotoši, ievēroja visus noteikumus, lietoja sejas aizsargmaskas, bija katrs ar vienu mehāniķi, ieturēja distanci. Tādā ziņā viss bija korekti. Arī skatītāji bija saprotoši, kas nevarēja šoreiz vērot sacensības klātienē. “Sacensības bija ļoti labi organizētas, trase bija ļoti labā līmenī, protams, kā jau Laumas trasē – “sērfošana pa smiltīm”. Laumas trase gluda ir tikai sākumā, pēc tam jau ātri vien tā tiek izsista un paliek kā izaicinājums sportistu meistarībai. Parunājot ar vairākiem sportistiem, viņi atzina, ka trase šogad bija lēnāka, bet vieglāka. Tas tāpēc, ka rudenī smiltis trasē ir mitrākas un cietākas. Daudzi arī teica, ka šoreiz fiziski bijis vieglāk kā citus gadus. Galvenais, ka bez traumām. Tas arī ir galvenais rādītājs, ka sacensības bija labas un kvalitatīvi organizētas,” stāsta Kaspars Ērkulis un saka: “liels paldies visiem, kas atbrauca un nenobijās no Liepājas smiltīm. Prieks par absolūto iesācēju uzdrīkstēšanos un kuplo dalībnieku skaitu. Tas dod vēl lielāku motivāciju censties, redzot, ka sacensībās pievienojas arvien jauni sportisti un braukt gribētāji. Liels prieks, ka latviešu sportisti ir tik daudz un varam sapulcēties tik lielā dalībnieku pulkā. Tas nozīmē, ka enduro un Cross Country ir tāds sporta veids, ko var izbaudīt visi motosportisti.” Šīs motosporta disciplīnas sportistu vidū kļūst arvien populārākas, jo tajās var startēt gan motokrosa braucēji, gan citi pieredzējuši sportisti, kā arī absolūtie iesācēji. Tas nav nekas specifisks, kur nevarētu piedalīties vieni vai otri. Sportisti to arī izmanto. “Šeit viņi satiekas un salīdzina savus spēkus, kurš ir cik ātrs. Tā disciplīna ļauj to darīt ar godīgiem noteikumiem. Trase visiem viena. Liels prieks, ka šo posmu vispār izdevās noorganizēt. Sezona ir beigusies, tā ir aizvadīta godam. Visas sacensības notika, izņemot Priekules posmu. Tur sacensības šoreiz nevarēja notikt. Pārējais viss ir izdarīts. Ir labi padarīta darba sajūta. Varam gatavoties 2021. gada enduro sezonai, domāt, plānot, lai tas būtu vēl labāka un tīkamāka gan sportistiem, gan arī skatītājiem,” tā Kaspars Ērkulis.

Baltijas izaicinājuma kauss Cross Country TOP3

E1 klasē:
Rainers Žuks
Modris Lešinskis
Daniels Zauka

E2/E3 klasē:
Gatis Būmanis
Gints Bērziņš
Valdis Seratinskis

Enduro klasē:
Mārtiņš Vinters
Jurģis Žukas

Hobiju klasē:
Gundars Cibuļskis
Aleksandrs Smirnovs
Jānis Jansons

Iesācēji (C) 2T klasē:
Edgars Vilcāns
Andrejs Morozovs
Agris Biezais

Iesācēji (C) 4T klasē:
Raivis Bērziņš
Valters Ošnieks
Jurģis Rietums

Absolūtais iesācējs klasē:
Aigars Narogs
Agris Gāzners
Magnuss Jenčiuss

Open 1h klasē:
Dāvids Rjabovs
Artūrs Treija
Andis Plūme

Seniors 40+ klasē:
Inguss Bērziņš
Einārs Vinters
Jānis Rasmanis

Veterāni 50+ klasē:
Ivars Miķelsons
Igors Miezis
Andris Kalniņš

ATV klasē:
Ainis Kļavenieks
Raimonds Zalkovskis
Rolands Puravs

Kvadri open klasē:
Dāvis Ciršs
Matīss Palēvics
Aivis Graudiņš

Klubu komandu vērtējumā pirmajā vietā ar iegūtiem 60 punktiem “Motosports RT I” – Rainers Žuks, Gatis Būmanis, Ingus Bērziņš un Jānis Jansons. Otrajā vietā ar 54 punktiem “JVE Mototeam” – Gints Bērziņš, Mārtiņš Vinters un Einārs Vinters.Trešajā vietā ar 32 iegūtiem punktiem “Motosports RT II” – Pēteris Misiņš, Ivo Ģermanis, Jānis Arbidāns un Andris Kalniņš.

Visi sacensību rezultāti: https://www.lamsf.lv/sporta-veidi/e...

Informāciju sagatavoja:
Luīze Vīksna


Leons Kozlovskis. Foto: LMSF

Kozlovskis uzvar savā klasē Lietuvas "Cross Country" čempionātā

Lietuvas "Cross Country" čempionāta trešajā posmā, kas norisinājies Šauļos, piedalījās arī vairāki latviešu sportisti. Spēkus šajā disciplīnā izmēģināja vecmeistars Leons Kozlovskis, kļūstot par savas klases uzvarētāju.
Brāļi Daniels un Bruno Lielbārži. Foto: Kim Peters
2

Brāļi Lielbārži: "Esam labā fiziskajā formā, kā arī mentāli esam gatavi"

20. un 21. aprīlī Portugālē, Alkeidao, "Torres Novas" trasē notiks pasaules čempionāta pirmais posms blakusvāģu motokrosā un Eiropas čempionāta pirmais posms kvadriciklu motokrosā. Uz šo posmu devušies Daniels Lielbārdis un Bruno Lielbārdis, kuriem šī trase nav sveša, bet kvadriciklu braucēji Kārlis Neija ("Motosports Racing Team") un Kārlis Lizanders ("Saldus motoklubs") Portugālē startēs pirmo reizi.
Foto: mxgp.com

Prado: "Viss viegli varēja aiziet nepareizajās sliedēs"

Neskatoties uz Romēna Fevra un Tima Gajsera lielisko ātrumu pasaules motokrosa čempionāta ceturtajā posmā, Pjetramuratas trasē, Itālijā jau ceturto posmu pēc kārtas nepārspēts palicis Horhe Prado. Viņam neizdevās uzvarēt pirmajā braucienā, taču triumfs otrajā nozīmēja pirmo vietu arī summā. Sportists atzina, ka viss viegli varēja noiet greizi, tomēr veiksme bija sabiedrotā. Fevrs jutis, ka otrajā braucienā var izcīnīt uzvaru, taču slidenajā trasē krita. Gajsers tikmēr ir drošs, ka viņa pirmā uzvara šosezon ir pavisam tuvu.