Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Prosts: "Dēls manu 1983. gada formulu nosauca par sūdu"

Prosts: "Dēls manu 1983. gada formulu nosauca par sūdu"
Foto: Nicolas Garcia

Četrkārtējais F1 pasaules čempions Alēns Prosts pats startēja pasaules čempionātā no 1980. līdz 1993. gadam, bet pēc tam līdz pat šim brīdim cieši sekojis tā turpmākajai attīstībai. Francūzis pat ir izmēģinājis mūsdienu formulas, bet atzīst, ka vislabāk jūtas pie stūres tiem spēkratiem, kas sacīkstēs tika izmantoti viņa laikā.

"Sacīkšu braucējs spēj adaptēt sevi visa veida mašīnām," saka leģendārais sportists. "Pēdējos gados esmu vairākas reizes braucis ar modernā laika F1 mašīnām, tāpat arī atkal izmēģināju savu 1985. gada formulu, tas bija Austrijā. Tajā pašā nedēļā braucu arī ar "Lotus" un "Red Bull" modernajām mašīnām. Šīs mašīnas no tehnoloģiskā viedokļa daudz neatšķiras, bet tās ir perfektas. Arī ergonomika tām ir daudz, daudz labāka, bet ar tām braukt nav tādas sajūtas kā mūsu laikos."

Viņš turpina: "Kad sēdos savā 1985. gada mašīnā, man bija tie paši apavi, kombinezons, ķivere un pat pedāļu pozīcijas bija tādas pašas kā toreiz, kad pēdējo reizi biju izkāpis no šīs formulas. Protams, tai ir mehāniskā ātrumkārba un sajūgs, un jau pēc pirmā pusapļa manī atgriezās tās sajūtas, ko biju izjutis pirms vairāk nekā 30 gadiem. Spēju just visu - pedāļus, vēju, saķeri. Kad ar šo auto bremzē, tas nedaudz sasveras uz priekšu."

Prosts atzīst, ka tagadējās mašīnas viņš nespēj tā izjust.

"Šīs modernās mašīnas nav domātas mums," saka 66 gadus vecais Prosts, kurš šobrīd ir viens no F1 komandas "Alpine" vadītājiem. "Lai ar tām brauktu, jābūt jaunam un pēc kartinga labi trenētam. Nekad vairs nav jābremzē ar labo pēdu, bremzēts tiek tikai ar kreiso, nekad nav jāpārslēdz ātrumi tā, kā to darījām mēs. Kad esi tik daudz iemācījies un pieredzējis, saproti, ka šīs mašīnas nav man. Ar tām braukt nav tik aizraujoši."

Bijušais autosportists kā piemēru min savu dēlu Nikolā Prostu, kurš reiz Pola Rikāra trasē izmēģināja viņa 1983. gada sacīkšu "Renault" formulu.

"Viņš nobrauca divus, trīs apļus un paziņoja, ka tā ir sūds," ar smaidu saka četrkārtējais F1 čempions. "Viss bija jāpārtrauc, jo citādi viņš būtu salauzis ātrumkārbu. Viņi nekad nav pārslēguši ātrumus ar sajūga palīdzību, ar sajūga pedāli. Tas patiešām pierāda, ka tev ir jādzīvo pašam savā laikā, savā paaudzē, un nav iespējams savienot divas dažādas paaudzes, tas ir gandrīz neiespējami."

Savā karjerā Alēns Prosts startēja 199 posmos, uzvarot 51 reizi.

Izmantotie resursi:
grandprix247.com


, 2021-10-19 10:46, pirms 3 gadiem
Tas nozīmē, ka viņa dēls pats ir viens liels sūda gabals un neko nesaprot!
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.
Foto: f1.com
4

Plāno veikt izmaiņas F1 punktu skaitīšanas sistēmā

Šonedēļ F1 komisijas sēdē Ženēvā plānots diskutēt par izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā. Stāties spēkā tās varētu jau nākamajā sezonā.
Andrea Kimi Antonelli. Foto: Mercedes

Antonelli aizvadījis pirmos F1 testus

Turpinoties intrigām ap jaunā talanta Andrea Kimi Antonelli nākotni, itāļu pilots aizvadījis savā karjerā pirmos F1 testus "Mercedes" komandas sastāvā.