Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Jaunais F1 formāts: viss, kas jāzina par sprinta sacīkstēm

Jaunais F1 formāts: viss, kas jāzina par sprinta sacīkstēm
Foto: Motorsport.com

Šonedēļ Silverstounas trasē notiekošais "Formula 1" posms būs pirmais, kurā eksperimentālā kārtā norisināsies sprinta sacīkstes. Lai gan tās tiks rīkotas, lai aizraujošākā veidā noskaidrotu starta pozīciju izkārtojumu, faktiski tas nozīmē, ka līdzjutējiem vienā nedēļas nogalē būs iespēja vērot divas sacensības.

Nedēļas nogales formāta izmaiņas

Līdz ar šo jaunievedumu būtiski mainījusies arī nedēļas nogales programma. Šodien plkst. 16:30 sāksies pirmā treniņbraucienu sesija, bet 20:00 vakarā paredzēta tradicionālā kvalifikācija, kurā tiks noteikta starta secība sprinta sacīkstēm. Sestdien plkst. 14:00 plānoti otrie treniņbraucieni, sprinta sacīkstes sāksies plkst. 18:30, bet to iznākums noteikts starta kārtību "Grand Prix" sacensībām, kas startēs svētdien plkst. 17:00 pēc Latvijas laika.

Sprinta sacīkstes 17 apļu garumā

Oficiāli F1 čempionāta vadība šo nosaukusi par sprinta kvalifikāciju, lai vārds "sacīkstes" attiektos tikai uz svētdien gaidāmajām cīņām. Reāli gan tās būs īstas sacensības, taču krietni īsākas - vien aptuveni 100 kilometrus garas, kas Silverstounas trasē nozīmē veicamus 17 apļus. Cīņa risināsies 25-30 minūtes, un šajā laikā plānotie pitstopi veikti netiks. Šajās sacensībās ne vien notiks cīņa par starta vietām galvenajām sacīkstēm, kas paredzētas svētdien, bet arī ieskaites punktiem - uzvarētājs saņems trīs, otrās vietas ieguvējs divus, bet trešajā vietā finišējušais tiks pie viena punkta. Sprinta sacīkšu ātrākajiem braucējiem pjedestāla procedūra nav paredzēta, jo tas paliks kā īpašs pagodinājums trim ātrākajiem "Grand Prix" braucējiem, kad uzvarētājam par godu tiks atskaņota viņa valsts himna.

Notiks arī kvalifikācija

Līdz šim iepazītā kvalifikācija notiks jau piektdienā, kas ir šodien, tās formāts paliks nemainīgs - trīs kārtas vienas stundas garumā, taču atšķirība būs tāda, ka cīņa notiks par starta vietām sprinta sacīkstēm. Tiesa, tas tikai teorētiski samazina kvalifikācijas nozīmību, jo rezultāts var būtiski ietekmēt izcīnīto starta vietu arī "Grand Prix" sacīkstēm. Turklāt kvalifikācija notiks vakarā, lai arī tiem līdzjutējiem, kas pa dienu atrodas darbā, būtu iespējas to noskatīties tiešraidē.

Būtiska nianse ir tāda, ka sprinta sacīkstēs būs jāstartē ar mīkstā sastāva riepām, kas dilst straujāk, bet nodrošina iespēju cīnīties atraktīvāk. Savukārt svētdien pirms starta katrs pilots varēs izvēlēties jebkuras no pieejamajām riepām, un vairs nebūs jāstartē ar tādu sastāvu, kāds tika izmantots rezultāta uzrādīšanas laikā otrajā kvalifikācijas daļā.

Tikai divas treniņbraucienu sesijas

Lielbritānijas "Grand Prix" ir viens no trim posmiem, kuros šogad paredzēts izmēģināt sprinta sacensību formātu - eksperimentu plānots turpināt Moncas trasē un Brazīlijā. Šajos posmos notiks vien divas treniņbraucienu sesijas, katra stundas garumā. Ņemot vērā, ka kopējais nobrauktu kilometru skaits plānojas būt mazāks, komandām uz nedēļas nogali iedalīti 12 riepu komplekti, par vienu mazāk nekā citos posmos. Riepas brīvi varēs izvēlēties ne vien svētdienas sacīkstēm, bet arī uz sprinta kvalifikāciju. Savukārt formulas slēgtajā parkā tiks novietotas jau piektdien pēc pirmā treniņā, lai komandām dotu mazāk iespējas tās noregulēt atbilstoši specifiskajam formātam, tādā veidā gūstot priekšrocības pār konkurentiem.

Kā vērtē sprinta sacīkšu ieviešanu?

  • 358

  • 68



Slēpts komentārs: petravicus
Slēpts komentārs: Maikl
, 2021-07-16 16:17, pirms 3 gadiem
Un mēs redzēsim kā beigu gala piloti izraisa nevajadzīgas avārijas sprintā, lai tikai varētu startēt augstāk, kas noteikti nepatiks augšgala pilotiem...
, 2021-07-16 16:26, pirms 3 gadiem
Būs interesanti pavērot, piemēram Russell ir laba Q bet startā zaudē vietas, Kimi slikta Q bet šo sezon ļoti labs startos. Principā sanāks divi starti, redzēs kam tas izdevīgāk, iespējams Alfa tiešām iespēja tikt pie punktiem. Sacīkstēs parasti ir labāki kā Q.
, 2021-07-16 16:44, pirms 3 gadiem
Ir kāds, kurš var izskaidrot ieguvumus? Varēja palielināt pamatsacensības par pusstundu un tas pats vien būtu
, 2021-07-16 18:37, pirms 3 gadiem
Protams, pirmais līkums pēc starta ir pirmais līkums pēc starta...un arī sprintā tajā visam baram būs jāsatilpst, bet kopumā nedomāju, ka kāds tajā sprintā baigi riskēs, jo iegūt praktiski minimāli kko var, bet izbojāt sev visu nedēļas nogali var ļoti viegli.
, 2021-07-16 19:27, pirms 3 gadiem
infecto rakstīja: Un mēs redzēsim kā beigu gala piloti izraisa nevajadzīgas avārijas sprintā, lai tikai varētu startēt augstāk, kas noteikti nepatiks augšgala pilotiem...
Runā, ka tieši šādu risku dēļ piloti pret sprintu izturēsies ļoti piesardzīgi un sprinta ideja zaudēs jēgu
, 2021-07-16 19:41, pirms 3 gadiem
Bzh rakstīja: Ir kāds, kurš var izskaidrot ieguvumus? Varēja palielināt pamatsacensības par pusstundu un tas pats vien būtu
Neaizmirsti ka šodien ir piektdiena, diena kad F1 reti kurš skatās. Kuram tad interesē Free Practice? Bet šodien ir Q, auditorija būs lielāka kā parasti, pat ja rīt paliek nemainīga. Tas viss vienāds ar naudu!
, 2021-07-16 20:05, pirms 3 gadiem
martins_ms rakstīja: Neaizmirsti ka šodien ir piektdiena, diena kad F1 reti kurš skatās. Kuram tad interesē Free Practice? Bet šodien ir Q, auditorija būs lielāka kā parasti, pat ja rīt paliek nemainīga. Tas viss vienāds ar naudu!
Kur jūs skatās kvaleni? Viaplay?
, 2021-07-16 20:25, pirms 3 gadiem
MrRobinson rakstīja: Kur jūs skatās kvaleni? Viaplay?
Izturēt komentēšanu latviski nav iespējams.
https://f1tv.formula1.com/
, 2021-07-16 21:07, pirms 3 gadiem
martins_ms rakstīja: Izturēt komentēšanu latviski nav iespējams.
https://f1tv.formula1.com/
Biju šim uzmetis acis. Šis pat izskatās labāks ne tikai no komentēšanas punkta, bet gan arī ar to, ka piedāvā F2 un F3 sacīkstes un vēl izmaksā mazāk
, 2021-07-16 21:13, pirms 3 gadiem
MrRobinson rakstīja: Biju šim uzmetis acis. Šis pat izskatās labāks ne tikai no komentēšanas punkta, bet gan arī ar to, ka piedāvā F2 un F3 sacīkstes un vēl izmaksā mazāk
Jā šito iesaku, par samērā lētām naudām var skatīties F1 visādos veidos, sekot savam favorite pilotam onboard un vēl visādas fīčas.
, 2021-07-16 23:15, pirms 3 gadiem
infecto rakstīja: Un mēs redzēsim kā beigu gala piloti izraisa nevajadzīgas avārijas sprintā, lai tikai varētu startēt augstāk, kas noteikti nepatiks augšgala pilotiem...
Kādas nevajadzīgas avārijas?
, 2021-07-17 00:15, pirms 3 gadiem
Interesanti gan kāds ir softu solītais apļu laiks. Vai būs tā, ka jātaupa riepas vai visu dragā uz max. Ar 1/3 bāku gan jau varēs atļauties braukt uz max. Būtu inč, ja iedotu supersoft un ejiet un izvelciet.
, 2021-07-17 00:15, pirms 3 gadiem
Uz to īso gonku gan varēja ļaut izvēlēties riepas. Mož kāds grib dragāt ar mīkstākām, bet neizturīgākām.
, 2021-07-17 14:27, pirms 3 gadiem
Heiteris parastais rakstīja: Uz to īso gonku gan varēja ļaut izvēlēties riepas. Mož kāds grib dragāt ar mīkstākām, bet neizturīgākām.
tur tak rakstiits ''Būtiska nianse ir tāda, ka sprinta sacīkstēs būs jāstartē ar mīkstā sastāva riepām, kas dilst straujāk, bet nodrošina iespēju cīnīties atraktīvāk''
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.
Foto: f1.com
4

Plāno veikt izmaiņas F1 punktu skaitīšanas sistēmā

Šonedēļ F1 komisijas sēdē Ženēvā plānots diskutēt par izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā. Stāties spēkā tās varētu jau nākamajā sezonā.
Andrea Kimi Antonelli. Foto: Mercedes

Antonelli aizvadījis pirmos F1 testus

Turpinoties intrigām ap jaunā talanta Andrea Kimi Antonelli nākotni, itāļu pilots aizvadījis savā karjerā pirmos F1 testus "Mercedes" komandas sastāvā.