Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Vatsons: "Nevaru iztēloties, ka Masi varētu saglabāt F1 sacīkšu direktora amatu"

Vatsons: "Nevaru iztēloties, ka Masi varētu saglabāt F1 sacīkšu direktora amatu"
Maikls Masi. Foto: FIA

Kādreizējais F1 pilots Džons Vatsons uzskata, ka F1 sacīkšu direktoram Maiklam Masi nevajadzētu saglabāt savu amatu uz šo gadu, norādot, kādu rupju kļūdu viņš pieļāva skandalozajā Abū Dabī "Grand Prix" izcīņā.

Šobrīd Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) jaunā prezidenta Mohameda bin Sulajema vadībā sākusi izmeklēt aizvadītās sezonas noslēguma posmā notikušo, kas zināmā mērā iedragājis "Formula 1" tēlu. Kamēr tikai retais apšauba Maksa Verstapena izcīnītā titula vērtību, daudzi šaubās, vai Masi pieņemtie lēmumi īsi pirms finiša, kad trasē atradās drošības mašīna, bija pareizi.

Šobrīd FIA arī nav iekļāvusi Masi to cilvēku sarakstā, kuri turpinās darbu 2022. gadā, un viņa tautietis Džons Vatsons šaubās, vai līdzšinējam sacīkšu direktoram vajadzētu saglabāt amatu.

"Personīgi man to ir grūti iztēloties," sacīja piecos F1 posmos uzvarējušais Vatsons. "Nebija tā, ka Masi bija kāda konkrēta pilota vai komandas pusē, runa ir par viņa rīcību, vēloties redzēt sacīkstes finišējam zem zaļajiem karogiem. Saprotams, būtu šausmīgi, ja čempionāts noslēgtos, finišējot aiz drošības mašīnas, bet bija arī citas iespējas. Viena no tām būtu bijusi sarkanā karoga izkāršana, pēc kā visi būtu varējuši iebraukt boksos, dabūt jaunas riepas un tad varētu notikt atkārtots starts. Vismaz tad būtu līdzvērtīgas iespējas visiem, bet viss tika izdarīts tā, ka priekšrocības ieguva Makss un "Red Bull", kamēr Lūiss tika nostādīts neizdevīgā situācijā. Manuprāt pagājušās sezonas laikā šajā ziņā bija arī citas problēmas, kas vēl vairāk pasliktinājušas komunikāciju starp komandu boksiem un sacīkšu direktoru."

Arī kādreizējais F1 braucējs Džonijs Herberts uzskata, ka Masi lēmumi pagājušajā gadā ir nepieņemami: "Manuprāt, viņš ir nodarījis pārāk lielu kaitējumu "Formulai 1". Ņemot vērā viņa amatu, mums bijis viņam jāuzticas, bet šobrīd šī uzticība ir pilnīgi un galīgi pagaisusi."

Portālā "Change.org" arī ierosināta parakstu vākšana, aicinot atbrīvot Maiklu Masi no F1 sacīkšu direktora amata, un šobrīd parakstījušies jau vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Tiek arī minēti vairāki piemēri, kad pagājušo divu gadu laikā viņš pieņēmis pretrunīgus lēmumus. Piemēram, pērn Azerbaidžānā sacīkstes netika apturētas pēc divām smagām avārijām, bet Makss Verstapens no savas mašīnas izkāpa, kad citi dalībnieki joprojām šajā vietā drīkstēja braukt ar ātrumu vairāk par 300 km/h. Savukārt Bahreinā tika pieļauti pretrunīgi lēmumi attiecībā uz trases limitu pārsniegšanu - vietā, kur Hamiltons vairākas reizes izbrauca no trases, Verstapenam pēc līdzīgas darbības sava pozīcija bija jāatdod.

Izmantotie resursi:
The latest Formula 1 and motorsport news |...


, 2022-01-15 16:51, pirms 2 gadiem
Ja būtu pieņemts lēmums sacīksti beigt aiz drošības mašīnas, viņš jau šobrīd nebūtu amatā. Kādam grēkāzim jau ir jābūt.
, 2022-01-15 17:11, pirms 2 gadiem
didzuks rakstīja: Ja būtu pieņemts lēmums sacīksti beigt aiz drošības mašīnas, viņš jau šobrīd nebūtu amatā. Kādam grēkāzim jau ir jābūt.
Jo? Lēmums jau nebūtu beigt sacīksti aiz SC, bet gan paveikt visus procesus, kas saistīti ar SC līdz galam, kas vienkārši būtu beidzies ar laika trūkumu atsākt sacīksti.
Masi šobrīd tiek ķidāts par to, ka neievēroja pats savus (FIA) rakstītos noteikumus
, 2022-01-15 17:22, pirms 2 gadiem
Maz tobrīd bija skatītāju, kas vēlētos, lai tiktu ievērotas visas procedūras un beigtu sacīksti aiz SC. Masi ar savu lēmumu F1 ienākumiem pievienoja kā minimums dažus miljardus.
, 2022-01-15 17:49, pirms 2 gadiem
Procedūra nekad nevar būt virs visa, šeit svarīgākais bija, pabeigt čempionātu zem zaļā karoga, pat ja tas ir nedaudz interpretējot noteikumus.
Masi ideāli izgāja no situācijas un nepadevās Toto spiedienam. Pirms pēdējā posma visas komandas vienojās, par katru cenu pabeigt Čempionātu zem zaļā karoga, Toto saprotot ka ir sliktākā pozīcijā atkāpās no visa norunātā un tas, un vēl tagad izdara spiedienu lai tikai saņemtu kaut kādu neloģisku iznākumu.
, 2022-01-15 18:40, pirms 2 gadiem
hewlet rakstīja: Procedūra nekad nevar būt virs visa, šeit svarīgākais bija, pabeigt čempionātu zem zaļā karoga, pat ja tas ir nedaudz interpretējot noteikumus.
Masi ideāli izgāja no situācijas un nepadevās Toto spiedienam. Pirms pēdējā posma visas komandas vienojās, par katru cenu pabeigt Čempionātu zem zaļā karoga, Toto saprotot ka ir sliktākā pozīcijā atkāpās no visa norunātā un tas, un vēl tagad izdara spiedienu lai tikai saņemtu kaut kādu neloģisku iznākumu.
Kāpēc runā absolūtas muļķības?
Jau sen pierādīja gan juristi, gan eksperti Masi pārkāpa un trakākais, ka to izdarīja pēc RBR lūguma.

Pabeigt ar zaļo karogu - piekrita pirms sacīkstes visi, taču ne pārkāpjot procedūras.

Īsi sakot, ja Masī gribēja pabeigt ar zaļo karogu, bija jādod sarkanais karogs, visi maina riepas, un sprinta gonka līdz galam, godīgi, skatāmi un interesanti.

Šeit Masi pārkāpa pats savu interpretāciju drošības mašīnai, viņš to varēja darīt tā kā to reiz bija darījis, kad atkāpās no nolikuma, taču viņam nebija nemazāko tiesību iet pretrunās ar savas atkāpes skaidrojumu iepriekš.

Sacīkstes laikā bija vesela komanda juristu līdzi Meršiem, kuri Totto pateica, jātgriež rezutāti par apli KASK IR PAMATOTI UZ PAŠIEM FIA noteikumiem!

Masī rupji pēc buļļu lūguma tos pārkāpa.

Vēl vairāk - brazīlijā, kā izrādās bija nevis nelegāls meršu spārns, bet vnk atskrūvējusies skrūve par ko iedeva DQ, savukārt pēc fia noteikumiem Katarā tādā pat situācijā RBR nesodīja, par brake test pienākas arī DQ, ko neiedeva.

Tieši par to visu ir skandāls un juristu rīcībā ir sarakstes sacīkstes laikā, kur vēlreiz atklājās ka MASI savu lēmumu beigās pieņēma pēc RBR lūguma.

P.S. Noruna par zaļo karogu nenozīmēja visu citu noteikumu pārkāpšanu. Turklāt kā to izdarīja Masi vienu info nodeva meršiem, tie'paļāvās neizmainīja stratēģiju un pēc buļļu lūguma izdarīja savādāk, ģeniāli.

Tagad jautājums ir citā, ko FIA piesolīja meršiem, lai neiet līdz galam, jo tiesā merši uzvarētu 100% pierādījumi bija visi pret fia un Masi vēl vairāk galā izrā'dijās,ka Masi un viņa komanda noteikumus palielam nezina SAVUS NOTEIKUMUS NEZINA!
, 2022-01-15 23:38, pirms 2 gadiem
Šķiet viens baigi jūtīgais.
RBR lūdza, Mercedes lūdza un Masi skaidri nolika pie vietas abus un izvēlējās to kas ir šis sports, sarkanais karogs bija jau par vēlu, jo tad sacīkstes nevar atsākt, ieskaiti apļus lai nostātos uz starta in sacīkste jau ir beigusies.
, 2022-01-16 03:10, pirms 2 gadiem
hewlet rakstīja: Šķiet viens baigi jūtīgais.
RBR lūdza, Mercedes lūdza un Masi skaidri nolika pie vietas abus un izvēlējās to kas ir šis sports, sarkanais karogs bija jau par vēlu, jo tad sacīkstes nevar atsākt, ieskaiti apļus lai nostātos uz starta in sacīkste jau ir beigusies.
Atkārtoju vēlreiz sarkano karogu vajadzēja dot uzreiz! Tajā situācijā, kāda izveidojās, rīkoties kā Masi nemaz nedrīkstēja ne viņš ar savām "pilnvarām" ne kāds cits.
Kāds sakars ar jūtīgumu, Tu saproti, ka tam ir pamatojums un arī epastu sarakste ? Viņš nenolika nevienu pie vietas, bet smuki izspēlēja un visticamāk nopelnīja kaudzi naudas, lūk arī viss.

Faktu nemaina - neatļauta rīcība, viss. Zinot komandu norunu, zinot saspīlējumu Masi pēc avārijas lai izbēgtu jebkādu diskusiju, bij jādod sarkans karogs, jeb sacīkste jānobeidz aiz drosībenes, viss, punkts.
Toto Volfs un Kristians Horners. Foto: Motorsport.com

Cik spējuši nopelnīt F1 komandu vadītāji?

F1 čempionāts ir bagāto cilvēku sports, šeit ļoti daudz nopelna ne vien sportisti, bet arī dažādi vadošie darbinieki. Izteikti līderi starp tiem ir komandu vadītāji, bet īpaši ar savu uzkrāto bagātību izceļas divi - Toto Volfs un Kristians Horners, kuri trases malā pēdējos gados bijuši sīvākie sāncenši.
Karloss Sainss. Foto: Motorsport.com

Itālijas mediji: Sainss startēs "Mercedes" komandā

Itālijas vadošos preses izdevumus aplidojusi informācija, ka "Mercedes" komanda jau pieņēmusi lēmumu uz 2025. gada "Formula 1" sezonu nolīgt Karlosu Saincu. Par to, ka šobrīd notiek padziļinātas sarunas, jau vēsta arī Eiropas mediji.
Airtons Senna 1984. gada Monako GP lietus sacensībās. Foto: Motorsport.com

86 gadu vecumā miris F1 komandas "Toleman" dibinātājs

No šīs pasaules 86 gadu vecumā šķīries Teds Tolemans, kura izveidotā "Tolaman" sacīkšu komanda startēja F1 pasaules čempionātā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.