Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Visneveiksmīgākais pilots F1 vēsturē – Perija Makartija stāsts

Visneveiksmīgākais pilots F1 vēsturē – Perija Makartija stāsts
Perija Makartija formula boksos. Foto: Grand Prix Photo

1992. gada "Formula 1" sezonā piedalījās arī brits Perijs Makartijs, kurs pārstāvēja "Andrea Moda" komandu. Ne viņš, ne viņa komanda ar vēsturē paliekošiem panākumiem F1 neizcēlās, taču Makartijs joprojām tiek uzskatīts par visneveiksmīgāko pilotu F1 vēsturē, jo viņš tā arī nepiedalījās nevienās GP sacensībās.

Perijs Makartijs 1992. gadā saņēma zvanu no jaunizveidotās "Andrea Moda" komandas ar aicinājumu kļūt par tās pilotu F1 sacensībās, kam viņš piekrita un noslēdza līgumu. Taču izrādījās, ka komanda ir vāji organizēta un tās vadība drīz vien vēlējās tikt vaļā no Makartija, taču nespēja to paveikt, tāpēc dažādos veidos pati apgrūtināja viņa sezonu, kas beidzās ar to, ka viņš nemaz netika pie starta nevienās "Grand Prix" sacensībās. Atskatoties uz šo laiku, Makartijs "Viaplay" dokumentālajā filmā par sevi izteicās, ka droši vien ir visneveiksmīgākais F1 pilots šo sacensību vēsturē.

"Šī komanda sāka sezonu ar diviem citiem pilotiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ pirmajos divos posmos nemaz nepiedalījās," stāstīja Makartijs. "Viņi pasūdzējās presē, un tādēļ tika atlaisti. Tad nu komandai vajadzēja divus jaunus muļķus, kuri būtu gatavi braukt pie viņiem. Kam zvanīt? Zvanām Perijam. Viņš ir tik izmisis, ka būs gatavs braukt kaut vai ar ledusskapi."

"Kad es debitēju F1, es uzreiz uzstādīju jaunu F1 rekordu," filmā smējās Makartijs. "Proti, visu laiku īsākais kvalifikācijas brauciens. Komandas vadība mani bieži nemaz nelaida trasē, bet gan lika gaidīt tehniskajā zonā, jo mana mašīna tika turēta kā rezerves variants otram pilotam Moreno. Tad nu es savā pirmajā GP posmā Spānijā nobraucu tikai vienu apli, kad jau viss beidzās."

"Tad pienāca laiks Lielbritānijas GP, par ko man bija lielas cerības. Savas mājas, savi līdzjutēji. Taču kvalifikācijā komanda man lika gaidīt un gaidīt. Tad beidzot saņēmu iespēju un tiku trasē, taču..." Makartijs nespēja valdīt smieklus. "Taču tie idioti man bija uzlikuši slapjā laika riepas. Tas nebūtu slikti, ja būtu lietus, taču trase bija pilnīgi sausa."

Pēc tam Ungārijas GP Makartijs kvalifikācijā trasē devās mazāk nekā minūti pirms sesijas beigām, kas viņam neatstāja nekādu iespēju uzrādīt apļa laiku, savukārt Beļģijas GP viņš kvalifikācijā gandrīz iekļuva nopietnā avārijā, pašā pēdējā brīdī līkumā tomēr savaldot formulu.

"Atgriezos tehniskajā zonā un teicu mehāniķiem, klau, man liekas, ka formulai ir problēmas ar stūri," filmā teica Makartijs, vairs nesmejoties. "Viņi atbildēja – jā, mēs zinām. Hmm, un kā jūs to zināt? Jo Moreno iepriekšējā nedēļā bija ar to problēmas. Proti, jūs redzējāt, ka Moreno stūrei ir problēmas, samainījāt viņa stūri un uzlikāt man viņa veco, es vaicāju? Un viņi tā arī atbildēja – tieši tā arī notika. Tajā brīdī sapratu, ka te ir jāliek punkts. Jo tajā brīdī trasē man tīri paveicās, ka vispār varēju izkāpt no formulas. Taču vēlāk izrādījās, ka "Andrea Moda" komandai tāpat viss bija beidzies, jo F1 bosi beidzot saprata, kas te notiek, un aizliedza komandai turpmāku dalību F1."

Attiecīgi Makartijs savā vienīgajā sezonā, ko pavadīja pilntiesīga F1 pilota statusā, tā arī nekvalificējās nevienām GP sacensībām. Viņš pēc tam bija F1 komandu testpilots, taču, lai arī pasmejas par savu neveiksmīgo F1 debiju, par galīgu nelaimes putnu sevi neuzskata – kā nekā, Makartijs vēlāk strādāja BBC kā F1 sacensību komentētājs un piedalījās slavenajā TV šovā "Top Gear", kura pirmajās divās sezonās bija maskā tērptais braucējs Stigs, anonīmais sacīkšu braucējs.

Dokumentālā filma "Perry McCarthy: The Unbelievable Story" pieejama "Viaplay" platformā, kurā šobrīd ir vairāki desmiti sporta dokumentālo pārraižu, ieskaitot stāstus par Ērlingu Holannu, Maksu Verstapenu, Konoru Makgregoru, Frančesko Toti, Juseinu Boltu, kā arī vairāki stāsti par nosacīti mazāk pazīstamiem, bet tādēļ ne mazāk interesantiem sportistiem – par Itālijas futbolistu Fabio Kvaljarellu un viņa cīņu ar vajātāju, par Zviedrijas handbola izlases negaidīto uzvaru gājienu pasaules čempionātā 2021. gadā un par populārās WWE cīkstones "Chyna" uzplaukumu un kritumu, atstājot sarežģītu mantojumu.


Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.
Foto: f1.com
4

Plāno veikt izmaiņas F1 punktu skaitīšanas sistēmā

Šonedēļ F1 komisijas sēdē Ženēvā plānots diskutēt par izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā. Stāties spēkā tās varētu jau nākamajā sezonā.
Andrea Kimi Antonelli. Foto: Mercedes

Antonelli aizvadījis pirmos F1 testus

Turpinoties intrigām ap jaunā talanta Andrea Kimi Antonelli nākotni, itāļu pilots aizvadījis savā karjerā pirmos F1 testus "Mercedes" komandas sastāvā.