Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Okons atkārtojis 24 gadus F1 sacīkstēs neredzētu notikumu

Okons atkārtojis 24 gadus F1 sacīkstēs neredzētu notikumu
Estebans Okons Turcijas posmā. Foto: Motorsport.com

Franču autosportists Estebans Okons iepriekšējā "Formula 1" posmā visu sacensību distanci aizvadīja bez riepu maiņas, un kaut kas tāds pēdējo reizi tika novērots vien pirms 24 gadiem.

Turcijas "Grand Prix" norisinājās mitrā trasē, līdz ar to visi piloti startēja ar vidēji slapjam laikam piemērotām riepām un tādas pašas uzmontēja arī boksu apmeklējumu laikā, izņemot Sebastianu Fetelu, kurš izmēģināja veiksmi ar slikiem, taču tas neatmaksājās. Savukārt Okons boksos tā arī neiebrauca ne reizi, finišējot desmitajā vietā un atnesot vienu punktu "Alpine" komandai.

Nosacīti var teikt, ka bez pitstopu veikšanas tika aizvadīta šī gada Beļģijas "Grand Prix" izcīņa, lai gan šajā kontekstā abas sacīkstes salīdzināt grūti - toreiz rezultāti tika izziņoti jau pēc viena apļa, kas pavadīts aiz drošības auto, līdz ar to riepu maiņa nemaz nebija iespējama. Turklāt fiziski visi pabija boksu celiņā, kad tur bija jādodas pēc izkārtajiem sarkanajiem karogiem.

Arī 2016. gadā Brazīlijā netika veikti pitstopi, bet visi iebrauca boksos pēc sarkano karogu izkāršanas. Turklāt toreiz visi nomainīja riepas, kamēr tika gaidīts atkārtotais starts.

2005. gadā tika ieviesti noteikumi, ka visa sacīkšu distance jāaizvada ar vienām riepām, taču tas bija tikai uz vienu sezonu. Togad riepas drīkstēja mainīt vien tad, ja tās pārplīsušas vai arī sākušies nokrišņi. Tiesa, tajā gadā F1 sacensībās vēl bija atļauta degvielas uzpilde, tādēļ pitstopus nācās veikt.

Līdz ar to, pēdējā reize, kad kāds pilots "normālas" sacensības aizvadījis bez riepu maiņas, ir 1997. gada lietus sacīkstes Monako - toreiz tas izdevās "Tyrrell" komandas braucējam Mikam Salo. Soms startēja vien septiņpadsmitais, turklāt bija sabojājis savu priekšējo antispārnu pēc uzbraukšanas atlūzām no Mikas Hakinena formulas, taču pie mehāniķiem nedevās un finišēja piektais.

Vēl viens interesants piemērs ir 1961. gada Nīderlandes posms Zandvortas trasē, kad pitstopus neveica neviens no braucējiem. Tās arī bija pirmās sacīkstes tobrīd vēl salīdzinoši jaunā F1 čempionāta vēsturē, kad visiem startējušajiem izdevās finišēt. Nākamais šāds gadījums bija 2005. gada skandalozais Amerikas posms, kad startēja un finišēja sešas mašīnas (septiņas komandas boikotēja un nestartēja). Togad Itālijā, dažus mēnešus vēlāk, uz starta stājās un arī finišēja jau visi 20 piloti. Šobrīd, kad noteikumi likuši radīt izturīgākas mašīnas, šādi gadījumi jau fiksēti biežāk - Turcijas posms bija jau trešais šajā gadā, kad finišējuši visi sportisti.

Izmantotie resursi:
WTF1


Karloss Sainss. Foto: Motorsport.com

Sainss: "Kad bija laiks lidot uz Austrāliju, aizvien atrados gultas režīmā"

Vēl brīdī, kad Karloss Sainss devās uz lidmašīnu, lai lidotu uz Austrāliju, sportistam nešķita, ka būs gatavs stāties uz starta F1 čempionāta trešajā posmā. Pēc izcīnītās uzvaras spāņu pilots atklāj, kā rīkojies, lai divu nedēļu laikā spētu atlabt no apendicīta operācijas un fiziski izturētu sacīkšu distanci.
Sebastians Fetels. Foto: Porsche AG

Fetels testē "Porsche" Lemānas hiperauto, par nākotnes plāniem klusē

Četrkārtējais F1 čempions Sebastians Fetels Spānijā aizvadījis testus ar "Porsche" jaunāko Lemānas "Hypercar" klases sacīkšu modeli 963, tomēr pagaidām noliedz, ka gatavotos atgriezties sacīkstēs.
Daniels Rikjardo. Foto: Motorsport.com

Rikjardo: "Sezonu nebiju paredzējis sākt šādi"

Daniels Rikjardo neslēpj, ka šobrīd piedzīvo nedaudz grūti periodu, tomēr uzsver, ka kritizētājus neklausās. Otrs RB komandas pilots Juki Cunoda rāda labāku veikumu, Austrālijā sasniedzot septīto vietu. Tomēr Helmuts Marko arī viņu mudina uzlabot savu veikumu vēl vairāk, lai saglabātu izredzes kandidēt uz vietu "Red Bull" komandas sastāvā.