Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Fetels: "F1 čempionātam tuvāko gadu laikā var pienākt gals"

Fetels: "F1 čempionātam tuvāko gadu laikā var pienākt gals"
Sebastians Fetels. Foto: Aston Martin Racing

Lai gan motoru sports šķietami nav pārāk savienojums ar dabai draudzīgām idejām, ne viens vien sportists pievērsies "zaļās domas" popularizēšanai. Tāds ir arī četrkārtējais F1 pasaules čempions Sebastians Fetels, kurš mudina ieviest dabai draudzīgākus dzinējus un degvielu jau tuvāko gadu laikā, biedējot, ka pretējā gadījumā šis čempionāts gluži vienkārši var pazust.

Šobrīd un vēl tuvākos četrus gadus "Formulā 1" plānots izmantot tagadējos jaudas agregātus, kamēr no 2026. gada spēkā stāsies jauni tehniskie noteikumi un tiks ieviesti savādāki dzinēji, ko joprojām darbinās fosilā degviela, bet kopumā tie būs dabai nekaitīgāki. Fetels uzskata, ka jau šobrīd ir jādomā par to, kā ieviest maksimāli maz dabu piesārņojošus motorus.

"F1 čempionāts nav zaļš," atzīst Fetels. "Es uzskatu, ka mēs dzīvojam laikā, kad ir pieejamas dažādas inovācijas un iespējas, lai arī "Formulu 1" padarītu zaļāku, tajā pašā laikā nezaudējot skatāmību, aizrautību, ātrumu, izaicinājumu un kaisli pret sacīkstēm. Ja kas, mums šeit ir tik daudz gudru cilvēku un inženierijas spēka, ka mēs varam nākt klajā ar risinājumiem. Pašreizējie tehniskie noteikumi, tie ir ļoti aizraujoši, dzinēji ir efektīvi, bet nelietderīgi."

Viņš skaidro: "Šāda veida dzinējus jau pēc diviem gadiem vairs nevarēs iegādāties, ja, piemēram, izlemsiet pirkt jaunu automobili, līdz ar to var apšaubīt šādu dzinēju jēgu. Šobrīd tiek runāts par konkrētām lietām, kas varētu attiekties uz tehnisko noteikumu izmaiņām, un tām būtu jābūt atbilstošām izmaiņām. Ja tā notiks, tas nāks par labu F1 čempionātam, bet, ja nē - es neesmu optimists. Ja izmaiņas nenotiks, "Formula 1" pazudīs. Un droši vien būs pareizi, ja tā notiks. Šobrīd mēs esam tajā posmā, kad esam sapratuši, ka esam kļūdījušies, un mums vairs nav laika turpināt kļūdīties."

"Aston Martin" komandas pilots aicina "Formula 1" vadību steigties ne vien ar nekaitīgāku dzinēju ieviešanu, bet arī dabai draudzīgas degvielas radīšanu.

"Es uzskatu, ka mēs varētu izmantot visus savus "Formula 1" resursus, mums pieejamos datus, visus gudros prātus, rūpnīcas un arī naudu," uzskata Fetels. "Domāju, mēs nevaram aizmirst, ka pēdējos desmit gadus esam izmantojuši īpaši efektīvu dzinēju, no kā esam pamanījušies iegūt ļoti lielu jaudu, taču tajā pašā laikā tam nav nekādas nozīmes attiecībā uz automobiļiem, kas nākotnē pārvietosies pa ceļiem. Bet tie izmaksāja milzum daudz - droši vien katrs ražotājs, kamēr radīja šos motorus, iztērēja vairāk nekā miljardu. Tātad šādu naudu var atrast atkal, lai tiektos pēc pareizajiem mērķiem. Es šeit sēžu un atzīstu, ka nezinu, kurš būtu labākais risinājums, bet uzskatu, ka kaut ko ir jāsāk darīt jau tagad, nevis jāspriež vēl piecus gadus, kuru laikā nekas netiks paveikts."

Izmantotie resursi:
F1 News, Live Race Coverage, Results &...


, 2021-10-15 08:50, pirms 3 gadiem
lai brauc ar rapša eļļu. Čempionāts nekur nepazudīs jo ne 1 negribēs miljardiem lielus zaudējumus. Fetels ja sāk tā runāt, tad viņa laiks ir pagājis
, 2021-10-15 10:40, pirms 3 gadiem
Ko viņš muld, ka nevens neizmanto tehnoloģijas, leikam par to ka kautko no šīs hibrīda tehnoloģijas Renault izmanto ielas automašīnās,Mercedes ar savu GT One kur dzinejs ir no F1 auto. Sebs laikam kā Hamiltons uz vecumu marazmā ieslīcis. abi divi pa peģikiem fano vel pa hipiju šķellem ahh labāk iet pensijā
, 2021-10-15 11:02, pirms 3 gadiem
Nu jā, cik tās formulas dabu piesārņo...
Un cik to dara viņu loģistika? (Kravas mašīnas, kas viņus pārvadā no trases uz trasi, tankeri, lidmašīnas, utt)? 🤣
Lūiss Hamiltons. Foto: Motorsport.com

Hamiltons: "Sausā trasē man nav izredžu pret "Red Bull" un "Ferrari" pilotiem"

Slapjā trasē izcīnījis pirmo starta vietu uz Ķīnas GP sprinta sacīksti, Lando Noriss atklājis, ka pēdējā lidojošajā aplī pielietojis "visu vai neko" taktiku. Lūiss Hamiltons spiests atzīt, ka sausā trasē noteikti nespēs finišēt otrajā vietā, lai gan sprintu rīt sāks no pirmās rindas. Arī Fernando Alonso izaicinošajos apstākļos izvēlējies iziet uz risku, kas atnesa viņam trešo vietu. Makss Verstapens tikmēr neesot spējis dabūt riepās vajadzīgo temperatūru, tādēļ mašīna slīdēja un iznākumā vien ceturtā pozīcija.
Ginters Steiners. Foto: Motorsport.com

Medijs: Steiners atradis investoru, lai pārņemtu vienu no F1 komandām

Pēc aiziešanas no "Haas" vadītāja posteņa Ginters Steiners, pēc neoficiālām ziņām, strādā pie grandioza projekta, kā rezultātā kopā ar investoriem varētu pārņemt kādu no esošajām F1 komandām.
Lando Noriss. Foto: Motorsport.com
6

F1 sprinta kvalifikācijā Ķīnā slapjā trasē uzvar Noriss

Ķīnas GP izcīņas sprinta kvalifikācijas izšķirošajā sesijā slapjā trasē norisinājās aizraujoši notikumi, cīņa izvērsās pilnībā neprognozējama, bet pirmo starta vietu sacensībām izcīnījis "McLaren" vienības braucējs Lando Noriss. No pirmās rindas startēs arī septiņkārtējais F1 čempions Luiss Hamiltons.