Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Tiesneši pieņem dīvainu lēmumu un diskvalificē latviešu kartingistu

Tiesneši pieņem dīvainu lēmumu un diskvalificē latviešu kartingistu
Braucēji gatavojas startam. Foto: fiakarting.com

Pagājis kārtējais FIA starptautiskās autosporta akadēmijas rīkotais kartinga posms Itālijas autosporta trasē Kremonā, kur uz starta izgāja arī latviešu braucējs Roberts Purmalis. Šis posms bija izaicinājumiem un pārsteigumiem bagāts. Kremonas trase sagaidīja ar +40 grādu gaisa temperatūru, bet pie asfalta temperatūru nevarēja nomērīt, jo temperatūra dienas vidū pārsniedza termometra mērīšanas iespēju +60 grādi.

Visa riepu atlikumu gumija trases pagriezienos izkusa un salipa ar asfaltu. Organizatori ievērojami samazināja treniņu skaitu, un Roberts līdz kvalifikācijai paspēja uzbraukt tikai divus ar pusi braucienus. Šajā laikā nebija iespējams saprast, kādi spiedieni šajā karstajā trasē ir jāliek riepām, ne arī atrast trajektorijas, kurās ir mazāk izkusušā riepu gumijas atlikuma. Nācās iet uz risku, braukt ātri un rīkoties trasē pēc sportista ieskatiem.

Pēc paris treniņu braucieniem, kvalifikācijā savā grupā Purmalis uzrādīja 20. rezultātu un pamazām pierada pie jaunajiem izaicinājumiem, regulējumiem un braukšanas tehnikas sarežģītajos Kremonas trases apstākļos. Pirmajā hītā izdevās aizcīnīties līdz 16. vietai, bet startā Roberts izvairījās no strauji bremzējoša priekšā braucošā pilota un latviešu sportista kartingam iesists bampers ar sodu 8 sekundes. Nācās atkrist atkal uz 20. vietu. Otrajā hītā 15. vieta, bet izkususī gumija atrāva priekšējo bamperi un atkal piecu sekunžu sods. Otrajā dienā no rīta bija trešais hīts, kas arī noteica, kurš brauks finālā. Purmalim 19. starta vietu.

Kartingu trasē nevarējām iedarbināt, bet iesaistoties akadēmijas tehniskajam personālam, izdevās kartingu iedarbināt un uzsākt braucienu ar apļa atpalicību. Falšstarts deva iespēju noķert pārējos braucējus un pēc atkārtotā starta jau pēc dažiem apļiem Roberts aizcīnījās līdz 12. pozīcijai un uzsāka cīņu par 11. vietu. Priekšā braucošais braucējs sāka segt brīvās trajektorijas un palika ļoti lēns. Robertam pietuvojās vēl četri braucēji un vienā no līkumiem Purmalis kolonnas priekšgalā ar četriem braucējiem uzsāka dzīt līkumu līkumiem braucošo lēno sportistu, kurš nevēlējās atdot savu vietu. Redzot, ka Roberts viņam ar kolonnu brauca pa iekšējo trajektoriju garām, lēnais braucējs nesamierinājās ar situāciju un ar priekšējo riteni uzsita Roberta kartingam pa priekšējo bamperi. Lēnais kartinga braucējs sitiena rezultātā sagriezās trasē un viņa kartingam arī noslāpa dzinējs. Sadursmes brīdī četri aizmugurē braucošie Robertu apdzina, bet laiks bija atlicis par maz, lai apdzinējus atkal noķertu. Trešajā hītā atkal 16. pozīcija un sods par agresīvu manevru 10 sekundes. Desmit sekunžu sods arī nodrošinātu dalību finālā, bet tiesneši pieņēma dīvainu lēmumu. Tā kā trasē palikušais braucējs netika finālā, tad arī Robertam liedza iespēju cīnīties finālā un piešķīra diskvalifikāciju.

“Kremonas trasē bija lieliska iespēja cīnīties ar konkurentiem, sevi pašu un tehnikas regulējumiem,” vēsta komanda. “Darījām, ko varējām, tādēļ ar rezultātu esam samierinājušies. Starptautiskās autosporta akadēmijas ietvaros Roberts Kremonas trasē piedalījās ļoti aizraujošās un interesantās teorētiskās mācībās un autosportistu uzmanības un reakcijas testos. Lai arī nosprausto mērķi, iebraukt fināla divdesmitniekā neizdevās sasniegt, balvā ir liela pieredze, kas gan braucējam, gan mehāniķim nāca no grūtībām un smaga Kremonas trases uzliktā pārbaudījuma. Paldies visiem līdzjutējiem un atbalstītājiem! Gatavojamies nākošajam FIA autosporta akadēmijas posmam, kurš notiks septembra sākumā Francijā, Lemānas trasē."


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"

Jau pavisam drīz - 27. aprīlī - startēs 2024. gada spīdveja "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts. Pirmo reizi vēsturē starp tā pamatdalībniekiem būs Latvijas spīdvejists - daugavpilietis Andžejs Ļebedevs. 2017. gada Eiropas čempions sekmīgi sāka jauno sezonu un cer sekmīgi sākt arī GP seriālu Horvātijā.
Foto: LaMSF

Latvijas čempionāts motokrosā startē jau šajā nedēļas nogalē Aizputē

Divas dienas, 27.-28. aprīlī, Aizputē, "Misiņkalna" mototrasē startēs "Magmum" Latvijas čempionāta pirmais posms motokrosā.
Foto: Ivo Perševics / Robyworks
16

Sesks/Francis ar augstākā līmeņa Rally1 automašīnu startēs divos WRC posmos

Rallija pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis ar ''M-Sport Ford'' un ''WRC Promoter GMBH'' atbalstu šosezon debitēs Pasaules rallija čempionātā (FIA WRC) un startēs divos secīgos WRC posmos – Polijā un Latvijā.