Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Startē Latvijas kartinga sezona

Startē Latvijas kartinga sezona
Foto: Mārtiņš Jankovskis, mbilde.lv

Jaunā 2022. gada kartinga sezona Latvijā ir klāt. Mēģināsim apkopot svarīgāko, kas būtu jāzina un ko sagaidīt jo jaunās sezonas.

Sezonas atklāšana notika jau svētdien, 1. maijā, ar tradicionālo Edgara Skultes piemiņas kausu Kandavā. Uz starta izgāja visas "Rotax" klases ar atvieglinātiem noteikumiem un "Tillotson T4" klase, kur tika aizvadīts jau pirmais posms cīņā par vietu uz pasaules "Tillotson" kausa sacensībām sezonas noslēgumā. Par uzvarētājiem kļuva Kristaps Gasparovičs (DD2), Prīts Sei ("DD2 Master"), Roberts Purmalis ("Junior"), Evalds Dzialtuvs (KZ2), Marko Plinta ("MicroMax"), Toms Strēle ("MiniMax"), Mārtiņš Janovskis ("Senior") un Raivo Dripe ("Tillotson T4").

Latvijas čempionāts tiks aizvadīts piecos posmos septiņās ieskaites grupās – visas sešas "Rotax" klases un KZ2. Tehniskie noteikumi "Rotax" klasēs pēc "Rotax Max Latvija" Izaicinājuma kausa noteikumiem. Klasē KZ2 tehniskie noteikumi atbilstoši apstiprinātajiem Latvijas čempionāta tehniskajiem noteikumiem šajā klasē - būtiskākās izmaiņas, ka šajā klasē jālieto VEGA XH3 (zaļā) modeļa riepas. Šogad paredzētas arī vienas izbraukuma sacensības Lietuvā - 9. un 10. septembrī Šauļu atjaunotajā kartodromā. Šauļos sacensības aizritēs kopā ar Lietuvas čempionātu. Šādā veidā tiek mēģināts aizsākt apvienotu nacionālo čempionātu sacensību rīkošanu Baltijas valstīs.

Sacensību kalendārs:

PosmsNorises vietaDatumi
1.Kandava20.-21.05
2.Madona10.-11.06
3.Smiltene29.-30.07
4.Jelgava12.-13.07
5.Šauļi9.-10.09

"Rotax Max Latvija" Izaicinājuma kauss tradicionāli aizritēs paralēli Latvijas čempionāta sacensībām, kā arī viens posms paredzēts kopā ar "Rotax Nordic" Latvijas posmu, kopsummā veidojot sešu posmu izcīņu. Šogad "Rotax Grand Finals" paredzēts no 19. līdz 26. novembrim Portugālē, Portimaunā. Latvijā pieejamas izcīņai četras biļetes uz "Grand Finals" - klasēs "MiniMax", "Junior", DD2 un "DD2 Masters".

Sacensību kalendārs:

PosmsNorises vietaDatumi
1.Kandava20.-21.05
2.Madona10.-11.06
3.Smiltene29.-30.07
4.Jelgava12.-13.07
5.Kandava19.-20.08
6.Šauļi9.-10.09

"Pro-Kart" kauss šogad aizritēs četros posmos septiņās kategorijās. "Raket", "Micro60" un "PK MicroMax" – visas trīs ir bērnu klases, domātas kā mazbudžeta kategorijas, lai uzsāktu kartinga gaitas. "Raket" nu jau var teikt, ka vēsturiska klase, "Micro60" ir ļoti populāra klase Igaunijā un Lietuvā, un "PK MicroMax" ir klase, kas balstīta uz "Rotax MicroMax" bāzes, bet ar krietni atvieglotiem tehniskajiem noteikumiem. TK klase - tautas klase, kur tiek izmantoti četrtaktu "Honda GX" dzinēji vai to analogi. Pamatā klase tiem, kam patīk nodarboties ar inženiertehnisko jaunradi - klase savos tehniskajos noteikumos ir samērā brīva, kas ļauj izpausties inženieru talantiem. "Tillotson T4" – mono klase, kas pamatā balstīta uz principa "atnāc un brauc". Šeit visiem sportistiem ir vienādas šasijas, dzinēji un riepas, vienīgā iespēja ir variēt ar zobratiem un braukšanas prasmēm. Šajā klasē, līdzīgi kā "Rotax", tiek izcīnīta biļete uz pasaules "Tillotson" kausa sacensībām sezonas noslēgumā. Vēl ir divas vēsturiskās klases pieaugušajiem - M125 un CZ125. M125 pamatā ir balstīta uz motoru "Minsk" izmantošanu. Savukārt CZ125 balstās uz dzinēju "Čezet" pielietošanu, šajā klasē atļauts izmantot arī rietumnieciskas izcelsmes gaisa dzeses dzinējus ar ātrumkārbu. Šī gada jaunievedums vai arī atgriešanās apritē ir klase "Open125". Klase iesācējiem un hobija braucējiem. Šajā klasē tehniskie noteikumi ir ļoti brīvi - praktiski vienīgais ierobežojošais faktors ir dzinēja tilpums 125 kubikcentimetri; pamatā tie ir sporta kartingi gan jauni, gan veci, ar vai bez ātrumkārbas. Klase ļoti labi piemērota tiem, kam mājās ir sporta kartings, bet nav tālejoši mērķi kļūt par Latvijas vai pasaules čempionu, kā arī tiem, kuri vēlas izmēģināt spēkus kartingā; dalībnieki, kuri vienkārši vēlas braukt un izklaidēties.

Sacensību kalendārs:

PosmsNorises vietaDatumi
1.Kandava20.-21.05
2.Madona10.-11.06
3.Smiltene29.-30.07
4.Jelgava12.-13.07

Augustā paredzētas sacensības "MicroMax", "MiniMax" un "Junior" klasēm. Sacensībās netiks izcīnītas "Rotax Grand Finals" biļetes, bet galvenā balva uzvarētajam būs jauns "Rotax" dzinējs. "Rotax" klasēs tehniskie noteikumi atbilstoši "Rotax Max Latvija" izaicinājuma kausa noteikumiem. Šo sacensību ietvaros paredzēti arī braucieni klasei "Retro" – vēsturiskie kartingi, kam šis šogad būs vienīgais iznāciens arēnā, kā arī sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem plānots atvest "Baby" klases kartingus, kur pirmos soļus kartingā varēs spert paši mazākie censoņi. Sacensības paredzētas 5. un 6. augustā Madonā.

Sezona tiks noslēgta ar tradicionālajām četru stundu komandu sacensībām 1. oktobrī Kandavā. Kartingu kategorija ierastā - "Rotax DD2".

Izmantotie resursi:
Sākums / Prokart - kartinga sacensību seriāls


, 2022-05-04 09:07, pirms 2 gadiem
Vai nav par daudz dažādu ieskaites grupu?
Tomass Šileika. Foto: Facebook.com/motokross.mxmagmum

Deviņi latviešu motokrosa braucēji startēs "ADAC MX Masters" pirmajā posmā

Nedēļas nogalē deviņi latviešu motosportisti gatavojas startēt Vācijas atklātajā motokrosa čempionātā "ADAC MX Masters". Vadošajā klasē uz starta izies Tomass Šileika.
Foto: FIA Formula E
1

"Formula E" čempionātā pirmo reizi starēs pilots no Baltijas

Igauņu autosportists Pauls Arons nākošmēnes debitēs "Formula E" čempionātā, sacensībās Berlīnē pārstāvot "Envision" komandu. Līdz šim Baltijas valstu piloti šajās sacīkstēs nav braukuši.
Haralds Garkaklis uz pjedestāla otrā pakāpiena. Foto: RMC

Latviešu kartingistiem pjedestāli "RMC Euro Trophy" pirmajā posmā

Beļģijā, Genkas trasē aizvadīs "Rotax Max Challenge" (RMC) "Euro Trophy" seriāla pirmais posms, kurā pjedestālus divās klasēs izdevās iekarot latviešu kartingistiem. Uz podiuma kāpa Haralds Garkaklis un Patriks Noels Ločmelis, bet tuvu "Top 3" bija arī daži citi mūsu sportisti.