Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1599, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Pētījums: olimpiskie medaļnieki dzīvo vidēji 2,8 gadus ilgāk

Pētījums: olimpiskie medaļnieki dzīvo vidēji 2,8 gadus ilgāk
Jānis Šmēdiņš un Mārtiņš Pļaviņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

"Britu medicīnas žurnāls" vērienīgā pētījumā noskaidrojis, ka olimpiskajiem medaļniekiem piemīt "izdzīvošanas priekšrocības". Elitei kaut daļēji var pievienoties ikviens, piekopjot aktīvu un veselīgu dzīvesveidu.

Tika izpētīts dzīves ilgums 15 174 olimpiešiem no deviņām valstīm, kuri ieguvuši medaļas laika posmā no 1896. līdz 2010. gadam. Iegūtos datus pētnieki salīdzināja ar citu cilvēku dzīves ilgumu.

Gala aprēķins rāda, ka olimpiskie medaļnieki dzīvo par vidēji 2,8 gadiem ilgāk nekā citi cilvēki. Olimpiskie laureāti dzīvo ilgāk nekā pārējie cilvēki, neatkarīgi no izcelsmes valsts, iegūtās medaļas vai sporta veida. Spēka sporta olimpiskie medaļnieki arī dzīvo ilgāk, tomēr ne tik ilgi kā citi medaļu ieguvēji.

Noskaidrot atšķirību iemeslus nebija pētījuma mērķis, tomēr tiek atzīts, ka iespējamie izskaidrojumi ietver ģenētiskos faktorus, fizisko aktivitāti, veselīgu dzīvesveidu, kā arī iegūto bagātību un statusu, kas nāk līdz ar starptautiskajiem panākumiem sportā.

Pētījuma sadaļā par mirstību atzīts, ka augsta līmeņa fiziskā kontakta sportistiem (piemēram, bokseriem un hokejistiem) ir par 11 % paaugstināts nāves risks turpmākajā dzīvē.

Ikvienam ir iespēja baudīt elites sportistu "izdzīvošanas priekšrocības", izpildot fizisko aktivitāšu pamatnostādnes.

Izmantotie resursi
bmj.com


, 2012-12-15 14:49, pirms 11 gadiem
Tad varbūt dopings nemaz nav tik kaitīgs?
, 2012-12-30 23:49, pirms 11 gadiem
varbūt tāpec ka viņi ir sportisti varbut?
Māris Štrombergs
Foto: Latvijas Pasts
3

Štrombergs, Pļaviņš un Šmēdiņš iemūžināti pastmarkās

Šodien notiek pirmās dienas zīmogošana divām jaunām pastmarkām, kas veltītas Latvijas olimpisko medaļu ieguvējiem - Mārim Štrombergam, Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam. Pasākums notiek Rīgas Sporta muzejā, Alksnāja ielā 9, no plkst.10 līdz 17, informē LOK mājas lapa.
Ķīna - piecgades līdere pasaules sportā
Foto: AP / Scanpix
5

Ķīna - piecgades līdere sportā, nākotnē dominēs Krievija

Vērienīgā pētījumā noskaidrotas aizvadītās piecgades vadošās valstis sportā – līderes ir Ķīna un Lielbritānija, savukārt nākamā piecgade piedrerēs Krievijai, informē sporta mārketinga kompānija.
Bronzas medaļnieki Jānis Šmēdiņš un Mārtiņš Pļaviņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

LOK izdevusi desmito olimpisko grāmatu "Latvija Londonā"

Šodien,12.novembrī, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ilggadējā atbalstītāja Swedbank Centrālajā ēkā notika LOK izdotās grāmatas „Latvija Londonā” atvēršanas svētki, kur Latvijas Olimpiskā komanda vēlreiz atcerējās aizvadītās vasaras spilgtākos olimpiskos notikumus Londonā, kurus fiksējuši Latvijas ievērojamākie sporta žurnālisti un fotogrāfi.