Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:455, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Latvijas lakrosa izlase uzvar arī Norvēģiju un cer uz 13. vietu pasaules čempionātā

Latvijas lakrosa izlase uzvar arī Norvēģiju un cer uz 13. vietu pasaules čempionātā
Latvijas izlases spēlētājs Īlajs Lasda duelī ar Norvēģiju
Foto: Latvijas Lakrosa federācija

Ceturto uzvaru piecās pasaules čempionāta spēlēs otrdien izcīnīja Latvijas lakrosa izlase, kas ar rezultātu 9:8 (3:2, 2:2, 2:2, 0:1, 2:1) pagarinājumā apspēlēja Norvēģiju. Ja latvieši uzvarēs pilnīgi visās atlikušajās spēlēs, tiks gūta 13. vieta kopvērtējumā.

Latvieši otrdienas spēli iesāka agresīvi un tas nesa augļus - jau pirmajā minūtē, pēc Andra Doktora piespēles, vārtus guva Īlajs Lasda. Pēc tam spēle izlīdzinājās un nākamie vārti tika gūti tikai ceturtdaļas vidū, kad precīzi bija norvēģi. Latvieši kontrolēja cīņas gaitu, kas ļāva gūt divus vārtus, izceļoties Andrim Doktoram un Ģirtam Sproģim. Tomēr, pieļaujot kļūdu aizsardzībā, Latvija deva iespēju norvēģiem minūti pirms ceturtdaļas beigām samazināt rezultātu līdz minimumam – 3:2 Latvijas labā.

Otrajā ceturtdaļā Latvija turpināja aktīvi, bet bieži kļūdījās, kas deva iespēju norvēģiem kontrolēt bumbu. Bumbas kontrole un ātra saspēle uzbrukumā ļāva norvēģiem izlīdzināt spēles rezultātu. Latvieši turpināja iesākto spiedienu uz pretinieku vārtiem un guva vārtus (Andris Doktors), bet pēc kārtējās Latvijas kļūdas piespēlē, norvēģi pretuzbrukumā rezultātu atkal izlīdzināja. Labi spēlējot vārtsargam Kristoferam Doktoram, izdevās nogādāt bumbu uzbrukumā un pēc ilgākas izspēles atkal precīzs bija Sproģis. Pēc pirmā puslaika 5:4 Latvijas labā.

Trešās ceturtdaļas sākumā atkal iemetienā precīzi nospēlēja Aleksis Kerno, kas deva iespēju uzbrucējiem apdraudēt Norvēģijas vārtus. Sproģis nepievīla, spēles 45.minūtē gūstot savus trešos vārtus spēlē un panākot 2 vārtu pārsvaru Latvijai. Iesāktā ofensīva gan neturpinājās - kļūdas piespēlēs un aizsardzībā noveda pie norvēģu atspēlēšanās tie guva divus vārtus, kas atkal nozīmēja neizšķirtu rezultātu. Latvieši gan ar to nebija mierā un, gudri nospēlējot pēdējās ceturtdaļas minūtes, izvirzījās vadībā – sekundi pirms tiesneša svilpes vārtus guva Gints Gūtmanis, kam asistēja otrs "Druva Dymanite" pārstāvis laukumā Gatis Zeps.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā abas komandas pieļāva vairākas kļūdas, bet neviena no komandām to neizmantoja. Norvēģija ceturtdaļas sākumā bija veikusi vārtsargu maiņu, tādā veidā mēģinot iegūt vadību spēlē. Daļēji tas izdevās – pēc vairākiem vārtsarga atvairītajiem metieniem tika gūti vārti un rezultāts izlīdzināts. Atkal lieliski nospēlējot Kerno, latviešiem tika dota izdevība gūt pēdējos vārtus spēle un to uzvarēt. Tomēr Sproģa kļūda piespēlē noveda pie noteikumu pārkāpuma, kas 30 sekundes līdz spēles beigām deva iespēju norvēģiem spēlēt vairākumā. Norvēģija izspēlēja ierasto kombināciju, bet lielisks vārtos atkal bija Kristofers Doktors, kurš ne tikai atvairīja norvēģu raidīto metienu, bet ievadīja ātro uzbrukumu, kas deva Latvijai iespēju gūt uzvaru pēdējās spēles sekundē - Deivids Salters bumbu piespēlēja Lasdam, Lasda Artūram Krastiņam, kurš to līdz ar spēles beigu signālu raidīja vārtos. Tomēr, pēc tiesnešu īsas apspriedes vārti netika ieskaitīti, pamatojoties uz to, ka spēles laiks jau bija beidzies, pirms bumba šķērsoja vārtu līniju. Ar mazu vilšanos Latvijas pusē, pamatlaiks noslēdzās ar rezultātu 7:7.

Papildlaiku, kurš ilgst 2 reizes pa četrām minūtēm, latvieši iesāka agresīvi. Kārtējo bumbu iemetienā izcīnīja Kerno un latvieši devās uzbrukumā. Pēc ilgākas izspēles, lielisku Gūtmaņa piespēli izmantoja Sproģis, raidot bumbu vārtos no pašas vārtu priekšas. Pirmajā papildlaikā vārti vairs netika gūti un Latvija atradās vadībā ar 8:7. Otrajā papildlaika pusē, pēc latviešu kļūdas uzbrukumā, norvēģi ieguva bumbu un uzreiz rezultātu izlīdzināja – 8:8. Nākamajā iemetienā norvēģi nospēlēja veiksmīgāk un ieguva iespēju uzbrukt. Līdzjutēju un pārējo spēlētāju uzmundrināta, Latvijas aizsardzības līnija spēja izmantot norvēģu kļūdu piespēlē un ātri nogādāt bumbu uzbrukuma zonā. Pie centra līnijas to saņēma Sproģis, kurš, nodemonstrējot lielisku ātrumu, spēja to nogādāt tuvāk pretinieku vārtiem un norvēģi bija spiesti sūtīt palīgā vēl vienu spēlētāju, lai viņu apturētu. Sproģis, pamanījis, ka viņu sedz 2 pretspēlētāji, atdeva precīzu piespēli Kristoferam Zariņam, kurš ar spēcīgu metienu 17 sekundes līdz papildlaika beigām izvirzīja Latviju vadībā! Nākamajā iemetienā veiksmīgi nospēlēja Rūdolfs Ozoliņš, paceļot bumbu no zemes, par spīti d pretspēlētāju centieniem viņu apturēt. Viņš nogādāja bumbu uzbrukuma zonā, kur Zariņš to meistarīgi pieturēja, kas nozīmēja, ka Latvija izcīnījusi savu ceturto uzvaru čempionātā.

Rezultatīvākais Latvijas komandā bija Ģirts Sproģis, kurš guva 4 vārtus un atdeva vienu rezultatīvu piespēli uzvaras vārtu guvumā. Spēlē vēl izcēlās Andris Doktors (2+1), Kristofers Zariņš (1+2), Gints Gūtmanis (1+1), Īlajs Lasda (1+0), Gatis Zeps un Kaspars Rudzinskis (abiem 0+1). Vārtsargs Kristofers Doktors atvairīja 17 pretinieku metienus.

Nākamā spēle Latvijas izlasei paredzēta trešdien, plkst. 18:15, kad tā tiksies ar Velsas un Austrijas dueļa uzvarētāju. Kā prognozē turpmākais spēļu kalendārs, ja Latvija uzvarēs nākamajās trijās spēlēs, tā pasaules čempionātu noslēgs 13. pozīcijā, kamēr trīs zaudējumi to var atmest līdz 23. vietai.

Pasaules čempionāts norisinās reizi četros gados un šīs ir jau trīspadsmitās meistarsacīkstes. Šogad pirmo reizi sacensības nenotiek ASV, Kanādā, Austrālijā vai Anglijā. Pirms četriem gadiem turnīrā triumfēja Kanāda, bet kopumā visvairāk reižu uzvarējusi ASV (9).

Izraēlā kopā startē 48 komandas, bet Latvijas Lakrosa federācija iepriekš bija paudusi, ka komanda vēlas iekļūt pirmajā piecpadsmitniekā.

Jau tradicionāli lakrosa izlasē iekļauti vairāki latviešu izcelsmes amerikāņi. Piemēram, Kristofers Zariņš, Railijs Lasda, Īlajs Lasda un Deivids Salters sastāvā bija arī iepriekšējā čempionātā pirms četriem gadiem. Toreiz izlasē bija arī Maikls Menakers, kurš šoreiz nav sastāvā, tomēr klāt nākuši Kristofers Doktors, Trejs Kailunass, Endrū Doktors un Meisons Gormans.

Izlases galvenais treneris ir Makss Silberlihts, kurš ikdienā ir Bostonas Universitātes lakrosa komandas galvenā trenera palīgs un arī pats savulaik spēlējis NCAA pirmajā divīzijā kā vārtsargs.

Iepriekšējā pasaules čempionātā Latvijas izlase izcīnīja 19. vietu, bet 2006. un 2010. gada turnīros bija attiecīgi 14. un 20. pozīcijā. Pirms diviem gadiem Latvijas izlase guva devīto vietu Eiropas čempionātā. Toreiz komandu trenēja Pauls Dzintars Kalniņš, bet Silberlihts bija viens no viņa palīgiem.

Latvijas lakrosa izlases sastāvs pasaules čempionātam

PozīcijaSpēlētājs
vārtsargiKristofers Doktors
Raivo Sedvalds
aizsargiRoberts Pučka
Trejs Kailunass
Railijs Lasda
Deivids Salters
Toms Kaktiņš
Kaspars Veips
pussargiEndrū Doktors
Gints Gūtmanis
Meisons Gormans
Kārlis Trankalis
Rūdolfs Ozoliņš
Aleksis Kerno
Kaspars Stabulnieks
Miks Stabulnieks
Ronalds Zaumanis
Gatis Zeps
uzbrucējiArtūrs Krastiņš
Ģirts Sproģis
Īlajs Lasda
Kaspars Rudzinskis
Kristofers Zariņš

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Lakrosa foto ar ilustratīvu nozīmi. Foto: llf.lv

Rīgā aizvadīts pirmais LČ sabraukums lakrosā, Zepam seši vārti

Svētdien tika aizvadīts pirmais Latvijas 6 pret 6 lakrosa čempionāta sabraukums. Spēlētāji tikās Rīgas Pļavnieku pamatskolā, kur visas dienas garumā sacentās vairākās vecuma grupās, lai noskaidrotu spēcīgāko.
Foto: Team Latvia Lacrosse

Latvijas U21 lakrosa izlasei 19. vieta pasaules čempionātā

LETA. Latvijas U-21 vīriešu izlase sestdien Īrijā svinēja uzvaru pasaules U-21 čempionāta spēlē un noslēdza meistarsacīkstes 19.vietā.
Latvijas U21 vīriešu lakrosa izlases ekipējums priekš PČ Īrijā. Foto: Facebook/2022 Men's U21 Lacrosse World Championship
1

Latvijas U-21 lakrosa izlase pasaules čempionātu noslēgs ar cīņu par 19.vietu

LETA. Latvijas U-21 vīriešu lakrosa izlase piektdien piedzīvoja neveiksmi Īrijā notiekošajā pasaules U-21 čempionātā un noslēgs meistarsacīkstes ar cīņu par 19.vietu.