Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2947, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Apskatnieks: "Blue Jackets" vasarā jāaizmaina Merzļikins vai Korpisalo

Apskatnieks: "Blue Jackets" vasarā jāaizmaina Merzļikins vai Korpisalo
Elvis Merzļikins un Jonass Korpisalo. Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien Nacionālajā hokeja līgā (NHL) noslēgsies maiņas darījumu logs, un sarunā ar Sportacentrs.com portālu Kolumbusas “Blue Jackets” apskatnieks Džefs Svoboda norāda: ir maza ticamība, ka komandas šajā pavasarī būs jāmaina šīs vienības labākajiem vārtsargiem Elvim Merzļikinam vai Jonasam Korpisalo. Tiesa, atšķirīga situācija varētu būt starpsezonā.

Otro sezonu pēc kārtas “Blue Jackets” paļaujas uz diviem vārtsargiem Merzļikinu un Korpisalo, kuri, ja nevajā veselības likstas, spēles laiku sadala līdzīgi. Abiem ar komandu ir līgumi vēl arī uz nākamo sezonu. Pēdējās nedēļās Merzļikina gadījumā piesaukta interese no tādiem klubiem kā Bostonas “Bruins” un Edmontonas “Oilers”. Kaut arī maiņu viņš nenosauc par neiespējamu scenāriju, Svoboda šādu pavērsienu drīzāk uzskata par maz ticamu.

“Esmu dzirdējis baumas, taču manas sajūtas saka, ka Kolumbusa šobrīd nevēlas veikt darījumu, kurā būtu iesaistīts kāds no vārtsargiem. Domāju, “Blue Jackets” to labprātāk darītu starpsezonā, arī citas komandas izvēlas piesaistīt vārtsargus tieši tad. Tomēr vienlaikus, ja paraugās uz situāciju Bostonā, kur ir daudz traumu... Ja kāda komanda nāks ar piedāvājumu, no kura nevari atteikties, šāds solis ir jāapsver. Taču mana iekšējā sajūta saka, ka Kolumbusa izmaiņas vārtsargu līnijā šobrīd neveiks,” uzskata Svoboda.

“Domāju, tas jādara starpsezonā, jo Merzļikina un Korpisalo līgumos būs atlicis pa vienam gadam, tāpēc būs jāpieņem lēmums. Nevari vienu no šiem puišiem zaudēt par velti, it īpaši situācijā, ja viņu aizmainīšana var komandai pretī dot citus talantīgus hokejistus,” atzīmē “Blue Jackets” apskatnieks. “Domāju, Elvim hokejā ir augstāki griesti nekā Korpisalo, taču vienlaikus tas viņu padara vērtīgāku maiņas darījumu tirgū. Komandas redz, ka Merzļikins no savām spējām NHL ir parādījis tikai nelielu daļu, tāpēc, iespējams, kāds cits klubs par viņu būs gatavs atdot gana labus spēlētājus. No otras puses – varbūt tu vēlies paturēt spēlētāju, kuram spēju griesti ir augstāki! Skaidrs, tas kluba vadībai būs sarežģīts lēmums. Tomēr ne velti “Blue Jackets” ģenerālmenedžeris Jarmo Kekeleinens pelna lielu naudu, jo tuvāko 5-6 mēnešu laikā ir jāpieņem svarīgi lēmumi, pat nākamajā nedēļā. Vārtsargu pozīcija ir viena no tām.”

Elvis Merzļikins. Foto: AFP/Scanpix

Par “Blue Jackets” rakstošais Svoboda norāda, ka par Merzļikinu vai Korpisalo maiņas darījumā Kolumbusa varētu saņemt izvēli drafta pirmajā kārtā. Tiesa, komanda šobrīd nav pārbūves procesā, tāpēc tā drīzāk varētu raudzīties pēc spēlētāja, kurš tās sastāvu varētu pastiprināt nākamajā sezonā un palīdzēt cīnīties par stabilu vietu Stenlija kausa izcīņā.

“Nedomāju, ka kluba vadība domā, ka ir tālu no iesaistīšanās cīņā par lielām uzvarām, pat ja šī sezona nav izdevusies kā cerēts. Drīzāk viņi vēlas sameklēt trūkstošos gabaliņus, lai nākamajā sezonā būtu starp pretendentiem uz augstām vietām. Ir skaidrs, ka “Blue Jackets” vajag pirmās vai vismaz otrās maiņas centra uzbrucēju. Dziļuma trūkums šajā pozīcijā šosezon ir bijusi liela problēma. Tā varētu būt kombinācija ar drafta izvēli un spēlētāju. Būs interesanti pavērot, kā tas viss attīstīsies. Domāju, “Blue Jackets” azotē ir pāris trumpji, un viņi nevēlēsies Merzļikinu vai Korpisalo atdot tāpat vien,” pauž Svoboda.

“Blue Jackets” klubā strādājošais Svoboda neredz lielu varbūtību, ka nākamajā sezonā komandā būs gan Merzļikins, gan Korpisalo. “Kolumbusai starpsezonā ir jāveic maiņas darījums. Šī situācija ir jāatrisina, un vasara būtu lielisks brīdis, jo tad vārtsargu vērtība vēl būs augsta. Ja abi būs komandā arī nākamās sezonas sākumā, par viņiem daudz nekā laba neiegūsi, ņemot vērā līgumu termiņus.”

“Šķiet, “Blue Jackets” arī vēlas, lai tai vārtos būtu izteikts pirmais numurs un ļautu viņam spēlēt daudz. Tad otrs latviešu vārtsargs Matīss Kivlenieks būtu kā otrais numurs. Tāpat nupat Ziemeļamerikā ieradās vēl viens ļoti daudzsološs vārtsargs Daniils Tarasovs no Krievijas, kurš šobrīd spēlē Amerikas Hokeja līgā. Tāpēc šķiet, ka vasarā būs maiņas darījums, kurā iesaistīts Merzļikins vai Korpisalo. Protams, ja vien netiks saņemti īstie piedāvājumi, es būšu ļoti pārsteigts, ja nākamajā sezonā “Blue Jackets” vārtsargu līnijā joprojām būs Elvis un Jonass,” neslēpj Svoboda.

Zīmīgi, ka “Blue Jackets” ģenerālmenedžerim Jarmo Kekelainenam ir labas attiecības ar Korpisalo aģentu Markusu Lehto. Tiesa, Svoboda domā, ka tam nevajadzētu ietekmēt situāciju ar komandas vārtsargiem.

“Domāju, šis stāsts tiek nedaudz pārspīlēts. Beigu beigās ģenerālmenedžerim ir jāpieņem svarīgs lēmums tieši kluba labā, kas būs ļoti būtisks, lai uzvarētu hokeja spēlēs. Vēl arī jāapzinās, ka Kolumbusa Elvim veltīja vairākus gadus. Viņu izvēlējās 2014. gada draftā, klubs viņu gaidīja piecus gadus. Merzļikins šeit ir bijis tikai divus gadus, tāpēc nedomāju, ka “Blue Jackets” tik vienkārši atmetīs tam visam ar roku. Kolumbusa ir paveikusi daudz darba, lai Elvi padarītu par NHL kalibra vārtsargu,” drošs ir Svoboda.

Runājot par maiņas darījumu beigu tuvošanos, apskatnieks atklāj, ka drīzāk uz jaunām komandām vajadzēs doties citiem hokejistiem, turklāt gana reāla esot kapteiņa Nika Folinjo aizmainīšana. Viņš uzskata, ka “Blue Jackets” maiņās iesaistīsies aktīvi. “Piemēram, aizsargs Deivids Savārs, kurš Kolumbusā ir jau desmito sezonu, vasarā kļūs par brīvo aģentu. Neesmu drošs, ka klubs ar viņu vēlas pagarināt līgumu, tāpēc viņš varētu tikt aizmainīts. Vēl ir runas, ka prom varētu doties Folinjo, jo arī viņš vasarā būs neierobežoti brīvais aģents. Viņam ir jau 33 gadi. Ja būs piedāvājums no komandas, kas cīnās par Stenlija kausu, tad arī pats Niks labprāt izmantotu iespēju uz turieni pārcelties.”

Līdz pirmdienai citā komandā varētu nonākt "Blue Jackets" kapteinis Niks Folinjo. Foto: AFP/Scanpix

No Stenlija kausa izcīņas zonas “Blue Jackets” šobrīd atpaliek par septiņiem punktiem. Kaut arī situācija 14 spēles līdz regulārās sezonas beigām nav traģiska, bažas rada komandas pēdējo nedēļu forma - iepriekšējos desmit mačos piedzīvoti astoņi zaudējumi. Līdz ar to sniegums tik tuvu regulārā čempionāta noslēgumam ir jāmaina kardināli, lai pretendētu uz vietu Stenlija kausa izcīņā.

Konkrētu atbildi, kāpēc “Blue Jackets” pēdējā laikā spēlē tik neveiksmīgi, nespēj atrast arī Svoboda. “Šosezon komandā ir daudz jaunu spēlētāju, piemēram, Patriks Laine, Džeks Rosloviks, Makss Domi. Domāju, viņiem ir problēmas ar iejušanos. Situācija ir dīvaina, jo pandēmijas dēļ spēlētāji diez ko daudz laika nemaz nevar pavadīt kopā. Komandas ķīmija nav tik laba kā iepriekšējās sezonās. Vienība ir nestabila, ir savainojumi, turklāt bijušas spēles, kurās “Blue Jackets” vienkārši nespēlē labi. Ir grūti pateikt, kāds ir iemesls šī brīža rezultātiem. Tas drīzāk ir vairāku faktoru kopums. Ja būtu tikai viena problēma, tai jau būtu rasts risinājums, taču tā nav.”

Svoboda uzsver, ka tieši savstarpējā sapratne un komandas iekšējā kultūra bija pamats iepriekšējo sezonu panākumiem – četrus gadus pēc kārtas “Blue Jackets” sasniedza “play-off”.

“Iespējams, nesenie darījumi, atbrīvojoties no hokejistiem, kuri šeit spēlēja ilgu laiku, darījuši savu. Savukārt jaunie spēlētāji nav pienācīgi iedzīvojušies,” skaidro Svoboda. “Mentāli komanda šobrīd neatrodas labākajā situācijā. Jau visu šo ierobežojumu dēļ sezona nav bijusi pārāk patīkama, bet ja tev vēl neizdodas gūt uzvaras... Nedomāju, ka pie vainas varētu būt cīņasspara trūkums. Vienkārši neizdodas uzvarēt.”

Mistērija klubā esot arī Patrika Laines sniegums. Maiņas darījuma ietvaros ar Vinipegas “Jets” somu snaiperis "Blue Jackets" ieguva janvārī, taču 32 spēlēs viņš atzīmējies tikai ar 14 (7+7) punktiem. Iepriekšējās četrās sezonās viņš ne reizi nebija iemetis mazāk par 28 vārtiem, tā kā jau tagad diezgan droši var teikt, ka 22 gadus vecais uzbrucējs Kolumbusā sasniegs savu līdz šim zemāko rādītāju.

“Šobrīd neredzam viņā to puisi, kurš iepriekšējās sezonās sameta lērums vārtu. Viņam tas padevās, kad viņš bija tikko ieradies Kolumbusā, tomēr jau kādu laiku tas vairs nav. Ir grūtības atrast centra uzbrucēju, kurš varētu spēlēt kopā ar Laini, treneriem nav izdevies atrast labāko pielietojumu šim spēlētājam. Patrikam bieži mainās partneri, kas arī atstāj savu ietekmi. Viņš runājis arī par pozicionālām problēmām. Patriks bija pieradis būt tuvāk pretinieku vārtiem un gaidīt izdevību metienam, nevis cīnīties par ripu,” nedienas Laines sniegumā meklē Svoboda. “[Komandas galvenais treneris Džons] Tortorella māca, kā aizsargāties un kā spēlēt vidējā zonā, bet uzbrukumā viņš no spēlētājiem vēlas radošu pieeju. Tādēļ situācija ar Laini ir mistērija. Jā, no Patrika tiek prasīts forčekings un lielāks darbs pie apmalēm, cīnoties par ripu. Šī vienkārši ir tāda stila komanda.”

Liela neskaidrība šobrīd ir arī ap paša Tortorellas nākotni. “Blue Jackets” viņš vada jau sesto sezonu un sagaidāms, ka šis būs tikai otrais gads, kad viņam vienību neizdosies ievest Stenlija kausa izcīņā. Tortorellas krēsls sašūpojās jau sezonas laikā, taču Svoboda stāsta, ka speciālists amatu saglabājis, jo klubā pret treneri esot liela cieņa.

Var prognozēt, ka Džonam Tortorellam šī ir pēdējā sezona pie Kolumbusas stūres. Foto: AFP/Scanpix

“Tortorellam līguma uz nākamo sezonu nav. Domāju, ir diezgan liela iespēja, ka šī viņam ir pēdējā sezona Kolumbusā. Ņemot vērā, kāda bijusi šī sezona, iespējams ģērbtuvē ir nepieciešama jauna balss, lai šo to pamainītu. Es tikai spekulēju, taču domāju, ka “Blue Jackets” un Tortorella dodas miermīlīgas šķiršanās virzienā,” atklāj Svoboda.


, 2021-04-09 23:08, pirms 3 gadiem
Pilnīgi besī šie apskatnieki, baigie eksperti. Kas būtu vai nebūtu jādara. Viņiem būtu jāatrod normāls darbs, fantazētāji.
, 2021-04-10 05:56, pirms 3 gadiem
Capo rakstīja: Pilnīgi besī šie apskatnieki, baigie eksperti. Kas būtu vai nebūtu jādara. Viņiem būtu jāatrod normāls darbs, fantazētāji.
++
, 2021-04-10 10:11, pirms 3 gadiem
Tas, ka Elvim jàtin makšķeri prom no Kolumbusas, bij skaidrs jau pèc pagàjušàs sezonas
, 2021-04-10 14:41, pirms 3 gadiem
ej dillēs rakstīja: Tas, ka Elvim jàtin makšķeri prom no Kolumbusas, bij skaidrs jau pèc pagàjušàs sezonas
Kaapeec? Nedod vinjam speeles laiku? Nav uzticiibas, pat kad iet suudiigi (pagaajushajaa sezonaa)? Jeb tu gribi pateikt, ka vinjam pie durviim ir pieci liigumi ar NHL komandaam, kuras visas playoffos un dotu vinjam "viennoziimiigi" pirmaa vaartsarga statusu un startu 80%+ speelees?
, 2021-04-10 16:30, pirms 3 gadiem
Spēles stila ziņā tieši Elvim būtu labāk, ja aizmainītu Korpisalo un Elvis var būt pirmais numurs, bet tas gan jau notiks tikai tad, ja Tortorella netiks parakstīts uz nākošo sezonu.
Uvis Balinskis un vārtsargs Entonijs Stolarzs. Foto: AP/Scanpix
4

Balinskim noraidījums, "Panthers" triumfē divīzijā un pirmajā kārtā tiksies ar "Lightning"

Nacionālās hokeja līgās (NHL) regulāro turnīru ar uzvaru noslēgusi Floridas "Panthers", kuru pārstāv latvietis Uvis Balinskis. Panteras savā laukumā ar 5:2 pārspēja Toronto "Maple Leafs". Uzvara ļāvusi nodrošināt pirmo vietu Atlantijas okeāna divīzijā, kas nozīmē, ka Stenlija kausa pirmajā kārtā tai būs jāspēkojas ar Tampabejas "Lightning". Sezonu ar uzvaru pār Karolīnas "Hurricanes" (6:3) noslēgusi Elvja Merzļikina pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets".
Uvis Balinskis. Foto: Florida Panthers

Balinskim 17 minūtes otrajā sausajā uzvarā pēc kārtas, "Panthers" pārspēj "Blue Jackets"

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) nepiedzīvojām divu latviešu dueli. Floridas "Panthers" savā laukumā uzņēma Kolumbusas "Blue Jackets", tomēr uz ledus bija tikai Uvis Balinskis, kurš nospēlēja nepilnas 17 minūtes, palīdzot "Panthers" tikt pie otrās sausās uzvaras īsā laikā (4:0). Elvis Merzļikins šajā spēlē nepiedalījās.
Uvis Balinskis atgriežas uz NHL ledus. Foto. USA Sports Today. Scanpix
5

Balinskim sausajā uzvarā +1, Girgensons un "Sabres" 13. sezonu pēc kārtas bez play-off

Mainīgām sekmēm Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējušas latviešu pārstāvētās komandas. Uvis Balinskis atgriezās Floridas "Panthers" rindās un palīdzēja ar 2:0 pārspēt Otavas "Senators", Zemgus Girgensons un Bufalo "Sabres" ar 2:3 piekāpās Dalasas "Stars", oficiāli zaudējot iespējas iekļūt Stenlija kausā, bet Kolumbusas "Blue Jackets" bez savainotā Elvja Merzļikina ar 2:5 piekāpās Tampabejas "Lightning".