Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Ravinskis par "Coyotes" interesi un pieredzi NHL jauno spēlētāju nometnē

Ravinskis par "Coyotes" interesi un pieredzi NHL jauno spēlētāju nometnē
Anrī Ravinskis. Foto: Arizona Coyotes

Nacionālās hokeja līgas klubi turpina gatavošanos jaunajai sezonai. Aiz muguras attīstības nometnes, kurās piedalījās arī vairāki latvieši. Jaunākais no viņiem bija uzbrucējs Anrī Ravinskis, kurš tika pamanīts U18 pasaules čempionāta laikā, spēlētājs atklāja sarunā ar portālu Sportacentrs.com. Arizonas "Coyotes" nometnē iegūtās zināšanas viņš tagad lūkos izmantot Kvebekas Junioru līgā.

Oļega Sorokina vadītā Latvijas U18 izlase pasaules čempionātā Dalasā palika bez uzvarām, zaudējot četros mačos pēc kārtas. Par komandas rezultatīvāko spēlētāju kļuva Anrī Ravinskis, kurš guva divus vārtus – trešdaļu no visas komandas iespētā. Pēc turnīra interesi par viņu izrādīja Arizonas "Coyotes".

"Uzreiz pēc pasaules čempionāta piezvanīja aģents un teica, ka viņi interesējušies par mani. Pagāja kāda nedēļa, un tad viņi sakontaktējās. Atsūtīja anketu, kurā vajadzēja pastāstīt par sevi. Tad sākās regulāra komunikācija – reizi nedēļā zvanīja, sūtīja dažādas anketas. Dažas bija diezgan garas," sarunā ar Sportacentrs.com stāstīja Ravinskis.

Viņš atzina, ka garāko anketu nācies pildīt četras stundas, un jautājumi bijuši ne tikai par prasmēm laukumā vai tuvākajiem un tālākajiem mērķiem – bijuši arī matemātikas uzdevumi, kas balstīti nevis formulās, bet loģiskajā domāšanā.

Lai gan "Coyotes" jūlijā notikušajā draftā piederēja 11 izvēles, Ravinskis, kurš rūpīgi sekoja līdzi notikumiem, netika izraudzīts. Tomēr vilšanos mazināja tūdaļ saņemtais uzaicinājums piedalīties jauno spēlētāju attīstības nometnē. Identisku piedāvājumu izteikusi arī Bufalo "Sabres", bet Ravinskis devis priekšroku "Coyotes", ņemot vērā ilgtošo komunikāciju un savstarpējo izzināšanu.

"Sapratu, ka nometnē vajag izlikt sevi visu un pierādīt, ka biju pelnījis tikt draftēts," motivāciju pirms došanās uz Arizonu atklāja Ravinskis. "Viņu mērķis, rīkojot nometnes, ir spēlētāju izaugsme. Man tas bija citādi. Gribēju parādīt, ko spēju."

Pirmajā nedēļā spēlētājiem veiktas veselības un fiziskās sagatavotības pārbaudes, aizvadīti treniņi un prezentācijās iepazīstināts gan ar "Coyotes" klubu, gan ar jaunajiem hokejistiem aktuāliem jautājumiem – kā apieties ar naudu, interneta lietošanas etiķete, sociālā dzīve, uzturs. Pēc pirmās nedēļas tika atskaitīta puse no sastāva, bet labākie piedalījās turnīrā, sacenšoties ar citu komandu jaunajām maiņām.

"Coyotes" turnīru sāka ar 5:2 uzvaru pret Lasvegasas "Golden Knights", Ravinskim spēlējot ceturtajā virknējumā. Turpinājumā Arizona, spēlējot savā laukumā, piedzīvoja divus zaudējumus, bet latvietis šajos mačos laukumā vairs nedevās.

"Trešā perioda sākumā dabūju traumu – sastiepu kāju. Visticamāk, tas bija iemesls, kāpēc vairs netiku uz ledus. Bija papildus spēlētāji komandā, viņi bija veseli un viņiem deva priekšroku," teica Ravinskis. "Pēc Lasvegasas spēles kopā ar treneri noskatījāmies visas epizodes. Teica, ka viss bija kārtībā, ka labi pildīju savus uzdevumus."

Tagad 18 gadus vecā uzbrucēja priekšā stāv nākamais uzdevums. Viņu Kanādas Junioru līgu draftā ar 34. numuru izvēlējās "Blainville-Boisbriand Armada". Ravinskis atklāja, ka vienība interesi sākusi izrādīt piecas dienas pirms drafta. Bijušas arī citas komandas, tomēr "Armada" piederējusi visaugstākās izvēles tiesības.

Ravinskis nonācis Monreālas piepilsētā. "Zināju, ka šeit runā franču valodā, bet mazliet izbrīnīja, ka ir cilvēki, kuri runā tikai franciski. Kā man teica, tad viņi grib aizstāvēt savu kultūru un uzskata, ka Kvebekā visam jābūt franciski." Kā zināms, jaunie hokejisti Ziemeļamerikā dzīvo ģimenēs, un Ravinskis bez piecām minūtēm nonācis tieši franciski runājošā ģimenē. Tomēr beigās sekojušas izmaiņas, un tagad viņš mitinās angliski runājošā ģimenē, kurā dzīvo vēl divi komandas biedri.

Dzīve Kanādā uzbrucējam nav nekas jauns. Pagājušajā sezonā Ravinskis spēlēja Latvijas čempionātā un bija HS "Rīga" labākais vārtu guvējs, taču gadu pirms tam viņš spēlēja jauniešu līgā Toronto. Līdz ar to Ziemeļamerikas stils jau ir iepazīts. "Sākumā tas bija pilnīgi svešs hokejs. Mazāks laukums, agresīvāks hokejs. Ar laiku pieradu un iepatikās," neslēpa Ravinskis.

Turklāt, pērn spēlējot Latvijas čempionātā, viņš mācības turpinājis Kanādā. "Latvijā pabeidzu pirmās deviņas klases, bet vidusskolā eju Kanādā. Bija nelielas problēmas ar laika zonām – divreiz nedēļā bija stundas līdz pusnaktij. Bet kaut kā tiku galā."

"Sāksim ar to, ka viņiem semestrī ir mazāk priekšmetu – no četriem līdz astoņiem. Kad pirmo gadu mācījos Kanādā, man bija pieci," atšķirības Latvijas un Kanādas izglītības sistēmās iezīmēja Ravinskis. "Viņiem vispār nav pārbaudes darbu. Uzsvaru lieku uz prezentācijām un projektiem, radošiem darbiem, esejas ļoti daudz jāraksta. Viņi uzskata, ka nav jēgas no pārbaudes darbiem, ko rīt jau būsi aizmirsis – labāk veidot darbus, kas prasa vairākas dienas, kuros patiešām iedziļinies un pēc tam prezentē visai klasei."

Dzīvojot Toronto, Ravinskis sev bija uzstādījis mērķi tikt līdz Kanādas Junioru līgai. Viņam bijušas iespējas doties arī uz ASV, ko izmantojuši vairāki HS "Rīga" komandas biedri, tomēr Ravinska gadījumā priekšroka dota Kanādas ceļam. Jo, gadu pavadot Toronto, tieši tas kļuva par uzbrucēja mērķi. Tagad priekšā nākamie.

"Gribu palīdzēt komandai izcīnīt uzvaras. Gribu attīstīties kā spēlētājs. Prasīt palīdzību no treneriem, lai es kļūtu labāks," gaidāmās sezonas mērķus ieskicēja Ravinskis.


''Coyotes'' svin vārtu guvumu. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Trīs komandas iekļūst ''play-off'', ''Coyotes'' apstādina ''Predators'' iespaidīgo sēriju

Naktī uz piektdienu Nacionālajā hokeja līgā Bostonas ''Bruins'', Karolīnas ''Hurricanes'' un Floridas ''Panthers'' nodrošināja vietu Stenlija kausa izcīņā. Arizonas ''Coyotes'' ar uzvaru pār Nešvilas ''Predators'' ar 8:4 apturēja pretinieku 18 spēļu sēriju, kurā klubs izcīnīja vismaz punktu.
Teodors Bļugers. Foto: AP/Scanpix
10

Bļugeram piespēle zaudējumā pret Dalasu, Elvis paliek ''Blue Jackets'' rezervē

Naktī uz piektdienu Nacionālajā hokeja līgā (NHL) zaudēja gan Teodora Bļugera un Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras ''Canucks'', gan Elvja Merzļikina Kolumbusas ''Blue Jackets''. Pirmajiem neveiksme ar 1:3 pret Dalasas ''Stars'', bet otrajiem ar 2:3 pret ''Penguins''. Spēlēja vienīgi Teodors Bļugers, kurš rezultatīvi asistēja vienīgajos ''Canucks'' gūtajos vārtos.
Artūrs Šilovs. Foto: AFP/Scanpix
8

2023. gada PČ vērtīgākais spēlētājs Šilovs svētdien varētu sargāt ''Canucks'' vārtus

2023. gada pasaules hokeja čempionāta vērtīgākais spēlētājs Artūrs Šilovs svētdien potenciāli varētu stāties Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vankūveras ''Canucks'' vārtos mačā pret Anaheimas ''Ducks''.