Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Rubīns: "Pirmais metiens pa Elvja vārtiem noņēma stresu un domas par kļūdīšanos"

Rubīns: "Pirmais metiens pa Elvja vārtiem noņēma stresu un domas par kļūdīšanos"
Kristiāns Rubīns. Foto: Mark Blinch/NHLI

Trešdien debiju Nacionālajā hokeja līgā (NHL) piedzīvoja Latvijas izlases aizsargs Kristiāns Rubīns, kurš laukumā pavadīja vairāk par 13 minūtēm un palīdzēja Toronto "Maple Leafs" savā laukumā tikt galā ar Elvi Merzļikinu un Kolumbusas "Blue Jackets" (5:4). Dienu pēc mača Rubīns sarunā ar portālu Sportacentrs.com dalījās iegūtajās emocijās un atzina, ka viens saņemtais apsveikums bijis īpašs.

VIDEO: Rubīns debitē NHL - labākie momenti, pieveicot Merzļikina "Blue Jackets"

"Emocijas joprojām mutuļo. Tā bija spēle, ko vienmēr esmu gaidījis, cīnījies un sapņojis. Taču piepildīts ir tikai pirmais solis. Darbs šeit nebeidzas – jā, pirmā spēle dabūta, bet tagad jāturpina strādāt, lai turpinātu spēlēt," pēc spēles pauda 23 gadus vecais Kristiāns Rubīns. Viņš norādīja, ka atsauksmes no komandas par debiju bijušas labas, tomēr sapulce ar treneriem un video analīze vēl nav rīkota – tā gaidāma šodien.

Aizsargs Toronto "Maple Leafs" rindās debitēja ar 13:40 minūtēm, no kurām 1:16 aizvadīja mazākumā. Fārmklubā Rubīns izveidojies par aizsardzības balstu, tādējādi šādas lomas uzticēšana NHL nav pārsteigums. Tieši mazākumā Rubīns izpildīja lielāko daļu no saviem četriem spēka paņēmieniem. Tāpat viņš izpildīja trīs metienus un tika pie negatīva lietderības koeficienta -1, jo atradās uz ledus, kad pretinieki pretuzbrukumā guva savus trešos vārtus.

"Domāju, pirmajā spēlē ir grūti spriest par to, kas tika vai netika izdarīts. Protams, ielaistajos vārtos gribētu nospēlēt citādi, izmainīt savu rīcību, lai viņi nevarētu iemest. Jāparunā ar treneri un jāiziet cauri situācijai, jo ir svarīgi, kā komandas sistēma liek rīkoties divi pret vienu situācijā. Bija vietas, kur vajadzēja pierast pie jaunajiem uzstādījumiem – vēlreiz padomāt, pirms daru. Jāsaka, salīdzinoši esmu apmierināts ar spēli," norādīja Rubīns, kurš par izsaukumu uz NHL uzzinājis dienu pirms debijas, bet tobrīd vēl nebija informēts, ka dosies laukumā.

Jau savā pirmajā iznācienā uz NHL ledus Rubīns izdarīja metienu pa Elvja Merzļikina sargātajiem vārtiem, par ko dzirdēja izsaucienus no Latvijas valstsvienības komandas biedra. Pēcspēles preses konferencē aizsargs stāstīja, ka īsti nav sadzirdējis Merzļikina teikto un ka to noskaidros, taču uzreiz pēc spēles tas nav izdevies. "Gribēju satikt Elvi, bet biju mazliet par vēlu – viņam jau bija autobuss. Bija forši cīnīties pret latvieti savā pirmajā spēlē, īpaši pret Elvi un Kolumbusu. Tas bija emocionāli. Pirmais metiens noņēma stresu un domas par to, ka varētu kļūdīties kādā vienkāršā situācijā. Tad jau spēle aizgāja," teica Rubīns, kurš pirmās trešdaļas turpinājumā tika pie vēl viena metiena.

Starp saņemtajiem apsveikumiem no ģimenes, radiem, draugiem, treneriem un faniem Rubīns īpaši izcēla divus – īsziņas no Kaspara Daugaviņa, kurš ilgus gadus bijis Latvijas izlases kapteinis, un labākā drauga Matīsa Kivlenieka mammas Astrīdas.

Savulaik tieši ar Matīsa palīdzību Rubīns nonāca Toronto "Maple Leafs" sistēmā. 2018. gada vasarā pēc debijas pasaules čempionātā aizsargam nebija piedāvājumu no Ziemeļamerikas, bet doties uz Eiropu viņš nevēlējās. Matīss ieteica savu aģentu, kurš dažās dienās sarunāja līgumu ar ECHL komandu Ņūfaundlendas "Growlers". Rubīns kļuvis par pirmo "Growlers" rindās regulāri spēlējušo hokejistu, kurš veicis ceļu līdz NHL.

Vienu maču "Growlers" rindās gan aizvadījis arī zviedrs Timotijs Liljegrēns, kurš bija Rubīna aizsardzības partneris debijā. Abi kopā spēlējuši Amerikas Hokeja līgā un pirmssezonas pārbaudes mačos, tāpēc saprašanās nav radījusi problēmas. Kādreiz abi pat varējuši aprunāties zviedriski, jo Rubīns juniora gados trīs sezonas aizvadīja Zviedrijā, tomēr pēdējo sezonu laikā valoda piemirsusies. "Epizodiski varam arī zviedriski, bet vairāk runājam angliski. Ļoti foršs gan kā spēlētājs, gan kā cilvēks. Viņam NHL līmenī pieredze ir lielāka, līdz ar to daudz palīdzēja. Ceru, ka arī es viņam palīdzēju."

"Spēles laikā palīdzēt paguva visi aizsargi. Vai nu paskaidroja nianses, vai nu vienkārši uzmundrināja un teica, lai turpinu tādā pat garā. Galvenais bija izcīnīt uzvaru – tā debijas spēlē ir prioritāte, lai būtu saldāka sajūta," teica Rubīns, kurš "Maple Leafs" sistēmā spēlē ceturto sezonu. Gadu gaitā iepazīti visi spēlētāji, pirms jaunās sezonas treniņnometnē izdevies noturēties ilgāk, tāpēc iekļauties kolektīvā bijis viegli, piezīmēja aizsargs.

Rubīns kļuva par pirmo nedraftēto Latvijas aizsargu, kurš spēlējis NHL. Kopumā viņš ir septītais Latvijas izlases aizsargs, kurš spēlējis pasaules spēcīgākajā līgā. Iepriekš tas izdevies Sandim Ozoliņam (875 mači), Kārlim Skrastiņam (832), Oskaram Bārtulim (66), Kasparam Astašenko (23), Artūram Kuldam (15) un Viktoram Ignatjevam (11). Kulda bija iepriekšējais, savu pēdējo spēli NHL aizvadot 2011. gada 6. decembrī, kad Vinipegas "Jets" rindās devās laukumā pret Bostonas "Bruins" un 2:1 uzvarā tika pie +2 lietderības.

Nākamo spēli Toronto aizvadīs naktī uz piektdienu, pulksten 2:00 savā laukumā uzņemot iepriekšējo divu sezonu čempioni Tampabejas "Lightning". Skaidrības par to, kādā sastāvā "Maple Leafs" dosies uz ledus, pagaidām vēl nav.


, 2021-12-09 10:59, pirms 2 gadiem
Uz palikšanu! Lai gara un veiksmīga karjera!
, 2021-12-09 11:47, pirms 2 gadiem
Pēc aktīvo NHL spēlētāju skaita noķerta Dānija!
, 2021-12-09 23:53, pirms 2 gadiem
Super, Apsveicu. un kas to būtu domājis, ka pagājuši 10 gadi, kopš NHL spēlēja latviešu aizsargs! Vismaz 100 spēles NHL novēlu un tad jau tālāk redzēs!
, 2021-12-10 13:47, pirms 2 gadiem
Sochi rakstīja: Uz palikšanu! Lai gara un veiksmīga karjera!
minūtes viņam jādod vairāk un tad viņš var pierādīt sevi.
Gustavs Grigals. Foto: Atlanta Gladiators
6

Vankūveras pretiniece Nešvila pirms Stenlija kausa izsauc vārtsargu Grigalu

Nacionālās hokeja līgas komanda Nešvilas "Predators" pirmdienas rītā Vankūverā sāks Stenlija kausa izcīņu, bet šovakar pavēstījusi par 25 gadus vecā latviešu vārtsarga Gustava Grigala izsaukšanu.
Uvis Balinskis. Foto: Florida Panthers
7

Balinska ''Panthers'' Stenlija kausa izcīņu svētdien sāks ar agro maču

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) noslēgusies regulārā sezona un noskaidrojušies Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas pāri. Uvja Balinska pārstāvētā Floridas ''Panthers'' izslēgšanas spēles sāks svētdien, aizvadot agro maču, bet Teodora Bļugera ''Cancuks'' pirmo maču aizvadīs naktī uz pirmdienu.
Neitans Makinons. Foto: USA Today Sports/Scanpix
2

Makinonam divas piespēles un ''Avalanche'' rekords sakāvē pār ''Oilers''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neitans Makinons atdeva divas rezultatīvas piespēles un uzstādīja jaunu ''Avalanche'' franšīzes rekordu, Kolorādo klubam sakaujot Edmontonas ''Oilers''.