Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Virtuālā realitāte un vingrošanas bumba – Merzļikins stāsta par izmaiņām treniņprocesā

Virtuālā realitāte un vingrošanas bumba – Merzļikins stāsta par izmaiņām treniņprocesā
Elvis Merzļikins. Foto: AP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas jauno sezonu paredzēts sākt 13. janvārī, un tai gatavojas arī Latvijas izlases pirmais numurs Elvis Merzļikins, kurš pavasarī ar Kolumbusas "Blue Jackets" parakstīja jaunu divu gadu līgumu par astoņiem miljoniem ASV dolāru.

Ja pirms savas debijas sezonas Nacionālajā hokeja līgā Merzļikins galvenokārt trenēja izturību, lai būtu gatavs lielajai spēļu slodzei un neskaitāmajiem pārlidojumiem, šajā starpsezonā vārtsargs galveno vērību pievērsis dziļajiem muskuļiem. "Iepriekšējā vasarā nezināju, ko sagaidīt NHL. Zināju tikai to, ka tā ir labākā līga pasaulē ar labākajiem spēlētājiem, tādēļ smagi strādāju kardio treniņos. Daudz skrēju, aizvadīju ļoti daudz kardio treniņu, ļoti daudz riņķoju. Tagad, kad līgu esmu iepazinis, zinu, kā līga strādā un kāds hokejs šeit ir. Tagad vairs nekoncentrējos uz kardio, jo jau saprotu un zinu, cik smagi šeit ir, bet vairāk domāju par gurnu, muguras, dziļo muskuļu stiprināšanu," komandas mājaslapā sacīja Merzļikins, kurš smejot noteica, ka nekad dzīvē nav redzējis resnu vārtsargu, jo vārtos veicamais darba apjoms un nepieciešamo īpašību daudzums ir milzīgs.

"Ir grūti plānot savu laiku. Vasarā parasti zini, kad ir jāsāk trenēties vieglā režīmā, kad treniņu slodze jāpalielina un kad jādodas atvaļinājumā. Tad Eiropā var paņemt brīvu nedēļu no hokeja, lai pēc tam atkal atgrieztos pie darba. Tagad ir sarežģīti, jo, pirmām kārtām, nedrīkst doties visur, kur iegribas. Bija sarežģīti doties atvaļinājumā, un arī gatavošanās posms ir sarežģīts, jo nezini, kad īsti sāksies spēles," bilda Merzļikins, kurš starpsezonu lielākoties pavadījis Eiropā un nedaudz arī padarbojies uz ledus kopā ar saviem bijušajiem komandas biedriem "Lugano".

Par vienu no iecienītākajiem treniņrīkiem šajā starpsezonā kļuva vingrošanas bumba, jo Merzļikinam iepatikušies vingrinājumi, kurus iepriekšējā sezonā noskatījis no sava bijušā trenera Eiropā: "Vaicāju viņam, kam domāti šie vingrinājumi, un viņš sacīja, ka tie vienlaikus nodarbina visu – dziļos muskuļus, gurnus, cirkšņus. Atrodoties uz šis bumbas, ir jālīdzsvaro pilnīgi viss – nevar tā vienkārši stāvēt uz tās. Lai vienkārši nekustīgi stāvētu uz ceļgaliem uz bumbas, man vajadzēja mēģināt vairākas dienas. Bet beigās, lai stāvētu uz bumbas, man aizgāja nedēļa. Centos un centos, un pēc kāda laika varēju vienkārši uz tās uzlekt un noturēt līdzsvaru. Tas vārtsargiem ir lielisks vingrinājums. Pēc tam teicu, lai man met 20 mārciņas smagu bumbu, kuru ķeršu, cenšoties noturēt līdzsvaru un nenokrist no bumbas. Tas bija smagi, taču interesanti un ļoti labi."

Tāpat Merzļikinam treniņprocesā palīdzēja virtuālā realitāte – ierīce, kas virtuālajā realitātē simulē ledus treniņu vārtos. "Viņi paveica lielisku darbu, izgudrojot ko tādu. Īpaši tagad, kas ir karantīna, vari turpināt treniņus. Varbūt dzīvojamajā istabā ir nedaudz grūti [imitēt slīdēšanu no viena vārtu staba līdz otram], taču ņēmu to līdzi uz zāli un praktizēju boksa ringā – pamatīgi izsvīdu, sajūta bija kā īstā treniņā uz ledus. Tas ir ļoti reāls un jautrs treniņš. Pat, ja man būtu jāsēž karantīnā, to izmantotu katru dienu. Tas ir lielisks treniņš." Virtuālo treniņu izmēģinājusi arī viņa sieva. "Parādīju viņai, kā izskatās mans darbs. Viņa teica, ka bija jauki redzēt, kā tas ir spēlēt vārtos, taču metieni bijuši pārāk stipri un pārāk ātri – viņa nevarēja tiem izsekot. Taču arī viņai izdevās atvairīt vairākus metienus."

Izmantotie resursi:
https://www.nhl.com/bluejackets/new...


Gustavs Grigals. Foto: Atlanta Gladiators
5

Vankūveras pretiniece Nešvila pirms Stenlija kausa izsauc vārtsargu Grigalu

Nacionālās hokeja līgas komanda Nešvilas "Predators" pirmdienas rītā Vankūverā sāks Stenlija kausa izcīņu, bet šovakar pavēstījusi par 25 gadus vecā latviešu vārtsarga Gustava Grigala izsaukšanu.
Uvis Balinskis. Foto: Florida Panthers
7

Balinska ''Panthers'' Stenlija kausa izcīņu svētdien sāks ar agro maču

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) noslēgusies regulārā sezona un noskaidrojušies Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas pāri. Uvja Balinska pārstāvētā Floridas ''Panthers'' izslēgšanas spēles sāks svētdien, aizvadot agro maču, bet Teodora Bļugera ''Cancuks'' pirmo maču aizvadīs naktī uz pirmdienu.
Neitans Makinons. Foto: USA Today Sports/Scanpix
2

Makinonam divas piespēles un ''Avalanche'' rekords sakāvē pār ''Oilers''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neitans Makinons atdeva divas rezultatīvas piespēles un uzstādīja jaunu ''Avalanche'' franšīzes rekordu, Kolorādo klubam sakaujot Edmontonas ''Oilers''.