Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:845, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

12 vīri cēlās kaujai: spēle divās maiņās - kā tas ir?

12 vīri cēlās kaujai: spēle divās maiņās - kā tas ir?
"Rīgas" pustukšais soliņš mačā pret Sanktpēterburgas komandu. Foto: Kaspars Volonts/hkr.lv

Neparasta situācija trešdienas vakarā bija vērojama Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) regulārā čempionāta mačā, kurā mājiniece "Rīga" pret Sanktpēterburgas "SKA-1946" pieteica tikai 12 spēlētājus un uz ledus devās tikai divi virknējumi. Līdz ar to laukuma spēlētājiem vidēji bija jāspēlē ap 30 minūtēm, bet Sportacentrs.com sazinājās ar sporta ārsti, šī mača hokejistu un bijuši Latvijas izlases spēlētāju, lai noskaidrotu, kā ir spēlēt šādos apstākļos un vai situācija jāuzskata par ekstrēmu.

Vēl īsi pirms spēles sākuma bija neskaidrība, vai maz "Rīga" dosies laukumā, jo tā neiznāca uz ledus tradicionālajā iesildīšanās laikā. Beigu beigās mačs notika, un mājinieki pat izvirzījās vadībā ar 2:0. Pārsvaru noturēt gan neizdevās, un Sanktpēterburgas komanda pieveica pašaizliedzīgos rīdziniekus ar 4:2. Jau ceturtdien abām vienībām jāaizvada vēl viena savstarpējā spēle.

"Sporta laboratorijas" sporta ārste Sandra Rozenštoka sarunā ar portālu norādīja, ka tik bieža došanās laukumā – maiņas ik pēc 45-60 sekundēm – neļauj organismam pienācīgi atjaunoties, taču situācija kopumā nav jāuztver dramatiski. "Skatoties no sporta ārsta viedokļa, slodze nav tikai treniņš vai spēle. Uz to mēs skatāmies kompleksi, vērtējot arī atjaunošanās daļu. "Rīga" pret treniņiem un spēlēm tomēr attiecas kā profesionāļi, kuriem ar atbildību jāizturas pret savu ķermeni."

"Sportā vienmēr ir dilemma – mačos spēlētājam ir iespēja iegūt pieredzi, sevi pierādīt, bet saglabājas pārslodzes risks. Nevaram teikt, ka hokejistiem pēc šādām spēlēm, kāda bija trešdien, noteikti būs pārslodze, jo tas ir atkarīgs no tās bāzes, kas viņos ielikta iepriekš. 18-20 gadus veci puiši jau skaitās izauguši, viņiem vairs nav augšanas procesa un nav lielāks pārslodzes risks, kā tas būtu jaunākiem spēlētājiem," skaidroja Rozenštoka, kura vērsa uzmanību, ka ļoti liela loma atjaunošanās procesā ir atsildīšanās vingrinājumiem. "Šādās situācijās nav runa tikai par sirdi, jāskatās arī uz elpošanu, muskuļu fizioloģiju, pienskābes izvadīšanu no organisma. Ir rūpīgi jāatsildās, lai ļautu organismam sagatavoties nākamās dienas aktivitātēm. Jābūt pilnvērtīgam miegam, uzturam. Ja rūpīgi ievēro atjaunošanās procesu, tad šādi var spēlēt, jo nav arī tā, ka viņiem tā jādara visu laiku un bez atpūtas dienām. Nedomāju, ka no vienas vai divām šādām spēlēm var rasties problēmas. Protams, var būt riska situācija, ja sportistam nav bāzes un viņš ir neatbilstoši trenējies, bet tas, manuprāt, nav šis gadījums."

No "Rīgas" laukuma spēlētājiem trešdien uz ledus vismazāko laiku pavadīja uzbrucējs Gļebs Prohorenkovs – 26 minūtes un 32 sekundes, bet visvairāk noslidoja aizsargs Ņikita Mateiko, 34 minūtes un divas sekundes. Viens no rīdzinieku vārtu autoriem Jānis Švanenbergs nospēlēja 31 minūti un 34 sekundes, un ceturtdienas rīta sarunā ar Sportacentrs.com viņš sacīja, ka jūtas tīri labi.

"Pirmais periods varbūt vēl bija diezgan grūts, bet pēc tam jau iegājām ritmā un īsti nemaz nejutām, ka spēlējam divās maiņās, jo visu laiku bijām gatavi doties cīņā," teica uzbrucējs. Komanda hallē ieradās vēlu, jo hokejistiem ilgi nācās gaidīt Covid-19 testus pēc izbraukuma ar Rīgas "Dinamo". Iesildīšanos vienība neapmeklēja, lai taupītu spēkus.

"Pēc mača kārtīgi atsildījāmies, bet treneris teica, ka šodien būšot tāda pati spēle, tikai pretinieki būšot vēl agresīvāki. Tāpēc mums jābūt gataviem vēl nopietnākai cīņai," kaujiniecisku noskaņojumu pauda Švanenbergs. "Rīgas "Dinamo" izbraukumā "Rīgas" hokejisti spēlēja mazāk, un šajos mačos pret Sanktpēterburgu ejam laukumā pa 30 minūtēm. Līdz ar to gribas sevi pierādīt, sisties. Ja pie rezultāta 2:0 redzi, ka šādos apstākļos vari iemest un izvilkt šo spēli, tad emocijas ir ļoti augstas. Līdz šodienas mačam katrs būsim pa mājām un atpūtīsimies, bet tas, vai arī šoreiz nedosimies iesildīties, jau būs treneru pārziņā."

Tikmēr bijušais Latvijas izlases aizsargs, šobrīd treneris Oļegs Sorokins atklāj, ka pats savulaik ir bijis līdzīgā situācijā. "Man pašam spēle divos aizsargu pāros nav nekas neierasts. Laikā, kad spēlēju Somijā, laukumā visu sezonu gāju caur vienu nomaiņu. Ja tu esi fiziski un funkcionāli gatavs, tad tā var spēlēt. Protams mūsdienās hokejs ir mainījies, jaudas lielākas, ātrums lielāks, taču gados jauniem čaļiem lielām problēmām ar to nevajadzētu būt. Uzbrucējiem ir nedaudz grūtāk, viņiem slodzes ir nedaudz lielākas. Te viss atkarīgs no trenera izvēlētās taktikas. Skaidrs, ka ar šādu īsu sastāvu tempu kurināt nevajag, nekādu lielo spiedienu uz pretinieku arī nevari izdarīt, taču spēlēt var."

Ceturtdien Rīga" un Sanktpēterburgas "SKA-1946" tiksies vēlreiz. Mača sākums Piņķos paredzēts pulksten 18.30, un cīņu tiešraidē pārraidīs "Sportacentrs.com TV". "Rīga" ar 23 spēlēs iekrātiem 26 punktiem ieņem sesto vietu Rietumu konferencē.


, 2020-11-05 18:08, pirms 3 gadiem
Vai tiešām nevar pieteikt vēl dažus hokejistus? Šodien tik vajag, kā 4 aizsargus un 1-2 uzbrucējus!
, 2020-11-05 18:28, pirms 3 gadiem
arcuna rakstīja: Vai tiešām nevar pieteikt vēl dažus hokejistus? Šodien tik vajag, kā 4 aizsargus un 1-2 uzbrucējus!
Jaa, pieteiksim Tevi
Sandis Riekstiņš. Foto: Dmitrijs Suļžics/F64
58

Saeima aizliedz Latvijas sportistu un komandu sacenšanos Krievijā un Baltkrievijā

Saeima ceturtdien, 28. aprīlī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Sporta likumā, kas paredz aizliegumu Latvijā reģistrētām sporta spēļu komandām piedalīties Krievijas vai Baltkrievijas nacionālajos čempionātos un kausu izcīņās, informē Saeimas Preses dienests.
47

Saeima konceptuāli atbalsta liegumu sacensties Krievijā un Baltkrievijā

Saeima ceturtdien, 31.martā, pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Sporta likumā, kas paredz noteikt aizliegumu Latvijā reģistrētām sporta spēļu komandām piedalīties Krievijas vai Baltkrievijas nacionālajos čempionātos un kausu izcīņās, informē Saeimas Preses dienests.
Edgars Buncis un Aigars Kalvītis. Foto: Guntis Lazdāns, LHF.lv
164

LHF negrasās proaktīvi liegt izlases bāzes klubam "Dinamo" spēlēt Krievijas līgā

Tā kā Rīgas "Dinamo" sezona Kontinentālajā hokeja līgā jau ir beigusies, nedz kluba, nedz Latvijas Hokeja federācijas vadība sarunā ar Latvijas Televīzijas raidījumu "Sporta Studija" nākamās sezonas apspriešanu neuzskata par aktuālu, taču izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece ir gatava rosināt izmaiņas Sporta likumā, kā rezultātā "Dinamo" dalība Krievijas atklātajā čempionātā būtu liegta.