Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Feņenko par NHL draftu: "Godīgi teikšu - skatījos un gaidīju, ka tikšu izvēlēts"

Feņenko par NHL draftu: "Godīgi teikšu - skatījos un gaidīju, ka tikšu izvēlēts"
Niks Feņenko. Foto: William Rondeau

Jau nākamajā nedēļā ceļā uz Edmontonu dosies Latvijas U20 hokeja izlase, kas pasaules čempionātu 10. augusta naktī sāks pret somiem. Kandidātu sarakstā viens no jaunākajiem spēlētājiem ir 17 gadus vecais aizsargs Niks Feņenko, bet viņam jābūt gatavam arī līdera lomai. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Feņenko stāstīja par pirmo sezonu Kanādā un sekošanu Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftam, kurā viņš tomēr netika izvēlēts.

Pagājušā gada vasarā Kanādas trīs spēcīgāko junioru līgu apvienotajā ārzemnieku draftā ar pirmo numuru tika izvēlēts tieši Niks Feņenko, kurš pievienojās Kvebekas līgā spēlējošajai "Baie-Comeau Drakkar". Debijas sezona aizsargam padevās rezultatīva – viņš 62 spēlēs guva sešus vārtus un sakrāja 40 punktus, tiekot iekļauts debitantu simboliskajā izlasē. "Tas bija ļoti patīkami. Uzrakstīja, atsūtīja bildes, ka mani gaida zvaigznīte un neliela trofeja. Patīkami, taču tas nav galvenais," par individuālajiem panākumiem teica Feņenko.

"Uzskatu, ka individuāli viss sanāca ļoti labi. Daudzos elementos esmu progresējis, īpaši aizsardzības zonā, jo tam veltījām treniņus – gan kā komanda, gan individuāli. Bija arī individuālās sapulces, kurās man norādīja uz kļūdām un palīdzēja, lai turpinājumā skaits saruktu. Nākamgad jābūt labāk," par sezonu Kanādas konkurencē stāstīja Feņenko. Ar viņu jau no pirmajām dienām rēķinājās kā ar vienu no komandas līderiem, un tas nozīmēja arī spēlēšanu vairākumā. Latvijā viņš to nebija darījis vispār.

"Daudz progresēju, lai gan tagad liekas, ka esmu jau paspējis aizmirst, jo kādu laiku nav trenēts vairākums." Sezonas beigās "Drakkar" cīkstējās par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, tādēļ vairākos mačos, atrodoties iedzinējos pat ar trīs vārtu starpību, treneri nav vairījušies vārtsargu mainīt pret sesto laukuma spēlētāju. "Seši pret pieciem spēlēju daudz. Visu laiku laida uz ledus, un pats saproti – jābūt līderim un jārāda piemērs."

Kvebekas līgā spēlē 18 komandas, kuras ir sadalītas divās konferencēs, taču izslēgšanas spēļu dalībnieces tiek noteiktas kopējā konkurencē. "Drakkar" playoff vilcienā ielēca kā pēdējā, bet izstājās pirmajā kārtā. Sezonu komandā sāka arī latviešu uzbrucējs Raivis Ansons, kurš vēlāk tika aizmainīts uz "Saint John Sea Dogs" un izcīnīja Memoriālo kausu.

Ņemot vērā komandas ambīcijas sasniegt izslēgšanas spēles, Feņenko netika palaists uz U18 pasaules čempionātu, kuru Latvijas izlase sāka ar uzvaru pret topošo čempioni Zviedriju. "No sākuma domāju, ka palaidīs, bet tad viņiem domas mainījās. Bija bēdīgi skatīties no malas, gribēju būt tur, bet – arī negribējās aizbraukt un pievilt komandu. Gribēju palīdzēt tikt playoff, un tas arī izdevās."

Ja aprīlī U18 čempionātā Feņenko nepiedalījās, tad aizvadītā gada decembrī viņš spēlēja U20 izlases rindās un bija jaunākais spēlētājs komandā. Sastāvā bija vēl divi 2004. gadā dzimuši hokejisti – uzbrucēji Dans Ločmelis un Sandis Vilmanis –, bet viņi dzimuši janvārī, kamēr Feņenko dzimšanas dienu svin augustā. Lai gan pie punktiem tikt neizdevās, Feņenko bija labākais lietderības koeficients starp komandas aizsargiem.

Ločmelis un Vilmanis šomēnes tika izvēlēti NHL draftā, kamēr Feņenko vārds ceremonijā neizskanēja. "Godīgi teikšu – skatījos un gaidīju, ka tikšu izvēlēts," stāstīja aizsargs. Pēdējā saruna ar kādu no NHL komandām viņam bija janvārī, un vislielāko interesi izrādījusi Ņūdžersijas "Devils". Vienība šogad draftēja astoņus spēlētājus, no kuriem pieci bija aizsargi. Trīs no viņiem pagājušajā sezonā spēlēja Eiropā, divi – ASV, bet Kanādā – neviens.

"Tas nekas. Man šķiet, ka ir iespējas tikt pa citiem ceļiem. Tā jau ir pagātne, tagad jāskatās uz priekšu un uz nākamo sezonu," teica Feņenko. Pēc drafta viņš gaidījis uzaicinājumu uz kādu no NHL attīstības nometnēm, bet arī šoreiz telefons klusējis. "Daudzi man jautājuši, kāpēc nepasauca. Vairāki menedžeri teikuši, ka esmu pelnījis tur būtu, bet no aģentiem nekādas ziņas nebija. Nekas, gatavojos un attīstos kopā ar U20."

Komandai aiz muguras divas treniņu nedēļas. Ja pirmajās dienās dominējis tehniskais brāķis ar neprecīzām piespēlēm, tad otrajā nedēļā kvalitāte uzlabojusies, pauda Feņenko. Arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts spēlei pie saviem vārtiem, ko akcentējis arī galvenais treneris Artis Ābols. "Savā zonā ir taktika, bet uzbrukumā vairāk paļaujamies uz improvizāciju. Jā, arī tur ir šādas un tādas iezīmes, bet aizsardzības zonā – vairāk," teica Feņenko.

Pats Feņenko pirms nometnes bez ledus treniņiem pavadīja mēnesi, taču ik pa laikam devies slidot uz publiskajām slidotavām. "Es nevaru izlaist nedēļām ilgi, jo pēc tam sāk sāpēt pēdas un atsākt ir diezgan nepatīkami."

Aizvadītās nedēļas nogalē Latvijas U20 izlasei bija saliedēšanās pasākums, "333 trasē" aizvadot kartingu sacensības. "Teiktu, ka šobrīd esam gatavi par 60%. Tagad aizies arvien lielāks uzsvars uz komandas spēli. Apmēram sāc nojaust, kuri brauks, apmēram redzēsim maiņas uzbrukumā un aizsardzībā. Vēl jāaizvada pārbaudes spēles, lai saprastu savas problēmas," teica aizsargs.

Komanda ceļā uz Edmontonu dosies 3. augustā, un pasaules čempionāta norises vietā tiks aizvadītas pārbaudes spēles pret Austriju un Vāciju. Atklāšanas mačs naktī uz 10. augustu pret Somiju.

Latvijas U20 hokeja izlases kandidāti

PozīcijaVārdsGadsKlubs
VārtsargsBruno Brūveris2002Cedar Rapids (USHL)
Rūdolfs Lazdiņš2002Olimp/Venta 2002
Linards Lipskis2003Mogo/LSPA
Kārlis Mežsargs2003HK Rīga (MHL)
Patriks Bērziņš2003Liepāja
AizsargsHarijs Brants2002Titan (QMJHL)
Daniels Goršānovs2002Zemgale/LLU
Ralfs Bergmanis2002Musketeers (USHL)
Bogdans Hodass2003Tigers (WHL)
Rihards Simanovičs2003Mogo/LSPA
Roberts Andersons2003Hattricks (NAHL)
Gustavs Ozoliņš2003Stampede (USHL)
Niks Feņenko2004Drakkar (QMJHL)
Dario Mackevičs2004HS Rīga
Mārtiņš Krūklītis2004HS Rīga
Pēteris Bulāns2005HS Rīga
UzbrucējsRaivis Ansons2002Sea Dogs (QMJHL)
Raimonds Vītoliņš2002Vermont Uni (NCAA)
Dāniels Andersons2002Zemgale/LLU
Roberts Cjunskis2003Lugano (Šveice)
Oskars Lapinskis2003SCL Tigers (Šveice)
Martins Laviņš2003Cedar Rapids (USHL)
Fēlikss Gavars2003Force (USHL)
Darels Dukurs2003SCL Tigers (Šveice)
Ģirts Silkalns2003HK Rīga (MHL)
Kristaps Kristiņš2003Rhinos (NAHL)
Klāvs Veinbergs2003Zemgale/LLU
Pēteris Purmalis2003Musketeers (USHL)
Anrī Ravinskis2003Armada (QMJHL)
Rodžers Bukarts2004ZSC Lions (Šveice)
Emīls Veckaktiņš2004Lugano (Šveice)
Rainers Dārziņš2004HS Rīga
Rainers Rullers2004HS Rīga
Dans Ločmelis2004Lulea (Zviedrija)
Sandis Vilmanis2004Lulea (Zviedrija)

, 2022-07-25 09:28, pirms 2 gadiem
Cik sanāca redzēt pāris "ekspertu" sastādītos drafta prospektu profilus, tad bieži izcēla Feņenko mīnusu pašam vadīt ripu. Tas parādījās vairākkārt un tieši to mīnusu izcēla, kā nederīgu mūsdienu NHL. Pie plusiem tika izcelta labā spēle vairākumā. Ja nākamajā sezonā varēs uzspīdēt ar punkts spēlē statistiku, tad vēl var cerēt uz 7.kārtu.
, 2022-07-25 11:58, pirms 2 gadiem
Kādas ir iespèjas uz nákošā gada draftu? It kā jau būs 18 gadi vēl
, 2022-07-25 23:22, pirms 2 gadiem
Nik, maini aģentu ar steigu, ka nē z-amerikas karjerai varēs teikt atā
, 2022-07-27 12:42, pirms 2 gadiem
Ozoliņš pirms NHL: savākt ripu, piespēlēt, slidot nomainīties.

Ozoliņš NHL: savākt ripu, pārslidot pāri visam laukumam, iemest, slidot nomainīties.
Rihards Bukarts. Foto: AP/Scanpix
37

Trīs brāļi Bukarti Latvijas klubu izlasē spēlēs pret Ukrainas valstsvienību

Latviešu pasaules klubu izlase, kura pārsvarā veidota no gados jauniem latviešu spēlētājiem, 16. un 17. aprīlī aizvadīs pārbaudes spēles pret Ukrainas valstsvienību, ziņo Latvijas Hokeja federācija.
Jānis Jaks. Foto: IIHF
9

Latvijas izlases treniņnometni papildina aizsargi Zīle un Jaks

Latvijas Hokeja federācija (LHF) vēsta, ka ar izlasi gatavoties 2024. gada pasaules čempionātam sākuši aizsargi Jānis Jaks un Kristaps Zīle, kuri kopā ar to 2023. gadā turnīrā kļuva par bronzas medaļniekiem. Tāpat ieradies Harija Vītoliņa jaunais asistents - soms Ville Peltonens.
Darels Uļjanskis. Foto: IIHF
4

Latvijas U-18 izlase izbraukumā pieveic Čehiju

Gatavošanos pasaules čempionātam turpina Latvijas U-18 hokeja izlase, kas ceturtdienas vakarā pārbaudes spēlē izbraukumā ar 3:2 pēcspēles metienos pārspēja čehus. Uzvaras bullīti realizēja Maksims Haritoncevs.