Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristiāns Dilāns

Ābols: ''Neklausieties jebkuru, kurš saka, kādi jūs malači. Ienīstiet šo situāciju''

Ābols: ''Neklausieties jebkuru, kurš saka, kādi jūs malači. Ienīstiet šo situāciju''
Artis Ābols. Foto: Ekrānšāviņš no LHF.

Latvijas U20 hokeja izlase pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā spraigā mačā zaudēja Zviedrijai. Pēc mača galvenais treneris Artis Ābols dalījās atziņās par spēli, turnīru kopumā, 2002.gadā dzimušajiem hokejistiem un skaistajiem zaudējumiem, kuri, treneraprāt, ir jāienīst.

''Mums nav par ko kautrēties, bet teikšu godīgi – man ir tuva Boba [Hārtlija] psiholoģija, ko viņš mums sāka mācīt no pirmās dienas. Spēle sākās ar 0:0 uz tablo un pieci pret pieci laukumā. Neviens neskatās, cik miljoni viņiem spēlē hokeju, cik mums, vai cik cilvēki draftēti NHL. Mēs spēlējam nevis lai skaisti zaudētu, bet lai uzvarētu. Mums nav par ko kautrēties, bet mēs zaudējām,'' par maču izteicās Artis Ābols.

''Saturīgi spēlējām visu turnīru. Neko jaunu nepateikšu. Nepatika pēdējās piecas minūtes mačā pret Somiju un Kanādu. Debija Patrikam Bērziņam – labs sniegums. Mēs spēlējam, lai uzvarētu. Nekas, ka pretī ir Somija vai Kanāda. Pret Slovākiju bijām stīvi. Sapratām, ka teorētiski jāuzvar, bet katrs nespējām parādīt labāko sniegumu. Šāda līmeņa spēlēs ir vajadzīgs, lai visi spēlē. Ja mums trūkst spēlētāju, ir grūti uzvarēt. Tai pat laikā no tā mača paņēmām maksimumu, ko varējām. Komanda ļoti labi atbildēja pret Čehiju. Parādījām ļoti saturīgu sniegumu. Skaidrs, ka, spēlējot pret meistarīgāku spēlētāju, svarīgs ir emocionālais fons. Kā zināms, hokejs ir emociju un kļūdu spēle. Šķita, ka spēlē pret Zviedriju nedaudz pietrūka emociju. Nācās kurbulēt čaļus spēles laikā uz soliņa. Lai arī tā spēle neritēja, kā mēs gribētu, tas joprojām bija tikai 0:1 uz tablo. No otrā perioda vidus izskatījās, ka dabūjām robā, bet trešajā periodā notika tas, kas notika. Negribu vainot šeit Martinu [Laviņu] vai pateikt, ka viņa dēļ zaudējām. Tas ir hokejs un asa spēka spēle, ko viņš piekopj. Diemžēl tās bija piecas minūtes, ko izturējām, bet tas paņēma daudz spēka. Diemžēl ielaidām vārtus. Jau no paša spēles sākuma zviedri bija nedaudz ātrāki. Mums šis ātrums trūka. Beigās bija daži pusmomentiņi, arī, kad noņēmām vārtsargu. Kā es teicu – mums nav par ko kautrēties, bet mēs gribam uzvarēt,'' Latvijas izlases galvenais treneris komentēja turnīru kopumā.

Par trīs labākajiem turnīra hokejistiem Latvijas izlasē trenera vērtējumā tika atzīts kapteinis Ralfs Bergmanis, Raimonds Vītoliņš un vārtsargs Bruno Brūveris. Treneris Ābols pēc mača pret Zviedriju skaidroja savu izvēli: ''Trīs labākie komandā ir 2002. gadā dzimušie, kuri decembrī vairs nevarēs spēlēt pasaules čempionātā, bet prieks par katru no viņiem. Bruno Brūverim pagājušā sezona Ziemeļamerikā absolūti nebija viegla. Izslēgšanas spēlēs nebija tāds, kādu no viņa gaidīja, un kādu viņš pats gribētu. Šajās spēlēs viņš pierādīja ziemeļamerikāņiem, ka viņš ir laba līmeņa vārtsargs. Ralfs Bergmanis – kapteinis, ko tur vairāk teikt. Raimonds Vītoliņš – spēlētājs, kuru pirms divarpus, trīs gadiem redzējām pieaugušo izlasē. Ātrs, nekaunīgs, likās, ka nu tik būs. Visiem bija ļoti lielas gaidas, ka Raimonds būs nākamais Daugaviņš un tā tālāk. Maija beigās ar viņu runāju: ''Sākam visu no nulles. Man vajag spēlētāju, uz kuru varu paļauties. Tu esi centrs, pieredzējis. Tev ir laba galva un rokas.'' Viņš teicami izpildīja to, ko no viņa gaidīju.''

Nākamais U20 pasaules čempionāts norisināsies jau decembrī. Tajā atkal spēlēt varēs liela daļa pašreizējā sastāva. ''Es gribu, lai puiši ienīst zaudēt. Neklausieties jebkuru, kurš saka, kādi jūs malači, jūs tik cienīgi nospēlējāt ar zviedriem. Ienīstiet šo situāciju. Kad sēžam ģērbtuvē un saprotam, ka bijām tuvu, bet zaudējām. Labāk gribam justies tā, kā pēc spēles pret Čehiju. Spēle tikko beigusies, jau rīt dažādās grupās dodamies prom. Cenšos pārmīt vārdus ar katru, it sevišķi ar tiem, kuriem būs jāspēlē decembrī. Tur nebūs Brūveris, Bergmanis un Vītoliņš. Kādam būs jāieņem viņu vieta,'' noslēdza Ābols.

Izmantotie resursi:
LHF


, 2022-08-18 09:56, pirms 2 gadiem
Pareizi teikts, skaisto zaudējumu mentalitāte ir jāizskauž
, 2022-08-18 10:10, pirms 2 gadiem
Paldies, Arti par turnīru. Paldies, arī Oļegam Sorokinam, jo tie ir viņa čaļi. Abiem piestāv trenēt juioru izlases. Ceru, federācija saglabās šo treneru piramīdu.
, 2022-08-18 10:15, pirms 2 gadiem
Arča tiešām kļūst par labu speciālistu! Man patīk, kā viņš lien džekiem galvā, taisa komandu un atmosfēru!! Beidzot labs pašmāju speciālists būs!! Piedod Hari un Značoka kungs, bet pēc MVD, vēlāk arī pirmajos gados Dinamo Maskava, tur izskatījās, ka trennera darbs ir pašvīkāt kaut ko uz tāfelītes un itkā būt autoritātei! Jo tas spēlētāju talants, ko viņi ir trennējuši un guvuši uzvaras.... nu pat kaimiņu pļēgurs varēja trennēt tās komandas.
, 2022-08-18 10:17, pirms 2 gadiem
Pieaugušo izlasei laikam vajag ārzemju treneri lai puišiem ir respekts un kaut nedaudz kauns neizpildot to ko prasa. Ābolu noteikti šī izlase ļoti cienīja un darīja visu ko viņš lika darīt ar maksimālu atdevi no pieaugušo izlases tādu grūti sagaidīt.
, 2022-08-18 11:08, pirms 2 gadiem
Tieši tā, nav tādu skaistu zaudējumu! Cīņa protams bija episka, bet tapēc arī nav jāglauda pa spalvai pēc "skaistajiem" zaudējumiem. Zaudējums ir zaudējums.

Bet nu bija prieks par episko cīņu, sajūtā gluži kā 2014., kad OS vīru izlase sitās pret kanādiešiem, bet rezultāts tāds pats - zaudējums.
, 2022-08-18 11:13, pirms 2 gadiem
Teicami! Patiess prieks par barvedi!
, 2022-08-18 11:22, pirms 2 gadiem
nelieli,nelieli mani dakterit...
, 2022-08-18 11:32, pirms 2 gadiem
Pilnīgi precīzi. Cepuri nost par šiem vārdiem.

Mēs zaudējām. Ar zaudējumiem neviens nelepojas. Jāravē ārā tā lūzeru psiholoģija ārā no mūsu hokejistiem, sportistiem un sabiedrības kā tādas.

Galvenais nemīzt
, 2022-08-18 12:04, pirms 2 gadiem
MachimoI rakstīja: Pilnīgi precīzi. Cepuri nost par šiem vārdiem.

Mēs zaudējām. Ar zaudējumiem neviens nelepojas. Jāravē ārā tā lūzeru psiholoģija ārā no mūsu hokejistiem, sportistiem un sabiedrības kā tādas.

Galvenais nemīzt
ok, es ar sākšu nemīzt
, 2022-08-18 12:31, pirms 2 gadiem
Audzināt uzvarētāja psiholoģiju protams ir pareizi,bet manuprāt tā rodās tikai tad,kad komanda uzvar.Mums U-20 elites līmenī tas notiek ļoti,ļoti reti.Tāpēc nepaslavēt spēlētājus arī nav pareizi.Drīzāk ir jāpaslavē un jāpasaka,ka šī jau ir vēsture un viss sākās no nulles.Ir uz ko tiekties.It īpaši šai komandai.Kas būs pēc tam,redzēsim.
, 2022-08-18 12:40, pirms 2 gadiem
MachimoI rakstīja: Pilnīgi precīzi. Cepuri nost par šiem vārdiem.

Mēs zaudējām. Ar zaudējumiem neviens nelepojas. Jāravē ārā tā lūzeru psiholoģija ārā no mūsu hokejistiem, sportistiem un sabiedrības kā tādas.

Galvenais nemīzt
Sporta sabiedrībā mums jau tikai hokejā ir skaistie zaudējumi. Visur citur ir kauns par bulgāru zemniekiem vai gibraltāra pastniekiem.
, 2022-08-18 12:48, pirms 2 gadiem
huy rakstīja: ok, es ar sākšu nemīzt
Jāaizsien tik gals, ne? 😂😂😂
, 2022-08-18 12:54, pirms 2 gadiem
Latviešiem netrūkst "p*su tevi!" attieksmes !
, 2022-08-18 14:18, pirms 2 gadiem
Bija liels prieks sekot līdzi jauniešu turnīram, emocijas tādas, kādas čempī sagādā lielā izlase.
, 2022-08-18 14:25, pirms 2 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Sporta sabiedrībā mums jau tikai hokejā ir skaistie zaudējumi. Visur citur ir kauns par bulgāru zemniekiem vai gibraltāra pastniekiem.
Kauns ir tikai lūzeriem. Tur jau ir tā visa problēma. Pareiza reakcija ir dusmas un apņēmība, kas neizmaina tavu priekšstatu par sevi vai savu komandu un savām spējām.

"Mēs esam labāki un mēs uzvarēsim" un "mums ir kauns, mēs nevienu nevaram uzvarēt" ir pilnīgi pretēji mentāli stāvokļi
, 2022-08-18 14:26, pirms 2 gadiem
huy rakstīja: ok, es ar sākšu nemīzt
Turēšu pie vārda
, 2022-08-18 15:25, pirms 2 gadiem
Ābols ir bāzēts un kārtīgs vecis.
, 2022-08-18 17:05, pirms 2 gadiem
Tad es droši varu teikt Malači, jo puiši neklausīsies.
Cīņasspars, vēlme uzvarēt visaugstākajā līmenī. Vienmēr saku ka vārtsargs ir vismaz puse no komandas un bieži zaudējumos vainu redzu vārtsargā. Brūveris vilka un malači. Vai bieži ir spēles kad vārtsargam viduvēja spēle un slavējam komandu. Labas spēles Latvijas izlasei un klubiem ir tad kad vārtsargs spēlē labi.
To ka zviedri bija meistarīgāki bija labi redzams. Mēs to kompensējam ar pašatdevi laukumā. Pēdējā periodā meteni 1-11 un tas pats laikam pēdējā minūtē. Mums vajag iemest, uzvarēt bet izdaram tikai vienu metienu periodā. Tas nav pārmetums, bet fakta konstatācija. Tikai hokejā arī pie šāda spēku samēra var ieķerties spēlē.
, 2022-08-18 18:17, pirms 2 gadiem
Šķiet, ka Sorokinu vajadzētu blakus Ābolam junioru izlasē, labi speciālisti priekš junioru posma. Ja, mēs sāksim U-18, U-20 izlasēs labi spēlēt, tad arī nākotnes lielajai izlasei būs viss kārtībā. Šobrīd sistēma man patiktu, bet ja esam reāli lielajā izlasē, ir cits trenerītis jāatrod. Harijs kā asistents būtu 100% labs, bet galvenajam jābūt citam, domāju Amerikas tipa speciālistu mums būtu nepieciešams, ja reāli tas pats Hārtlijs ja būtu pieejams ņemtu, vienalga ko teica hokejisti par vienveidīgajās sistēmām un turēšanās pie tām, bet tām bija reāli labs rezultāts.
, 2022-08-18 19:23, pirms 2 gadiem
Te ir arī atbilde, ko Hārtlijs devis Latvijas hokejam! Artis veiksmīgi turpina Boba iesākto, kļūt nekaunīgiem, gribēt uzvarēt jebkuru spēli nevis tikai vienu un pašiem spēlētājiem tam ticēt!
, 2022-08-18 21:59, pirms 2 gadiem
Ļoti labs turnīrs Latvijas izpildījumā. Lieliski. Sen nebija tik sakarīgs mūsējo junioru hokejs skatīts. Nepiekāpīgi un talantīgi kapātāji. Tadi mums būs vajadzīgi lielajā izlasē! Lai veicas ziemā ar! Uzvaras būs un daudz.
, 2022-08-18 22:04, pirms 2 gadiem
Un Sorokinu kā komentētāju klausīties ar liels prieks!
Artūrs Šilovs. Foto: IIHF
5

Egle: "Šilovs AHL trenējās 3-4 stundas dienā. Tik daudz neviens vārtsargs nav trenējies"

Haralds Egle 2024. gadā iesoļoja bez gūtiem vārtiem Latvijas valstsvienības rindās, bet pavasara pārbaudes spēlēs viņš izcēlies jau trīs reizes. Liepājnieks intervijā podkāstam "Devītnieks" stāstīja par savu hokeja ceļu un lepnumu pārstāvēt Latviju.
Aleksandrs Ņiživijs, Armands Simsons un Rodrigo Laviņš. Foto: LHF
11

Ankipāns un Ābols vienā maiņā: Laviņš un Ņiživijs draftē Latvijas leģendas

4. maijā Latvijas Hokeja federācija "Arēnā Rīga" rīkos Latvijas hokeja leģendu spēli. Komandu kapteiņi būs divi spēlēm bagātākie valstsvienības dalībnieki – Rodrigo Laviņš un Aleksandrs Ņiživijs. Īpašā drafta ceremonijā viņi paši izvēlējušies sastāvus.
Andris Džeriņš. Foto: IIHF
39

Izlasei pievienojas bronzas veterāni Džeriņš un Cibuļskis, trīs spēlētājus atskaita

Latvijas vīriešu izlases rindas šodien papildināja 36 gadus vecie Herningas "Blue Fox" spēlētāji Oskars Cibuļskis un Andris Džeriņš, bet treniņnometni neturpinās aizsargs Patriks Ozols un uzbrucēji Rihards Melnalksnis un Jānis Vizbelis, paziņojusi Latvijas Hokeja federācija.