Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Jaunība pret pieredzi un jaudīgas vadošās maiņas - "Zemgale" pret "Olimp"

Trešdienas vakarā ar spēli Jelgavā starp “Zemgali/LLU” un “Olimp/Venta 2002” – regulārā čempionāta divām labākajām komandām – startēs “Optibet” hokeja līgas finālsērija. Pretinieki kā Arta Ābola vadītās komandas galveno plusu izcēla sniegumu vairākumā un mazākumā, bet Aigara Ciprusa vadītajā “Olimp” komandā tika akcentēti pieredzējušie līderi, kuri prot noskaņot pārējos.

“Zemgale”, kas Latvijas čempionāta finālu sasniegusi otro reizi vēsturē, aizvadīja apbrīnojamu regulārā čempionāta noslēgumu – pēc gadu mijas komanda uzvarēja 19 mačos no 21. Ātrvilciena tempu nespēja mazināt arī līderu savainojumi – sezona beigusies pirmās maiņas uzbrucējiem Rustamam Begovam (ceļgals) un Kirilam Tambijevam (cirksnis), kā arī rezultatīvākajam aizsargam Aleksandram Galkinam, kurš pusfināla sērijā pret “Mogo/LSPA” salauza potīti. Viņu prombūtnē par līderi iezīmējies Frenks Razgals, kurš ar astoņiem punktiem ir play-off rezultatīvākais spēlētājs. Viņš jelgavnieku pirmo virknējumu veido kopā ar Emīlu Ģēģeri un Robertu Jekimovu.

“Izdodas dot pienesumu komandai ar vārtiem, tāpēc laikam jāsaka, ka esam atraduši kopīgu valodu. Ar Ģēģeri esmu spēlējis kopā gan Rīgas “Dinamo”, gan HK “Rīga”. Mums ir viegli saprasties. Beigās izdevās atrast kopīgu valodu arī ar Robertu. Cerams, ka finālā spēsim dot tikpat labu pienesumu,” teica Razgals. Sērija pret “Mogo” beidzās sestā mača pagarinājumā, un izšķirošos vārtus guva tieši Razgals. Viņš akcentēja arī galvenā trenera veiktās izmaiņas. “Artis cenšas ieviest spēles zīmējumu un profesionālismu, ko esam redzējuši izlasē. Zīmējums ir kopīgs ar to, ko no mums prasa Bobs Hārtlijs. Man patīk, un skaidri redzams, ka tas dod augļus. Arī finālā jāpierāda, ka šis stils darbojas.”

Gan “Zemgalei”, gan “Olimp” galvenais uzbrukuma spēks slēpjas pirmajos divos virknējumos. Otrajā maiņā Ābola rīcībā ir Ričards BernhardsArtūrs HomjakovsAleksandrs Visockis, bet Aigars Cipruss pretī liek Lauri BajarunuAlekseju ŠirokovuEmīlu Ezīti, kā arī Fjodoru JarovinskiKirilu GalohuMiķeli Rēdlihu. Īpaši izcēlusies tieši otrā maiņa. Rēdliha kontā piecu spēļu sērijā pret “Liepāju” ir seši punkti, un viņš ir Razgala tuvākais sekotājs rezultatīvāko spēlētāju sacīkstēs. Trešo vietu ar pieciem punktiem ieņem Galoha.

Ja uzbrukumā “Olimp” nav iztrūkumu, tad aizsardzībā savainots Aleksandrs Jerofejevs, kurš sērijā pret liepājniekiem bija spiests izlaist gan ceturto, gan piekto spēli. Viens mačs diskvalifikācijas dēļ secen gāja arī Arvilam Bergmanim. Caurumus aizlāpīja Gatis Sprukts – centra uzbrucējs, kurš pagājušajā sezonā tieši pretinieces “Zemgales” rindās kļuva par Latvijas čempionāta rezultatīvāko spēlētāju. Tagad viņš finālu sāks aizsarga ampluā.

“Iepriekš nebiju spēlējis aizsardzībā, bet HK “Rīga” treneris Ronalds Ozoliņš pirms pāris gadiem mani pamēģināja tur ielikt. Komandā bija vairāki savainotie, un viņš teica, ka es vienīgais no uzbrucējiem māku normāli slidot atmuguriski. Atlikušo pussezonu nospēlēju aizsardzībā, arī nākamajā sezonā spēlēju kā aizsargs. Uz Rīgas “Dinamo” mani reizē ar Balinski izsauca kā aizsargu,” teica Sprukts, kurš pusfinālā ar saviem pienākumiem tika galā.

Foto: Agris Bricis

Izmaiņas piedzīvoja arī “Olimp” vārtsargu līnija. Regulārajā sezonā par pirmo numuru tika uzskatīts Rūdolfs Lazdiņš, tomēr play-off priekšroka dota par viņu deviņus gadus vecākajam Kārlim Zakrevskim. Viņš lielāko daļu sezonas bija ārpus “Olimp” pieteikuma. “Komandai pievienojos jau augusta sākumā, kad visi sāka treniņus. Apsvēru domu braukt uz ārzemēm, bet neko nevarēja saprast. Vairākas trešā un ceturtā līmeņa līgas vispār izlaida sezonu, tāpēc izdomāju, ka palikšu Rīgā. Kamēr “Olimp” bija divi spēlējoši vārtsargi, es biju trešais. Tad Lazdiņš iedzīvojās mazā traumā, un vajadzēja vēl vienu vārtsargu,” skaidroja Zakrevskis, kurš savu iespēju izmantoja teicami un iekaroja Ciprusa uzticību.

Viņš “Olimp” kreklā debitēja tieši mačā pret “Zemgali”, laukumā dodoties 47. minūtē, kad rezultāts jau bija pavisam negatīvs – 1:5. Spēles turpinājumā Zakrevskis ielaida vienu ripu, un jelgavnieki bija pārāki ar 6:1. Regulārās sezonas ietvaros “Zemgale” ņēma virsroku piecos no sešiem savstarpējiem dueļiem. Pēdējais no tiem tika aizvadīts 3. martā, “Zemgalei” viesos uzvarot ar 2:1.

“”Olimp” – tā ir pieredze. Viņiem ir autoritātes, kas satur komandu – brāļi Širokovi, Pujacs, Rēdlihs. Pieredzējuši un skaļi uzvārdi. Meistarības tur netrūkst. Viņiem ir divas spēcīgas maiņas, bet – mēs pret visiem spēlējam savu hokeju un neskatāmies, kas nāk pretī. Cik atceros, visas spēles bija grūtas. “Olimp” biežāk bija ar ripu, bet mums bija vairāk spēka, bijām labāki aizsardzībā. Pratām mačus novest līdz pozitīvam iznākumam. Daudz aizsargājies, taču tāpat sasniedz rezultātu – tas ir svarīgi psiholoģiskajā ziņā. Pret viņiem nedrīkst pielaist muļķīgas kļūdas, jo momenti tiks izmantoti,” teica jelgavnieku vārtsargs Rihards Cimermanis.

Foto: Agris Bricis

Pusfināla sērijā viņš atvairīja 94,94% metienu, un tas ir labākais rādītājs. Arī regulārajā sezonā Cimermanis bija labākais starp komandu pirmajiem numuriem – 93,21%. “Ar Ābola atnākšanu par prioritāti kļuva aizsardzība, un man kā vārtsargam tas simpatizē. Ir jūtams, ka nav tik daudz bīstamu metienu, kā tas bija iepriekšējos gados. Mana statistika ir visas komandas un treneru nopelns,” pauda Cimermanis. Viņš un Zakrevskis ir vienaudži un jauniešu gados pavadījuši vienu sezonu kā komandas biedri. Pagājušajā vasarā Cimermanis Jelgavā rīkoja vārtsargu nometni un kā treneri uzaicināja piedalīties arī Zakrevski.

“Zemgale” sērijā pret “Mogo” mazākumā ielaida tikai vienus vārtus, turklāt tas notika pagarinājumā. Tātad – ierastajā mazākuma formātā četri pret pieciem jelgavnieki play-off vēl nav kapitulējuši. Protams, ka 96,4% mazākuma neitralizācija ir labākā starp finālistēm.

“Daudz skatāmies, ko piedāvā pretinieki, analizējam. Treniņos māca, kā pareizi spēlēt. Ļoti palīdz ar tā konkurence, kas valda treniņos – vairākums cenšas iemest, mazākumā spēlējošie grib izturēt un ierādīt vietu. Treniņos ir ieguldīts liels darbs,” pauda Aleksandrs Visockis, kurš pret “Mogo” izcēlās ar diviem vārtiem. “Salīdzinājumā ar pagājušo gadu esam kļuvuši fiziski spēcīgāki. Spēle vairs neiet pa viļņiem, bet ir stabilitāte. Cenšamies katrā mačā darīt vienu un to pašu, lai izvairītos no kritumiem. Augustā savācāmies kopā un sākām strādāt. Joprojām strādājam un ejam pēc mērķa.”

Lai gan “Olimp” ir komanda, kas bruņojusies ar Latvijas hokejam skaļiem vārdiem, kuriem azotē daudzas jo daudzas sezonas ārzemēs un neskaitāmi pasaules čempionāti, regulārajā sezonā par vienības rezultatīvāko spēlētāju kļuva 22 gadus vecais uzbrucējs Emīls Ezītis, kurš 36 spēlēs tika pie 43 punktiem. Taču arī viņš visus nopelnus atdod veterāniem. “Pirms diviem gadiem atgriezos no Amerikas, un vasarā parādījās piedāvājums trenēties pie “Olimp”. Sāku trenēties kopā ar pieredzējušajiem spēlētājiem, un spēlēšana ar viņiem padarīja labāku arī mani. Protams, ielikta arī fiziskā bāze. Daudz kas ir darīts, lai kļūtu labāks,” norādīja Ezītis. Tiesa, sešos mačos pret “Zemgali” viņš izcēlās tikai ar 1+0.

Viņam būs dots uzdevums iekarot “Zemgales” mazākumu, kamēr ar “Zemgales” jaudīgo vairākumu galā būs jātiek vārtsargam Zakrevskim. “Nav noslēpums, ka Razgals un Jekimovs ir bīstami spēlētāji. Kad ripa ir pie viņiem, jāuzmana arī pārējie, jo tur vairākumā ir labi atstrādāta sistēma. Viņi kustina ripu, nebaidās mest. Milzīgs pluss ir arī tas, cik labi viņi prot ieiet zonā un uzreiz nostāties,” akcentēja Zakrevskis. Pusfinālā “Zemgale” sešus no saviem 14 vārtiem guva vairākumā. Īpaši jaudīga bija trešā spēle pret “Mogo” – minūtes un 29 sekunžu laikā vairākums tika realizēts trīs reizes.

“Labu pamatu ielikām pirmajā mačā, kad realizējām divus no trim vairākumiem. Jāsaprot arī tas, ka pretinieki analizē. “Mogo” izdarīja secinājumus un pēc tam spēlēja citādi. Centās spēlēt vēl agresīvāk, nedeva plašumu. Mums vairs nebija tie paši rezultāti, taču arī mēs daudz pie tā strādājam. Cenšamies ar katru dienu uzlabot savu vairākumu. Skatīsimies, ko pretī liks “Olimp”. Cerams, ka mūsu darbs dos augļus,” cerību pauda Razgals. Viņš komandai pievienojās sezonas gaitā, tāpēc aizvadīja tikai trīs no sešiem dueļiem pret “Olimp”, atzīmējoties ar 0+1.

Foto: Guntis Lazdāns

“Savstarpējos mačos neaizgāja līdz kautiņiem, bet bija ļoti daudz runāšanas un psiholoģisko gājienu. Kaut kur iebakstīt, kaut ko pateikt. Arī man mēģināja ielīst zem ādas. Divas komandas, kas tēmē uz zeltu, tāpēc varēja just, ka tās spēles ir īpašas. Kā pret nevienu citu komandu,” regulārās sezonas dueļus atminējās Sprukts, kuru finālā gaida spēkošanās pret savu dzimto komandu. “Ir redzams, ka viņiem katrs spēlētājs zina savu uzdevumu. Nevienam netiek dotas atlaides, visi spēlē atbildīgi.”

Ja “Olimp” sakarā daudz piesaukta pieredze, un veterāni palīdz labāk noskaņoties ar gados jaunajiem spēlētājiem, kuriem šī ir pirmā nopietnā play-off pieredze, tad “Zemgales” vidējais vecums ir 22 gadi. “Pusfināla pirmajā spēlē bijām nedaudz pārdeguši. Emocijas ņēma virsroku, pazuda koncentrēšanās. Bija lieki izgājieni – gan manā, gan citu izpildījumā. Pēc tās spēles tiešām bija sajūta, ka paši atdevām, nevis viņi uzvarēja. Regulārajā sezonā vispār nekas tāds nebija. Kur nu vēl play-off laikā. Tādas kļūdas nedrīkst būt,” teica Cimermanis.

Jaunība pret pieredzi. Laba spēle nevienādos sastāvos pret klibojošu vairākumu un mazākumu. Jauneklīga aizsardzības līnija pret veterāniem ar skaistiem CV. Visam pa vidu – Artis Ābols pret Aigaru Ciprusu. Latvijas čempionāta finālsērija startēs trešdienas vakarā pulksten 19:40.

Foto: Agris Bricis


, 2021-04-06 23:15, pirms 3 gadiem
Būs interesanti....!
, 2021-04-07 06:49, pirms 3 gadiem
Cimermanis nedaudz aizsēdējies Latvijā
Ieteiktu vińam ar Zemgali novinnēt čempi un tad parakstīt kaut minimālo līgumu ar kādu NHL komandu, kura dotu lielu spēles laiku
, 2021-04-07 09:57, pirms 3 gadiem
Ja reiz Latvijas līga, tad tikai par Zemgali. "Олимп" diez ko neatbilst. Laikam sajaukuši kaut ko.

Klausītava | Devītnieks: Kaspars Ziemiņš. Čempions otro gadu pēc kārtas

22 gadus vecais uzbrucējs Kaspars Ziemiņš ir unikāls spēlētājs Latvijas hokejā – viņš ir vienīgais, kurš par čempionu kļuva gan pērn "Zemgales" sastāvā, gan šajā sezonā kā "Mogo" hokejists. Hokeja podkāsts Devītnieks aicināja ciemos Ziemiņu, lai jautātu par pāreju starp tiešajām konkurentēm, Ģirta Ankipāna un Arta Ābola metodēm, riepu vilkšanu, kā arī sezonu Kanādas junioros.
2024. gada Latvijas čempionvienība Rīgas "Mogo"/LSPA. Foto: HK Mogo
37

"Mogo" atvaira jelgavnieku centienus un izcīna trešo Latvijas čempiones titulu

Latvijas atklātajās hokeja meistarsacīkstēs triumfējusi Rīgas "Mogo"/LSPA, piektajā finālspēlē ar 4:0 sakaujot iepriekšējo divu gadu čempionvienību Jelgavas "Zemgali"/LBTU.
Foto: Mogo/LSPA
45

"Mogo" realizē trīs bullīšus un nonāk soļa attālumā no Latvijas troņa

Šovakar "Optibet" hokeja līgas (OHL) finālsērijas ceturtajā spēlē "Mogo"/LSPA savā laukumā ar 4:3 bullīšos pieveica "Zemgali"/LBTU un nonāca soļa attālumā no čempionu titula. Sērijas piektās spēles tiešraide ceturtdien portālā Sportacentrs.com.