Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Grabovskis: "Baltkrievu problēma nav mentalitātē, bet gan konkurences trūkumā"

Grabovskis: "Baltkrievu problēma nav mentalitātē, bet gan konkurences trūkumā"
Mihails Grabovskis. Foto: fcdinamo.by

Baltkrievu hokeja zvaigzne Mihails Grabovskis Nacionālajā līgā aizvadīja vairāk nekā 500 spēļu un sakrāja gandrīz 300 punktu, bet vasarā viņš 35 gadu vecumā sāka trenera karjeru, kļūdams par Minskas "Dinamo" asistentu. Intervijā baltkrievu laikrakstam Pressbol viņš uzsver, ka Minskas "Dinamo" noteikti ir nepieciešams spēlēt Kontinentālajā līgā, taču atzina, ka spēlētājiem trūkst motivācijas.

"Neteiktu, ka mūsu un kanādiešu jaunatnes mentalitātes būtiski atšķiras, taču darbaspēju ziņā gan mūsējie brīžiem atpaliek. Un runa nav pat par mentalitāti – kopumā. Nevienam nav noslēgums, ka Kanādā hokejs ir gandrīz kā reliģija. Talantu ražošanas mašīna jau sen ir nostādīta un sit pušu visus, spēlētāju izvēle ir milzīga. Un katrs apzinās, ka tiklīdz viņš nedaudz atslābs, tā uz viņa vietu atradīsies desmit citi. Bet pie mums ir citādi: pat ja hokejs ir starp vadošajiem sporta veidiem valsti, pats sports mūsu cilvēkiem nav starp pirmajām prioritātēm. Tas nav īsts bizness, bet gan gandrīz hobijs," sacīja Grabovskis.

"No tā arī dažiem parādās atslābums. Precīzāk – nepietiekama koncentrēšanās. Mani bērnībā strādāt motivēja tēvs. Pēc tam ar hokeju aplipināja Zaharovs. Viņš labā nozīmē bija uz to kā traks: pastāvīgi rādīja mums NHL spēļu un treniņu ierakstus. Pēc tam Krikunovs man jaunajā krievu hokeja posmā. Krievijā, starp citu, ir tā pati problēma, kas mums: nebūt ne visi dzīvo ar mērķi par NHL. Daudzi noteikti nepazustu otrpus okeānam, taču kādēļ gan, ja arī te maksā milzīgu naudu?! Neko jaunu neatklāju – šī tēma ir zināma jau sen," turpināja Grabovskis.

Lai arī Minskas "Dinamo" līgā palika pēdējā vietā, Grabovskis nešaubās, ka spēlēšana KHL ir nepieciešama: "Protams – 100%. Vienkārši jāsaprot, kādēļ mums tā komanda līgā ir vajadzīga un kādu rezultātu mēs gaidām. Tas ir acīmredzami. Ja gribam cīnīties ne tikai par "play-off", bet pret CSKA kalibra komandām būt konkurētspējīgi arī "play-off", tad ir vajadzīgs pilnīgi cits budžets. Ja liekam likmi uz savējo iespēlēšanu, tad jābūt gataviem atbilstošam rezultātam. Ir, tiesa, arī trešais ceļš. Piemēram, tas, pa kuru gāja Vudkrofta iepriekšējā periodā, kad bija atbilstoša līmeņa leģionāri un jūtami labāki rezultāti. Kaut gan arī mūsu pašlaik pieredzējušie spēlētāji tolaik bija jaunāki: Kitarovs, Pavlovičs, tas pats Sergejs Kosticins. Bet jebkurā gadījumā obligāts nosacījums, ka spēlētāju izvēlei jābūt tieši trenera ziņā. Jaunpienācējiem jāatbilst viņam ne tikai stratēģiskā, bet arī psiholoģiskā ziņā."

"Cik leģionāru vajadzētu, lai nekristu kaunā? Domāju, kādus 8-10, ieskaitot vārtsargu. Pārējiem jābūt mūsējiem. Vai leģionāru nebūs par daudz? Bet mūsējo taču objektīvi ir maz. Labākie ir vai nu citos KHL klubos, vai arī Ziemeļamerikā, un viņi atpakaļ uz dzimteni pārāk neraujas. Ja ir līgums ar ambiciozu KHL klubu, ir jēga tajā palikt pēc iespējas ilgāk. Taču šā aspekta izpratne nekādā veidā nerisina problēmu, ka trūkst citu pieņemama līmeņa spēlētāju. Un tas ir divtik slikti: gan ņemt nav ko, gan arī konkurenci esošajiem "Dinamo" spēlētājiem sastādīt nevar. No tā rodas atslābums, kam pretoties ne visi ir spējīgi. Un tādēļ rodas runas par baltkrievu mentalitātes īpašībām. Taču problēma nav mentalitātē – vienkārši aiz muguras neviens neelpo."

Grabovskim tika vaicāts, vai tiešām nav pilnīgi neviena vietējā, ar kuru pastiprināt komandu: "Praktiski neviena. Skaties: kas kļuva par Baltkrievijas Ekstralīgas "play-off" rezultatīvāko spēlētāju un labāko uzbrūkošoaizsargu? Pareizi, [20 gadus vecais] Drozdovs un [21 gadu vecais] Jerjomenko, bet otrais rezultatīvākais bija [31 gadu vecais] Stefanovičs [visi trīs sezonu sāka Minskas "Dinamo"]. Saprotams, ka KHL prakse viņiem nenāca par sliktu un puiši progresēja. Taču viņi vienalga vēl nav sasnieguši stabili spēcīgu KHL spēlētāju līmeni. Toties nacionālajā čempionātā viņi ir labākie ar atrāvienu. "

Izmantotie resursi:
https://www.pressball.by/pbonline/h...


, 2020-04-29 18:12, pirms 4 gadiem
diez tajos 8-10 leģionāros ieskaita naturalizētos kanādiešus, vai tie jau kā vietējie apzīmēti?
, 2020-04-29 18:37, pirms 4 gadiem
Es gan uzskatu, ka runa ir par mentalitāti. Tā visiem mums (bijušajām PSRS republikām) ir līdzīga. Attieksme pret darbu ir iesēdusies kā PSRS laikos, kad varēja dzert darba laikā, darīt darbu kā gribi, nepiepūlēties, bet alga tik un tā nāca. Tā ir padomju cilvēka mentalitāte. Rietumos ir cita attieksme pret darbu. Tāpēc arī rezultāti ir citi. Visur sasniedz labus rezultātus tikai, tas, kas strādā kārtīgi.
Nikolajs Jeļisejevs. Foto: Kaspars Volonts/dinamoriga.lv
43

LHF noraidījusi Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu ''Admiral''

Latvijas Hokeja federācija (LHF) noraidījusi uzbrucēja Nikolaja Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu Vladivostokas ''Admiral'', teikts federācijas paziņojumā.
Osi Vēnenens. Foto: Petteri Paalasmaa/All Over Press
73

Somu hokejists: "Krimai vajadzēja atvērt acis. Man kauns par mūsu naivumu"

2016. gadā karjeru noslēgušais somu hokejists Osi Vēnenens pēdējās divas sezonas aizvadīja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Helsinku "Jokerit". Viņš atzinis, ka dzīvojis burbulī, kuram vajadzēja plīst jau pēc Krimas okupācijas, nevis tikai tagad.
Jānis Kalniņš. Foto: Växjö Lakers
138

LHF noraida "Amur" pieprasījumu Kalniņa pārejai

Latvijas Hokeja federācija (LHF) centrālajā transfēru sistēmā saņēma pieprasījumu apstiprināt Jāņa Kalniņa pāreju uz Krievijas komandu Habarovskas "Amur" un uzreiz šo pieprasījumu noraidīja, portālam Sportacentrs.com šodien apstiprināja LHF ģenerālsekretārs. Pēc IIHF noteikumiem LHF gan nav tiesīga to darīt, tāpēc jārēķinās ar to, ka IIHF pati apstiprina Kalniņa pievienošanos "Amur", taču tiek cerēts, ka IIHF izpratīs LHF situāciju un neuzliks sankcijas.