Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Vērtē eksperti: kādi laiki gaida Latvijas hokeju pēc Rīgas "Dinamo" aiziešanas?

Vērtē eksperti: kādi laiki gaida Latvijas hokeju pēc Rīgas "Dinamo" aiziešanas?
Lauris Dārziņš. Foto: Dinamo Rīga

Rīgas “Dinamo”, ņemot vērā saspīlēto situāciju Ukrainu, svētdien paziņoja par aiziešanu no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) jeb Krievijas atklātā čempionāta. Ir maza varbūtība, ka no krievu naudas atkarīgais klubs turpinās eksistēt, bet portāls Sportacentrs.com uzrunāja hokeja pārzinātājus, kuri vērtēja Rīgas “Dinamo” ieguldījumu un Latvijas hokeja nākotni.

Par savu lēmumu aiziet no KHL rīdzinieki paziņoja ar Aleksandra Kerča cienīgu pauzi, bet bijušais Rīgas “Dinamo” uzbrucējs, galvenais treneris un ģenerālmenedžeris Ģirts Ankipāns to nosauc par apsveicamu soli. “Viennozīmīgi – atbalstāms lēmums,” Ankipāns līdzīgas darbības labprāt redzētu arī no citiem Latvijas sportistiem un klubiem, kuri kaut kādā mērā saistīti ar Krieviju.

“Bez šaubām – sportiskā ziņā būsim zaudētāji. Lai arī ko neteiktu par KHL, tas ir augstākais hokeja līmenis Eiropā. Ikdienā spēlējot šajā līgā, mūsu hokejisti noteikti nekļuva sliktāki. Jā, pēdējos gados Rīgas “Dinamo” neklājās tik labi, taču no šīs komandas izlasē spēlēja liela daļa hokejistu,” Ankipāns paredz, ka tagad Latvijas izlasi sagaida grūtāki laiki. “Jā, varam teikt, ka agrāk mums nebija “Dinamo”, bet tik un tā spēlējām pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, taču toreiz mēs pilnīgi noteikti braucām cauri uz vecās bāzes rēķina.”

Savukārt bijušais Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans uzskata, ka Rīgas “Dinamo” no KHL vajadzējis aiziet jau sen – komandā jau vairākus gadus ir ļoti daudz ārzemju spēlētāju, kamēr latviešu jaunajiem hokejistiem jāpaliek bez iespējas sevi pierādīt.

“Biju viens no iniciatoriem šī kluba dibināšanai. Ideja bija tieši mūsu vietējo un jauno spēlētāju audzināšana,” skaidro Lipmans. “Klubu pārņēma Juris Savickis, un tas viss beidzās. Aiziešanu no KHL tikai atbalstu, tur nav ko darīt. Vairāk kā puse no vienības ir leģionāri. Kas tā var būt par komandu?”

Bijušajam LHF vadītājam savulaik esot bijuši piedāvājumi ar savu komandu piedalīties Zviedrijas un Šveices čempionātos. Lipmans domā, ka šāds scenārijs varētu būt interesants arī pēc Rīgas “Dinamo” aiziešanas no KHL. “Mums ir vajadzīga komanda, kas spēlē Eiropā. Lai mūsu jaunajiem ir spēļu prakse augstā līmenī. Viņi tā gribēja spēlēt Rīgas “Dinamo”, lai uzlabotu savu meistarību, bet viņiem nedeva iespējas.”

Komandas sniegums un rezultāti pēdējos gados bija klusi, un klusāks bija arī Rīgas “Dinamo” fanu sektors, kura rindas acīmredzami bija paretinājušās. Kritisks savos izteikumos ir arī bijušais Rīgas “Dinamo” fanu kluba vadītājs Jānis Barkāns, kurš pazīstams arī kā Sporta līdzjutēju kluba “Namejs” galva.

“Iepriekšējās sezonas parādījušas, ka devuma Latvijas hokejam no Rīgas “Dinamo” nav īsti bijis. Jā, pirmajos gados par to runāja kā izlases bāzes komandu, taču pēdējās pāris sezonas klubs kūlās pa pēdējo vietu,” saka Barkāns. “Ja Rīgas “Dinamo” ar tādu budžetu spēlētu Latvijas čempionātā, tas būt krietni lielāks devums. Redzam, ka katru gadu viss sākas no jauna, budžets beidzies. Kādā brīdī tas sāk piegriezties pat viskaislīgākajiem līdzjutējiem.”

Bez ilgtermiņa vīzijas

Barkāns ar siltām sajūtām atceras Rīgas “Dinamo” pirmās sezonas, kad kopā ar citiem līdzjutējiem braukts uz daudzām spēlēm. Reiz Ņižņijnovgorodā vietējie pat nospēruši “Namejs” karogu, bet nepatīkami bijis, ka savulaik no “Arēnas Rīga” līdzjutēji izdzīti par Ukrainas karoga līdzņemšanu. Pats Barkāns Rīgas “Dinamo” galu prognozējis jau pēc iepriekšējās sezonas.

“Nav rezultātu, komanda katru gadu tiek veidota no jauna – tas viss ir nepareizais virziens,” uzskata Barkāns.

Tikmēr Ankipāns paredz, ka grūtāki laiki priekšā ne tikai izlasei, bet arī pašiem hokejistiem, jo darbs tagad būs jāmeklē katram individuāli. Rīgas “Dinamo” aiziešana neesot labas ziņas spēlētāju naudas maciņiem, turklāt no tā viņi maksāja nodokļus arī Latvijai.

“Rīgas “Dinamo” aiziešana no KHL nav nekas pozitīvs. Arī HK “Rīga” bija iespēja jauniešiem sevi pilnveidot ļoti labā čempionātā ar Krievijas labākajiem jaunajiem spēlētājiem. Dod Dievs, lai mēs varētu atgriezties tādā līmenī un visas attiecības normalizētos. Hokeja tradīcijas mums tomēr ir cieši saistītas ar Krievijas hokeju, arī Baltkrievijas, jo šajā čempionātā savulaik esam startējuši ar savu komandu,” norāda Ankipāns.

Viņš ir strādājis arī kā Rīgas “Dinamo” ģenerālmenedžeris, nenoliedzot, ka strādāt pie ilgtermiņa vīzijas šajā klubā neesot bijis vienkārši.

“Nevaram piedāvāt tādas summas, kādas Latvijas vadošie hokejisti pelna ārzemēs. Ne vienmēr vari atrast kopsaucēju starp kontraktu un lomu komandā. Tas arī ir svarīgi, jo daži mūsējie izvēlas braukt uz vājākām līgām, lai tur spēlētu pirmās vijoles,” Ankipāns uzsver, ka, strādājot par rīdzinieku treneri vai ģenerālmenedžeri, vienmēr vēlējies, lai 80-90% komandas būtu vietējie hokejisti.

“Dinamo” ir sarežģīta struktūra – nevaram attīstīt jaunos hokejistus, jo ielēkt tādā līmenī viņiem ir grūti. Klubam ir jābūt ļoti pacietīgam, jābūt 3-5 gadu plānam, lai šos spēlētājus izaudzinātu. Finansējums bija no gada uz gadu. Nevienā brīdī nebija stabila finansējuma ilgtermiņā,” ieskicē Ankipāns.

Pasaules čempionātā klāsies grūti

Treneris domā, ka sekas pēc Rīgas “Dinamo” aiziešanas no KHL neizjutīsim uzreiz – drīzāk pēc diviem trim gadiem, bet tieši no šī kluba sistēmas nākuši tādi izlasei svarīgi hokejisti kā Miks Indrašis, Uvis Balinskis, Kristaps Zīle, Oskars Batņa. Arī Rihards Marenis, kurš bez Rīgas “Dinamo”, iespējams, vairs nebūtu profesionālajā hokejā.

Ankipāns gan nezaudē optimismu un iezīmē, ka šobrīd Latvijā ir daudz labu bērnu – talantīgi, gaišu galvu un hokeja izpratni, ar kuriem tikai jāstrādā. Savukārt Barkāns paredz, ka šajā pavasarī pēc vairāku līderu aiziešanas Latvijas izlasei pasaules čempionātā varētu klāties grūti.

Šogad būs jāspēlē par izdzīvošanu A grupā. Norvēģija mums ir priekšā. Somijā krievi un baltkrievi nespēlēs, bet, skatoties no mūsu pozīcijām, būs grūti. Pēc Daugaviņa, Karsuma un Dārziņa aiziešanas neredzu nevienu, kurš varētu uzņemties līdera lomu. Būs kārtīgi jācīnās,” uzsver “Namejs” vadītājs.

Tikmēr Lipmans piebilst, ka Latvijā ir jāturpina strādāt pie vietējā čempionāta. Viņš apgalvo, ka pats joprojām uztur kontaktus ar vietējiem klubiem, kuri gan sagaidot lielāku palīdzību no federācijas. Arī Lipmans neslēpj, ka Ukrainas krīzes dēļ viņa vadītajam farmācijas uzņēmumam “Grindeks” netrūkstot izaicinājumu, taču kompānija principiāli darot visu, lai būtu mazāk atkarīga no Krievijas un vairāk dotos Eiropas virzienā.


, 2022-02-28 18:11, pirms 2 gadiem
''Pēc Daugaviņa, Karsuma un Dārziņa aiziešanas neredzu nevienu, kurš varētu uzņemties līdera lomu. Būs kārtīgi jācīnās,” uzsver “Namejs” vadītājs.''

.... Balcers, mošk Girgrensons? Kapteinim Bļugeram laikam sezona ievilksies
, 2022-02-28 18:13, pirms 2 gadiem
Ai tas ankepons demagogs
, 2022-02-28 18:16, pirms 2 gadiem
Molodčiki čaļi! Ko tur domāt, jāspēle LČ, jāreanimē Kurbads un būs cienigs turnīrs! Jau ķeša sagatavota abonementam!
, 2022-02-28 18:22, pirms 2 gadiem
Diez ko Hārtlijs plāno darīt
, 2022-02-28 18:23, pirms 2 gadiem
pernambucan0 rakstīja: Molodčiki čaļi! Ko tur domāt, jāspēle LČ, jāreanimē Kurbads un būs cienigs turnīrs! Jau ķeša sagatavota abonementam!
Kurbada?
, 2022-02-28 18:33, pirms 2 gadiem
Makleins rakstīja: Diez ko Hārtlijs plāno darīt
To ko pieradis! Dejos balalaikas pavadījumā!
, 2022-02-28 18:34, pirms 2 gadiem
huy rakstīja: Kurbada?
Arī! Sezonā kad Sprukts ar Cipuli dragāja, gāju gandrīz uz katru viņu maču!
, 2022-02-28 18:45, pirms 2 gadiem
Labi, ankipāns
Bet kas barkāns par specu
Vai pasaukts kompānijā tāpēc, ka arī latgaļecs
, 2022-02-28 18:47, pirms 2 gadiem
Ankipān varbūt brauc ka pie Putina.
, 2022-02-28 18:48, pirms 2 gadiem
Jā, būs grūtāk, bet ļoti profilaktiski ir atgriezties realitātē.
, 2022-02-28 19:00, pirms 2 gadiem
Es teiktu, ka labi laiki mūs sagaida (jeb nu vismaz sliktāk nebūs, kā ir šobrīd), jo tiem spēlētājiem, kas gribēs spēlēt augstākā līmenī kā LČ, būs jāpakustina savas pakaļas vairāk.. neviens sevis cienīgs klubs savās rindās neņems leģionāru, kurš tikai 4. maiņā var spēlēt... tāpēc, ja gribēs spēlēt labā klubā ārzemēs, tad būs vien jāpasvīst treniņos...
, 2022-02-28 19:26, pirms 2 gadiem
Ja ir finsnses var spēlēt Somijā,Zviedrijā kaut vai pēc spēka 2.spēcīgākajā līgā-tur ir arī junioru līgas.Domāju Somijas vai Zviedrijas federācijas piekristu.Dinamo nosaukums gan jāmaina,jo tā PSRS laikā skaitījās iekšlietu ministirijas (milicijas)komanda.Ir finansējums ir nākotne.VEF taču lielisku budžetu saņem,kapēc hokejs nevarētu?
, 2022-02-28 19:47, pirms 2 gadiem
Visvairāk žēl protams ir tie sportacentra Dinamo Rīga nīdēji. Kā tagad viņi pavadīs vakarus bez ziņām par Dinamo Rīga veiksmēm un neveiksmēm, jo raksti par OHL viņus neinteresē. Laikam nav viņu līmenis.
, 2022-02-28 20:01, pirms 2 gadiem
Babajs rakstīja: Visvairāk žēl protams ir tie sportacentra Dinamo Rīga nīdēji. Kā tagad viņi pavadīs vakarus bez ziņām par Dinamo Rīga veiksmēm un neveiksmēm, jo raksti par OHL viņus neinteresē. Laikam nav viņu līmenis.
Tu pats pie OHL nekomentē, toties pagājušosezon no citiem bija liela aktivitāte pie rakstiem - beidz pļūtīt.

Ir interesantāki notikumi par Prizmas un Dinaburgas pagraba dueli šobrīd
, 2022-02-28 20:24, pirms 2 gadiem
Vai tad Jus nesaprotat, ka j;aspele ZVIEDRIJAS vai Somijas čempioātos, kas ģografiski tuvak! Alpu līoga gan neder, jo tur zems līmenis! Tikai, luduz, ne LR čempi! tad vaaaks LR hokejam
, 2022-02-28 21:42, pirms 2 gadiem
Regbists rakstīja: Vai tad Jus nesaprotat, ka j;aspele ZVIEDRIJAS vai Somijas čempioātos, kas ģografiski tuvak! Alpu līoga gan neder, jo tur zems līmenis! Tikai, luduz, ne LR čempi! tad vaaaks LR hokejam
Ok piekrītu-bija LV sponsori kas KHL atbalstīja-lai Somijas līgā spēlē Kurbads vai Daugava man po tik ne Dinamo!!!!!@@-
, 2022-02-28 21:45, pirms 2 gadiem
Regbists rakstīja: Vai tad Jus nesaprotat, ka j;aspele ZVIEDRIJAS vai Somijas čempioātos, kas ģografiski tuvak! Alpu līoga gan neder, jo tur zems līmenis! Tikai, luduz, ne LR čempi! tad vaaaks LR hokejam
Un kur Latvijas hokejam attīstīties?????
, 2022-02-28 21:56, pirms 2 gadiem
RD bija vieta kur vārtsargiem sačakarēt savus status. Un vispar klubs legionaru iespelēšanai priekš lielajām komandām. Kur spelēt ir daudz vietu. Var sakt ar vietējo čempionatu un yad jau puseiropas vaļā. Pierādi sevi un tiks uz augšu
, 2022-02-28 22:02, pirms 2 gadiem
Regbists rakstīja: Vai tad Jus nesaprotat, ka j;aspele ZVIEDRIJAS vai Somijas čempioātos, kas ģografiski tuvak! Alpu līoga gan neder, jo tur zems līmenis! Tikai, luduz, ne LR čempi! tad vaaaks LR hokejam
Zviedri pat somus neņem, dāņiem un norvēģiem parādīja vidējo pirkstu, naivi domāt, ka SHL interesē Latvija...
Somiem ar mēs neesam vajadzīgi. Vietējā līga ir VIENĪGĀ izeja
, 2022-02-28 22:03, pirms 2 gadiem
otava rakstīja: Ja ir finsnses var spēlēt Somijā,Zviedrijā kaut vai pēc spēka 2.spēcīgākajā līgā-tur ir arī junioru līgas.Domāju Somijas vai Zviedrijas federācijas piekristu.Dinamo nosaukums gan jāmaina,jo tā PSRS laikā skaitījās iekšlietu ministirijas (milicijas)komanda.Ir finansējums ir nākotne.VEF taču lielisku budžetu saņem,kapēc hokejs nevarētu?
neviss ja ir finanses, bet gan ja attiecīgās līgas GRIB Latvijas komandu ņemt savā sastāvā.
, 2022-02-28 23:06, pirms 2 gadiem
Znaroka in Vītoliņa duo vairs neredzēsim Krievijā ?
, 2022-02-28 23:07, pirms 2 gadiem
Permaks raud, Ģinama prom no ĶhĻ. Vateņi ar katru dienu ņem dziļāk aizvaidzīšus
, 2022-03-01 00:38, pirms 2 gadiem
bus intersanti skatities kas bus ar DR,nevaru but ka nebus komanda zem DR varda.
, 2022-03-01 00:48, pirms 2 gadiem
iespejams beidzot kads Latvietis sponsores DR un speles kautvai OHL butu intersanti,protams lielaka dala speletaju prom mocis uz Cehiju,Sveici,Zviedrija utt.
, 2022-03-01 07:17, pirms 2 gadiem
Schneider' rakstīja: bus intersanti skatities kas bus ar DR,nevaru but ka nebus komanda zem DR varda.
NEBŪS
, 2022-03-01 07:51, pirms 2 gadiem
Godīgi, sakot Somijas, Zviedrijas, Šveices līgās spēlējot mūsējiem tikai plusi nāks klāt, nevarēs neviens halturēt, un neviens nekas nebūs garantēts par sliktu spēli. Dinamo slikti spēlēja un visu sezonu visi ne no kā nebaidījās (slikts ieradums).
, 2022-03-01 09:39, pirms 2 gadiem
Blueger rakstīja: Permaks raud, Ģinama prom no ĶhĻ. Vateņi ar katru dienu ņem dziļāk aizvaidzīšus
Diemžēl taviem miklajiem studenta sapņiem nav lemts piepildīties! Dinamo nav paziņojis, ka pārtrauktu darbību! Ja nespēlēs KHL, tad spēlēs kaut kur citur! Šajā situācijā spēlēšana tur būtu absolūti nepieļaujama! Un par tiem aizvaidzniekiem pārāk jūsmot neieteiktu, ja domā, ka vājprātīgais punduris tik ātri nomierināsies.
, 2022-03-01 10:14, pirms 2 gadiem
Izlases sabraukumi atkal būs kā svētki - čaļi satiksies un ar svaigām emocijām uzspēlēs. Nevis atkal tā pati ģērbtuve, tie paši kadri.. bez dzirkstelītes.
, 2022-03-01 11:05, pirms 2 gadiem
Pasaules kara laikā hokejs kļūs mazsvarīgs.
, 2022-03-01 11:19, pirms 2 gadiem
Karš beigsies Dinamo būs ierindā
, 2022-03-01 13:10, pirms 2 gadiem
Dīvaini izteikumi par to, ka klāsies grūti PČ. Tikai Dārziņa iztrūkums varētu būt vairāk pamanāms. Savādāk tā saucas paaudžu maiņa, nebūs vienu būs citi. Gan jau no NHL arī kāds no kadriem atbrauks un viss būs kārtībā.
, 2022-03-01 13:28, pirms 2 gadiem
hokejists77 rakstīja: Karš beigsies Dinamo būs ierindā
Tikai nebūs ierindas ...
, 2022-03-01 14:47, pirms 2 gadiem
paskaitiet ,videjais ienemtas vietas PC Latvijas izlasei ,lidz KHL un pec. skaitlis NEBUS par labu KHL
, 2022-03-01 16:14, pirms 2 gadiem
Egons57 rakstīja: paskaitiet ,videjais ienemtas vietas PC Latvijas izlasei ,lidz KHL un pec. skaitlis NEBUS par labu KHL
Spēlētāji tik un tā nāca no Dinamo.Tikai tad tas nebija KHL
Nikolajs Jeļisejevs. Foto: Kaspars Volonts/dinamoriga.lv
43

LHF noraidījusi Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu ''Admiral''

Latvijas Hokeja federācija (LHF) noraidījusi uzbrucēja Nikolaja Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu Vladivostokas ''Admiral'', teikts federācijas paziņojumā.
Osi Vēnenens. Foto: Petteri Paalasmaa/All Over Press
73

Somu hokejists: "Krimai vajadzēja atvērt acis. Man kauns par mūsu naivumu"

2016. gadā karjeru noslēgušais somu hokejists Osi Vēnenens pēdējās divas sezonas aizvadīja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Helsinku "Jokerit". Viņš atzinis, ka dzīvojis burbulī, kuram vajadzēja plīst jau pēc Krimas okupācijas, nevis tikai tagad.
Jānis Kalniņš. Foto: Växjö Lakers
138

LHF noraida "Amur" pieprasījumu Kalniņa pārejai

Latvijas Hokeja federācija (LHF) centrālajā transfēru sistēmā saņēma pieprasījumu apstiprināt Jāņa Kalniņa pāreju uz Krievijas komandu Habarovskas "Amur" un uzreiz šo pieprasījumu noraidīja, portālam Sportacentrs.com šodien apstiprināja LHF ģenerālsekretārs. Pēc IIHF noteikumiem LHF gan nav tiesīga to darīt, tāpēc jārēķinās ar to, ka IIHF pati apstiprina Kalniņa pievienošanos "Amur", taču tiek cerēts, ka IIHF izpratīs LHF situāciju un neuzliks sankcijas.