Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Ledus, ledus, bārda

Ledus, ledus, bārda
Gaidot bārdu...
Foto: LTV7

Svētdien Rīgas „Dinamo” hokejisti pēc 21 gada pārtraukuma sāks cīņu par Krievijas atklātā čempionāta medaļām, piedaloties sacensībā par Jurija Gagarina kausu.

„Dinamo” dalība PSRS čempionāta izslēgšanas cīņās 1988. gada pavasarī kļuva par bērnības spilgtāko piedzīvojumu sportā. Atceros, kuras spēles vēroju klātienē un fantastisko sajūtu, kad vairāki tūkstoši cilvēku dziedāja „Sarauj-sarauj, sarauj-sarauj, ēēē, Latvija!”. Tieši tajā pavasarī kļuvu par kaislīgu sporta spēļu līdzjutēju.

1987./1988. gada sezonas laikā – paldies tēvam! – regulāri tiku ņemts līdzi uz „Dinamo” spēlēm arēnā, kuru šodien apdzied vairs tikai „Labvēlīgā tipa” dziesmā – Rīgas Sporta pili. Vēlāk, jau Baldera saimniekošanas ērā, tur tiku pie Dr. Alban albūma ieraksta kasetē un vēroju, kā Latvijas basketbolisti uz slavenā „Toronto” parketa sagrauj Eiropas čempionus vāciešus. Nostaļģijas nav, jo īsti atmiņā palicis tikai jau minētais pavasaris.

Togad cīņas uz ledus bija ne mazāk spraigas par politiskajiem notikumiem. Kamēr 1987. gada 14. jūnijā cilvēkus aizdzina no Brīvības pieminekļa, bet 23. augustā „Trīs zvaigznes” no apkārtnes norobežoja gan satiksme, gan miliču ķēdes, gan ūdensmetēji, Sporta pilī Latvijas vārds izskanēja arvien skaļāk. Tas nekas, ka „Dinamo” sastāvā iebraucēju no Iekškrievijas bija divreiz vairāk nekā šodien leģionāru, atbalsts un emocijas bija īstas. Vienus no sāncenšiem izdevās sagraut ar 12:3 un, esot klātienē, vienaldzīgam palikt nebija iespējams.

Vairākkārt biļetes izdevās dabūt, pērkot no rokas vai pie dienesta ieejas un spēles pavadot stāvvietās Krišjāņa Barona ielas pusē, taču tribīnēs visas neērtības aizmirsās. Pusfinālā rīdzinieki mērojās spēkiem ar Berijas savulaik balstītā „Dinamo” nosaukuma līdziniekiem no impērijas galvaspilsētas Maskavas un izcilu sniegumu rādīja 21 gadu jaunais Artūrs Irbe. Topošā Sanhosē „Sharks” un Latvijas valstsvienības „mūra” panākumi bija tik labi, ka „Arča” izkonkurēja februārī Kalgari ziemas olimpisko spēļu zelta medaļu ieguvušo Vitāliju Samoilovu. Mājas spēlē ar viesiem no Maskavas Irbe rādīja brīnumus, nosargājot savu cietoksni neieņemtu. 2:0, uzvara sērijā un fināls pret Maskavas ACSK.

Āāācēeskā, komanda vislabākā – no fināla atceros šādu dziesmiņu, kas bija pārveidota „Tā, lūk, runci mēs iestādījām dobītē” (Credo?) versija. Te vairs pārsteigumu nebija, pirmajā spēlē tika saņemts pamatīgs kāviens 3:7. Uz sacensībām nākamajā dienā klātienē neizdevās tikt, tāpēc sajūsmas bļāvieni Kārļa Marksa (tagad Ģertrūdes) ielā skanēja jau pie TV ekrāna. „Dinamo” gandrīz atkārtoja pirms nedēļas paveikto, līdz trešās trešdaļas otrajai pusei panākot divu vārtu pārsvaru 2:0. Larionovs 58. minūtes sākumā vienus vārtus atguva, padarot rezultāta starpību slidenu, tomēr uzvaru izdevās nosargāt.

Sērijā labāki tomēr bija tolaik gandrīz neuzvaramie „armijnieki”, faktiski PSRS izlase. „Dinamo” spēlētāju kaklos gūlās sudraba medaļas, bija sasniegts lielākais panākums četrdesmit okupācijas laiku hokeja gados. Papildus tautas atzinībai „dinamieši” balvā saņēma Ziemeļamerikas turneju 1988./1989. gada mijā. Kāda no spēlēm nokļuva arī TV ekrānos un „Dinamo” nekautrējās saplosīt Eņģeļu pilsētas „Karaļus” 5:3, bet 240 tūkstoši nopelnīto dolāru hokejistu makos nenokļuva. Vēlāk „Dinamo” pamatoti nokļuva jauno Brīvības cīņu ēnā, taču skatītāju mīlestība nekur nepazuda un 1997. gadā Latvijas valstsvienība pēc turpat sešdesmit gadu pārtraukuma atgriezās Pasaules čempionāta A divīzijā.

Tāda, lūk, „play-off” cīņu vēsture. Svētdien tiks atvērta jauna lappuse Latvijas hokeja grāmatā. Jādomā, ka Šuplers&Co vēl kādu laiku nedabūs tikt pie bārdas dzīšanas un, cerams, „Gillette” reklāmas Rīgas arēnā neredzēsim.

Animaniacs, Nations of the World (1992. gada YouTube video, laiks, kad Vācija jau bija apvienota, Čehoslovākija gadīja sadalīšanos Čehijā un Slovākijā, bet Latviju animatori vēl nebija pamanījuši)


, 2009-02-28 21:51, pirms 15 gadiem
Atliek tikai novēlēt mūsdienu Rīgas Dinamo atkārtot leģendārā Dinamo panākumu un uzvarēt Maskaviešus!
, 2009-02-28 21:53, pirms 15 gadiem
, 2009-02-28 22:03, pirms 15 gadiem
Arēnā 3 dien būs Labākā atmosfēra ever!!! Jumts jau nu pilnīgi droši atvērsies! Lai veicas!
, 2009-02-28 22:03, pirms 15 gadiem
Banzai rakstīja: youtube.com: YouTube - Calgary Flames Vs. Dinamo Riga 1988
Calgary Flames Vs. Dinamo Riga 1988
nevar teikt, ka baigi ātrais, skaistais hokejs. Viss ir stipri gājis uz priekšu.
, 2009-02-28 22:07, pirms 15 gadiem
Banzai rakstīja: youtube.com: YouTube - Calgary Flames Vs. Dinamo Riga 1988
Calgary Flames Vs. Dinamo Riga 1988
Kāds nezin vai šo spēli ierakstā ir iespējams novilkt no kāda torrentu trakera un ja ir tad kāda?
, 2009-02-28 22:08, pirms 15 gadiem
-Skoufilds- rakstīja: Kāds nezin vai šo spēli ierakstā ir iespējams novilkt no kāda torrentu trakera un ja ir tad kāda?
Nu tu paprasīji, arī šamos krīze tak pamatīgi skārusi atrast tagad torrentu trakeri ir tas pats, kas ieraudzīt papardes ziedu
, 2009-02-28 22:09, pirms 15 gadiem
ceram uz to labaako!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-02-28 22:14, pirms 15 gadiem
Gauja,zāli ēdīsi? rakstīja: Krievijā nevienu trakeri neslēdz
Nu jā, tā jau cita runa
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-02-28 22:24, pirms 15 gadiem
Gauja,zāli ēdīsi? rakstīja: Krievijā nevienu trakeri neslēdz
Latvijā jau paši slēdzas ciet, izņemot vienu
, 2009-03-01 01:23, pirms 15 gadiem
Kā pagājis laiks.To pirmo PSRS čempionāta playoffu atceros kā šodien.
Starp citu toreiz ACSK noveicās pusfinālā pret Kriļja Sovetov.Būtu mums pretī finālā KS,kas zin varbūt būtu bijuši čempi.Bet būtībā arī toreiz tādu brīnumu ,ka spēlēšanu finālā neviens negaidīja.Visās krievu saitu prognozēs liek par labu Maskavai.Vajadzētu pēc 21 gada brīnumu atkārtot.
, 2009-03-02 22:59, pirms 15 gadiem
kad bija spēle starp Dinamo Rīga un Montreal Canadiens?
Man vnk pie vectētiņa stāv vairākas Kirova Lipmana sen dāvinātas glāzes un tur virsū rakstīts Dinamo Rīga - Montreal Canadiens...
Nikolajs Jeļisejevs. Foto: Kaspars Volonts/dinamoriga.lv
43

LHF noraidījusi Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu ''Admiral''

Latvijas Hokeja federācija (LHF) noraidījusi uzbrucēja Nikolaja Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu Vladivostokas ''Admiral'', teikts federācijas paziņojumā.
Osi Vēnenens. Foto: Petteri Paalasmaa/All Over Press
73

Somu hokejists: "Krimai vajadzēja atvērt acis. Man kauns par mūsu naivumu"

2016. gadā karjeru noslēgušais somu hokejists Osi Vēnenens pēdējās divas sezonas aizvadīja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Helsinku "Jokerit". Viņš atzinis, ka dzīvojis burbulī, kuram vajadzēja plīst jau pēc Krimas okupācijas, nevis tikai tagad.
Jānis Kalniņš. Foto: Växjö Lakers
138

LHF noraida "Amur" pieprasījumu Kalniņa pārejai

Latvijas Hokeja federācija (LHF) centrālajā transfēru sistēmā saņēma pieprasījumu apstiprināt Jāņa Kalniņa pāreju uz Krievijas komandu Habarovskas "Amur" un uzreiz šo pieprasījumu noraidīja, portālam Sportacentrs.com šodien apstiprināja LHF ģenerālsekretārs. Pēc IIHF noteikumiem LHF gan nav tiesīga to darīt, tāpēc jārēķinās ar to, ka IIHF pati apstiprina Kalniņa pievienošanos "Amur", taču tiek cerēts, ka IIHF izpratīs LHF situāciju un neuzliks sankcijas.