Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2270, Did:0, useCase: 3

HK «Zemgale» vēsturiskā griezumā

Kristaps Zālītis

Jau Jelgavas ledus halles darbības otrajā sezonā, 2002.gadā,sadarbībā ar Valsts Aizsardzības ministriju tika izveidota Virslīgas komanda «ASK/Zemgale», ar bāzi Jelgavas ledus hallē. Sezonu nospēlējusi Latvijas virslīgas čempionātā komanda tika pārdēvēta par «ASK/Ogre», jo finansiālu interešu konflikta rezultātā tā aizceļoja uz Ogres pilsētu.

Ilgi nedomājot Jelgavā tika veidota jauna virslīgas komanda - HK «Zemgale» ,kuras vadība tika uzticēta valstī pazīstamajam ,savulaik Rīgas «Dinamo» vārtus sargājušajam, tobrīd trenerim, Vladimiram Bistrovam. Komandā arī palika daudzi hokejisti, kas bija startējuši «ASK/Zemgale» sastāvā, tostarp arī šobrīd esošais «Dinamo» vārtsargs Māris Jučers. Sezona tika aizvadīta viduvēji un īsi pirms pēdējām spēlēm bija cerība sezonu beigt kā piektajiem, taču zaudējums pēdējā cīņā pret «VILKI OP» uz piekto vietu pacēla Vilkus, bet mūsējie sestie.

2004/2005. gada sezonā komandas sastāvs diezgan krasi mainās, izmaiņas piedzīvoja arī treneru sastāvs, bet komanda startē čempionātā un ar nesliktām sekmēm. Komandu vada Sergejs Ivčenko, bet viņa palīgs Vladimirs Bistrovs. Vienībā spēlē tādi Latvijas hokejā pazīstami hokejisti kā; Normunds Karpinskis, Aleksejs Rešetņikovs, Edgars Lūsiņš, u.c. Sezonas noslēgums mazliet uz skumjas nots, jo izcīnīta tikai 7. vieta.

No 2005. gada rudens līdz 2010. gada vasaras vidum, tikai domās virmo ideja par Jelgavas virslīgas komandas atjaunošanu vai precīzāk - izveidošanu no jauna. Par komandas treneri tiek apstiprināts Jelgavas Ledus Sporta skolas pedagogs Ronalds Ozoliņš. Komandas sastāvā pamatā pašu audzēkņi, kas savas hokejista gaitas uzsākuši Jelgavas Ledus hallē. Komandai pievienojušies arī «ASK/Zemgale» sastāvā savulaik uzspēlējušie; Andis Āboliņš, Lauris Džeriņš, Guntis Valdmanis. Par komandas līderiem kļūst brāļu Āboliņu trio. Sezonas sākums pat vairāk kā veiksmīgs - «HK Zemgale» un HK «Ozolnieki/Monarch» līdz pat novembra sākumam cīnās bez zaudējumiem un ieņem līderpozīcijas. Tad mazliet atslābums un komanda ap gadu miju dala vietu tabulas viducī. Sezonu jelgavnieki noslēdz 5. vietā.

2011/2012. gada sezonai komanda gatavojas jauna trenera Jevgeņija Linkeviča vadībā. Treneris pēc 14 gadu darba stāža ASV hokeja virtuvē atgriezies Latvijā un kļuvis par Jelgavas Ledus Sporta skolas pedagogu un virslīgas komandas vecāko treneri. Ronalds Ozoliņš tika uzaicināts darbā uz Rīgu.
Arī šīs sezonas sākums pat vairāk kā veiksmīgs. Līdz gadu mijai komanda min uz papēžiem divām līderu komandām - «Ozolnieki/Monarch » un «Liepājas Metalurgs», kā arī cenšas atrauties no sekotājiem «SMS Credit.lv» hokejistiem. Tas izdodas, bet ne uz ilgu laiku. Komanda sezonu noslēdz atkal piektajā vietā. Iemesls tam – traumas un vairāku hokejistu aizplūšana uz ārzemju klubiem. Izslēgšanas turnīra ceturtdaļfinālā HK «Zemgale» tiekas HK «Juniors» un zaudē trīs spēļu summā.

Klāt jaunā sezona un jau septembra vidū komanda uzsāks cīņas sava vecākā trenera Jevgeņija Linkeviča vadībā. Mērķi augsti – tik spēcīgāko četriniekā, kas nodrošinās «pavasara trakumu», jeb piedalīšanos Izslēgšanas turnīrā.

2013/2014. gada sezonā komanda startē ar jaunu nosaukumu - "Zemgale/LLU" un iegūst Latvijas Virslīgas hokeja čempionāta bronzas medaļas.