Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Girgensons: "Spēlēt Latvijas izlasē ir ļoti liels gods un atbildība"

Girgensons: "Spēlēt Latvijas izlasē ir ļoti liels gods un atbildība"
Zemgus Girgensons
Foto: USHL.com

Viens no šīs sezonas Latvijas spilgtākajiem hokejistiem Zemgus Girgensons, kurš pārstāv Savienoto valstu hokeja līgas (USHL) komandu Dabjūkas "Fighting Saints", intervijā Sportacentrs.com stāsta par to kā nokļuva Ziemeļamerikā, kā viņam veicas USHL un atklāj savus plānus U-20 izlases sakarā.

Savu hokejista karjeru esi sācis visai netipiski priekš Latvijas apstākļiem – visai agri pārcēlies uz ASV, lai spēlētu turienes zemākajās junioru līgās. Pastāsti, lūdzu, kā vispār nokļuvi līdz iespējai spēlēt ASV?

ASV sāku spēlēt jau kopš 2008.gada vasaras. Tobrīd es tikai piedalījos vasaras turnīros. Pēc World Selects Invitational turnīra Rīgā (2009.gadā) Grīnmauntenas "Glades" ģenerālmenedžeris Deniss Haimss piedāvāja spēlēt spēlēt savā komandā EmJHL Jr.B līgā, bet pēc veiksmīgās debijas tika dota iespēja sevi pierādīt Jr.A komandā EJHL līgā. Neskatoties ka tā ir tikai trešā stiprākā junioru līga, man tas bija liels izaicinājums, jo EJHL līgā bija tikai divi 94-tie gadi. Pagājušajā gadā no šīs līgas Čārlijs Koils tika draftēts NHL pirmajā raundā. Man bija iespēja pret viņu spēlēt "play-off" mačos un tā bija ļoti laba pieredze.
Pēc labi aizvadītas sezonas bija vairāki piedāvājumi no USHL komandām. Izvēlējos Dabjūkas "Fighting Saints", jo likās, ka tā būs īstā vieta man, kur sevi pilnveidot.

Pēc veiksmīga starta EmJHL tiki "pacelts" uz EJHL, kur arī biji ļoti rezultatīvs. Pastāsti, lūdzu, kā Tev pagāja aizvadītā sezona, kas noslēdzās ar izsaukumu uz Latvijas U-18 izlasi, kurā Tu arī pamanījies izcelties ar rezultativitāti.

Debija ASV junioru līgā bija izdevusies, tiku izvirzīts arī nominācijai "Gada labākais jaunais spēlētājs", kas bija ļoti liela atzinība no līgas vadības puses, bet šo balvu saņēma jau iepriekš minētais Čārlijs Koils. Pēc sezonas tiku uzaicināts uz U-18 izlases treniņnometni, kurā arī pēc tam izcīnīju vietu sastāvā. U18 izlasē guvu vārtus un izdarīju vienu piespēli, kā arī realizēju izšķirošo ''bullīti'' pret Baltkrieviju. Spēlēt Latvijas U18 izlasē bija liels gods.

Arī tālākā izvēle nebija visai tipiska priekš Latvijas hokejistiem, proti, izvēlējies spēlēt USHL, bet vēlāk vienojies par spēlēšanu NCAA. Kāpēc nolēmi karjeru veidot šādi, nevis caur daudzu slavēto CHL? Vai iespēja tikt pie labas izglītības nospēlēja svarīgu lomu?

Izvēlējos NCAA ceļu, jo šobrīd daudzi spēlētāji izvēlās šo ceļu gūstot panākumus nākotnē. NCAA apvieno divas ļoti svarīgas lietas, t.i., augsta līmeņa hokejs un tāda paša līmeņa izglītība. NCAA izvēlējos Vermontas universitāti, jo patika komandas personāls un biju jau aizvadījis sezonu šajā pilsētā, taču man bija piedāvājumi gandrīz no visām HockeyEast skolām. Vermontas universitātē arī ir mācījušies tādi spēlētāji kā Džons Leklērs, Martins Senluī, Patriks Šārps un Tims Tomass.

Atgriežoties pie tagadnes, Tevis pārstāvētajai Dabjūkas "Fighting Saints" šī ir pirmā sezona USHL, taču neskatoties uz to, komanda spēlē ļoti labi un atrodas starp līgas līderiem. Kas ir jūsu panākumu atslēga?
Komandā ir ļoti daudz talantīgu spēlētāju un diezgan labi vārtsargi. Mūsu komandas panākumu atslēga varētu būt komandas gars un saliedētība, svarīgs ir katrs sīkums gan ģērbtuvē, gan laukumā un, protams, neatsverams ir treneru kolektīva ieguldījums. Tiek veikta spēļu video analīze, meklēti optimālie spēlētāju virknējumi.

Individuāli arī Tev ir izdevusies laba debija, esi starp USHL rezultatīvākajiem spēlētājiem. Kā pats vērtē savu iejušanos USHL līmenī, jo starp "spicākajiem" uzbrucējiem arī esi pats jaunākais?

Jāpiekrīt, ka sezona ir iesākusies pietiekami veiksmīgi un līgā jūtos pietiekami labi, bet jāņem vērā ka tas ir tikai sezonas sākums un sezona ir ļoti gara. Ceru, ka izdosies noturēties līmenī, un attaisnot uz mani liktās cerības, komandas vadībai dodot man iespēju spēlēt vienā no labākajām junioru līgām pasaulē.

Skatoties statistikas "listi", var redzēt, ka Tev labi padodas spēle nevienādos sastāvos. Parasti šādos gadījumos treneri laukumā laiž "pārbaudītos kadrus", tas nozīmē, ka treneris Tev uzticas?

Jā, spēle nevienādos sastāvos man ir izdevusies, it īpaši spēle vairākumā, bet tas nebūtu iespējams bez lielisku partneru atbalsta. Treneri man uzticas, jo laiž laukumā sarežģītās spēles situācijās, kā, piemēram, 3 pret 5 vai kad jāspēlē 5 pret 6 spēles beigās, lai noturētu rezultātu. Treneru uzticība ir ļoti būtiska un es cenšos maksimāli attaisnot uz mani liktās cerības.

Tā kā jau ir pienācis decembris, kas parasti ir U-20 čempionāta laiks, bet vēlāk, pavasarī, arī U-18 izlase aizvadīs savu čempionātu, tad aktuāls kļūst jautājums – vai ar Tevi kāds ir sazinājies šai sakarā? Kā pats skaties uz spēlēšanu izlasē un kādi ir Tavi plāni šajā sakarā?

Uz komandu tika nosūtīts ielūgums uz U20 un viss ir darba procesā , lai varētu tikt uz izlases nometni un mēģināt izcīnīt vietu sastāvā. Darīšu visu iespējamo lai iekļūtu komandas sastāvā un varētu pārstāvēt Latviju pasaules čempionātā. Priekš manis spēlēt Latvijas izlasē ir ļoti liels gods un atbildība.

Nobeigumā varētu arī mazliet pafantazēt! Pēc veiksmīgā snieguma USHL, daudzi jau runā par nepieciešamību iespēlēt Girgensonu pieaugušo izlasē. Tāpat, Ziemeļamerikā, ir dzirdētas dažādas spekulācijas par 2012. gada draftu, paredzot Tev pirmās divas kārtas. Tie paši ziemeļamerikāņi jau ir paspējuši salīdzināt Tevi ar vairākiem NHL "spīdekļiem".
Kā Tev pašam ir sadzīvot ar šādām runām? Tas uzliek papildus atbildību vai arī par to pagaidām nav domāts, tā teikt – visam savs laiks?

Cenšos distancēties no minējumiem un dažādām prognozēm. Pavisam noteikti, viss iepriekš minētais uzliek papildus atbildību, bet, tajā pašā, laikā dod stimulu strādāt un censties sasniegt augstākās virsotnes hokejā. Kā būs, to rādīs laiks... .

Intervijas ar citiem Latvijas jaunajiem hokejistiem:

Hvorostiņins: "Atgriešanās bija mazliet sasteigta"
Freibergs: "Cīnīšos par vietu universitātē"


, 2010-11-29 09:20, pirms 13 gadiem
Malacis Girgenson.. Varbūt mums būs trešais spīdeklis iekš NHL, pēc nu jau vecās skolas pārstāvjiem No#8 un No#1 Varētu pievienoties jaunā skola No#23
, 2010-11-29 09:25, pirms 13 gadiem
čalim ar galvu viss ir kārtībā - uzreiz arī par izglītību tiek piedomāts, nevis tikai hokejs vien... daudzi tajā vecumā par to vispār nedomā
, 2010-11-29 09:40, pirms 13 gadiem
lazyeye rakstīja: Malacis Girgenson.. Varbūt mums būs trešais spīdeklis iekš NHL, pēc nu jau vecās skolas pārstāvjiem No#8 un No#1 Varētu pievienoties jaunā skola No#23
Pat ja nebūs spīdeklis, bet stabils NHL uzbrucējs ar 40 punktiem sezonā, tad būs baigi labi...

Līdz tam vēl tālu tālu.
, 2010-11-29 10:36, pirms 13 gadiem
nu cerams ka paņems uz u-20 izlasi
, 2010-11-29 10:54, pirms 13 gadiem
Kādi čalim ir auguma parametri?
Bieži jauniešos mazie nazīši ir neapturami, bet pie pieaugušajiem pazūd.
, 2010-11-29 11:38, pirms 13 gadiem
Koneens rakstīja: Kādi čalim ir auguma parametri?
Bieži jauniešos mazie nazīši ir neapturami, bet pie pieaugušajiem pazūd.
Ja par pamatu ņem USHL oficiālajā mājaslapā publicētos datus:
186 cm, 82.5 kg.
, 2010-11-29 11:44, pirms 13 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ja par pamatu ņem USHL oficiālajā mājaslapā publicētos datus:
186 cm, 82.5 kg.
Paldies par info.
Ja tā ir, tad čalis par sevi varēs pastāvēt arī starp īstiem vīriem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-11-29 12:51, pirms 13 gadiem
Lai veicas, aug mums NHL zvaigzne. cerams, ka ari izaugs!
, 2010-11-29 14:14, pirms 13 gadiem
Lai Zemgusam veicas,jo veiksme viņam tiešam būs vajadzīga,lai pieradītu ka USHL nav švaks līmenis.Visi no viņa gaidīs vismaz divus punktus spelē.Sastavā viņš būs tas jau ir tagad zinām par 100%.To pašu var teikt par Kurmi.Parējie būs no 91 gadā dzimušjiem un varbūt pāris 92.
, 2010-11-29 14:28, pirms 13 gadiem
sweges rakstīja: Lai Zemgusam veicas,jo veiksme viņam tiešam būs vajadzīga,lai pieradītu ka USHL nav švaks līmenis.Visi no viņa gaidīs vismaz divus punktus spelē.Sastavā viņš būs tas jau ir tagad zinām par 100%.To pašu var teikt par Kurmi.Parējie būs no 91 gadā dzimušjiem un varbūt pāris 92.
Kurmis jau nav vēl nekur paņemts...
, 2010-11-29 14:52, pirms 13 gadiem
Priecē, ka izvēlas iet ne tikai profesionālā hokeja ceļu, bet arī iegūt ļoti labu izglītību, jo Vermonta skaitās viena no austrumkrasta top augstskolām. Ar šādu attieksmi Zemgum viss izdosies.
, 2010-11-29 15:18, pirms 13 gadiem
Ehh, gribās jau pasapņot, ka aug kaut vai vienkārši NHL spēlētājs, bet atceroties kā Karsumam gāja pa visās šīm junioru līgām, un kas beigās sanāca... Negribas baigi sasapņoties.
, 2010-11-29 15:28, pirms 13 gadiem
Abrags rakstīja: Kurmis jau nav vēl nekur paņemts...
Būs!!!!
, 2010-11-29 15:41, pirms 13 gadiem
RUBEN rakstīja: Ehh, gribās jau pasapņot, ka aug kaut vai vienkārši NHL spēlētājs, bet atceroties kā Karsumam gāja pa visās šīm junioru līgām, un kas beigās sanāca... Negribas baigi sasapņoties.
No tiem, par kuriem tik sapņots pēdējo 2-3 gadu laikā, vienīgi Bārtulis kaut cik attaisnojis pārmērīgās cerības.
, 2010-11-29 17:07, pirms 13 gadiem
Ļoti ceru kad viss Girgensonam izdosies .
, 2010-11-29 19:19, pirms 13 gadiem
sweges rakstīja: Būs!!!!
kāpēc tāda pārliecība?
, 2010-11-29 22:41, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: čalim ar galvu viss ir kārtībā - uzreiz arī par izglītību tiek piedomāts, nevis tikai hokejs vien... daudzi tajā vecumā par to vispār nedomā
cik stāsta, čalis uz universitāti vispār neiet tik uz kačalku un treniņiem
, 2010-11-29 22:46, pirms 13 gadiem
Atvainojos, bet Miņina kungam latviešu valoda klibo pamatīgi. Ir jāpiestrādā! Šaubu nav!
, 2010-11-29 23:16, pirms 13 gadiem
Koneens rakstīja: Paldies par info.
Ja tā ir, tad čalis par sevi varēs pastāvēt arī starp īstiem vīriem.
Neņemot rezultivitāti viņš arī izceļas ar spēka spēli.
, 2010-11-29 23:26, pirms 13 gadiem
alfredsson11 rakstīja: Neņemot rezultivitāti viņš arī izceļas ar spēka spēli.
Cerams, ka speles- Tas tik buutu skats hokejists ar rezgi,(vel 1994 gads) samet vaartus un visus vel pie bortiem noliek.
LTV7 vel vareetu transleet un Riimenis vel vareetu brinities, kas tas taads par kadru.
, 2010-11-29 23:55, pirms 13 gadiem
sweges rakstīja: Lai Zemgusam veicas,jo veiksme viņam tiešam būs vajadzīga,lai pieradītu ka USHL nav švaks līmenis.Visi no viņa gaidīs vismaz divus punktus spelē.Sastavā viņš būs tas jau ir tagad zinām par 100%.To pašu var teikt par Kurmi.Parējie būs no 91 gadā dzimušjiem un varbūt pāris 92.
man drīz apniks...
Tirgusam medusam ledusam
, 2010-11-30 00:23, pirms 13 gadiem
"Viens no šīs sezonas Latvijas spilgtākajiem hokejistiem Zemgus Girgensons"

Spilgtākajiem? Ar ko tad viņš ir spilgts, lai mērītos krāniem ar Ozoliņu, Skrastiņu, Ņiživiju? Nav tā kā par skaļu teikts - "spilgtākajiem"?
, 2010-12-01 00:42, pirms 13 gadiem
RUBEN rakstīja: Ehh, gribās jau pasapņot, ka aug kaut vai vienkārši NHL spēlētājs, bet atceroties kā Karsumam gāja pa visās šīm junioru līgām, un kas beigās sanāca... Negribas baigi sasapņoties.
Nu jā, bet Karsums vairāk gāja tikai uz hokeju. Bet Zemgus arī iet uz izglītību nevis tikai hokeju! Bet Karsums arī maločiks, viņš tgd ir iestājies Rīgas 93.vidusskolas tālmācību projektā un mācīsies. Kā saka, labāk vēlāk nekā nekad!
, 2010-12-01 00:46, pirms 13 gadiem
Iļja Poļakovs rakstīja: "Viens no šīs sezonas Latvijas spilgtākajiem hokejistiem Zemgus Girgensons"

Spilgtākajiem? Ar ko tad viņš ir spilgts, lai mērītos krāniem ar Ozoliņu, Skrastiņu, Ņiživiju? Nav tā kā par skaļu teikts - "spilgtākajiem"?
Ko tu salīdzini jauno ērzeli ar veciem bukiem? nesaku ka Ozo, Kaža un Saša ir slikti bet Girgensons ir spilgtāks par viņiem, jo ņemot vērā viņa vecumā jau sasniegto...
Tomašs Polatins. Foto: IIHF

Čehija sāk ar sauso uzvaru pret Šveici, ASV saber deviņas ripas

Pasaules čempionāts hokejā U18 izlasēm sācies ar divām sausajām uzvarām. Amerikas Savienoto Valstu hokejisti sabēra deviņas ripas slovāku vārtos, kamēr Čehija ar 3:0 pieveica Šveices jaunos hokejistus.
Sandis Smons. Foto: LFF
14

Izlasei uz Šveici līdzi nedodas Smons, Andžāns un Skrastiņš

Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš nosaucis 27 hokejistus, kuri dosies izbraukumā, lai piektdien un sestdien aizvadītu pārbaudes spēles ar Šveices izlasi. Mājās nākas palikt trīs spēlētājiem - aizsargiem Sandim Smonam un Artūram Andžānam, kā arī uzbrucējam Kristapam Skrastiņam.
Floridas "Panthers" somu aizsargs Niko Mikola. Foto: Florida Panthers

Panteras lūkos nonākt vienas uzvaras attālumā no otrās kārtas

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas trešo spēli šonakt pulksten 2:00 aizvadīs Uvja Balinska pārstāvētā Floridas "Panthers", kas viesosies pie otras Floridas komandas - Tampabejas "Lightning".