Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

"Cieniet pretinieku, tiesnesi un apkopēju!" Irbe uzrunā jaunos sportistus

"Cieniet pretinieku, tiesnesi un apkopēju!" Irbe uzrunā jaunos sportistus
Artūrs Irbe. Foto: Valdis Kauliņš

16. novembrī Siguldā viesojās hokeja leģenda Artūrs Irbe, kurš "R.R. fonda" un Siguldas Sporta skolas organizētā labdarības pasākuma ietvaros uzstājās ar uzrunu jaunajiem sportistiem, viņu vecākiem un treneriem. Pasākums "Siguldas Devonā" bija kupli apmeklēts. Neiztrūka arī vērtīgu domu graudu.

Irbe savā gandrīz divu stundu garajā uzrunā vērsa uzmanību uz dažādiem aspektiem. Uzrunas sākumā viņš aicināja ar cieņu izturēties pret tiesnešiem, pretiniekiem un apkalpojošo personālu, jo bez neviena no viņiem veiksmīga spēle nav iedomājama. Irbe minēja arī konkrētu gadījumu no savas NHL karjeras, kad nepienācīgi iztīrīts ceļš no ģērbtuves līdz ledum noveda pie sekām laukumā.

Irbe atsauca atmiņā arī savu pirmo hokeja treniņu. Tolaik, 70. gadu vidū, vispirms bijis jātiek cauri uzņemšanas sietam. Irbe uz treniņu ieradies ar nūjas kātu, kuram pats bija pienaglojis no finiera izzāģētu lāpstiņu. Viņa mamma ledus laukuma malā censoni pēc treniņa sagaidījusi ar asarām acīs, jo Artūrs treniņā kritis biežāk nekā citi bērni un praktiski vispār nav varējis noturēties uz slidām.

Mamma mēģinājusi nākamo hokeja leģendu atrunāt no uzņemšanas rezultātu paziņošanas sagaidīšanas, jo gribējusi dēlam aiztaupīt vilšanos. Taču puika iecirtās, ka grib sagaidīt verdiktu un uz mājām ir gatavs soļot kājām – gadījumā, ja pēdējais sabiedriskais transports būs jau aizbraucis.

“Tad, kad pienāca tas liktenīgais brīdis, kad tika piesprausta lapiņa pie sienas un treneris nosauca bērnu vārdus, tad mammai bija šoks. Treneris neredzēja, cik reižu es nokritu. Viņš redzēja, cik reižu es piecēlos. Ja mammai likās, ka es esmu čempions krišanā, tad treneris redzēja, ka es esmu čempions lai pieceltos un mēģinātu atkal,” Irbe pasākumā vairākkārt uzteica savu treneri Andri Siliņu.

Tāpat Irbe plaši stāstīja par dažādiem atgadījumiem NHL. Īpaši spilgts bija stāsts par bijušā komandas biedra Kreiga Adamsa ceļu līdz Stenlija kausam. Atbildot uz bērnu jautājumiem, Irbe atsauca atmiņā gan gadījumus, kad spēlējis ar lūzumiem un dažādos veidos slēpis tos no komandas, tai skaitā velkot lielākas slidas, gan par to, kā izrīkojies ar kādu nejauku komandas biedru, kad izlozēja viņa vārdu komandas Ziemassvētku apdāvināšanā.

‘’R.R. fonda” divarpus pastāvēšanas gadu laikā šādi pieredzes apmaiņas pasākumi ar vadošajām Latvijas sporta personībām aizvadīti vairāk nekā divdesmit. Šā gada pavasarī ar lekciju jaunajiem basketbolistiem Siguldā viesojās bijušais Latvijas izlases spēlētājs Kristaps Janičenoks.

Savukārt atvērtos treniņus jauniešiem Siguldā, Tukumā, Liepājā un Jaunpilī vadījis ļoti plašs basketbola personību spektrs: sākot ar Luku Banki, Jāni Blūmu, Aneti Šteinbergu, Mārtiņu Gulbi, Kristeru Zoriku un daudziem citiem Latvijas izlašu spēlētājiem un treneriem, beidzot ar Raimondu Elbakjanu un Renāru Zeltiņu, kuru dzīves ceļā sportam bijusi ļoti nozīmīga loma.

“R.R. fonds” apmaksā ārpus skolas aktivitātes vairākiem desmitiem bērnu un jauniešu ar ne tiem vieglākajiem sadzīves apstākļiem piecās vietās Latvijā: Siguldā, Valmierā, Liepājā, Tukumā un Jaunpilī.


, 2022-11-24 20:01, pirms gada
Apbrīnojama personība.
Ne katram pēc būšanas jebkāda sporta vai jebkādas nozares virsotnē, izdodas saglabāt šo pazemību un piezemētību, šo vārdu vislabākajās nozīmēs.
Cilvēks, kurš izturējis pārbaudi ar naudu un slavu.
, 2022-11-24 22:42, pirms gada
Irbe ir cilvēks, kurš iedvesmo. Tāpat kā Ozo. Žēl, ka mūsdienās bērni nesaņemas atzīt savu vecāku materiālisko trūkumu, un neviens ar pašgatavotu ekipējumu pa pagalmu nespēlē. Ja nav no veikala, tad neko nedara. Šajā ziņā futbols un basketbols ir demokrātiskāki sporta veidi, kur ekipējums nav vajadzīgs. Var spārdīt un mētāt pūsli kaut vai basām kājām.
4

Klausītava | Devītnieks: Kauslis no naktskluba, Skudras bļaušana ausī. Renārs Krastenbergs

Bērnības mīļākais ēdiens – makaroni ar sieru un kečupu. 17 stundas autobusā cauri Amerikai. Treneris, pie kura negribējās iet uz halli – atkal vajadzēs klausīties lamāšanu. Komanda, kas padevās. Kauslis, kurš ieradās ar miskastes maisu rokās. Hokeja podkāsts Devītnieks apaļajā izlaidumā ciemos aicināja Latvijas izlases hokejistu, kurš piedalījies Pekinas olimpiskajās spēlēs un trīs pasaules čempionātos – uzbrucējs Renārs Krastenbergs.Paldies par atbalstu Venden, EHR, Balcia apdrošināšana
Artūrs Šilovs. Foto: AFP/Scanpix
4

2023. gada PČ vērtīgākais spēlētājs Šilovs svētdien varētu sargāt ''Canucks'' vārtus

2023. gada pasaules hokeja čempionāta vērtīgākais spēlētājs Artūrs Šilovs svētdien potenciāli varētu stāties Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vankūveras ''Canucks'' vārtos mačā pret Anaheimas ''Ducks''.
"Skellefteå" hokejisti. Foto: Skellefteå AIK

Zviedrijas līgas pusfinālā arī Dzierkala "Skellefteå", Batņas "Jukurit" iekrampējas sērijā

Zviedrijas hokeja līgas (SHL) pusfinālu sasniedza "Skellefteå", ceturtdaļfināla sērijas ceturtajā cīņā izbraukumā ar 2:0 pieveicot "Linköping".