Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2455, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Latvijas trīs medaļas Eiropas čempionātā galda hokejā

Latvijas trīs medaļas Eiropas čempionātā galda hokejā
Atis Sīlis

Aizvadītās nedēļas nogalē, no 8. līdz 10. jūnijam, Rīgā norisinājās 2012. gada Eiropas čempionāts galda hokejā. Kopumā 8 dažādās nominācijās Latvijas izlase izcīnīja trīs medaļas – divas komandu konkurencē un vienu individuālajā konkurencē. Visvairāk medaļu izcīnīja Krievijas sportisti.

Eiropas čempionāts sākās jau pagājušo piektdien, kad tika izspēlēti sieviešu, veterānu un junioru individuālie un komandu turnīri, kopumā sešos dažādos turnīros piedaloties 90 spēlētājiem.

Sieviešu konkurencē par Eiropas čempioni pirmo reizi kļuva Krievijas sportiste Viktorija Laričeva, čempiones godā nomainot savu tautieti Mariju Jalbačevu, kas šoreiz nespēja tikt pat izslēgšanas spēlēs jeb labāko 8 dalībnieču skaitā. Finālā Viktorija uzvarēja Igaunijas pārstāvi Mariju Saveļjevu, kas ir arī pašreizējā pasaules vicečempione. Bronzas medaļu izcīnīja Čehijas galda hokejiste Marija Vargova, kas finālā par trešo vietu pieveica mūsu pašu Baibu Daci Ozoliņu no Jēkabpils. Atzīstamu rezultātu sasniedza arī Ilze Zuce-Tenča no Inčukalna, kam 6. vieta. Pārējās izlases dalībnieces – 12.vieta Elīnai Galai, 13. vieta Laimai Kamzolai un 17. vieta Gundegai Paķei. Sieviešu komandu turnīrā par uzvarētājām, aizstāvot pirms diviem gadiem izcīnīto titulu, kļuva Krievijas sportistes, kuras finālā pieveica čehietes. Turpretī mūsu meitenēm tika bronzas medaļa, pēc uzvaras pār Ukrainas izlasi finālā par 3. vietu.

Vienmēr interesantajā veterānu turnīrā, piedaloties pirmo reizi, par uzvarētāju kļuva čehu speciālists Jans Driāks. Finālā viņš pieveica pašreizējo Eiropas čempionu Janni Kokko no Somijas. Interesanti, ka Janne Rīgā jau iepriekš bija uzvarējis – 2002. gada Rīgas open sacensībās. Trešo vietu izcīnīja cits čehu veterāns Petrs Turons, kas finālā par trešo vietu ļoti sīvā cīņā ar 4:3 sērijā spēja pieveikt norvēģi Ingvi Āsheimu. No Latvijas sportistiem labākais bija Salvis Skarainis, kam 9. vieta un viens solis līdz izslēgšanas spēlēm. Citi mūsējie ierindojās attiecīgi – 12. vieta Raimondam Īšam, 14. vieta Arnim Vītolam, 16. vieta Mārtiņam Zirnim, un 31. vieta Ilgvaram Pavlovskim. Arī veterānu konkurencē tika izspēlēts komandu turnīrs. Ļoti dramatiskā cīņām uzvaru izdevās izraut Čehijas veterānu izlasei, finālā ar 3:2 uzveicot krievu veterānus. Bronzas medaļa somiem, savukārt Latvijai cīņā par 5. vietu izdevās uzveikt Zviedrijas izlasi.

Jau ilgi pirms Eiropas čempionāta tika runāts, ka junioru konkurencē finālā tiksies pašreiz lielākie jaunie talanti – krievs Maksims Borisovs un ukrainis Jevhens Levdanskis. Prognozes nelika vilties un tieši abi savā starpā tikās finālā. Nedaudz negaidīti viegli par uzvarētāju kļuva krievu sportists Maksims Borisovs, uzvarot Jevhenu sērijā ar 4:1. Trešo vietu izcīnīja somu jaunais censonis Tēmu Koskela, kam uzvara mazajā finālā pār čehu Filipu Hamačeku. No Latvijas sportistiem visaugstāko vietu izcīnīja rīdzinieks Andris Liepiņš, kam 7.vieta. Vietu zemāk ierindojās ventspilnieks Edžus Kaņeps, 13. vieta Rūdolfam Kamzolam, 15. vieta Gintam Lasmanim un 18. vieta Edgaram Vītolam. Arī junioru komandu sacensībās par uzvarētāju kļuva Krievijas izlases juniori, kas finālā pieveica jaunos ukraiņu sportistus. Cīņā par trešo vietu mūsu junioriem sīvā cīņā, diemžēl, nācās atzīt čehu pārākumu, līdz ar to paliekot bez medaļām.

9. un 10. jūnijā norisinājās cīņas prestižākajā pieaugušo jeb Open kategorijā, noskaidrojot labākos gan individuālajās sacensībās, gan komandu sacensībās. Uz mūsu sportistiem tika liktas lielas cerības, jo pēc ranga Edgars Caics un Atis Sīlis bija vieni no pretendentiem uz uzvaru individuālajā turnīrā, savukārt Latvijas izlase – uz uzvaru komandu turnīrā. Sestdien vispirms norisinājās individuālās sacensības kvalifikācijas kārta, savukārt pēc tam tika noskaidroti labākās valstis komandu sacensībās.

Aizvadot pārliecinoši komandu kvalifikācijas kārtu, mūsējie stabili iekļuva 1/4 finālā, kur pretī stājās mūsu kaimiņi Igaunijas izlase, ko izdevās pieveikt ar 21:3. Pusfinālā jau nāca daudz nopietnāks pretinieks – Čehijas izlase. Pēc pirmajām četrām kārtām rezultāts bija neizšķirts – 8:8 un uzvarētājs tika noteikts vien pēdējā 5.kārtā, kad izcīnot trīs uzvaras un divus zaudējumus, kopsumā rezultāts vēstīja 11:10 par labu Latvijas izlasei. Mūsējie līdz ar to pirmo reizi iekļuva Eiropas čempionāta finālā, kur pretī stājās Latvijas izlases principiālākie pretinieki – Krievijas izlase. Iepriekš šāds fināls tika izspēlēts 2009. gada Pasaules čempionātā, kad pavisam spraigā cīņā nācās atzīt krievu pārākumu, tomēr šoreiz, izmantojot mājas sienas bija mērķis revanšēties. Diemžēl, jau no otrās kārtas vadības grožus pārņēma Krievijas izlase, neatslābinoties un noturot uzvaru līdz pat beigām. Noslēgumā uzvara ar 13:7 un pirmo reizi par Eiropas čempioniem kļuva Krievijas galda hokeja izlase. Turpmākos divus gadus Latvija nesīs Eiropas vicečempiones statusu, savukārt bronzas medaļu ieguva Čehijas valstvienība, kas bronzas finālā prata pieveikt Stiga galda hokeja dzimtenes pārstāvjus – zviedrus.

Svētdien tika izspēlēts Open kategorijas finālturnīrs, kurā iekļuva 48 labākie dalībnieki pēc pirmās dienas rezultātiem. Patīkami, ka to vidū bija arī 13 Latvijas pārstāvji, kas bija lielākais skaits no visiem. Sadalot divās grupās pa 24 dalībniekiem tika izspēlētas 16 vietas izslēgšanas kārtā – pa astoņām vietām no katras grupas. Izslēgšanas kārtā izdevās iekļūt pieciem mūsu sportistiem. 1/8 finālā savā starpā tikās Edgars Saulītis un Atis Sīlis, Jevgēnijs Zaharovs un Dmitrijs Košmans (Krievija), Edgars Caics un Peters Ostlunds (Zviedrija), Matīss Saulītis un Jānis Galuzo (Krievija). Nākamajā kārtā izdevās iekļūt diviem no viņiem – latviešu derbijā pārāks bija Atis Sīlis, bet Matīss Saulītis pārliecinoši sagrāva pasaules ranga trešo numuru Jāni Galuzo no Krievijas. Neveiksmīgi nospēlēja Latvijas izlases līderis Edgars Caics, kam septiņās spēlēs neizdevās uzlauzt pieredzējušā zviedra aizsardzību, atzīstot viņa pārākumu ar 3:4, savukārt Jevgēnijam Zaharovam, spēlējot ar paaugstinātu temperatūru, ļoti interesantā cīņā tomēr nācās atzīt Dmitrija Košmana pārākumu.

1/4 finālā mūsu sportistiem Matīsam Saulītim un Atim Sīlim pretī stājās attiecīgi Maksims Borisovs no Krievijas un Ždeneks Matušeks no Čehijas. Diemžēl Matīsam jau otro reizi šogad tiekoties izslēgšanas spēlēs ar Maksimu, neizdevās uzvarēt un tika piedzīvots zaudējums ar 0:4. Savukārt Atis pārliecinoši, ar 4:1 pieveica čehu sportistu un 1/2 finālā nācās stāties pretī Peteram Ostlundam. Protams, vēlme uzvarēt Atim bija divkāršliela, jo zviedrs iepriekš uzveica viņa kluba biedru Edgaru, tāpēc Atis noskaņojās jau no pirmās spēles izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 4:0, nedodot nekādas izredzes pretiniekam.

Finālā, spēlējot pret tās dienas jubilāru Maksimu Borisovu, netika atrasts pretarguments un, uzvarot Ati ar 4:0 sērijā, par Eiropas četrkārtējo čempionu kļuva tieši Maksims Borisovs no Krievijas. Cīņā par bronzas medaļu pārāks bija iepriekš divkārtējais Eiropas čempions Ahti Lampi no Somijas, uzveicot Peteru Ostlundu ar 2:1.
Latvijas galda hokeja izlases dalībnieku vietas Eiropas čempionātā OPEN kategorijā – Atis Sīlis (2. vieta), Matīss Saulītis (8. vieta), Edgars Caics (9. vieta), Jevgenijs Zaharovs (13. vieta), Edgars Saulītis (16. vieta), Jānis Kalnevics (23. vieta), Raivis Sternats (25. vieta), Valts Smagars (33. vieta), Gints Lasmanis (36. vieta), Mikus Saulītis (37. vieta), Artjoms Zaharovs (39. vieta), Sergejs Mihejevs (42. vieta), Kārlis Balodis (47. vieta), Edgars Mucenieks (57. vieta), Sandis Kalniņš (81. vieta).

Sīkāku informāciju par 2012. gada Eiropas čempionātu Rīgā iespējams atrast mājaslapā galdahokejs.lv

Par galda hokeju: Līdz ar Eiropas čempionātu galda hokejā ir noslēgusies 2011./2012. gada sezona. Starpsezonā, kas ilgst no jūnija līdz augustam, tiek plānoti pāris vasaras turnīri, kā arī jūlija beigās un augusta sākumā paredzēta bērnu un jauniešu galda hokeja nometne. Savukārt jaunā – 2012./2013. gada sezona atsāksies septembrī, ar Latvijas kausa pirmo posmu.

Sīkāku informāciju par plānotajiem turnīriem un galda hokeja aktualitātēm iespējams meklēt mājaslapā galdahokejs.lv.

Informāciju sagatavoja:
Mikus Saulītis Latvijas Galda hokeja federācijas preses sekretārs


, 2012-06-12 13:39, pirms 12 gadiem
Viens no retajiem sporta veidiem, kurā regulāri lasam medaļas
Krievi gan tomēr šeit ir pārāki par visiem...

Atceros pirms pāris gadiem vēl Zviedrija valdīja pār pasauli bez emocijām, kaut ko Somija vēl centās konkurēt, bet pārējās valstis bija divus/trīs līmeņus zemākas. Tagad pilnīgi viss pretēji.

Tad jau nākamajos gados gaidam dzeltenā kaluma medaļas
, 2012-06-12 13:43, pirms 12 gadiem
, 2012-06-12 17:45, pirms 12 gadiem
Paldies Latvijas Galda hokeja federācijai par labi organizēto čempionātu! LV kārtējo reizi pierādīja savu spēju visaugstākajā līmenī organizēt starptautiskus sporta pasākumus.
Godalgoto vietu ieguvēji. Foto": Latvijas Galda hokeja federācija.

Kalniņam kārtējais tituls Latvijas čempionātā galda hokejā

Inčukalna Sporta centrā tika aizvadīts 24. Latvijas čempionāts galda hokejā “Open” klasē. 90 dalībnieku konkurencē pēdējo trīs gadu izcīnīto čempiona titulu izdevās aizstāvēt mājiniekam Raineram Kalniņam, kurš finālā pārliecinoši ar 4:0 uzveica titulētāko Latvijas galda hokejistu Edgaru Caicu no bērnu un jauniešu centra “Laimīte”.
Foto: Latvijas Galda hokeja federācija.

Latvijas galda hokejistiem vairākas medaļas dažādās vecuma grupās pasaules čempionātā

Latvijas galda hokeja izlase ļoti veiksmīgi piedalījusies pasaules galda hokeja čempionātā, kurš norisinājās Norvēģijas pilsētā Brīnē. Latvijas sportisti parādīja izcilu sniegumu, triumfējot vai izcīnot medaļas vairākās disciplīnās un vecuma grupās.
Publicitātes foto

Rīgas atklātais čempionāts galda hokejā - jau 18. septembrī

Sestdien, 18. septembrī Rīgas Kultūras vidusskolā (Ganību dambis 7) norisināsies Rīgas atklātais čempionāts galda hokejā, kura laikā tiks noskaidroti galda hokeja čempioni un citu vietu ieguvēji, kā arī Latvijas 2021./2022. gada sezonas reitings vīriešu OPEN, sieviešu, junioru, junioru U-13 un senioru grupās.