Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

"Lēdija Veiksme" palīdz futbola studentam Dambrauskam izbeigt melno sēriju

"Lēdija Veiksme" palīdz futbola studentam Dambrauskam izbeigt melno sēriju
Slavko Blagojevičs un Valds Dambrausks. Foto: RFS "Facebook" konts.

Nedēļas nogalē nospēlētas "Optibet" futbola Virslīgas 15. kārtas spēles. Sportacentrs.com piedāvā izlasīt astoņu komandu treneru sacīto pēcspēles preses konferencēs.

"Spartaks" - "Metta" 1:0

Andris Riherts, "Mettas" galvenais treneris: "Paldies spēlētājiem par labi aizvadītu spēli. Šodien iznākums varēja būt jebkurš, izņemot varbūt mūsu zaudējumu. Vismaz man tā personīgi liekas. Varbūt neizveidojām tik daudz 100% vārtu gūšanas momentus un, iespējams, pretinieks pēc vārtiem 4. minūtē atdeva mums iniciatīvu, tomēr domāju, ka mēs bijām individuāli spēcīgāki visur, izņemot pēdējo [laukuma] trešdaļu, kur diemžēl nebijām spēcīgāki."

Nuncio Dzavetjēri, "Spartaka" galvenais treneris: "Tā bija svarīga un līdzvērtīga spēle. Abas komandas vēlējās uzvarēt un man patīk "Metta", kura spēlē futbolu. "Metta" ir jauna komanda, kas ir kā labs piemērs Latvijas futbolā. Esmu priecīgs, ka uzvarējām, jo spēlētāji pēdējā mēneša laikā strādājuši ļoti smagi. Ceru, ka šis rezultāts dos papildus spēkus un motivāciju, lai turpinātu progresēt."

"Mettai" bija liela bumbas kontrole un daudz uzbrukumu - tas bija saistīts ar jūsu taktiku, jo agri izvirzījāties vadībā, vai jūsu vājums?
Dzavetjēri: "Nē [ne vājums], mūsu statistika ir acīmredzama - sezonas sākumā mums bija lielāka bumbas kontrole [1. aplī "Spartaks" bija ar lielāku bumbas kontroli 5 no 8 spēlēm, taču pabeidza apli pēdējā vietā - aut.], taču nepratām spēlēt sabalansēti, savukārt ik reizi, atdodot bumbas kontroli pretiniekam, bija labāk. Šodienas sakarā, iespējams, bija zaudēts daudz enerģijas iepriekšējā spēlē pret Jelgavu, un daudzi spēlētāji nav labā fiziskajā formā. Tomēr "Mettas" pārsvars deva mums brīvās zonas, kas ļāva mums aizskriet ļoti daudzos pretuzbrukumos, kamēr pretiniekam bija tikai kādas trīs četras epizodes."

Kāpēc Freimanis un Nvaorisa nebija pamatsastāvā?
Dzavetjēri: "Freimanim ir problēmas ar kājām, Nvaorisa bija saņēmis sitienu pa celi. Viņi nav labākajā stāvoklī un mums ir 20 futbolistu. Kad ir tik daudz spēļu, sastāvs ir jārotē, kā arī man nepieciešams balanss starp leģionāriem un vietējiem spēlētājiem. Piemēram, šodien diskvalificēts bija Rečickis. Esmu priecīgs, ka šodien, nespēlējot labi, mēs uzvarējām šo sarežģīto spēli."

Cik nopietns savainojums ir Eninam?
Dzavetjēri: "Arī viņam ir problēma ar celi, dažreiz viņš jūt sāpes un spēlē 50/50. Viņam ir nepieciešams atlabt. Tā kā pamatsastāvā nevarēja iziet Nvaorisa, lūdzu spēlēt viņam, un Enins nospēlēja labi šajos apstākļos."

Minēji, ka nesanāca laukuma pēdējā trešdaļā, bet no malas šķita, ka drīzāk problēma jau ir pie paša soda laukuma un tā iekšienē. Spēle tur ir atkarīga no futbolistu radošuma vai ir arī kādas sagataves?
Riherts: "Otrajā puslaikā vēlējāmies, lai tiek spēlēts aiz aizsargu līnijas, jo viņiem aizsargi nav tie ātrākie. Tāda bija ideja, kā arī savākt otro bumbu. Pagaidām vārtu priekšā nav ne pieredzes, ne ožas."

Vai uzbrukumu noslēgumi bija pietiekami daudzveidīgi - tālsitieni, centrējumi, caur vidu?
Riherts: "Domāju, ka tālsitienu bija pietiekami - mēģināja Rendijs, Fazili, Ozoliņam divi sitieni. Mēs mēģinājām dažādi - 10 stūrus uzcentrējām. Ņemot vērā stūra sitienu skaitu, beigās varbūt vajadzēja kādu garo uzlaist, jo vēl viena maiņa bija. Taču viss bija tik tuvu, ka likās, ka nospiedīsim."

Kāpēc nomainīji Lagūnu pēc pirmā puslaika - kas bija viņa problēma?
Riherts: "Lielākā problēma biju es, ka izlaidu viņu laukumā - viņš vienkārši nebija gatavs. Viņš ir pavisam jauns spēlētājs. Kvalitātes viņam ir labas, iepriekšējās spēlēs pierādīja, ka var nākt uz maiņu un arī pamatsastāvā spēlēt, taču šodien galīgi neiegāja spēlē. Vēl nopelnīja dzelteno kartīti, bija sanervozējies. Iespējams, mana vaina, varbūt es viņu sagruzīju."

Kad rezultāti bija slikti, minējāt, ka trūkst pāris spēlētāju dažā pozīcijās. Tagad jums pēdējās piecās spēlēs ir četras uzvaras un viens neizšķirts - varbūt jauni futbolisti nemaz nav nepieciešami?
Dzavetjēri: "[Smaida] Man vajag tikai vienu spēlētāju, neko vairāk. Esmu apmierināts ar esošo sastāvu. Skatīsimies, ko darīsim, kad 19. jūnijā atvērsies transfēru logs. Tagad jādomā tikai par nākamo spēli."

Cik procentus no Džamalutdinova mēs redzam laukumā?
Riherts: "Grūti viņam iet. Skaidrs, ka viņam sestā spēle un ar tukšu vēderu skriet nav labi [Ramadāns - aut.]. Tomēr viņš ir viens no līderiem, un es neteikšu, ka viņš nesaasina spēli, taču pēdējā trešdaļā nenostrādā līdz galam, jo lielu darbu izdarījis jau pirms tam."

Kāpēc vienu standartu no kreisās malas izpildīja Krollis, nevis Tamirlans?
Riherts: "Viņš ir kreilis un varēja centrēt vārtsargam virzienā. Viņam ir ļoti labs un spēcīgs centrējums. Arī soda sitienu viņš var labi izpildīt, taču Virslīgas līmenī to vēl nav rādījis."

66. minūtē emocionāli reaģēji uz sava spēlētāja kritienu soda laukumā.
Riherts: "Grūti pateikt, pēc tam man spēlētāji pateica... Drīzāk pirmajā puslaikā bija 11 metru soda sitiens. Iepriekš esat vaicājuši, vai Masangane ir atkosts - gribētu ieteikt tiesnešiem viņa vietā paspēlēt, lai viņus tā pasit. Šobrīd nevis pretinieks Masangani ir atkodis, bet tiesneši domā, ka ir atkoduši. Manuprāt, tas nav īpaši godīgi pret spēlētāju, kurš tādā ātrumā skrien, un viņu tiešām visu laiku sit. Mans piedāvājums, lai tiesneši nospēlē kādu spēli, un es viņus pasitīšu visu laiku, un viņš [Masangane? - aut.] patiesās. Manuprāt, diezgan neprofesionāli, it sevišķi šodien. Cik kartītes pretiniekam šodien bija? Divas?"

Birka ir vienīgais laukuma spēlētājs jūsu komandā bez izlaistām minūtēm turnīrā. Iepriekšējā mačā viņam bija izgājieni viens pret vienu un arī šodien viņš uzbrukumā ļoti regulāri piedalījās. Tā ir pozitīva iezīme?
Riherts: "Pozitīvi, ka viņš palīdz abās pusēs. Tomēr vienīgajos vārtos viņš ar Kristapu [Liepu] netika galā. Viņš aizskrēja pakaļ vienam spēlētājam, pēc tam samainījās, nenostrādāja, lai gan skaitliskais sastāvs tajā epizodē bija vienāds. Uzbrukumā, manuprāt, viņš šodien bija viens no aktīvākajiem, labi viņu izmantojām. Kā jau teicu, individuāli mēs bijām spēcīgāki, izņemot pēdējo trešdaļu. Birka ir kreilis, aizsargs ar lielu izturību. Šobrīd viņš rāda labu potenciālu."

Aizsardzībā šosezon tikai viena sausā spēle. Kas jādara, lai to būtu vairāk?
Riherts: "Vienā sastāvā jānospēlē sezona divas [smaida]. Skaidrs, ka ir nepatīkami zaudēt, taču jāņem vērā sastāvs. Teikt, ka kādā spēlē esam pelnījuši sagrāvi, nevar. Manuprāt, [tikai] divās spēlēs mēs šogad vinnēt nevarējām."

Valmiera un?
Riherts: "Pret "Riga" pirmajā spēlē. Tur izdarījām vienu vai divus sitienus. Arī Valmieru minēju, jo bija 1:4, bet beigās varēja būt arī 5:4 - divi pārliktņi un daudz kas cits. Bet būsim godīgi, to spēli bija grūti uzvarēt. Pārējās spēlēs cīnījāmies par uzvaru."

Vardanjans nebija sācis spēli sākumsastāvā ilgāk nekā mēnesi. Kā vērtējat viņa sniegumu un fizisko stāvokli?
Dzavetjēri: "Vardanjans ir vēl viens spēlētājs, kurš nav labākajā formā, jo viņš izlaida pirmssezonas posmu. Traucējušas traumas. Šodien viņš spēlēja labi. Esmu ar viņu apmierināts, viņš ir gudrs spēlētājs, viņš labi nosedz savas zonas. Taču viņam jāuzlabo forma, jo vidū mums ir divi Latvijas futbolisti, viņš un Rečickis, un viņiem divatā jānosedz visa sezona. Šodien esmu apmierināts."

Ko nodomājāt, kad Šarpentjē neiesita tukšos vārtos [kuros nebija vārtsarga]?
Dzavetjēri: "[Smaida] Man grūti vērtēt, jo, kad esi laukumā, viss ir citādi - varbūt viņš piemirsa, ka vārtsarga nav vārtos [Dāvis Ošs pēdējās sekundēs bija devies palīdzēt uzbrukuma stūra sitienā - aut.] un vēlējās nokļūt tuvāk vārtiem. Tā ir jaunības kļūda. Domāju, mums ir otra jaunākā komanda aiz "Mettas"."

Nē. Daugavpils, Valmiera.
Dzavetjēri: "Jaunākas nekā mēs? Un tomēr arī mēs esam ļoti jauna komanda [smaida], un leģionāri ir ļoti, ļoti jauni. Viņiem jānobriest, lai realizētu šādas situācijas. Cerams, šis misēklis noderēs viņam nākotnē."

"Liepāja" - "Valmiera Glass"/ViA 1:0

Tamazs Pertija, "Valmiera Glass"/ViA galvenais treneris: "Apsveicu pretinieku ar pelnītu uzvaru. Bija redzams, ka šodien neesam ātri, veikli, tehniski, jo tas laikam bija noguruma dēļ. Šodien bijām vājāki nekā pretinieks. Tagad mums jāatjaunos, jo pēdējās trīs spēles bija ļoti smagas - "Ventspils", RFS, "Liepāja". Vēl neesam tādā līmenī, lai visas šādas spēles nospēlētu līdzvērtīgi. Tāpēc arī zaudējām."

Aleksandrs Strakovs, "Liepājas" galvenais treneris: "Zinājām, ka pie mums brauc viens no turnīra līderiem, un te nav nekāda humora - tik garu nogriezni noturēties tabulas augšā nozīmē, ka komanda ir spēcīga, ar nostādītu spēli. Saprotams, ka mums bija grūts uzdevums - uzlauzt šo aizsardzību. Centāmies izmantot ātru tempu, flangus, centru. Galu galā mums tas arī izdevās, uzvara nebija viegla. Un tomēr domāju, ka varējām gūt vairāk vārtu - tad nebūtu tik nervoza galotne."

Ar ko saistīta maiņa pirmajā puslaikā [Jermolajevs Grjaznova vietā - aut.]?
Pertija: "Saistīts ar pretinieku aktīvo spēli kreisajā flangā - Jurkovskis un otrs puisis [acīmredzot Spataru - aut.] izdarīja jūtamu spiedienu tur un bija laika jautājums, līdz viņi uzlauzīs to flangu, ko līdz maiņai principā jau arī darīja. Vēlējāmies aizvērt to flangu."

Otrā puslaika sākumā gūti vārti, bet bija jābūt vismaz trim vārtiem. Uzlabojās tās, ka komanda sāka vairāk uzbrukt caur centru?
Starkovs: "Mēs vispār nemainījām ne sastāvu, ne futbolistu izvietojumu. Šādās spēlēs, kad ne viss iet pēc vēlamā scenārija, svarīga ir pacietība. Redzēju, ka puiši cenšas, tāpēc zināju, ka momenti būs. Tie arī radās."

Kustības ziņā komandai, šķiet, ir progress.
Starkovs: "Esmu komandā tikai trīs četras kārtas. Protams, strādājam arī pie fiziskās kondīcijas. Kalendārs vispār ir saspringts un nevienam nav vieglo spēļu. Ja kādreiz tabulā bija noslāņošanās - stiprie, vājie, jaunpienācēji - tad tagad tā nav. Lūk, Valmiera un Daugavpils ir līderu grupā. Tāpēc, protams, strādājam, un man patīk, ka futbolistu darbībās ir entuziasms. Skaidrs, ka ir arī problēmas - piemēram, tik svarīgas sistēmisks spēlētājs kā Tobers gandrīz nespēlē, traucē traumas. Šodien viņš nāca tikai uz maiņu, tik liela kalibra spēlētājs. Nopietni strādājot, viņam būs liela nākotne."

Ķigurs jau tagad lieliski izskatās, bet cik tālu viņš ir no sava maksimuma?
Starkovs: "Man grūti novērtēt. Taču atzīmēšu, ka šie 11-13 spēlētāji ir ļoti spēcīgi - centra uzbrucējs Dodo, flangā Fraidejs. Visi grib spēlēt, veidojas laba konkurence."

Ko jums nozīmē vizīte Liepājā pēc tam, kad esat šeit strādājis?
Pertija: "[Smaida] Vienmēr patīkami šeit atgriezties - atmosfēra tribīnēs. Man šis karjeras posms palicis atmiņā un paliks atmiņā. Man šeit palikuši draugi - gan klubā, gan pilsētā. Tikai pozitīvi."

"Ventspils" - "Riga" 1:0

Kristaps Blanks, "Riga" treneris: "Protams, bēdīgs rezultāts - atgādināja spēli Valmierā [arī 0:1 - aut.], kur mēs arī kontrolējām bumbu un nekas neliecināja, ka mēs varētu zaudēt punktus. Un atkal viena neveiksmīga epizode un ielaižam - šķiet, "Ventspilij" tas bija vienīgais moments spēlē. Atkal pēc mūsu kļūdas. Bija stūra sitiens, it kā jau tika atsists, bumba netika sadalīta, Šāričs diemžēl neredzēja pretinieku, atdeva vieglu bumbu, sekoja pretuzbrukums. Meistarīgs izpildījums [Žo tālsitiens - aut.]. Pēc tam vairs neatlika daudz laika, lai atspēlētos un īsti nekas arī nesanāca. Vajadzēja, protams, pirms tam iesist tos momentus, kas mums bija, taču diemžēl neiesitām. Līdz ar to bēdīgs rezultāts, un atkal neizmantojām iespēju izvirzīties turnīra vadībā. Kā esmu teicis, jebkurš var apspēlēt jebkuru, un tagad apakšgals tuvojas augšgalam un izskatās, ka drīz izveidosies plašāks augšgals, visi būs kopā. Diemžēl jābrauc mājās bešā. Tagad jāgatavojas spēlei pret RFS - it kā līderu duets, bet abas mēs daudz zaudējam punktus tur, kur nevajag. Redzēsim, vai izdosies visus motivēt, jo ir daži, kas cīnās, bet daži, kas necīnās tā, kā mēs gribētu."

Vai tā iespēja pacelties uz pirmo vietu traucē?
Blanks: "Nē, tabula netraucē, tāpat RFS rīt spēlēs [ja "Riga" uzvarētu, RFS savas uzvaras gadījumā tik un tā pirms derbija būtu pirmā - aut.]. Protams, ka gribam izvirzīties vadībā, bet spiediena šai sakarā nav."

Kāpēc pamatsastāvā nebija Višņakova un Karašauska?
Blanks: "Pēdējā spēlē pret "Daugavpili" rotējām ar sastāvu - tas sastāvs nospēlēja labi, normāli, spēlētāji izdarīja labas lietas, nopelnīja sev bonusa punktus, tāpēc devām viņiem iespēju arī šo spēli sākt [šeit runa par Bopesu un Fjodorovu - aut.]. Višņakovu un Karašausku pēc tam uzlaidām uz maiņu - nevar teikt, ka bija sliktāk, bet arī nepastiprināja. Bija momenti - Višņakovs piespēlēja, Karašauskam bija moments. Diemžēl nepaveicās, neiesita. "Ventspils" arī izdarīja maiņu, un Žo iesita. Protams, ne jau viņi [Višņakovs un Karašausks] ir vainīgi, bet šoreiz bija, kā bija."

Igors Kļosovs, "Ventspils" galvenais treneris: "Grūta spēle, kādai tai arī jābūt starp pērnā gada "Top2". Uzskatu, ka uzvara ir pelnīta - apsveicu spēlētājus ar labi aizvadītu maču, kā arī īstenos līdzjutējus. Ja par spēles gaitu, tā attīstījās dažādi. Pirmajā puslaikā bija līdzīga spēle ar mūsu nelielu teritoriālu pārsvaru. Diemžēl nesanāca uzbrukums, kā vēlētos, taču tam bija objektīvi iemesli - divi spēlētāji dažādu iemeslu dēļ šo maču izlaida. Nācās izjaukt saiknes. Iespēlējām citas, bet uzbrukumā plānotais neizdevās. Tāpēc uzskatu, ka puslaiks bija līdzīgs, neko nespējām izveidot, tiesa, arī pretiniekiem neko neļāvām, izņemot vienu pusmomentu. Otrais puslaiks pie 0:0 vienmēr ir saspringtāks, un mēs lieliski sapratām, kā spēlēs "Riga", gaidījām šīs viņu maiņas [uznāca Višņakovs un Karašausks - aut.], bijām tām gatavi. Tiklīdz šīs maiņas notika, veicām savus pārkārtojumus. Diemžēl, kamēr to darījām, atļāvām pretiniekam izveidot vienu momentu, kuru viņi nerealizēja. Tālāk jau mūsu maiņas nostrādāja - izdevās tas, kas neizdevās pirmajā puslaikā. Tāpēc uzvaru uzskatu par pelnītu."

Otrajā puslaikā veicāt dubultmaiņu, tostarp uzmainot jauno centra aizsargu Ļotčikovu. Drosmīgs lēmums. Šī maiņa bija plānota?
Kļosovs: "Jā, plānota. Tas ir saistīts ar to, ko teicu - divi spēlētāji nevarēja spēlēt [Koļesovam diskvalifikācija, Litvinskim trauma - aut.] un mūsu izvēlētā shēma paredzēja, ka, ja būs maiņa, tad dubultā, lai realizētu savus nodomus."

Piekrītat, ka sarežģītā brīdī jauniņais Ļotčikovs sevi labi parādīja?
Kļosovs: "Protams, viņš ir pelnījis labus vārdus. Sarežģītā situācijā, kad nevis vienkārši jāiziet, bet jāpastiprina komandas spēle pie 0:0, viņš ar to tika galā. No otras puses, paši saprotiet - ja viņš nebūtu tam gatavs, neviens viņu neuzmainītu. Tas bija absolūti attaisnots, aukstasinīgs solis. Mēs cītīgi vērojam puišus "Ventspils" otrajā komandā. Kā zināt, uz galvenās komandas treniņnometnēm parasti ņemam līdzi piecus sešus spēlētājus no otrās komandas. Ļotčikovs ar mums izgāja pilnu sagatavošanās posmu, viņš vienmēr bija blakus un gatavs. Te nebija riska, lai gan, protams, sapratām, ka viņš ir mazpieredzējis futbolists, kurš var pieļaut kļūdu. Tomēr kaut kad jau ir jāsāk. Skaidrs, ka tas viņam bija pirmais solis - nekādas eiforijas šeit nav. Liels, labs solis."

Vidējā līnijā nav futbolista kā Fortešs, kurš varētu iedot labu piespēli kaut vai tam pašam Tosinam, kurš netiek pienācīgi apgādāts ar bumbu. Kāds varētu būt risinājums, ņemot vērā, ka ne Stuglis, ne Mickevičs, ne Mordatenko šādu piespēli nevar atdot?
Kļosovs: "Viņiem arī nav jādod šāda piespēle, viņiem laukumā ir citas funkcijas. Ja runājam par konkrēto [piespēlētāja] lomu, mums ir uzbrūkošais pussargs Žo, kurš iesita lieliskus, meistarīgus vārtus. Viņš to var izdarīt un uz viņu liekam cerības. Tiesa, uz šo jautājumu varam arī skatīties no kopējā snieguma kvalitātes viedokļa, kamēr jūs pārgājāt uz personībām. Jo viens variants patiešām ir atrast futbolistu A, kurš var veikt šīs piespēles futbolistam B, bet var arī drusku pamainīt spēli, iestrādnes, piemēram, atrast tam pašam Tosinam nedaudz citu lomu [iespējams, domāta nigērieša nākšana vairāk atpakaļ pretī bumbai un piedalīšanās uzbrukumu sākotnējā fāzē - aut.]. Esam pieraduši viņu redzēt malējā uzbrucēja lomā, bet patiesībā viņš ir daudzšķautnains spēlētājs. Mēs varam pakoriģēt komandas kopējo spēli, ko arī pamazām cenšamies darīt, lai nebūtu tik ļoti atkarīgi no atsevišķiem spēlētājiem. Labā komandā nav jābūt šādas atkarības."

Tagad "Ventspilij" divas uzvaras pēc kārtas. Citām komandām būs vēl viena spēle, bet "Ventspils" šo kārtu izlaidīs, kam sekos izlašu pauze - tik garš pārtraukums ir izdevīgs?
Kļosovs: "To parādīs 15. jūnija spēle, pirmā pēc pauzes. No vienas puses negribas zaudēt uzņemto ritmu, no otras puses šī 19 dienu pauze ir fakts - pilnvērtīgi to izmantosim, tai skaitā ar domu par Eirokausiem. No 15. jūnija mums atkal atsāksies saspringts spēļ grafiks, mači ik pa četrām dienām, un atsevišķas iespējas speciāli gatavoties Eirokausiem vairs nebūs - Virslīga transformēsies Eirokausos. Tāpēc šīs gandrīz trīs nedēļas jāizmanto pilnvērtīgi."

RFS - "Daugavpils" 3:2

Viktors Morozs, "Daugavpils" galvenais treneris: "Zinājām, pret ko spēlēsim un ka viņi ir ļoti motivēti šajā situācijā [gara sērija bez uzvarām - aut.]. Protams, bija ļoti grūti, bet esmu priecīgs par savu komandu, par puišiem. Ir lepnums. Neskatoties uz rezultātu, attieksmes ziņā šodien bijām ļoti labi. Man šodien patika mana komanda, esmu ļoti priecīgs par puišiem. Apsveicu pretiniekus, kuri bija pelnījuši uzvarēt. Tomēr atkārtošos, ka esmu lepns par savu komandu."

Šķita, ka izšķiroša bija Sokolova nomainīšana. Kas notika, kāpēc viņš nevarēja turpināt spēli?
Morozs: "Jā, tas, ka viņš nevarēja turpināt, bija atslēgas moments, jo sastāva ziņā esam ļoti ierobežota komanda. Izgāja Edgars Ivanovs - viņš nespēlēja slikti, taču tai pašā laikā bijām zaudējuši centrā vienu labu spēlētāju, kura vietā aizsardzības centrā nācās spēlēt Ossam Lopesam. Viņš nav tik spēcīgs pie centrējumiem. Pretinieks ļoti daudz centrēja un, protams, viņi ir gari, viņi ļoti labi spēlē ar galvu un bija bīstami pie mūsu vārtiem. Protams, bez Jurija [Sokolova] bija ļoti grūti."

Globāli tas, ka jums nebija kārtīgu centra aizsargu, bija problēma visas spēles garumā?
Morozs: "Bija. Kā redzējāt, 16 gadus vecais Dmitrijs Rakuls beigās debitēja [pirms trim mēnešiem viņam gan apritēja 17 - aut.], tomēr līdz tam spēlēja Ivanovs, jo uzskatījām, ka Rakulam šādā spēlē klāsies grūti."

Tagad atskatoties atpakaļ, pie rezultāta 2:0 tu kā treneris varēji izdarīt kaut ko, lai beigās rezultāts būtu labāks nekā 2:3?
Morozs: "Protams. Ja spēle ir zaudēta, vienmēr gribas saprast, kas tika izdarīts nepareizi. Ja zaudējām, varējām kaut ko izdarīt labāk, lai gan šajā situācijā tas nebija viegli."

Vai šī bija līdz šim emocionālākā spēle?
Morozs: "Varbūt. Viena no emocionālākajām, jā."

Divi vārt tika ielaisti pēc standartsituācijām - kā pietrūka?
Morozs: "Pirmkārt, pietrūka augumā raženu spēlētāju. Pretinieki redzēja, ka otrajā stāvā būs spēcīgi pret mums un to izmantoja. Zinājām, ka būs daudz centrējumu un gribējām aizslēgt flangus. Savukārt pie standartsituācijām viņi vienmēr mainīja pozīcijas - piemēram, Bulvītis mainīja atrašanās vietu. Tas pats ar Malecu. Tāpēc bija grūti. Šādās situācijās mums vajag līderus, kāds ir Sokolovs un kāds ir Balodis [nedrīkstēja spēlēt, jo ir īrē no RFS - aut.], kurš var aptvert, kas notiek un koriģēt spēli. Diemžēl mums šādu futbolistu pietrūka."

Šodien pirmo reizi pieteikumā bija Afanasjevs - kāda ir viņa forma un veselība?
Morozs: "Veselība tagad ir laba, viņš trenējas trīs četras dienas kopā ar mums, taču spēlēt viņš var 10-15 minūtes. Šajā spēlē domājām, ka viņu nevajag laist laukumā."

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Mums tā bija ļoti vajadzīga uzvara. Man tā bija viena no grūtākajām spēlēm, kopš esmu RFS. Kā redzat, atkal tas pats stāsts - mums ir iniciatīva, mums ir momenti, mums ir ātrums, bet tad viena epizode un vārtus gūst pretinieks, visam iepriekšējam kļūstot nenozīmīgam. Mums bija jāsagaida pārtraukums, lai atjaunotu šo enerģiju, bet... otrā puslaika pirmajās sekundēs ielaižam otros vārtus. Tāda situācija būtu grūta jebkurai komandai, bet iztēlojieties, kā tas bija mums, komandai, kurai nebija uzvaru iepriekšējās sešās spēlēs. Tas bija neticami grūti. Ko gan te vēl teikt - domāju, paši redzējāt, kas notika pēc tam. Ne brīdi nepadevāmies, mūsos bija ticība. Esmu pateicīgs spēlētājiem par parādīto raksturu. Godīgi sakot, mēs visi uzskatām, ka nebijām pelnījuši nokļūt tādā situācijā, jo arī iepriekšējās spēlēs nebijām tik slikti, lai dažās no tām spēlētu neizšķirti vai zaudētu. Taču tāds ir futbols, un Lēdija Veiksme spēlē lielu lomu. Domāju, šodien Lēdija Veiksme bija mūsu pusē. Tagad varam iemalkot svaigu gaisu un gatavoties pret "Riga"."

Iepriekšējos mačos [kad nesekmējās] jūs pārtraukumā veicāt divas maiņas, bet šoreiz pie 0:1 atstājāt to pašu sastāvu. Kāpēc?
Dambrausks: "Atkal jau - nedomāju, ka spēlējām slikti pirmajā puslaikā. Sākām labi, ielaidām vārtus un parasti šādās situācijās komanda uz 10 minūtēm pārstāj spēlēt, jo jāpārvar grūtības, lai tiktu atpakaļ tajā pašā līmenī. Tomēr šodien tā nebija - mēs vienkārši turpinājām spēlēt, saglabājām ticību un spēlējām labi. Jā, daži spēlētāji kā Kalebs nav par 100% gatavi, un zinājām, ka viņš būs jānomaina, taču ideja bija, ka pārtraukumā viņš atpūtīsies un nospēlēs vēl 10-15 minūtes. Kalebam bija iespējas, Koaudio bija iespējas un maiņas nebija nepieciešamas."

Varat pateikt, kas notika jūsu galvā, kad Bulvītis uzdāvināja bumbu, un rezultāts kļuva 0:2?
Dambrausks: "Paldies Dievam, tā bija 46., nevis 86. vai 90. minūte. Vēlos attaisnot Nauri - skaidrs, ka neviens nevēlas pieļaut tādas kļūdas, sevišķi mūsu situācijā. Puiši zina, ka gan es, gan klubs pilnībā uzticas viņiem un, ja vēlamies spēlēt ar bumbu, dominēt un sākt uzbrukumus no pašas aizmugures, tad reizēm kļūdas gadīsies un reizēm šādi ielaidīsim vārtus. Tomēr, ja tas notiks vienu vai divas reizes sezonas laikā, tad lai tā būtu! Domāju, šādā stilā spēlējot, mēs sasniegsim vairāk nekā vienkārši centra aizsargam sperot bumbu tālu uz priekšu."

Izveidojāt daudz momentu, bet no spēles tāpat guvāt tikai vienus no trim vārtiem...
Dambrausks: "[Smaida] Zinu. Taču būs jāapskatās statistika - pēc spēles pret "Mettu" teicu, ka nevaram vēl vairāk uzlabot centrējumu skaitu soda laukumā, taču domāju, šodien izdevās to vēl vairāk uzlabot. Bija ļoti daudz centrējumu gan no stūra sitieniem, gan no spēles. Bumba vienkārši negāja vārtos. Mums vienkārši jāizmet no savām galvām spoki, jo esam tiešām laba un spēcīga komanda, mēs uzticamies viens otram, mums ir labas attiecības. Domāju, mēs spēlējam labu futbolu, taču futbolā gadās, ka bumba vienkārši neiet vārtos. Domāju, bijām pelnījuši iepriekšējos mačos gūt vārtus tikpat lielā mērā kā šodien. Redzējāt, cik ilgi bumba nevēlas lidot iekšā. Paldies Dievam, galu galā bumba atrada ceļu uz vārtiem."

Vai Kuadio un Seto var izdarīt labus sitienus no distances? Viņi bieži ir labās pozīcijās, taču nesit vai netrāpa.
Dambrausks: "Sedrikam, sevišķi ja viņš spēlē kreisajā flangā, ir grūti izdarīt sitienu, jo viņš ir kreilis - ejot centra virzienā, dabiski jāsit ar labo kāju, kas viņam nav tā labākā. Nākotnē varbūt izmantosim viņu labajā flangā un tad viņš, ejot centrā, varēs izdarīt sitienu ar kreiso kāju. Ziniet, es kā treneris balstos uz tā saukto "uz pierādījumiem balstīto trenēšanu" [evidence based coaching - angļu val.]. Strādāju daudz, esmu futbola students - mācos visu, kas ir saistīts ar futbolu, pētu modernā futbola tendences. Un modernajā futbolā ap 95% vārtu tiek gūti no tā sauktās "zelta zonas", no 14 metru zonas, no soda laukuma vidus vai, vēl precīzāk, no attāluma starp 5 un 12 metriem. Mēs vēlamies maksimāli izmantot vārtu gūšanas iespējas no šīs zonas, jo varbūtība iesist no šīs zonas ir augstāka. Ja jūs kaut vai pārbaudīsiet Virslīgas pagājušā gada datus, redzēsiet, ka komandas neguva vairāk par vidēji četriem vārtiem ārpus soda laukuma. Tātad 28 spēlēs tikai četri vārti no zonas, kas ir ārpus soda laukuma. Un cik sitieni tiek izdarīti? Arī Seto var uzsist no distances, taču mūsu pieeja un ceļš ir mazliet citāds - analizējam dziļāk un cenšamies meklēt citus veidus kā gūt vārtus, nevis sist no distances. Dažreiz neizdodas iesist [no tuvas distances - aut.], bet..."

Kāpēc augumā garais Kalebs spēles sākumā spēlēja uzbrukuma malā, kamēr Koaudio pildīja centra uzbrucēja funkcijas?
Dambrausks: "Arī te apakšā bija taktiska doma, nevēlos gan runāt ļoti atklāti [smaida]. Ja sekojat "Daugavpilij", tad šī komanda sezonu sāka, visu laiku spēlējot shēmu 5-3-2. Tomēr pēdējās trīs spēlēs shēma katru reizi bijusi citāda. Viņi ir spēlējuši 5-3-2, 4-4-2 un arī 5-2-3-1. Es vēroju "Daugavpils" iesildīšanos un pat no tās nespēju atkost, kādu shēmu viņi izmantos šoreiz. Tāpēc mēs sākām šādi, lai būtu gatavi spēlēt gan pret četriem, gan pret pieciem aizsargiem. Uzskatu, ka "Daugavpils" treneris veic patiešām labu darbu, jo līgas jaunpienācējiem nav viegli, taču var redzēt, ka viņiem ir savs stils, sava uzbūve, un neviens nevar vainot, ka viņi uzsvaru liek uz aizsardzību. Un šodien viņi dažas reizes mums radīja īstas problēmas ar saviem ātrajiem pretuzbrukumiem. Mums paveicās, ka, pirms paši guvām vārtus, Askerovs nerealizēja izgājienu viens pret vienu ar Ikstenu. Taču tik un tā uzskatu, ka labākus rezultātus dod dominējošs futbols, un mums ir spēlētāji, kuri var spēlēt citādu futbolu [nevis uz aizsardzību balstītu - aut.]."

Šimkovičs veica divas rezultatīvas piespēles. Viņam ir labākā kreisā kāja Virslīgā?
Dambrausks: "Domāju, Šimkovičam ir labākais raksturs un kvalitātes, man viņš ir "Top" futbolists Virslīgā. Virslīgai un visam Latvijas futbolam jābūt pagodinātiem, ka varam piesaistīt šādu spēlētāju."

Kāpēc šodien pat pieteikumā nebija Marusiča un Maksimova?
Dambrausks: "Negribētu par to runāt. Te ir runa par lietām, kas īsti nav saistītas ar viņu sportisko formu, bet ar citām lietām, kuras nevēlētos komentēt [Sportacentrs.com vēlāk ziņoja par iemesliem - aut.]." Marusičs prom? "Kā minēju, nevēlos to komentēt, kamēr nav sekojuši mūsu kluba oficiāli paziņojumi. Tas nav mana darba pienākumos, mans darbs ir trenēt komandu."

Ko varat sacīt par nākamo spēli - lielo derbiju pret "Riga"?
Dambrausks: "Ko nozīmē lielais? Tā būs tikai kārtējā spēle. Protams, "Riga" un mēs gaidām šo spēli, tāpat esam patīkami satraukti ierasties "Skonto" stadionā, kur ir jauns, labs zālājs. Tās ir labas lietas, kas notiek Virslīgā. Nopietni klubi veic nopietnas investīcijas ne tikai spēlētāju iegādē, lai uzvarētu Virslīgā un tiktu pie Čempionu līgas naudas, bet arī infrastruktūrā. Ja lielākā pilsēta valstī ir tikusi pie divām komandām, kas cīnās par visaugstākajām vietām, un pie šāda tā sauktā derbija, tad domāju, ka tas ir pozitīvi visiem. Gan mēs, gan "Riga", gan visi Latvijas futbola līdzjutēji gaida šo dueli."

Lasi vēl:
1. kārta: "Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme
2. kārta: "Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā
3. kārta: Karašauska portrets ģērbtuvē, slavas dziesma Savaļniekam, Liepājas ķibeles
4. kārta: Tamazs kosmosā, Riherta 8 sekundes, Dodo liktenīgā nenomainīšana
5. kārta: Liepājnieku vēlme redzēt Zidānu, vieglprātīgais Amansiu un nosalušais Marians
6. kārta: Dzavetjēri trūkst vārdu, Ventspils grūtais gads, Liepājai jāierodas uz maču vēl agrāk
7. kārta: Nuncio izdara spiedienu pats sev, "Mettas" labākais futbols, Jangs gari nerunā
8. kārta: "Riga" treneru konveijers, Zuntnera pēdējā cerība, Dejans pikts par Dambrausku
9. kārta: Futbola stadioni: Pertija nikns par apdalīto "Mettu", Morozs bēdīgs par Daugavpili
10. kārta: Dejans atvadās, Starkovs sveicinās, Daugavpils kā Andora, padomju leksika
11. kārta: Tiesneši kā Cēzaru sievas, Pertija bīda Morozu un 7. klases diskotēka
12. kārta: Riherts aizstāv Marianu, Pahars - Dambrausku, Kļosovs par prezidenta Adlana lomu
13. kārta: Pensionāri no RFS, Dambrausks un Pertija par tiesāšanu veic mājienus "ar mietu"
14. kārta: Zuntnera loma pie Starkova, RFS lāsts, pelēkais uzbrucējs Askerovs


, 2019-05-29 14:45, pirms 5 gadiem
Kā laiki mainās..kādreiz ienīdu skonto ar Starkovu priekšgalā,bet liels respekts pret viņu dēļ izlases sasnieguma..tagad leģendārais treneris mūsu bandā..!
Andris Riherts. Foto: Eduards Grencmanis

Futbola Virslīga atgriezīsies ar ''Jelgavas'' un ''Mettas'' maču

Šodien plkst. 16:00 gaidāma Latvijas futbola Virslīgas trešās kārtas pirmā spēle. Tajā ''Jelgava'' uzņems ''Mettu'', ko pagājušajā sezonā apspēlēja trīs reizes. Tiešraide kanālā TV4 un portālā ''Sportacentrs.com''.
Deņiss Rogovs. Foto: FK Tukums 2000
22

Negaidītais varonis Rogovs un vēla pendele ļauj Tukumam izcīnīt otro uzvaru

Šodien Latvijas futbola Virslīgas otrās kārtas beidzamajā spēlē "Tukums 2000"/"Telms" izbraukumā otrajā puslaikā pazaudēja vadību, taču ar pendeles palīdzību pieveica "Jelgavu" – 3:2. Divus vārtus guva aizsargs Deņiss Rogovs, kurš iepriekš nebija izcēlies ar rezultatīviem sitieniem.
Daugavpiliešu vārtsargs Frenks Orols. Foto: Ruslans Antropovs
16

Orols glābj, "Daugavpilij" otrā sausā spēle, noraidījums un pirmā uzvara

Jau otro sauso spēli un pirmo uzvaru "TonyBet" Virslīgas sezonā nopelnījusi "Daugavpils", kas savā laukumā pārspēja debitanti "Grobiņas SC"/LFS (2:0), kas vēl turpina gaidīt pirmos vārtus augstākajā līgā. Pa vārtiem guva leģionāri Bartelemī Djedjū un Aleksejs Golijanins, bet mača izskaņā noraidīts tika Rinalds Aizups. LFF teksta tiešraidē norādīta 600 skatītāju klātbūtne.