Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Īpašvārdu pētnieks: "Atveide būs aktuāla, kamēr tā būs rakstīta noteikumos"

Īpašvārdu pētnieks: "Atveide būs aktuāla, kamēr tā būs rakstīta noteikumos"
Ojārs Bušs
Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Ja nepieciešams uzzināt informāciju par personvārdiem un citiem īpašvārdiem, viens no kompetentākajiem cilvēkiem Latvijā ir Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta vadošais pētnieks un direktores vietnieks Ojārs Bušs. Starp citu, ļoti kaislīgs futbola fans, kurš noteikti varētu būt viens no biežākajiem SMScredit.lv Virslīgas spēļu apmeklētājiem. Sarunā ar Sportacentrs.com Buša kungs izklāstīja savas domas dažos sāpīgos jautājumos saistībā ar personvārdu atveidi.

Vaicāts, vai atveidošana rakstībā pēc izrunas joprojām ir aktuāla un pareiza, Ojārs Bušs sacīja, ka tā būs aktuāla, kamēr vien tiks reglamentēta noteikumos: "Tie joprojām ir spēkā. Norma ir norma, un likums ir likums. Tie šad tad var nepatikt un varbūt, ka ar laiku tiks mainīti un pāriesim uz oriģinālrakstību, bet šobrīd ir tā, kā ir. Diskutēts tiek daudz, un 2007. gadā pats izteicu hipotēzi, ka šis princips pazudīs desmit gadu laikā, bet laikam jau hipotēze nepiepildīsies."

"Vispirms tas, protams, attiektos uz personas dokumentiem, kur šī lieta ir smagākā un kur ir ļoti daudz konfliktu," Bušs turpināja. "Bet, ja mēs runājam par mediju vidi un žurnālistisko rakstību, tad diezin vai, ka tas notiks [tik drīz]. Jo problēma ir tāda, ka jau ir izveidojies milzīgs skaits atveidotu personvārdu – ja vienus atveidosim, bet citus ne, tad atkal veidosies liels bardaks. Praktisku piemēru redzam lietuviešu valodā, kur apmēram ir šāda situācija. Nu jau būs gadi 20, kopš viņi pārgāja uz oriģinālrakstību, taču viņi, kā jau teicāt, liek klāt savas galotnes. Tad vispār sanāk hibrīds - ne šis, ne tas."

"Eiropieši šai lietai pieiet vienkāršāk," valodnieks atbildēja replikai par praksi citās valodās ar latīnisko rakstību. "Arī, pirmkārt, tāpēc, ka viņiem nav šo nominatīvu galotņu, kādas ir mums. Otrkārt, viņiem nav šīs tradīcijas – ja mēs visu laiku būtu neatveidojuši un izdomājuši kādu paņēmienu, kā tikt galā ar galotnēm, tad nebūtu grūti pie šīs tradīcijas pieturēties. Kā piemēram, vācu laikā bieži vien tika rakstīta pamatforma un galotne aiz apostrofa."

Latvijas valodnieki ir izstrādājuši ļoti daudz atveides noteikumu, iepriekšējā gada izskaņā tika izdotas normas arī portugāļu un grieķu valodām. Taču ļoti liela problēma ir šo noteikumu pieejamība. Globālajā tīmeklī ir atrodamas apkopotas tabulas ar daudzu valodu atveides noteikumiem, tomēr tās nav atrodamas Valsts valodas centra vai Latviešu valodas aģentūras mājaslapā. "Par noteikumu izvietošanu tīmeklī domas īsti nav bijis. Laiku pa laikam ir bijusi doma vienus vai otrus atveides noteikumus izdot atkārtoti – un tas arī tiek darīts -, jo arī atveides noteikumi tomēr var novecot – piemēram, sešdesmito gadu izdevumi. Taču, ja nepieciešams kaut ko noskaidrot, tāpēc eksistē Valodas aģentūras konsultāciju dienests, kas ir pirmā instance, kur šādos jautājumos griežas. Ja arī viņi netiek galā, tad mums ir sadarbība, ka viņi iesaista mani. "

Ļoti sarežģīta tēma personvārdu atveidē ir tradīcijas. Kā zināt, kuras ir jāievēro un kuras uzskatāmas par nepareizām? "Tradīcija jāievēro tad, ja tā ir ierakstīta noteikumos," smejot atteica Bušs. "Tās ir zvaigznīšu formas, kā mēs tās saucam savā pusžargonā. Tradicionāli nepareizās. Krievu valoda? Par krievu valodas atveides noteikumu maiņu runas noteikti nav bijis, un praksē ar tiem pārāk lielas problēmas nerodas. Cita lieta, ka tajos tiešām ir atkāpes no izrunas – jā, diezgan patālas. (Nopūta) Konsekvences nav, tam es piekritīšu. Precīzi ievērot konsekvenci nemaz arī nav iespējams, jo skaņu sistēmas katrā valodā ir specifiskas. Un atveidošanas princips patiesībā ir atveidot nevis pilnībā, bet gan iespējami (!) tuvu."

Tāpat Bušs sacīja, ka arī izstrādātās atveides normas nav uzskatāmas par aksiomu: "Jebkura valodas norma patiesībā ir rekomendācija, jo neviena no tām nav nostiprināta ne kriminālajā, ne administratīvajā kodeksā. Protams, izdarīt zināmas atkāpes no normām drīkst – ir daudzi rakstītāji, kuri apzināti atkāpjas no normas, un tās ir viņu cilvēktiesības." Viena no tradicionāli nepareizajām formām ir o portugāļu un brazīliešu uzvārdu beigās, kas bieži vien tiek saglabāts, nevis pārveidots par u. "Ar portugāļiem praksē ir stipri bēdīgi. Nupat iznāca pavisam svaigi portugāļu valodas atveides noteikumi, kas vēl nav oficiāli prezentēti. Arī tajos ir strīdīgas lietas, tie nav izstrādāti ideāli kvalitatīvi. Pirmkārt, jau objektīvās grūtības ar dažādajiem portugāļu variantiem, un arī pati darba kvalitāte nav tik augsta."

"Bieži vien pareizo atveides formu tiešām ir grūti noskaidrot – pat valodnieku doktora disertācijās regulāri nākas lasīt nepareizus atveidojumus un par tiem aizrādīt. Tāda ir dzīve! (smejas) Patiesībā kļūdas un misēkļi ir neizbēgami, it sevišķi šajā globalizācijas sistēmā, kad sajaucas arvien vairāk etnosu un nevar pateikt, no kuras valodas ir jāatveido – Kisindžers vai Kisingers…," sacīja Bušs. "Šis ir jautājums, kas īstenībā nekur nav noregulēts. Tas ir atkarīgs no katra atveidotāja sirdsapziņas. Strīdīgos gadījumos parasti cenšos cilmi atrast un ņemt vērā, ja ir iespējams. Taču, ja personas senči šai valstī nodzīvojuši jau trīs četras paaudzes un asimilējušies… Varbūt atceraties, varbūt neatceraties, Kanādā, piemēram, bija tāds latviešu šķēpmetējs – Juris Pūce vai Džordžs Pjuss. Šī ir mūžīgā tēma…"

Vēl viena liela problēma ir patskaņu garuma noteikšana, ar kuru grūtības, piemēram, bijušas atveidē no serbhorvātu valodas. "Līdz šim tādas prakses nav bijis," apstiprināja Bušs. "Tā jau izveidojusies kā tradīcija, jo patskaņa izrunas garums rakstībā netiek apzīmēts un nezinātājiem to ir ļoti grūti atšifrēt. Tāpēc nākas samierināties. Tā pati Zāgreba, kuru turpināsim rakstīt Zagreba. Lauzt tradīciju vienmēr ir grūti. Savulaik, kad taisījām dāņu valodas atveides noteikumus, autore apgalvoja, ka Dānijā izruna mainoties ik pa septiņiem gadiem. Uz šī argumenta pamata dāņu atveides noteikumi ir vistālāk no fonētiskā principa un vistuvāk burtu atveidei."

Atgriežoties pie raksta sākumā pieminētās prognozes par to, kad latviešu valodas rakstībā izzudīs personvārdu atveide, Bušs atkal izvēlējās tos pašus desmit gadus. "Tagad ir 2016. gads, vai ne? Tad jāsaka 2026," Bušs sarunu noslēdza ar smaidu.

Saistītais raksts: Lāšona un Seterberja stāsts.


, 2016-01-25 14:07, pirms 8 gadiem
Nopietni sjuveždas kungs aizravies. Bus jau labi, tik neierauj kompleksos. Tev bus lāšons man larsons...
, 2016-01-25 14:08, pirms 8 gadiem
Nu bet ierosinu iekavās (ctrl + 9 un ctrl + 0 veido iekavas!!) ! Kurās vajadzētu autoriem likt patiesos vārdus un uzvārdus TĀ LAI SAPROTAM PAR KO IET RUNA!

Savādāk 30min. laikā biatlonistu Tarje Bē cits autors raksta, kā Bo!

Kur šeit ir kaut kāda konsekvence ??????????/
, 2016-01-25 14:09, pirms 8 gadiem
Suveizda iet sviestā.
, 2016-01-25 14:10, pirms 8 gadiem
Agri zb jau visa shitaa akstishanas, tomer rakstat prieksh lasitajiem un sporta faniem, cilveki pieprasa lai raksta sakuma pieliek iekavas, nu nedarisi ta tad nevajag. Kada velna pec jabazh shitaa hu!na ka sakot visu laiku. laikam kaifo no uzmanibas.

Viens parasts jautajums ka shitas raksts ir saistits ar futbolu?
, 2016-01-25 14:10, pirms 8 gadiem
Suveizda,tev ar galvu viss kārtībā?
Tas taču ir sporta portāls,un tu neesi filologs.
, 2016-01-25 14:10, pirms 8 gadiem
Grozies kā gribi,kā .irsa pakaļā tā pakaļā.
, 2016-01-25 14:13, pirms 8 gadiem
Gadiem ilgi cilvēki pamatoti čīkst un pieprasa blakus Suveizdas un citu autoru pašizdomātiem uzvārdiem iekavās rakstīt oriģinālvalodas vārdus un uzvārdus
ta lai parasts lasītājs-vulgaris SPĒTU IEBRAUKT PAR KO GALU GALĀ TIEK RAKSTĪTS!

Kārtējo reizi atkal pieminēšu biatlonu!
Un atkal Tarje Bē un Tarje Bo!
Nu mīļie autori! un it īpaši Suveizda!
Jūs taču gluži kā amatieru portāls!
Nav nekādas vienotības jūsu starpā!
, 2016-01-25 14:16, pirms 8 gadiem
Būtu labāk par filologu gājis, pajoliņš... sporta portāls, par sportu arī raksti un savu nedrošību paturi pie sevis
, 2016-01-25 14:18, pirms 8 gadiem
+ Vai finansējumu no valsts nesaņēmāt par to ka šis portāls/kanāls tiek raidīts kā 5. atmaksātais ?
Jābūt taču kaut kādai dotācijai no valsts!
To vajadzētu ieguldīt šķietamā PORTĀLA UZLABOŠANĀ
likvidējot murgainos troļļus un komentārus!
Kā arī nākt pretī lietotājiem un beigt šo marasmu!

- Ja tu būtu sācis (un visi pārējie autori) likt iekavās oriģinālvalodas vārdus un uzvārdus ŠĀDU RAKSTU ŠEIT VIENKĀRŠI NEBŪTU!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-25 14:20, pirms 8 gadiem
Cūkai nāca precinieki
jauni kuiļi
veci kuiļi
un pat viens filologs
, 2016-01-25 14:23, pirms 8 gadiem
Suveizda aizies ar sirdi par shito temu cepoties, jutu ka ugunis par visam malam spljauj, nez bernibas leki pec uzvardiem vienmer paliks tadi kadi vinja bija, nekas nespes man likt izrunat tados tizlos vardos kadi vienji ir sc.
, 2016-01-25 14:24, pirms 8 gadiem
Nē nopietni Suveizda
ja Tu sevi pietiekami cienītu tad tu šeit komentāros arī atbildētu SC lietotājiem!

Tu gluži kā Hitlers paud savu un neieklausies citos!
Kādēļ šo gadu laikā nav iekavu ar oriģinālvalodas vārdiem uzvārdiem?
, 2016-01-25 14:24, pirms 8 gadiem
jauna gada apnjemshanas Suveizdam?
, 2016-01-25 14:28, pirms 8 gadiem
BayernM rakstīja: Nē nopietni Suveizda
ja Tu sevi pietiekami cienītu tad tu šeit komentāros arī atbildētu SC lietotājiem!

Tu gluži kā Hitlers paud savu un neieklausies citos!
Kādēļ šo gadu laikā nav iekavu ar oriģinālvalodas vārdiem uzvārdiem?
Abi ar Novicki, komentārus praktiski neatstāj, bet komentāri viņus iespaido! Slimi...
, 2016-01-25 14:31, pirms 8 gadiem
malacis, ja Suveizda tā turpinās - TRTD fani aizmirsīs par tautas klubu! iesaku autoram turpmāk TRTD spēļu dienās sportacentra.com auditoriju barot ar filoloģiju
p.s. nesaprotu, kāpēc vēl populārie Suveizdas raksti Topā nav nomainījuši TRTD rakstu...
, 2016-01-25 14:31, pirms 8 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Abi ar Novicki, komentārus praktiski neatstāj, bet komentāri viņus iespaido! Slimi...
Man jau pietika ar Latvijas Futbola gada balvas tiešraidi kur redzēju viņu un sapratu kas tie par fruktiem ir!
bēdīgi jebkurā ziņā!
, 2016-01-25 14:33, pirms 8 gadiem
Argonauts rakstīja: Daži ieteikumi Sportacentra autoriem par cittautu personvārdu atveidošanu latviešu valodā:

1) Pilnīgi atbalstu sportistu oriģinālo personvārdu pievienošanu iekavās;

2) aicinu ievērot pilnīgu konsekvenci-

a) lai visi SC štata autori ievēro A.Suveizdas uzskaitītos latviešu valodas likumus;

b) lai visu svešvalodu personvārdi tiktu konsekventi atveidoti pēc oriģinālās izrunas- ne tikai skandināvu; jo vēl nesen štata autoru rakstībā bija sastopami ne tikai Lāšoni un Sterberji, bet arī frankofoni Lekavaljēri, Laperjēri u.c. -jēri un -ēri.

Un vēl jautājums, - kā tad īstenībā ir latviešu valodā pareizi jāraksta slavenā frankonādieša 'Martin Brodeur' uzvārds (un līdzīgi uzvārdi)?
Tradicionāli SC žurnālistu lietotais 'Martins Brodērs' noteikti neatbilst tā franciskajai izrunai- IMO, drīzāk Martēns Brodē vai Brodō.
+
, 2016-01-25 14:45, pirms 8 gadiem
Pat ja turpināsies visi Lāšoni, Seterbiji utt., lai gan pēc uzvārdu atveidošanas viss ir pareizi, tāpat būs cepšanās par to, jo tomēr ir pierasts pie Larsona un Zetergerga
, 2016-01-25 14:45, pirms 8 gadiem
Suveizda, varbūt arī pārmaiņas pēc atbildi uz komentāriem un ieklausies sakarīgos viedokļos nevis tikai cep vienu rakstu pēc otra par šo sviestu?
, 2016-01-25 14:46, pirms 8 gadiem
Iepriekšējā rakstā vairāki jau ir minējuši un viņiem pievienojos.
Lai iet tie atveidojumi, ja reiz valodniecības likumi to prasa, bet iekavās, nu, bļāviens, lūdzu ielieciet orģinālo personās vārdu, lai lasītājam (-s):

*būtu iespējams saprast, par kuru sportistu ir runa (tas ne vienmēr ir paveicams tiem, kuri nepārvalda šo atveides likumu)
*varētu iegūt tālāku info, izmantojot citus avotus, jo, paši taču zināt, ka šeit tiek tikai atstāstīts kāds notikums visai `general`. Analīzes ļoti retos gadījumos.
*panāktu pretim lasītājam, jūsu klientiem (peļņas avots, lai arī netiešs), par kuriem BŪTU JĀDOMĀ!
, 2016-01-25 14:47, pirms 8 gadiem
Lietotāju pāraudzināšanas šovs turpinās
, 2016-01-25 14:48, pirms 8 gadiem
DidzisLV rakstīja: *panāktu pretim lasītājam, jūsu klientiem (peļņas avots, lai arī netiešs), par kuriem BŪTU JĀDOMĀ!
Te staro uzpūtība, nevis panākšana pretī.
, 2016-01-25 14:50, pirms 8 gadiem
Eu, nu, biški par tālu!

Sportaportāls galu galā.

Atkārtošos to, ko jau te daļa atkārtoti uzsver - lieciet iekavās orģinālo un viss.

I Jūs piepildīsiet savu misiju, nesot latviešu tautai sportistu vārdus pareizā latviešu valodā, i lietotāji sapratīs par ko Jūs rakstāt!
, 2016-01-25 14:51, pirms 8 gadiem
Suveizda, calm down. Varbūt izveidojat atsevišķu sadaļu ar nosaukumu ''Kāršonu izruna'', citādi ienāku lasīt par sportu, a te valodniecības kursa maģistra darbs priekšā.
, 2016-01-25 14:56, pirms 8 gadiem
Kaapeec shis raksts skaitaas pie futbola? Jaaliek nesporta sadaljaa...
, 2016-01-25 14:56, pirms 8 gadiem
Tāpat Bušs sacīja, ka arī izstrādātās atveides normas nav uzskatāmas par aksiomu: "Jebkura valodas norma patiesībā ir rekomendācija, jo neviena no tām nav nostiprināta ne kriminālajā, ne administratīvajā kodeksā.

Tā, lūk, Suveizdsviesta kungs! Rekomendācija!
, 2016-01-25 15:05, pirms 8 gadiem
kafijas pauze rakstīja: Autors cirvis!
Labrīt
, 2016-01-25 15:06, pirms 8 gadiem
Star Wars 5. sērijai bija jāsaucās nevis 'Empire Strikes Back', bet 'Suveizda Strikes Back'.
, 2016-01-25 15:09, pirms 8 gadiem
dobrecovs rakstīja: Tāpat Bušs sacīja, ka arī izstrādātās atveides normas nav uzskatāmas par aksiomu: "Jebkura valodas norma patiesībā ir rekomendācija, jo neviena no tām nav nostiprināta ne kriminālajā, ne administratīvajā kodeksā.

Tā, lūk, Suveizdsviesta kungs! Rekomendācija!
Suveizdam tā nav rekomendācija, bet likums, kuru viņš zina pat 3 no rīta
, 2016-01-25 15:11, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Kaapeec shis raksts skaitaas pie futbola? Jaaliek nesporta sadaljaa...
Da autors to džeku ir redzējis futenes spēlē, tāpēc ar pie futbola. Būtu satikušies pirtī, būtu pie peldēšanas
, 2016-01-25 15:12, pirms 8 gadiem
Vai klientu (lietotāju) vēlmes tiks uzklausītas, kurās ir skaļš aicinājums uz KOMPROMISU - `pareizā atveida + iekavās oriģināls? Vai, tomēr, stūrgalvības ņems virsroku (tā varētu notikt, jo konkurence švaka šajā nozarē)? Gaidīsim, cerēsim un redzēsim!

P.S. Ja reiz šāda tēma ir tikusi pacelta, tad arī diskusijā arī būtu jāielaižas!!!
, 2016-01-25 15:18, pirms 8 gadiem
Nupat jau šī lāšonu un kāšonu tēma vairs nešķiet smieklīga. Ja reiz pēc valodniecības likumiem tie personvārdi ir jākāšonizē, tad lai iet. Pagaidām izklausās amizanti, taču tā ir tikai pierašanas vaina. Tik nesaprotu, kāpēc par šo tēmu jāpolemizē ar interneta komentāru skribentiem? Tikpat tos neviens nepārliecinās.
, 2016-01-25 15:20, pirms 8 gadiem
Agri, mēs iesim pretī jums un pienemsim šo, bet jūs iesiet pretī mums un galīgi izmainītiem vārdiem liksiet iekavās orginalo.
, 2016-01-25 15:21, pirms 8 gadiem
nezinu smieties vai raudāt par to, ka pie šī raksta ir vairāk komentāru nekā pie aktuālajiem rakstiem par pašu futbolu, piemēram.
Andris Riherts. Foto: Eduards Grencmanis

Futbola Virslīga atgriezīsies ar ''Jelgavas'' un ''Mettas'' maču

Šodien plkst. 16:00 gaidāma Latvijas futbola Virslīgas trešās kārtas pirmā spēle. Tajā ''Jelgava'' uzņems ''Mettu'', ko pagājušajā sezonā apspēlēja trīs reizes. Tiešraide kanālā TV4 un portālā ''Sportacentrs.com''.
Deņiss Rogovs. Foto: FK Tukums 2000
22

Negaidītais varonis Rogovs un vēla pendele ļauj Tukumam izcīnīt otro uzvaru

Šodien Latvijas futbola Virslīgas otrās kārtas beidzamajā spēlē "Tukums 2000"/"Telms" izbraukumā otrajā puslaikā pazaudēja vadību, taču ar pendeles palīdzību pieveica "Jelgavu" – 3:2. Divus vārtus guva aizsargs Deņiss Rogovs, kurš iepriekš nebija izcēlies ar rezultatīviem sitieniem.
Daugavpiliešu vārtsargs Frenks Orols. Foto: Ruslans Antropovs
16

Orols glābj, "Daugavpilij" otrā sausā spēle, noraidījums un pirmā uzvara

Jau otro sauso spēli un pirmo uzvaru "TonyBet" Virslīgas sezonā nopelnījusi "Daugavpils", kas savā laukumā pārspēja debitanti "Grobiņas SC"/LFS (2:0), kas vēl turpina gaidīt pirmos vārtus augstākajā līgā. Pa vārtiem guva leģionāri Bartelemī Djedjū un Aleksejs Golijanins, bet mača izskaņā noraidīts tika Rinalds Aizups. LFF teksta tiešraidē norādīta 600 skatītāju klātbūtne.