Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Virslīgas 1. kārta: sniegs, Jelgavas jaunieši un sezonas atskaites punkts

Virslīgas 1. kārta: sniegs, Jelgavas jaunieši un sezonas atskaites punkts
Kārtas svarīgākais spēlētājs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS

Ar četrām no paredzētajām piecām spēlēm sākusies "Optibet" Latvijas Futbola virslīgas 2023. gada sezona. Sezonas pirmās kārtas neatkarīgi no līgas spēka un sniega daudzuma allaž aizrit uz svaigu emociju fona, futbola kvalitātēm priekšroku ņemot pēc šo emociju izplēnēšanas, taču pat tad, ja laukumā tobrīd dominē citas īpašības un laika apstākļi spiež spēlēt cita stila futbolu, dažas svarīgas iezīmes parasti sniedz arī jau pirmās spēles – tās sniedz atskaites, atspēriena punktu par treneru izvēlētajiem izvietojumiem, spēlētāju pozīcijām un sastāva izmaiņām.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Valmiera – RFS0:0
Metta – Liepājapārcelta
Auda – Super Nova2:0 (2:0)Isajevs 28' Piteo 29'
Tukums 2000/Telms - Daugavpils1:0 (0:0)Samoilovs 60'
Riga - Jelgava2:1 (0:0)Babecs 52' Regža 90'+4 – Rubenis 68'

Jelgavas jaunība un ilgā kopābūšana
Pavisam tuvu pirmajam lielajam pārsteigumam bija debitante "Jelgava", kas tikai kompensācijas laika izskaņā piekāpās Baltijas bagātākajam futbola klubam "Riga" (1:2, jā, izšķirošais uzbrukums sākās jau pēc minimālā kompensācijas laika beigām, taču pirms tam bija arī ilga pauze ar konfliktu un pāragru izspēli). Jo īpašāku šo sīvo pretošanos padara tas, ka jelgavnieki pamatsastāvā vēl iztika bez pieteiktajiem un vēl nepieteiktajiem leģionāriem un pieredzējušajiem spēlētājiem – vecākais spēlētājs sākumsastavā bija "Metta" pagājušās sezonas aizsargs Rūdolfs Zeņģis, kuram drīzumā apritēs tikai 21 gads. Pamatsastāva vidējais vecums bija 19,65 gadi. Nākotnes līgā jelgavnieki triumfēja ar vidēji nedaudz vairāk par 22 gadiem vecu sastāvu, taču jaunākais sākumsastāvs bija pat 17,8 gadus vecs.

Bet vēl īpašāku "Jelgavas" stāstu padara tas, ka vairums komandas kodola ir kopā jau kopš pavisam agras jaunības un kopā gan sāka ceļu no 2. līgas, gan arī kļuva par Latvijas U18 čempioniem. 2020. gadā "Albatroz SC"/FS "Jelgava" 2. līgā uzvarēja ar bilanci 9-1-0, un no debijas spēles sākumsastāva pirms 32 mēnešiem, kurā jelgavnieki ar 8:1 sagrāva Staiceles "Bebrus", cīņu pret "Riga" sāka seši spēlētāji. Savukārt no 2021. gada U18 titulsezonas (bilance 9-0-0, uzveikta arī Daugavpils ar Valeriju Lizunovu, Kristiānu Kaušeli un citiem) vienpadsmit visbiežāk sākušajiem spēlētājiem šogad Virslīgā ir pilnīgi visi – Klāvs Lauva Valmierā, Artjoms Šaboha Tukumā, bet pārējie Jelgavā, ieskaitot Danielu Graudu un Danilu Patijčuku, kuri atgriezušies no Jūrmalas "Spartaka". Un tas viss joprojām arī tā paša galvenā trenera – Ervīna Pērkona – vadībā.


Ja "Jelgavas" pamatsastāvs no savas sezonas iepriekšējā vidējā vecuma spēja nomest divarpus gadus (sezonas turpinājumā šī latiņa gan diez vai tiks noturēta), tad gandrīz divus gadus nometusi tās pretiniece "Riga" (24,6). Turpretī ar jūtami vecāku sastāvu sezonu sākušas "Super Nova" (24,5, kāpums par vairāk nekā diviem gadiem) un "Auda" (25,9, kāpums par vairāk nekā pusotru gadu). "Riga" kritums un "Audas" kāpums ir diezgan cieši saistīts, jo jaunākie, talantīgākie "Audas" leģionāri paaugstināti uz vicečempionu klubu. Kā ar retiem izņēmumiem ierasts, medaļu pretendentēs velti meklēt daudz Latvijas U21 izlases potenciālo kandidātu – lielajos klubos nedēļas nogalē izgāja vienīgi valmieriešu jaunieguvums Niks Sliede, kurš tika uzmainīts kompensācijas laika piektajā minūtē. Tabulā pētot nullītes, gan atcerieties, ka sācies jauns U21 cikls un nu robeža no 2000. gada mainījusies uz 2002. gadu jeb kritums pret pagājušo sezonu ir pilnīgi normāls. Turpretī apakšgala klubos gan jauniešu joprojām ir atliku likām.

Pirmās kārtas sākumsastāvi

KlubsVecumsLVLV U21Citi U212022.
RFS27.39401 (Marhijevs)8/11
Auda25.90501 (Piteo)7/11
Riga24.643007/11
Super Nova24.5111404/11
Valmiera23.09601 (Diops)9/11
Daugavpils23.086346/11
Tukums 200021.711051 (Steponavičs)7/11
Jelgava19.65111108/11

2022. – sākumsastāva spēlētāju skaits, kuri komandā kaut sekundi aizvadīja arī 2022. gadā.

Sākumsastāvi un izvietojumi


Foto: Chosen11.com

Izlasē neaizstājams, RFS nevajadzīgs
Sezonas pagaidām vecākā komanda ir RFS, kas aktīvāk uzbruka Valmieras sniegā, tomēr xG 2:0 uzvaras vietā Latvijas čempionus neuzlauza – 0:0. RFS kopā ar "Audu" bija vienīgās divas komandas, kuras spēlēja ar trim centra aizsargiem, taču nedz pamatsastāva trijniekā (Žiga Lipuščeks, Vitālijs Jagodinskis, Alfuseinijs Džata), nedz rezervē, kur bija Mārcis Ošs un Elvis Stuglis, nebija Kaspara Dubras, kurš Nāciju līgā sāka visas sešas spēles Latvijas izlases rindās. Tūliņ Latvijas izlasei būs jāsāk "Euro 2024" atlase, bet Dubra jau kopš iepriekšējās sezonas vidus ir kluba hierarhijas apakšā. Spriežot pēc Viktora Moroza teiktā preses konferencē Valmierā, tas tuvākajā laikā nemainīsies: "Kaspars ir mūsu piektais [pat sestais?] centra aizsargs. Parakstījām Mārci Ošu un Kasparam kopš janvāra mēģinājām atrast jaunu klubu. Varu teikt tikai to labāko, kā viņš uz to visu reaģē un kā viņš izskatījās treniņnometnē. Šogad redzētais man pat patīk labāk nekā iepriekšējā gadā, bet situācija ir tāda."

Uzbrucējs Lūsiņš balsta zonā
Pirmā kārta parūpējās arī par jaunas pozīcijas atklāšanu – "Valmierai" piederošais uzbrucējs Kristers Lūsiņš, kurš īrē aizdots "Super Nova", salaspiliešu 4-1-4-1 izvietojumā spēlēja…balsta pussargu. "Kad viņš ieradās pirms dažām nedēļām, treniņos parādīja, ka var veikt lielu darba apjomu – ļoti enerģisks, sīksts, gluži kā sargsuns. No pieejamajiem resursiem nolēmu, ka manā komandā viņš šajā pozīcijā izskatīsies labi," preses konferencē skaidroja Aleksandrs Koliņko. Lūsiņš Virslīgā vārtus nav guvis kopš 2018. gada maija, taču no nākamajām četrām sezonām par pilnvērtīgu arī var saukt tikai vienu.

Iemesls, kādēļ "Super Nova" sastāvs ir kļuvis vecāks, ir diezgan acīmredzams – šoziem komandu pastiprinājuši ilggadējie izlases spēlētāji Oļegs Laizāns (35) un Deniss Rakels (30): "Denisu parakstījām burtiski pēdējā dienā - viņš gaidīja interesantus piedāvājumus, bet neko nesaņēma. Piedāvāju līdz vasarai palīdzēt mums, bet mēs palīdzēsim viņam – katrā spēlē došu viņam 90 minūtes, tas ir labāk nekā sēdēt bezdarbībā. Ja par Oļegu, spēlētājiem virs 30 gadiem Latvijā perspektīvas vairs lāga nav, taču manai komandai tā ir dāvana – jaunā komandā jābūt arī 3-4 pieredzējušajiem, no kuriem jaunatne mācīsies." Spēle starp "Audu" un "Super Nova" bija īpaša arī ar VAR debiju Virslīgā. Pirmais mainītais lēmums vēl jāpagaida, taču "Audas" otrajos vārtos VAR tiesneši pētīja, vai rezultatīvās piespēles autors Aleksejs Saveļjevs nav atradies aizmugurē. 170 sekunžu laikā VAR brigāde secināja, ka vārti ir jāskaita un sākotnējais lēmums bijis pareizs.

Sniegs
Sezonas atklāšanas spēle Valmierā sākās adekvātos laika apstākļos, taču, laikam ritot, sniegs pieņēmās spēkā un otrajā puslaikā jau bija pamatīgs sniegputeņa futbols. Kamēr valmierieši tika galā ar īpašām sniega tīrīšanas pauzēm, Rīgas centrā paralēli tika pieņemts lēmums maču "Metta-Liepāja" nesākt, par ko pikts bija "Metta" galvenais treneris Andris Riherts, un pārcelt uz nenoteiktu laiku. Svētdien laika apstākļi jau bija daudz parocīgāki un abi mači notika bez problēmām. Morozs preses konferencē atklāja, ka arī atklāšanas spēli bijis mēģinājums pārcelt: "Piektdien "Valmiera" piedāvāja spēlēt otrdien, kad būtu labāki laika apstākļi, un mēs to atbalstījām, bet diemžēl neatļāva to darīt."

Savukārt valmieriešu galvenais treneris Jurģis Kalns, kurš pateicās personālam par darbu, pauda, ka, viņaprāt, labāk šādos gadījumos spēles pārcelt uz daudz tālākiem datumiem: "Pagājušajā nedēļā pavīdēja baumas, ka varētu spēli pārcelt uz citu dienu, bet vakar izlasīju Dakšas teikto, ka slikta laika gadījumā pārcels uz nākamo dienu. Par [tādu iespēju] gan es eksplodēju, jo, pirmkārt, vakar mums bija pirmsspēles treniņš, šodien atnāktu, spēli pārceltu uz rītdienu un nevarētu trenēties un arī rīt varētu būt slikti laikapstākļi, atkal spēle nenotiktu – tādā gadījumā 3-4 dienas nebūtu ne treniņprocesa, ne spēles. Ja pārceļ, tad lai pārceļ uz vasaru. Bija runas par otrdienu, bet, ja pārceļ uz tuvām dienām, tas sabojā visu treniņprocesu un plānu divu nedēļu posmam līdz izlasei."

Nākamā kārta

DatumsSpēleLaiks
17.03.Jelgava – Daugavpils18.00
18.03.Metta – Auda13.00
Valmiera – Liepāja15.00
Riga – RFS17.00
19.03.Super Nova – Tukums 2000/Telms15.00

"Optibet" futbola Virslīgas spēļu tiešraides visas sezonas garumā būs vērojamas kanālā TV4 un portālā Sportacentrs.com.


Foto: Valmiera FC

Foto: Valmiera FC








, 2023-03-13 12:12, pirms gada
Paldies! Cerams, ka par katru kārtu būs šāds apskats!
, 2023-03-13 12:45, pirms gada
Dakšam trīszvaigžņu ordeni!!! Piespieda tomēr Valmierā spēlēt sniegputenī, plāns izpildīts!
, 2023-03-13 13:37, pirms gada
Kurš izlasē būs piektais centra aizsargs?
, 2023-03-13 15:23, pirms gada
Kaut ko nesaprotu.Par laukuma gatavību atbildīga ir mājinieku komanda un tieši tā skan LFF lēmums-Pamatojoties uz saņemto informāciju no "Optibet" Virslīgas čempionāta 1. kārtas spēles FK "Metta" - FK "Liepāja" tiesneša un delegāta, informējam, ka minētā spēle tiek atcelta neatbilstoša laukuma stāvokļa dēļ.
Tātad neatbilstoša laukuma stāvokļa dēļ.Tas taču Mettas laukums un Riherts vēl neapmierināts.Varbūt viņu nomierinātu tehniskais zaudējums 0:3 Pērn ātri protestu uzskribelēja un tika pie nepelnītiem trīs punktiem.Esmu pārliecināts,ja tā būtu noticis Liepājā,tad protests no Mettas puses jau būtu LFF kabinetā uz galda.
, 2023-03-13 18:50, pirms gada
Ai Algun Algun pēdējā laikā neadekvāti esi sācis komentēt!
, 2023-03-13 23:39, pirms gada
Skatījos 2x spēles pa TV - Velmiera FC vs RFS (nosakatījos pirmo puslaiku un otrā puslaika pirmajās desmit minūtēs TV izslēdzu laikā) bumbu nevarēja teju vispār saskatīt, kad notika centrējumi.
Otrā spēle jau bija bauda - Riga FC vs FS Jelgava (biju domājis, ka nekā interesanta nebūs, bet beigās izvērtās par drāmu)
Aicinātu tomēr Virslīgas vadību citus gadus ieslēgt smadzenes un padomāt, vai mums tiešām vajag sākt Virslīgu marta mēneša pirmajā pusē - mans tomēr aicinājums būtu marta pēdējā nedēļā!
, 2023-03-14 18:56, pirms gada
Ambrē rakstīja: Skatījos 2x spēles pa TV - Velmiera FC vs RFS (nosakatījos pirmo puslaiku un otrā puslaika pirmajās desmit minūtēs TV izslēdzu laikā) bumbu nevarēja teju vispār saskatīt, kad notika centrējumi.
Otrā spēle jau bija bauda - Riga FC vs FS Jelgava (biju domājis, ka nekā interesanta nebūs, bet beigās izvērtās par drāmu)
Aicinātu tomēr Virslīgas vadību citus gadus ieslēgt smadzenes un padomāt, vai mums tiešām vajag sākt Virslīgu marta mēneša pirmajā pusē - mans tomēr aicinājums būtu marta pēdējā nedēļā!
Ja izlasei spēles martā...
, 2023-03-14 19:06, pirms gada
alguns rakstīja: Kaut ko nesaprotu.Par laukuma gatavību atbildīga ir mājinieku komanda un tieši tā skan LFF lēmums-Pamatojoties uz saņemto informāciju no "Optibet" Virslīgas čempionāta 1. kārtas spēles FK "Metta" - FK "Liepāja" tiesneša un delegāta, informējam, ka minētā spēle tiek atcelta neatbilstoša laukuma stāvokļa dēļ.
Tātad neatbilstoša laukuma stāvokļa dēļ.Tas taču Mettas laukums un Riherts vēl neapmierināts.Varbūt viņu nomierinātu tehniskais zaudējums 0:3 Pērn ātri protestu uzskribelēja un tika pie nepelnītiem trīs punktiem.Esmu pārliecināts,ja tā būtu noticis Liepājā,tad protests no Mettas puses jau būtu LFF kabinetā uz galda.
Sliktākais, ka halles alternatīvu noraidīja.
Kristaps Blanks. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC
3

Tukumnieks Blanks un Virslīgas līdere "Riga" kārtas ievadā viesosies Tukumā

"TonyBet" Virslīgas septītā kārta futbolā sāksies ar vienu spēli otrdienas vakarā starp "Tukums 2000"/"Telms" un "Riga" komandām. Cīņas sākums gaidāms plkst. 17.30, tiešraide portālā Sportacentrs.com un kanālā TV4.
"Valmieras" kapteinis Daniels Balodis. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
102

Algas ilgi nesaņēmušie "Valmieras" spēlētāji boikotē treniņu

Latvijas nosacīto lielbudžeta klubu vidū ir arī "Valmiera", taču par tās algu grūtībām ik pa laikam tiek dzirdēts ne pirmo sezonu. Kā savā Patreon ziņo futbola apskatnieks Edmunds Novickis, valmieriešu spēlētāji šorīt neieradās uz atjaunošanās treniņu, tādējādi cerot paātrināt vadības reakciju.
Luka Silagadze. Foto: Jānis Līgats
29

Silagadze iesit un nesvin, "Liepāja" no Valmieras mājās ved trīs punktus

Šodien Latvijas futbola Virslīgas sestās kārtas noslēdzošajā spēlē "Liepāja" izbraukumā ar 1:0 pārspēja "Valmieru". Pirmā puslaika izskaņā realizējot soda sitienu, vienīgos vārtus guva Luka Silagadze, kurš iepriekš trīs sezonas pavadīja "Valmieras" kreklā.