Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

"Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme

"Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme
Artūrs Zjuzins beidzot atgriezies laukumā, Dambrausks nosauc viņu par īpašu spēlētāju. Foto: Kaspars Volonts

Nedēļas nogalē aizvadītas Virslīgas 1. kārtas spēles. Piedāvājam treneru sacīto pēc savu komandu mačiem.

"Jelgava" - "Riga" 0:1

Kristaps Blanks, "Riga" treneris: "Ar rezultātu esam apmierināti, ar spēli ne tik daudz. Pirmās 10 minūtes bija mūsu zīmē, guvām vārtus. Pēc tam nomierinājāmies, atdevām "Jelgavai" iniciatīvu, sākām spēlēt no aizsardzības - pagājušajā gadā bija tas pats. Tomēr, ja gūstam vārtus jau 10. minūtē, spēlēt uz noturēšanu 80 minūtes nav tas pats [pērn "Riga" vārtus 1:0 uzvarās lielākoties guva vēlāk - aut.]. Īstu momentu "Jelgavai" nebija, bet vienalga - daudz laika pavadījām bez bumbas, bet, kad to ieguvām, vienkārši sitām uz priekšu. Trūkst saiknes, reizēm spēlētāji nepildīja norādījumus, trūka kompaktuma. Tāpēc sanāca samocīta spēle, taču galvenais šodien bija trīs punkti."

Marians Pahars, "Jelgavas" galvenais treneris: "Vēlos apsveikt "Riga" ar uzvaru. Apsveicu arī mūsu līdzjutējus ar sezonas sākumu. Manuprāt, šodien pasākums izdevās. Tribīnēs bija laba atmosfēra, bet laukumā – labs futbols. Izņemot cīņu, bija arī kvalitāte. Esmu apmierināts ar to, ko šodien parādīja mūsu komanda. Tomēr pirmajās 10 minūtēs notika kaut kas nesaprotams… Nebijām gatavi spēles sākumam, kas arī izšķīra mača likteni. Pēc tam kontrolējām bumbu, kontrolējām spēli. Jā, varbūt neradās tik labi momenti. Spiediens bija visu laiku, ar ko esmu apmierināts. "Riga" iesita pirmā un, iespējams, kādā brīdī sāka spēlēt uz noturēšanu.

Teikšu, ka atmosfēra komandā pirms spēles, pārtraukumā un pēc spēles bija "top" līmenī. Jau sākam gatavoties nākamajai spēlei. Kalendārs sezonas ievadā mums nav tas vieglākais. Pirmās četras spēles pret ļoti spēcīgām komandām. Diemžēl pirms sezonas sākuma savainojumu dēļ zaudējām divus pamatsastāva spēlētājus – Artjomu Osipovu un Renāru Rodi. Viņu šodien ļoti pietrūka."

Pētersons, nevis Gabovs, Fjodorovs, nevis Karašausks un vēl daži labi spēlētāji rezervē. Kāpēc tāda pamatsastāva izvēle?
Blanks: "Taktika, turklāt mums uz katru pozīciju ir divi spēlētāji, līdz ar to konkurence. Ja uzvarējām, tātad izvēle bija pareiza. Sezona būs gara, visiem būs iespēja sevi pierādīt. No tiem, kam skaļāki uzvārdi, ne visi ir tai labākajā formā."

Kuru spēlētāju varētu izcelt "Jelgavas" sastāvā?
Pahars: "Negribētu izcelt nevienu spēlētāju, jo tas ir komandas darbs, bet varbūt Arti Lazdiņu varētu atzīmēt - fantastiski šodien nospēlēja."

Šķita, kad kontrolējāt bumbu, spēlētāji bija pārāk statiski un slikti meklēja brīvās zonas. Vai netrūka kustības priekšā?
Pahars: "Jā, tā bija, par to runāju pārtraukumā. No Iraklija [Bidzinašvili] un Vsevoloda [Čamkina] gribam, lai viņi izmanto brīvās zonas un ieskrien tur."

Otrajā puslaikā regulāri nopelnījāt cerīgas standartsituācijas, bet bez rezultāta.
Pahars: "Izpildot standartsituācijas, daudz kas atkarīgs no piespēles - šodien šai ziņā nesanāca pilnīgi nekas. Talants, kvalitāte..."

Pirmo reizi bijāt "Jelgavas" jaunajā treniņbāzē. Kādas atsauksmes par laukumu no spēlētājiem un par bāzi kopumā?
Blanks: "Es pats te atbraucu jau pirms nedēļas, kad "Jelgava" spēlēja pret "Tukumu 2000". Uzskatu, ka te ir mājīgi. Protams, gribētos ģērbtuves lielākas, bet viesiem tā tas vienmēr ir, tas ir normāli, lai gan neesmu bijis mājinieku ģērbtuvēs. Kopumā apstākļi ideāli - mākslīgais laukums, tepat dabīgais laukums. Arī 600 skatītāji šodien atnāca - atmosfēra bija. Ja katrai komandai kā "Jelgavai" būtu tāda bāze, viss Latvijas futbols spertu vienu soli uz priekšu."

Šeit Jelgavā pamanījām Oļegu Kubarevu. Vai esi pamanījis viņu arī "Riga" treniņos?
Blanks: "Protams, Kubarevs ir pamanāms. Runu apkārt ir daudz un visādas. Skatīsimies, kā būs nākotnē. Klubs noteikti veic pārrunas ar treneri, neviens to nav slēpis. Vai būs šis treneris vai kāds cits, to rādīs nākotne un to var pateikt vienīgi kluba vadība."

Traumētie.
Pahars: "Lukava un Artjoms Osipovs, visticamāk, varēs spēlēt tikai pēc izlašu pauzes, bet Rode varētu spēlēt jau nākamajā spēlē - arī šodien būtu varējis spēlēt, bet negribējām riskēt."

Cik sarežģīti bija uzminēt "Jelgavas" sastāvu?
Blanks: "Pirms nedēļas šeit biju, aprunājos ar "Jelgavas" puišiem, teicu, ka atbraucu "Tukumu 2000" apskatīties [Blanks ir Tukuma futbola audzēknis - aut.]. Kāds noticēja, kāds nē. Plus mīnus zināju "Jelgavas" sastāvu, bet ne pilnībā - tas pats Ņikita Ivanovs teica, ka nespēlēs traumas dēļ, tomēr viņš šodien spēlēja. Par Rodi bija jautājums."

"Daugavpils" - "Metta"/LU 1:0

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Apsveicu "Daugavpili" ar atgriešanos Virslīgā un pelnītu uzvaru šodien. "Daugavpils" tiešām spēlēja par uzvaru, par jebkuru cenu - viņi bija gatavi nosist, lai uzvarētu [smaida]. Raksturs, ko daugavpilieši parādīja, bija lielisks - apsveicu arī atnākušos skatītājus.

Viktors Morozs, "Daugavpils" galvenais treneris: "Patika pirmais puslaiks mūsu izpildījumā, bet ne pārāk esam apmierināti ar otro puslaiku, kurā, manuprāt, "Metta" izskatījās labāk. Brīžiem mums paveicās. Andris minēja par raksturu - domāju, abas komandas vienādi gribēja šo spēli uzvarēt, mums paveicās vairāk.

Cik grūti bija sākt sezonu pret tiešo konkurenti?
Morozs: "Grūti teikt, mums šādas spēles ir kā fināls - cīņa par sešiem punktiem. Kad šādu maču esi uzvarējis, var apgalvot, ka bija labi sākt sezonu pret "Mettu". Bet, kā minēju, šodien spēle varēja beigties dažādi - arī ar pretinieku uzvaru vai neizšķirtu. Ja mēs neuzvarētu, varētu spriedelēt, ka būtu bijis labāk sezonu sākt pret "Riga" vai RFS. Tāpēc viennozīmīgas atbildes nav. Kā ir, tā ir. "

Riherts: "Sezonas sākumā visi ir emocionāli, tāpēc tādām spēlēm varbūt labāk sagatavoties 3. kārtā. Skaidrs, ka meistarības ziņā komandām ar individuāli spēcīgākiem un vairāk pieredzējušiem spēlētājiem ir priekšrocības, bet komandas spēle, saliedētība nav nevienam. Pirmajās kārtās iespējami pārsteigumi. Bet kā bija, tā bija - lielu atšķirību [kādā secībā pret pretiniekiem spēlēt] neredzu."

Tukšums vidējā līnijā otrajā puslaikā "Daugavpilij" - kāpēc un kā to risināt?
Morozs: "Žēl, ka šodien nebija viena no mūsu stiprākajiem pussargiem Valērija Afanasjeva. Līdz ar to spēlēja jaunie spēlētāji - Skrebels, Magrins, Bairamli. Pagājušajā gadā Magrins nebija pamatsastāva spēlētājs pat 1. līgā [pamatsastāvā regulāri spēlēja tikai sezonas beigās - aut.], bet tagad viņam bija jāspēlē Virslīgā. Man arī liekas, ka bija daudz tukšuma. Risināsim."

"Ventspils" - "Spartaks" 2:1

Nuncio Dzavetjēri, "Spartaka" galvenais treneris: "Pieļāvām divas muļķīgas kļūdas, kuru cena bija zaudējums. Vēlējos labāk sākt sezonu, taču ir grūtības ar sastāvu, jo ir spēlētāji, kuri nevar spēlēt [nenokārtoto dokumentu dēļ - aut.] un ir tādi, kuri atrodas sliktā sportiskajā formā. Cerams, nākamajā mačā manā rīcībā būs vairāk spēlētāju."

Atmiņas par "Ventspili".
Dzavetjēri: "Bija emocionāli pēc deviņiem gadiem šodien spēlēt tieši pret "Ventspili" [smaida]. Vakar, kad braucām no Rīgas uz Ventspili, daudz kas atausa atmiņā. "Ventspils" posms manā karjerā ir patīkams un svarīgs.

Dejans Vukičevičs, "Ventspils" galvenais treneris: "Šodien "Spartaks" mums bija nopietns pretinieks. Tiesa, ja Romāns [Mickevičs] izmantotu savu iespēju, būtu 3:0 un mierīgi pabeigtu spēli, bet diemžēl ielaidām vārtus un galotnē bija sarežģītāka."

Alfa iederas balsta zonā? Viņam esot laukumā pretiniekam no tās zonas bija divi bīstami sitieni, pēc Pāvela Osipova uznākšanas kļuva labāk.
Vukičevičs: "Visu starpsezonu iespēlējām tur gan Kazačoku, gan Alfu, bet piekrītu, ka Alfam šodien neizdevās. Taču vienmēr ar sapratni izturos pret spēlētājiem, kad viņi pēc smaga darba dabīgajos laukumos pāriet uz mākslīgā. Šodien, redzot šīs problēmas, uzlaidām Alfas vietā Osipovu - viņam gan vairāk patīk organizēt uzbrukumus, nevis aizsargāties, taču ar Kazačoku viņi labi tika galā. Sākotnēji Alfam devu priekšroku pār Osipovu, jo pirmais jau ir spēlējis Virslīgā, bet otrais debitēja - gribēju 1. kārtā vairāk izmantot tos, kuriem jau ir Virslīgas pieredze kā Alfam, Kazačokam, Stuglim."

Kazačoks apmierināja?
Vukičevičs: "Jā, savas funkcijas izpildīja. Viņš gan var vēl labāk. Viņš ir nopietns cilvēks un no nopietna cilvēka var prasīt daudz. Nevaru saukt viņu par labāko šodien, bet savas funkcijas izpildīja. Viņa pozīcija ir ļoti svarīga, tāpēc daudz no viņa sagaidām."

Ar Tosinu ātrumā, šķiet, neviens nevar sacensties. Vai nebija sajūtas, ka pretinieks brīžiem viņu medīja?
Vukičevičs: "Bija un dzirdēju tādus padomus no pretinieku soliņa. Nevaru komentēt tiesāšanu, bet dzirdēju no pretinieku soliņa padomus: "Sit viņu, sit!" Man tas nav saprotami - cilvēki nodarbojas ar futbolu, pelna ar to iztiku. Pagājušajā gadā "Spartaks" mums savainoja Amansiu Fortešu [futbolistam tika lauzta kāja - aut.], kuru ārstējām pusgadu. Tagad līdzīgi bija. Tas neattiecas tikai uz Tosinu - Virslīgā ir 10-15 spēlētāji, kuri ir virs vidējā līmeņa, katrā komandā pa diviem trim tādiem. Uzskatu, viņi ir jāsaudzē - Latvijas futbola labad. Jaunieši daudz iegūst, trenējoties ar šādiem spēlētājiem un spēlējot pret viņiem. Žēl būtu šādus futbolistus zaudēt - vēlreiz saku, žēl būtu par jebkuras komandas tāda spēlētāja zaudēšanu."

Vai jūtami futbola svētki?
Vukičevičs: "Čempionāta sākums ir par agru. Kādai komandai jāizlaiž 1. kārta ["Valmiera Glass" - aut.], tad jāaizvada 2. kārtas mačs un atkal [izlašu] pārtraukums. Kādam jāspēlē 1. kārtā, tad iestājas trīs nedēļu pauze ["Liepājai" - aut.]. Gribu pateikties atnākušajiem līdzjutējiem - diemžēl nebija skaļo fanu atbalsta, bet, cerams, šis atbalsts būs nākamajās spēlēs. Ceram, ka pret "Mettu" līdzjutēju būs vairāk."

RFS - "Liepāja" 2:0

Gordons Jangs, "Liepājas" galvenais treneris: "Labākā komanda uzvarēja. Uzskatu, ka bijām labāki pirmajā puslaikā, kā arī otrā puslaika sākumā mums bija laba iespēja gūt vārtus. Pirmie vārti šādā mačā ir ļoti svarīgi. Vēlīnā spēles stadijā RFS kļuva labāka. Pie 0:1, uzskatu, ka mums neieskaitīja tīrus vārtus."

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Ļoti, ļoti, ļoti grūta spēle. Kopš mans kolēģis pārņēma "Liepāju", tikāmies ceturto reizi un iepriekšējās trīs reizēs "Liepāja" uzvarēja ar 1:0. Šodien spēle ritēja līdzīgā gultnē. Pētījām pat viņu spēles Turcijā un zinām viņu stilu - ar lielu bumbas kontroli. It sevišķi mākslīgajā laukumā viņu "top" futbolisti var parādīt savas prasmes. Uzskatu, ka atradām lūzuma punktu ar spēlētāju maiņām, kas mūs ļoti pozitīvi ietekmēja. Manā skatījumā tas izšķīra spēli. Piekrītu Gordonam par pirmo vārtu nozīmi - labi, ka tos guvām mēs."

Kāds ir jūsu viedoklis par spēles galotni?
Jangs: "Piekrītu Valdam, ka spēlētāju maiņas bija atslēga. Viņi uzmainīja cita tipa futbolistu, kurš bija spējīgs izšķirt spēles likteni. Līdz tam brīdim RFS nebija pārāk daudz iespēju. Valdam piekrītu daudzējādā ziņā, mums ir līdzīga filozofija attiecībā uz nozīmīgu bumbas kontroli. Viņiem savukārt ir spējas veikt centrējumus garo futbolistu virzienā, kamēr mēs vairāk cenšamies piespēlēt starp līnijām."

Lielos spēles nogriežņos dominējāt - vēlaties, lai komanda tā spēlē pret jebkuru pretinieku, ieskaitot pret "Top" komandām viesos?
Jangs: "Vēlos, lai mana komanda ir drosmīga, lai tā pietur bumbu. RFS ir ļoti laba komanda, lieliski nokomplektēta ar dziļu sastāvu. Mēs, iespējams, pirmajās 75 minūtēs bijām labāki un mums bija divas labas iespējas atklāt rezultātu. Ceru, ka turpināsim tikpat labā līmenī, bet spēle beigu daļā koncentrēšanās līmenim jābūt augstākam."

Spēlējāt ar diviem garajiem uzbrucējiem - vai tas vismaz daļēji bija iemesls, kāpēc zaudējāt bumbas kontrolē?
Dambrausks: "Man bumbas kontrole nav svarīgākā. Mūsu filozofijas atšķiras. Man būtiskākais ir balanss. Ja kāda komanda ir ar labu bumbas kontroli, lai tā ir, bet mums ir svarīgi būt kompaktiem aizsardzībā un tikt pie savām iespējām citādā veidā. Es biju pozitīvi noskaņots arī pēc pirmā puslaika - lai gan mums nebija lielas bumbas kontroles, mēs aizsargājāmies labi un nedevām pretiniekam pat pusmomentu. Otrā puslaika pirmajās 10-15 minūtēs gan "Liepāja" sāka dominēt - labi, ka viņi neguva vārtus un mēs paguvām veikt attiecīgas spēlētāju maiņas, kuras pilnībā mainīja spēli."

Vai šīs dienas uzvaru uzskatāt par pilnībā pelnītu? Cik lielā mērā nostrādāja veiksmes faktors?
Dambrausks: "[Smejas] Ziniet, iespējams, par veiksmi jums jāpavaicā Sūlšeram [atsaucas uz "United" laimīgo uzvaru Parīzē - aut.]. Jebkuram trenerim nepieciešama veiksme. Taču, veiksme, pirmkārt, jānopelna. Ja uzvarējām, tad, iespējams, bijām šo veiksmi nopelnījuši. Es tagad nesākšu raudāt un teikt, ka "mēs nebijām pelnījuši uzvarēt". Esmu priecīgs par spēlētājiem, par viņu pārliecību, par pieeju spēlei un par pieeju brīdī, kad spēle neritēja labi."

Vai varat sīkāk paskaidrot maiņas - Seto un Maleca nomainīšanu pret Isajevu un Zjuzinu?
Dambrausks: "Pirmajā spēlē grūti novērtēt savas iespējas - nezini pretinieka līmeni, nervozitāte, adrenalīns un tā tālāk. Šodien pamatsastāvā mums bija septiņi jaunpienācēji - mēs vēl neesam "top" līmenī un nemaz to nesagaidām. Šādā brīdī svarīgākais ir sakrāt punktus, ko šodien arī paveicām."

Vai Zjuzins ir gatavs spēlēt 90 minūtes?
Dambrausks: "Ja viņš būtu gatavs, viņš spēlētu 90 minūtes, jo viņam ir tādas kvalitātes kā nevienam Latvijā. Latvijai būtu jābūt lepnai par tādu futbolistu un jālūdz Dievs, lai viņš ir vesels. Ja viņš palīdzēs manai komandai, viņš palīdzēs arī izlasei. Viņš trenējas citādi nekā pārējie, zinot viņa traumu vēsturi un to, ka pēdējos divos gados viņš gandrīz nav spēlējis. Šobrīd esmu priecīgs par to, ka viņš var spēlēt 20-30 minūtes un dot tik lielu pienesumu kā šodien."

Fertova un Vačiberadzes palikšana rezervē?
Dambrausks: "Trenera lēmums. Mums ir liela konkurence starp centra pussargiem. Tāpat mūs ļoti ietekmē leģionāru limits. Kā treneris limita dēļ nevari atslābt, veicot maiņas - jāparedz divi trīs gājieni uz priekšu kā šahā."

Negro un Dodo?
Jangs: "Negro guva savainojumu treniņā un izkritis uz diviem mēnešiem. Dodo ir problēmas ar papīriem no Brazīlijas - viņš šodien mums bija liels zaudējums, jo jutu, ka starpsezonu periodā viņš bija viens no mūsu labākajiem spēlētājiem. Ar katru treniņu viņš kļuva labāks, viņam ir liela pieredze, spēlējot Eiropā, partneriem viņš patīk. Līdz vakardienai ar viņu rēķinājos. Arī Negro ir lielisks spēlētājs, bet viņa zaudējums nebija tik jūtams, jo viņu nevainojami aizvietoja Keitā."

Jums nākamā spēle būs pēc trim nedēļām. Ko darīsiet?
Jangs: "[Iesmejas] Tas bija iemesls, kāpēc šodien ļoti nevēlējos zaudējumu. Šai pauzē turpināsim darbu, rīt mums pievienosies jauns spēlētājs, par kuru drīzumā uzzināsiet, un varēsim viņu šai laikā iekļaut komandā. Tāpat plānotas divas pārbaudes spēles."


, 2019-03-11 12:35, pirms 5 gadiem
Man ir radies iespaids, ka SC kritiski trūkst futbola autoru. Ja salīdzinam ar pagājušo gadu, tad, piemēram, 1. līgas Mercure kausa spēlēs bija pat pa diviem komentētājiem, par spēlēm bija apraksti. Šogad jābūt pateicīgam par tiešraidi bez komentētājiem un 0 aprakstiem. Skaidrs, ka roku trūkuma dēļ ir jāizvēlas prioritātes un kaut kas jāziedo, taču atminoties pagājušo gadu, šis ir nedaudz nepatīkami.
, 2019-03-11 13:39, pirms 5 gadiem
Par Mercure kausu tiešām nav nekas zināms. Bet 1.līgas laikam visi klubi tajā spēlē.
, 2019-03-11 14:31, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Par Mercure kausu tiešām nav nekas zināms. Bet 1.līgas laikam visi klubi tajā spēlē.
Visas nav gan. Tikai 7 + viens otrās līgas klubs.
, 2019-03-11 18:57, pirms 5 gadiem
Artūr, nesāc sapņot par izlasi. Tev tā nespīd.
, 2019-03-12 01:30, pirms 5 gadiem
Sveiki jaunajā sezonā!
Gaidām lielisku futbolu un Liepājas uzvaras!
Žēl, ka FKL bija jāsāk viesos.
Ierasti, ka sākam mājās.
Neieskaitīt tādu golu, nezinu! Varam ierakstīt Liepājas rakšanas 101 stāstā.
"Grobiņa" svin uzvaru. Foto: Aiga Veisa
113

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
5

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
Petrs Marešs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/FK RFS
15

Marešam meistarīgs tālsitiens, RFS pasniedz "Mettai" baranku un pārņem vadību

Latvijas futbola Virslīgas līderpozīcijā izvirzījusies titula glabātāja RFS, savā laukumā ar 2:0 pārspējot citu galvaspilsētas vienību "Mettu".