Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Virslīga klauvē: "Valmieras" kodols un "Audas" nieka pieci palicēji

Virslīga klauvē: "Valmieras" kodols un "Audas" nieka pieci palicēji
Foto: Jānis Līgats

Jau piektdien startēs Virslīgas 31. sezona. Sportacentrs.com arī šogad piedāvā aplūkot, cik stipri ir mainījušies komandu sastāvi starpsezonu posmā.

Tāpat kā citus gadus, tika aprēķināts, cik daudz no iepriekšējiem komandu sastāviem ir palicis. Aprēķinos tika izmantoti septiņu pagājušā gada Virslīgas komandu, kā arī trīs Nākotnes līgu komandu (kuras tagad pievienojušās augstākajai līgai) sastāvi. Precīzāk sakot, visu futbolistu spēles laiks minūšu izteiksmē. Pēc tam spēlētāji tika sašķiroti divās grupās - tie, kuri paliek komandā arī 2022. gadā un tie, kuru šogad komandā vairs nebūs. Pie otrās grupas jeb "nepalikušajiem" tika pieskaitīti gan tādi, kuri komandu pameta jau 2021. gada sezonas gaitā, gan tādi, kuri paliek attiecīgo klubu īpašumā, taču devušies īrē vai spēlēs, piemēram, dublieru komandā. Citiem vārdiem sakot, tika aprēķināts, cik liela daļa no pagājušā gada sastāva (nospēlēto minūšu izteiksmē) komandās palikusi. Tādā veidā var uzskatāmi redzēt, cik jūtami komandas ir mainījušās. Tas ir arī jautājums par kluba ilgtermiņa vīziju un stabilitāti.

“Futbolbumbu” lielajā apskatā īpaši izcēlām “Valmieru”, tomēr, pēdējās dienās atvadoties no Ibrahīmas Sova un Ērika Puncula, tā nav spējusi atkārtot RFS pagājušā gada rādītāju (81%). Proti, Viktora Moroza komanda 2021. gadā noturēja četras piektdaļas no 2020. gada sastāva (neviena cita komanda ar tik augstu rādītāju nevarēja lepoties) un pirmo reizi kļuva par čempioni. “Valmiera” gan tik un tā 2022. gada “rangā” ir pirmajā vietā saglabātā sastāva ziņā, taču nu jau varam tai tuvu klāt likt vēl trīs komandas – “Liepāju”, to pašu RFS un “Super Nova”. Virslīgas debitantu sakarā gan būtiska piezīme – jā, no Nākotnes līgas "Super Nova" paturējusi daudzus jo daudzus, taču viņu spēles laiks Virslīgas komandā, iespējams, būs zemāks. Atšķirībā no Virslīgas “Top3” komandām, kur lielmeistari sevi jau ir pierādījuši šajā līmenī.


Atgriežoties pie “Valmieras”, no 2021. gada vicečempionu komandas 10 svarīgākajiem spēlētājiem pēc spēles laika nepaliek vienīgi Sovs un Luka Gadrani. Šajā rādītājā “Liepāja” ir pat iespaidīgāka – 10 no 11 pērnā gada spēles laika līderiem paliek (prom vienīgi Jevgeņijs Berjozkins), tiesa, kurzemnieki atšķirībā no vidzemniekiem veikuši diezgan pamatīgu tīrīšanu “apakšējos slāņos”, respektīvi, krietni vairāk atbrīvojusies no spēlētājiem, kuri pildīja otrā plāna lomas vai spēlēja tikai sezonas otrajā pusē. Vienlaikus "Valmieras" un "Liepājas" sakarā jāatzīmē, ka tās abas starpsezonu periodā nomainījušas galveno treneri, kas, saprotams, apskatāmo spēlētāju statistiku neiespaido, taču kopumā ir svarīgs aspekts. Tikmēr RFS jau trešo sezonu pēc kārtas sāks Viktora Moroza vadībā.

Puse no komandām, “Riga”, “Daugavpils”, “Metta”, “Spartaks” un “Tukums 2000/Telms”, paturējušas apmēram pusi vai nedaudz vairāk no sastāva (49%-57%). Savukārt šajā sarakstā totāli “krīt ārā” Ķekavas “Auda”, kurai no Nākotnes līgas čempionu titulu izcīnījušajiem 26 futbolistiem paliek nieka pieci futbolisti… Viņi veidoja 29% no kopējām spēles minūtēm. Var sacīt, ka “Audai” būs pilnīgi jauna komanda un, jā, - arī jauns treneris, augsti mērķi, cits vēriens.

Zemāk attēloti komandu pagājušās sezonas modeļu pieci svarīgākie (pēc spēles laika) spēlētāji, kas klubu pametuši un pieci svarīgākie, kas palikuši. Ir vērts pievērst uzmanību šo futbolistu spēles laika procentam - piemēram, “Valmieras” piektais svarīgākais pametušais spēlētājs Rūdolfs Zeņģis sakrāja nieka 19.5% no maksimālā spēles laika (principā rezervists), kamēr "Mettai" piektais pēc spēles laika pametušais spēlētājs Baba Musā sakrāja 63% no maksimālā spēles laika...




Izmaiņas futbolistu griezumā

Ar zaļu: spēlēja šīs komandas sastāvā 2021. gadā, ir arī 2022. gada komandas modelī.
Ar melnu: spēlēja šīs komandas sastāvā 2021. gadā, nav 2022. gada komandas modelī.





















---
Virslīgas sezonu piektdien, 11. martā, ievadīs spēle Liepāja. Vēju pilsētas komanda savā laukumā uzņems turnīra debitanti "Super Nova". Savukārt dienu vēlāk no čempionu troņa nokāpusī "Riga" uzņems Virslīgas vicečempionus valmieriešus, bet čempione RFS samēros spēkus ar "Spartaku". Virslīgas spēles būs baudāmas tiešraidēs kanālā TV4 un portālā Sportacentrs.com.


, 2022-03-09 11:08, pirms 2 gadiem
Laikam jānovēl lai visas komandas iztur/noturās visas sezonas garumā (kas jau būtu labi,šajā trakaja laikā) un uzvar spēcīgākais uz laukuma !
, 2022-03-09 18:45, pirms 2 gadiem
spēcīga tabula
Mirklis no "Liepājas" un "Jelgavas" spēles. Foto: FK Liepāja
47

Video tiesneši izlabo paši sevi, "Liepāja" iesit vairāk, taču zaudē "Jelgavai"

Kārtējo reizi šosezon neizteiksmīgu sniegumu parādīja Tamaza Pertijas trenētā "Liepāja", savā laukumā spēli uzsākot tikai ar diviem Latvijas futbolistiem sākumsastāvā un beigās ar 0:1 piekāpjoties kopvērtējuma pēdējā ailē esošajai "Jelgavai".
Ismaels Diomande. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS
15

RFS sarūpē "Grobiņai" pirmo lielo sakāvi Virslīgā

"TonyBet" futbola Virslīgas pārceltajā mačā RFS Liepājā ar 4:0 pārspēja līgas jaunpienācēju "Grobiņu/LFS", kas ļaus RFS astotās kārtas beigas sagaidīt kā līgas līderei. "Grobiņai" līdz ar šo neveiksmi aprāvusies trīs nezaudēto spēļu sērija.
Leu Gaušu pret Raivi Skrebelu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
27

"Daugavpils" sniega dienā uzvar Valmierā un atgriežas Virslīgas trijniekā

Par vēl vienu pārsteigumu "TonyBet" Virslīgā parūpējušies "Daugavpils" futbolisti, kuri ar rezultātu 1:0 uzvarēja Valmierā un apsteidza mājiniekus arī turnīra tabulā, atgriežoties trešajā pozīcijā.