Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Severs skaidro, kuri MK Covid-19 noteikumos ir "profesionāli sportisti"

Severs skaidro, kuri MK Covid-19 noteikumos ir "profesionāli sportisti"
Emīls BIrka, Raimonds Krollis, Rendijs Šibass un Silvēns Kajembē. Foto: FS Metta

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs šorīt sociālajos tīklos detalizētāk paskaidrojis vakardien Ministru kabineta apstiprināto jauno ierobežojumu ietekmi uz Latvijas sporta sacensībām. Severs norāda, ka MK noteikumu kontekstā par "profesionālu sportistu" tiek uzskatīts tāds, kuram ir noslēgts līgums ar klubu, kas paredz atlīdzības saņemšanu.

Vakardien MK pieņēma lēmumu no 9. novembra izsludināt ārkārtējo stāvokli, kura noteikumi skars arī Latvijas sporta dzīvi. Joprojām aizliegtas sacensības, un norādīts, ka šis ierobežojums neattiecas uz komandu sporta spēļu starptautiskās un augstāko līgu sporta sacensībām, kurās piedalās tikai pilngadīgi profesionāli sportisti. Nepilngadīgajiem piedalīties sacensībās bija aizliegts arī iepriekš.

Jautājumus šeit radīja tas, ko īsti nozīmē termins "profesionāls sportists". Uz to sociālajā tīklā "Twitter" norādīja arī futbola kluba "Metta" ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons, atgādinot, ka lielā daļā Latvijas sporta augstāko līgu tikai nelielai daļai ir profesionāļu līgumi. Futbola Virslīgu viņš nepiesauca, taču arī tajā vairākiem spēlētājiem ir amatieru līgumi, it sevišķi turnīra tabulas lejasgala komandās kā "Metta".

Severs sestdienas rītā atsaucās uz jautājumu paskaidrot situāciju un sociālajā tīklā "Twitter" norādīja, ka līdzīgi kā pavasarī arī šobrīd tiek sperts solis pretim sportistiem, kuriem ir līgums ar klubu, taču ne profesionālais līgums. Attiecīgi MK noteikumu kontekstā "profesionāls sportists " ir tas, kuram ir līgums ar komandu un šis līgums paredz atlīdzības saņemšanu.

"Ja nav līgumu par atlīdzību, tad viņi nav profesionāli sportisti un attiecīgi ārkārtējās situācijas laikā uz viņiem attiecas vispārīgie ierobežojumi. Esam nākuši pretim un neesam minējuši darba līgumus (Sporta likuma 19.pants). Šī ir ārkārtējā situācija, tādēļ arī šāds regulējums," raksta Severs. Attiecīgi arī ārkārtējas situācijas laikā Latvijas augstāko līgu komandas varēs turpināt sacensības ar pilngadīgiem spēlētājiem, kuriem ir amatieru līgums, ja tas paredz atlīdzības saņemšanu. "Parastā situācijā šādi ierobežojumi netiktu noteikti. Ja ikdienā spēlē arī amatieri, tad tā nav pilnībā profesionāla līga, bet tas ir sporta organizāciju jautājums," citā atbildē norāda Severs.

Severs arī paskaidroja citu niansi saistībā ar pieņemtajiem noteikumiem, proti, nepilngadīgo sportistu dalību nacionālajās izlasēs: "Latvijas pieaugušo izlases sportisti drīkst trenēties un spēlēt, uz viņiem nosacījums par pilngadību neattiecas." Par piemēru tika izmantota Latvijas futbola izlase, kurā attiecīgi piedalīties varētu arī nepilngadīgie spēlētāji, tiesa, tādi uz Latvijas izlases novembra spēlēm izsaukti nav.


Moamets Korreā. Foto: FS Metta
1

"Metta" nosargā otro sauso uzvaru pēc kārtas un līksmo arī Jelgavā

"TonyBet" Virslīgas sezona pēc izlašu pauzes atsākusies ar "Metta" uzvaru Jelgavā, nosargājot minimālu panākumu 1:0. Vienīgos vārtus pirmajā puslaikā 11 metru soda sitienu guva senegālietis Moamets Korreā. Iepriekšējā kārtā "Metta" pārspēja arī "Liepāju" (2:0).
Deņiss Rogovs. Foto: FK Tukums 2000
22

Negaidītais varonis Rogovs un vēla pendele ļauj Tukumam izcīnīt otro uzvaru

Šodien Latvijas futbola Virslīgas otrās kārtas beidzamajā spēlē "Tukums 2000"/"Telms" izbraukumā otrajā puslaikā pazaudēja vadību, taču ar pendeles palīdzību pieveica "Jelgavu" – 3:2. Divus vārtus guva aizsargs Deņiss Rogovs, kurš iepriekš nebija izcēlies ar rezultatīviem sitieniem.
Daugavpiliešu vārtsargs Frenks Orols. Foto: Ruslans Antropovs
16

Orols glābj, "Daugavpilij" otrā sausā spēle, noraidījums un pirmā uzvara

Jau otro sauso spēli un pirmo uzvaru "TonyBet" Virslīgas sezonā nopelnījusi "Daugavpils", kas savā laukumā pārspēja debitanti "Grobiņas SC"/LFS (2:0), kas vēl turpina gaidīt pirmos vārtus augstākajā līgā. Pa vārtiem guva leģionāri Bartelemī Djedjū un Aleksejs Golijanins, bet mača izskaņā noraidīts tika Rinalds Aizups. LFF teksta tiešraidē norādīta 600 skatītāju klātbūtne.