Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

RFS apaļš piecdesmitnieks jeb smagākais kalendārs Latvijas futbola vēsturē

RFS apaļš piecdesmitnieks jeb smagākais kalendārs Latvijas futbola vēsturē
Tomašs Šimkovičs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS

Latvijas futbola klubs RFS ceturtdien aizvadīs savu 50. oficiālo spēli šosezon, kļūstot par pirmo komandu Latvijā, kas vienā sezonā sasniegusi šādu spēļu skaitu. Liktenim labpaticies, ka šo nosacīto jubileju RFS varēs atzīmēt pret tāda kalibra pretinieku, kāds Latvijā viesojas ļoti reti – Itālijas A Sērijas slaveno komandu "Fiorentina", pret kuru būs jāaizvada UEFA Konferences līgas grupu turnīra pēdējais mačs, turklāt savā laukumā.

Latvijas futbola Virslīga pieredzējusi vairākas formāta izmaiņas, kas vairākkārt bija tieši pieskaņots tam, cik komandas vispār ir gatavas spēlēt Virslīgā, kā arī dažkārt nācās samierināties ar situāciju, ka sezonu pabeidz mazāk komandu nekā sāka. Virslīga izspēlēta septiņu, astoņu, deviņu un, kā šogad, arī desmit komandu konkurencē, un tas attiecīgi nozīmē, ka aizvadīto spēļu skaits bijis atšķirīgs.

36 spēļu kārtas Virslīgā iepriekš tika izspēlētas 2014. gadā. Toreiz čempionei "Ventspilij" sezonā kopā bija 40 oficiālas spēles, proti, ieskaitot Latvijas kausu un Eirokausos. Pirms trim gadiem "Riga" vienā sezonā aizvadīja 43 spēles, papildus 32 Virslīgas mačiem aizvadot arī trīs vietējā kausa mačus un astoņas Eirokausu kvalifikācijas spēles (šeit un turpmāk – neņemot vērā pārbaudes spēles un pirmssezonas sagatavošanās turnīrus). Savukārt vietējās rekordistes lomā kopš 2009. gada bija "Ventspils", kas toreiz ļāva Latvijas futbolam debitēt Eirokausu grupu turnīrā.

"Ventspils" 2009. gadā aizvadīja 46 spēles – 32 Virslīgā, sešas ČL kvalifikācijā un sešas Eiropas līgas grupu turnīrā. Tieši tajā gadā mainījās Latvijas kausa formāts, un sanāca tā, ka "Ventspils" Latvijas kausa spēles togad nemaz neaizvadīja, taču vēl notika Baltijas līga, kurā "Ventspils" 2009. gadā piedalījās divos mačos. Tas viss beigās noveda pie tā, ka čempiones titulu "Ventspils" nenosargāja, paliekot otrajā vietā aiz "Liepājas metalurga".

Pēc 13 gadiem kāds Latvijas klubs atkal piedalās Eirokausu grupu turnīrā, un šoreiz tas novedis pie jauna aizvadīto spēļu rekorda, jo RFS ir tikusi pie praktiski maksimuma, ko Latvijas klubs viena gada laikā vispār var iespēt. Virslīgā šosezon ir desmit komandas, attiecīgi katrai komandai jāizspēlē 36 mači. RFS arī sanāca aizvadīt maksimālās četras spēles Latvijas kausā, kur finālā tomēr tika zaudēts "Audai", kā arī pārvarēt Eirokausu kvalifikāciju – tajā bija jāaizvada sešas spēles, turklāt jāatminas, ka Konferences līgas atlases otro kārtu RFS varēja izlaist. Tam sekoja pats grupu turnīrs ar vēl sešām spēlēm, kas summā noveda pie nebijuša gadījuma Latvijas klubu futbolā - 52 mačiem vienā sezonā.

"Tā mums ir pirmā šāda pieredze, ka sezonā jāaizvada tik daudz spēļu," portālam Sportacentrs.com atzina RFS kluba direktors Māris Verpakovskis. "It kā pirms sezonas tam gatavojāmies, vasarā tam pievērsām uzmanību, taču diemžēl, diemžēl līdz galam neizdevās izveidot divus pilnvērtīgus sastāvus rotācijai, un kvalitāte tomēr krītas, jo arī otrajam sastāvam, lai varētu sekmīgi spēlēt, nepieciešama visa sagatavošanās, taktiskās iestrādes un spēļu prakse. Bet nu tā šobrīd nav tikai RFS problēma – arī Eiropas vadošie klubi cīnās ar smagu grafiku un rotācijas problēmām."

"Kaut vai tas pats Madrides "Real" iepriekšējā sezonā – viņi pārsvarā izmantoja tikai 15-16 spēlētāju rotāciju," turpināja Verpakovskis. "Protams, tur arī cits futbolistu līmenis fiziskajā sagatavotībā un pieredzē, kamēr mums šī bija pirmā šāda veida pieredze kā komandai – gan kluba vadībai, gan treneru korpusam, gan futbolistiem. Tagad nākamreiz, cerams, pratīsim mācīties no šīs pieredzes, un tagad jācenšas, lai sanāk, ka atkārtojas vēlreiz tik spēlēm bagāta sezona."

Par futbolistu pārslogotību Eiropas bagātākajos klubos tiek runāts jau vairākus gadus, taču taisnība tajā, ka šosezon RFS slodze bijusi krietni lielāka nekā pat dažiem visnotaļ aktīviem, piemēram, Anglijas Premjerlīgas vai Itālijas A Sērijas klubiem. Arī šajās līgās sezona ir 36 spēļu garumā, taču nemaz tik daudzi netiek pie 12 Eirokausu spēlēm, turklāt lielvalstu klubiem nevajag iziet četras kvalifikācijas kārtas Eirokausos.

Piemēram, "Arsenal" 21./22. g. sezonā aizvadīja 43 spēles, ČL pusfināliste Mančestras "City" "tikai" 55 spēles, kamēr "Chelsea" bija 60 spēles. Turklāt formātā rudens-pavasaris sezona gluži vienkārši ir ilgāka nekā Latvijā izspēlētā pavasaris-rudens sezona. Proti, iepriekšējā sezonā "Chelsea" pirmo un pēdējo spēli šķira 281 diena, kamēr RFS šīs sezonas pirmo (12. martā) un pēdējo maču (12. novembrī) šķirs tikai 245 dienas. Vidējā noslogotība attiecīgi aizņemtākajiem Latvijas un Anglijas klubiem sanāk gandrīz vienāda (spēle ik pēc 4.7 dienām).

RFS turklāt nav tikusi arī iespēja smagās sezonas beigas sagaidīt mierīgi. Latvijas čempiones titulu nosargāt nav izdevies, tāpat arī nav iegūts Latvijas kauss, un vēl uz jautājuma zīmes ir tikšana Eirokausos. RFS jau ilgāku laika sprīdi jāaizvada cits svarīgs mačs pēc cita, un nekāds izņēmums nebūs arī novembra sākumā, kur Virslīgā vēl gaidāmi mači pret "Liepāju" (sezonas 51. spēle) un "Riga" (sezonas 52. spēle). "Mums tagad katra nākamā spēle ir kā izšķirošā," teica Verpakovskis.

UEFA Konferences līgā gan RFS vairs no tabulas viedokļa ne par ko vairs necīnās. Taču grupu turnīra noslēdzošā spēle būs pret slaveno "Fiorentina", turklāt savā laukumā, un šādi mači Latvijas futbolā notiek pārāk reti, lai kāds visā nopietnībā atļautos RFS vadībai ieteikt uz šo spēli neiespringt un pietaupīt sastāvu Virslīgas noslēdzošajām kārtām. Turklāt papildus visam tam jāatzīmē, ka tieši ar šo spēli RFS sasniegs Latvijas pirmo piecdesmitnieku, proti, aizvadīs 50. spēli šosezon.

"Pats šo skaitu nebiju pamanījis, bet esmu drošs, ka mūsu treneri labi zina, cik daudz jau nospēlēts," pasmaidīja Verpakovskis. "Lai nu kā, tā jau arī nav tāda jubileja, kurai par godu rīkot īpašus pasākumus stadionā. Taču tā noteikti būs liela un spilgta spēle pie pilnām tribīnēm, un centīsimies pasniegt dāvanu sev paši, parādot skaistu sniegumu un tiekot pie skaista rezultāta."

Spēles tiešraidi ceturtdienas agrā vakarā (spēles sākums jau 17:30) piedāvās "Viaplay".

RFS 2022. gada sezonā

TurnīrsSpēlesU-N-Z
Virslīga3620-9-4*
Latvijas kauss43-0-1
ČL kvalifikācija21-0-1
Konferences līgas kval.42-2-0
Konferences līga60-2-3*

*Vēl nav noslēgusies


Grobiņas līdzjutēji. Foto: Aiga Veisa
16

Parādniecei "Valmierai" draud atņemt punktus, "Grobiņai" derbijs izmaksās 900 eiro

Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komiteja pēc Virslīgas 7. kārtas spēlēm publicējusi garu sankciju sarakstu.
Edgars Maļcevs. Foto: Aiga Veisa
15

Nepalīdzēja arī video: LFF atzīst tiesneša kļūdu - "Liepājai" derbijā bija jāsit pendele

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļa sniegusi savu skaidrojumu par vakardienas derbiju, kurā "Liepāja" ar 2:3 piekāpās "Grobiņai"/LFS un 68. minūtē pie rezultāta 1:2 pat ar VAR palīdzību netika pie 11 metru soda sitiena.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.