Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Ekskluzīvs mārketings un milzu platforma: PK futbolā un naudas pelnīšanā

Ekskluzīvs mārketings un milzu platforma: PK futbolā un naudas pelnīšanā
Ikonisks foto - bijušais FIFA prezidents, no futbola diskvalificētais Zeps Blaters lidojošu banknošu vidū. Foto: AFP/Scanpix

FIFA Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs licis daudz runāt un rakstīt ne vien par notikumiem futbola laukumos, bet arī ārpus tiem. Viens no centrālajiem tematiem bijušas finanses, ņemot vērā Katarā notiekošā sporta foruma dārdzību. Lūkojām noskaidrot, kādi ir turīgās sporta federācijas ienākumu avoti, sponsorēšanas līgumi, kādi skaitļi redzami tās budžetā, un cik liels ir reālais FIFA finansiālais ieguldījums Pasaules kausa sarīkošanā.

Sponsoru līgumi – Ķīnas un Kataras nauda, kriptovalūta un neizdzertais alus

Starptautisko futbola federāciju asociāciju jeb FIFA atbalsta septiņi oficiālie partneri. Viens no pasaules lielākajiem dzērienu ražošanas uzņēmumiem un senākajiem FIFA sabiedrotajiem “Coca Cola” partnera statusā atrodas kopš 1974. gada, bet uzņēmuma reklāmas rotājušas Pasaules kausa stadionus jau sešus finālturnīrus pirms tam. Izsenis ciešs FIFA partneris bijis arī sporta apģērbu un ekipējuma ražotājs “Adidas” - tā ražotās bumbas bijušas galvenais spēles priekšmets jau 14 finālturnīrus pēc kārtas, un ekskluzīvās mārketinga tiesības ļauj uzņēmumam izplatīt produktus ar oficiālo Pasaules kausa atribūtiku. Tiesa, futbolistu ekipējuma izvēli “Adidas” oficiālā partnera statuss neietekmē – interesanti, ka visvairāk izlašu finālturnīrā spēlē ar “Nike” formām (13), bet “Adidas” seko ar septiņām.

Tieši ar “Adidas” parādīšanos FIFA apcirkņos pirms aptuveni 50 gadiem iezīmējas futbola komercializācijas sākums. “Adidas” vadītājam Horstam Dasleram prasmīgi izmantojot futbolu kā mārketinga instrumentu, pavērās arī slūžas lielās naudas straumei uz FIFA dīķiem. “Netflix” dokumentālajā seriālā “FIFA Uncovered” arī atklāts, kā Daslera izveidotā mārketinga kompānija “International Sport and Leisure” līdz tās bankrotam 2001. gadā pildījusi arī futbola jumta organizācijas melnās kases funkciju.

Gatavojoties 2002. gada PK finālturnīram Japānā un Dienvidkorejā, par FIFA sponsoru kļuva korejiešu autobūves firma “Hyundai”, kurai 2006. gadā pievienojās arī “Hyundai Motor Group” apakšuzņēmums “KIA”. Āzijas autobūves kompānija FIFA turnīros nodrošina sauszemes pārvadājumus un loģistikas pakalpojumus futbolistiem, FIFA un mediju pārstāvjiem. Kopš 2007. gada FIFA oficiālā partnera statusā atrodas ASV finanšu pakalpojumu kompānija “Visa”, uzņemoties maksājumu tehnoloģiju nodrošināšanu FIFA veikalos un tiešsaistes vietnēs, tāpat piedāvājot “Visa” karšu īpašniekiem īpašus piedāvājumus turnīru biļešu iegādē. Uzņēmums kļuvis arī par pirmo oficiālo sieviešu futbola Pasaules kausa partneri pirms nākamgad gaidāmā finālturnīra.

Ienesīgajā Ķīnas tirgū FIFA centusies ielauzties, 2016. gadā noslēdzot sponsorēšanas līgumu ar nekustamo īpašumu attīstīšanas uzņēmumu “Wanda Group”. FIFA mājaslapā vēstīts, ka sadarbība ar “Wanda Group” ļaus piesaistīt futbolam vairāk bērnu un jauniešu no Ķīnas [piekabinot klāt arī “un no visas pasaules”], izceļot piedāvātās ekskluzīvās iespējas, ko “par naudu nevar nopirkt” – tādas kā FIFA karoga ienešana stadionā pirms Pasaules kausa spēles, pieeja spēlētāju rezervistu soliņiem un stadiona tunelim pēc mačiem. Ķīnas futbola izlase PK finālturnīrā spēlējusi vienreiz – 2002. gadā, bet pašreiz FIFA rangā ieņem 79. pozīciju.

Pirms 2022. gada finālturnīra FIFA oficiālo partneru loku papildinājuši divi Kataras milži - nacionālā aviokompānija “Qatar Airways” un enerģijas ražošanas uzņēmums “QatarEnergy” - viens no lielākajiem sašķidrinātās dabasgāzes izplatītājiem pasaulē. “QatarEnergy” sadarbību ar FIFA uzsāka pērn, sponsorējot “Arab Cup” turnīru Katarā, bet šī gada pavasarī tika paziņots, ka uzņēmums kļuvis arī par Pasaules kausa oficiālo partneri. Aviokompānija “QatarAirways” sadarbību ar FIFA uzsāka jau 2017. gadā, esot arī iepriekšējā finālturnīra oficiālais aviopārvadājumu nodrošinātājs, bet līdz tam bijusi tādu superklubu kā “Barcelona”, “Paris Saint Germain” un Minhenes “Bayern” sponsoru sarakstā.

Jāatzīmē, ka trim no oficiālajiem partneriem iepriekš noslēgtā vienošanās pēc turnīra noslēdzas – gan “Hyundai”, gan “Qatar Airways”, gan “QatarEnergy”, kas uz pārējo fona izceļas ar īstermiņa sadarbību.

FIFA oficiālie partneri

Nr.PartnerisValstsNodarbošanāsSadarbība (no – līdz)
1.AdidasVācijaSporta ekipējuma ražošana1970. – 2030.
2.Coca ColaASVDzērienu ražošana1974. – 2030.
3.Hyundai/KIADienvidkorejaAutobūve1999. – 2022.
4.VisaASVMaksājumu tehnoloģijas2007. – 2023.
5.Wanda GroupĶīnaNekustamie īpašumi2016. – 2030.
6.Qatar AirwaysKataraAviokompānija2017. – 2022.
7.QatarEnergyKataraEnerģijas ražošana2022. – 2022.

FIFA līgumi ar oficiālajiem organizācijas partneriem [“FIFA Partners”] paredz sadarbību ne tikai Pasaules kausa, bet arī citu FIFA turnīru ietvaros. Atsevišķā sponsoru kategorijā ietilpst arī uzņēmumi, kas atbalsta konkrēta PK finālturnīra rīkošanu – gan oficiālie sponsori [“FIFA World Cup Official Sponsors”], gan reģionālie atbalstītāji [“Regional Supporters”]. Oficiālo sponsoru vidū ir gan tādi zīmoli kā kriptovalūtas maiņas kompānija “Crypto.com”, kas pēdējos gados līdz ar straujo kriptovalūtu popularitātes pieaugumu bijis aktīvs spēlētājs arī sporta mārketinga lauciņā, gan ilggadējais sponsors “McDonalds”, kā arī FIFA uzmestais ASV alus ražotājs “Budweiser”.

Neskatoties uz “Budweiser” samaksātajiem 75 miljoniem dolāru par turnīra mārketinga tiesību iegūšanu, divas dienas pirms atklāšanas mača FIFA paziņoja, ka stadionos alkohola tirgošana tiks aizliegta, populārajam amerikāņu alus brendam miestiņa vietā atliekot paļauties uz milzu publikas piekrišanu bezalkoholiskā alus patērēšanai maču laikā. FIFA prezidents Džanni Infantīno savos publiskajos komentāros turpinājis izklausīties neveikli, un par situāciju ar “Budweiser” izteicās, ka tā abas puses ir “tikai satuvinājusi”. Tikmēr pati kompānija paziņojusi, ka atradusi veidu, kā izlietot visu finālturnīrā neizdzerto alus kvantumu – tas tikšot uzdāvināts uzvarētājvalstij.

Lielākais “reklāmas stends”

Pirms finālturnīra FIFA visiem turnīra sponsoriem [septiņi FIFA partneri, septiņi PK sponsori, 20 reģionālie atbalstītāji] pārdod sponsorēšanas “pakas” [“sponsorship packages”] – tās dod tiesības atbalstītājiem:
- izmantot Pasaules kausa simboliku un vizuālo identitāti ar oficiālo FIFA preču zīmi savos publicitātes materiālos;
- izvietot uzņēmuma reklāmas gan finālturnīra stadionos un to apkārtnē, gan oficiālās FIFA publikācijās un mājaslapā, tāpat arī FIFA nodrošinātajās spēļu translācijās;
- mārketinga tiesību aizsardzību [piemēram, tikai “Adidas” sevi var saukt par oficiālā FIFA Pasaules kausa ekipējuma nodrošinātāju, tirgot apģērbu ar turnīra simboliku];
- sponsoru pārstāvju uzņemšanu Katarā;
- atbalstītāju iekļaušanu plašā FIFA Pasaules kausa sponsoru atzinības programmā.

Iegūtās ekskluzīvās mārketinga tiesības uzņēmumiem nodrošina praktiski lielāko iespējamo reklāmas platformu komerciālam pasākumam un piesaista milzu auditoriju no visas pasaules. Pēc FIFA datiem 2018. gada finālturnīru TV ekrānos vērojuši 3,57 miljardi iedzīvotāju, bet finālspēli starp Franciju un Horvātiju vien noraudzījušies 1,12 miljardi skatītāju. Mačus klātienē apmeklējuši 191 miljons futbola fanu, sasniedzot finālturnīru rekordus.

Skatītākās TV pārraides vēsturē

Nr.PārraideGadsSkatītāji
1.Karalienes Elizabetes II bēres2022.4.1 miljards
2.Atlantas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija1996.3.6 miljardi
3.Princeses Diānas bēres1997.2.5 miljardi
4.“Live 8” koncerts2005.2.0 miljardi
5.Prinča Harija un Meganas Mārklas kāzas2018.1.9 miljardi
6.FIFA Pasaules kausa fināls (Francija – Horvātija)2018.1.1 miljards

Piezīme: konkrētas pārraides – piemēram, viena spēle, nevis PK finālturnīrs kopā.

Salīdzinot ar iepriekšējo Pasaules kausu pirms četriem gadiem Krievijā, partneru sarakstā klāt nācis tikai “QatarEnergy”, bet oficiālo sponsoru loku papildinājuši jau minētais “Crypto.com”, Argentīnas IT uzņēmums “Globant” un indiešu tehnoloģiju izglītības kompānija “Byju`s”. Pārējie atbalstītāji palikuši nemainīgi, bet sadarbība pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pārtraukta ar “Gazprom”.

Sponsoru noturēšanā un piesaistē nepārvarams šķērslis turpretī nav bijuši tādi faktori kā cilvēktiesību pārkāpumi Katarā, FIFA izpildkomitejas locekļu balsu pirkšanas skandāli un korupcijas apsūdzības, par kuriem ziņots jau vairākkārt. Kad publiski izskanēja jaunas apsūdzības par PK rīkošanas tiesību konkursa balsu pirkšanu, 2014. gadā sadarbību ar FIFA pārtrauca tehnoloģiju milzis “Sony” un aviokompānija “Fly Emirates”, bet “Adidas”, “Coca Cola” un citi sponsori vien pakratījuši ar pirkstu.

Tuvojoties lielajiem futbola svētkiem, kad medijos arvien parādījušās jaunas un plašākas ziņas par Katarā nodarbināto migrantu apstākļiem, lielākā daļa FIFA sponsoru izcēlušies ar publiskiem paziņojumiem, ka strādā kopā ar FIFA, Kataras valdību un cilvēktiesību organizācijām šo apstākļu uzlabošanā, dibinājuši kompensāciju fondus, tomēr par stingrākiem soļiem, pārtraucot vai ierobežojot sadarbību, nav izšķīrušies.

“Sponsori ir noslēguši līgumus ar FIFA, nevis Kataras valdību. Tāpēc, pat ja uzņēmuma redzējums par ētikas, morāles un kulturālām vērtībām nesakrīt ar šajā valstī pastāvošo kārtību, tā nav bijusi pietiekami liela problēma, lai uzņēmumi atteiktos no Pasaules kausa sponsorēšanas,” komentējis Liverpūles Universitātes profesors, sporta finanšu jomas akadēmiķis Kīrans Magvairs. Eksperts arī uzsver, ka sponsorus un FIFA parasti saista ilgtermiņa līgumi [biežāk - astoņu vai 16 gadu garumā], lielāku uzmanību pievērošot tieši attiecībām ar futbola jumta organizāciju, nevis tādām problēmām kā iekšpolitika finālturnīru norises valstīs.

Un ne velti - no Sporta karaļa uzklātā vakariņu galda lielas porcijas tiek gan sponsoriem, kas viena notikuma ietvaros var sasniegt lielāko auditoriju, kāda vien iespējama, gan, protams, arī FIFA. Pēc “Global Data” aprēķiniem, līgumi ar 27 Pasaules kausa atbalstītājiem kopā nesuši 1,7 miljardus lielus ieņēmumus, viena sponsora līgumam izmaksājot vidēji 63 miljonus dolāru, savukārt septiņi partneri noslēguši līgumus vairāk nekā 100 miljonu vērtībā.

FIFA ieņēmumi pa gadiem pārraižu un mārketinga tiesību pārdošanā, kopējie ieņēmumi [ieskaitot pārējās pozīcijas], ASV dolāri

GadsPārraidesMārketingsKopējie
2019.343 miljoni165 miljoni766 miljoni
2020.1.7 miljoni74.5 miljoni266 miljoni
2021.123 miljoni131 miljons766 miljoni
2022.2.64 miljardi1.35 miljardi4.67 miljardi

Pārdotajās PK raidtiesībās lielākais loms izcelts ar noslēgtajiem līgumiem ASV – viena no valsts lielākajām televīzijām “FOX” un spāņu mēlē raidošais “Telemundo” jau 2011. gadā sev tiesības rezervējuši par 1,2 miljardiem dolāru. Nozīmīga daļa TV raidtiesību tikusi pārdota arī 2019. gadā, bet 2020. gadā tikuši noslēgti 80% līgumu par plānotajiem FIFA ieņēmumiem, skaitot četrgades ciklu no iepriekšējā finālturnīra.

FIFA prezidents Džanni Infantīno izteicies, ka sagaida skatītāko Pasaules kausa finālturnīru vēsturē, TV translāciju skatījumiem sasniedzot piecu miljardu slieksni. Turnīra atklāšanas spēle starp Ekvadoru un Kataru Lielbritānijas oficiālajā pārraidītājā BBC sasniegusi astoņu miljonu lielu auditoriju, “FOX” – 3,8, bet “Telemundo” – četru miljonu lielu auditoriju. Salīdzinot ar 2018. gada finālturnīra atklāšanas maču starp Krieviju un Saūda Arābiju, “FOX” un “Telemundo” sasnieguši auditorijas pieaugumu par 80% un 164%, BBC – 23%.

Pasaules kausa finālturnīru futbolā un olimpisko spēļu TV auditorijas salīdzinājums

V.NotikumsSkatījumi
1.2018. gada PK futbolā3.57 miljardi
2.2014. gada PK futbolā3.2 miljardi
3.2021. gada Tokijas OS3.05 miljardi
4.2022. gada Pekinas OS2.01 miljardi
5.2018. gada Phjončhanas OS1.98 miljardi

Budžeta skaitļi – 1,5 miljardu peļņa

FIFA ikgadējā budžetā ierasti lielāko ienākumu daļu sastāda pārraižu [TV un radio] tiesību pārdošana un tieši ar sponsoru līgumiem saistītie ienākumi no mārketinga tiesību pārdošanas. 2022. gadā FIFA krājkasi abas pozīcijas papildinājušas ar 2,6 un 1,4 miljardiem dolāru. Kopējie ieņēmumi šī gada FIFA budžetā paredzēti 4,67 miljardu apmērā.

FIFA 2022. gada budžets (ASV dolāri)

IeņēmumiSummaIzdevumiSumma
Pārraižu tiesības2.64 miljardiSacensības un pasākumi1.94 miljardi
Mārketinga tiesības1.35 miljardiAttīstība un izglītība714 miljoni
Turnīru un spēļu rīkošana*500 miljoniFIFA pārvaldība un administrēšana251 miljons
Licencēšanas tiesības140 miljoniMārketings un TV translācijas191 miljons
Citi ienākumi33 miljoniFutbola pārvaldība44 miljoni
Kopā4.67 miljardiKopā3.14 miljardi

* - “hospitality rights” – biļešu pārdošana, izmitināšanas piedāvājumi utml.

Izdevumu kategorijā (kopā – 3,14 miljardi) pārliecinoši lielākais investīciju apjoms atvēlēts Pasaules kausa finālturnīram – 1,7 miljardi dolāru, kas, salīdzinot ar Kataras valsts izdotiem 220 miljardiem, šķiet vien piliens jūrā, taču tāpat, protams, ir nesalīdzināmi vairāk, nekā par savu pasaules čempionātu rīkošanu izdod, piemēram, basketbola vai hokeja federācijas. 26% no šogad atvēlētā FIFA finansējuma PK rīkošanai novirzīti turnīra balvu fondam 440 miljonu apmērā. Kā nākamā lielākā pozīcija seko ar paša pasākuma norisi saistītie izdevumi [transports, loģistika, komercijas un juridiskie pakalpojumi utml.], kam tērēti 322 miljoni dolāru.

FIFA izdevumi 2022. gada Pasaules kausa finālturnīram (ASV dolāri)

PozīcijaSumma
Balvu fonds440 miljoni
Pasākuma norise322 miljoni
no kuriem:53 – transports
41 – biļešu pārdošana
apdrošināšana; izmitināšana; tiesneši utt.
TV operācijas247 miljoni
“Club Benefits” programma209 miljoni
Darbaspēka izmaksas207 miljoni
Pakalpojumi izlasēm117 miljoni
Citas oficiālās PK izmaksas72 miljoni
IKT izdevumi49 miljoni
Mārketinga tiesību nodrošinājums33 miljoni
Kopā:1.696 miljardi

Futbolu pārvaldošās institūcijas boss Infantīno sarunās ar medijiem pirms Kataras finālturnīra sākuma atklājis, ka sacensību rīkošana bagātajā arābu valstī četrgades ciklā [2019. – 2022.] nesusi FIFA 7,5 miljardu dolāru lielus ienākumus – par miljardu vairāk, nekā ciklā līdz 2018. gada finālturnīram Krievijā.

Izmantotie resursi:

https://www.dw.com/en/fifa-keeps-wo...
https://www.forbes.com/sites/mattcr...
https://www.forbes.com/sites/henryf...
https://www.business-humanrights.or...
https://www.fifa.com/tournaments/me...
https://www.fifa.com/about-fifa/com...
https://www.fifa.com/tournaments/me...
https://publications.fifa.com/en/an...
https://digitalhub.fifa.com/m/6b641...
https://publications.fifa.com/en/an...
https://publications.fifa.com/en/an...
https://www.electronicsweekly.com/b...
https://www.globaldata.com/media/sp...
https://apnews.com/article/world-cu...
https://deadline.com/2022/11/qatar-...

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!